Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου αναβιώνει η υπόθεση σωματεμπορίας με φερόμενη ως θύμα μια 19χρονη Μολδαβή.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στη Ρόδο, το Νοέμβριο του 2009 και το πρωτόδικο Δικαστήριο είχε επιβάλει στους Ν. Ν. του Α. 44 ετών, κάτοικο Αφάντου ιδιοκτήτη του καταστήματος «Graffiti» στ’ Αφάντου και Ν. Ζ. του Θ. 37 ετών, κάτοικο Καρδίτσας, ιδιοκτήτη του καταστήματος «Αφρός», ποινή κάθειρξης 10 ετών και 3 μηνών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα και της εμφάνισής τους μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους. Το δικαστήριο δεν τους αναγνώρισε ελαφρυντικά.
Σε ποινή κάθειρξης 6 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τους ίδιους ως άνω περιοριστικούς όρους, καταδικάστηκε η R. K. του C., 26 ετών, υπήκοος Ρουμανίας, σύντροφος του πρώτου και σε ποινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα χωρίς αναστολή καταδικάστηκε η Ι. Ι., αγνώστων λοιπών στοιχείων, υπήκοος Μολδαβίας, που φυγοδικεί.
Σε ποινή φυλάκισης 3 μηνών και σε χρηματική ποινή 1.500 ευρώ με 3ετή αναστολή καταδικάστηκαν η υπήκοος Αλβανίας G. V. του K. 32 ετών και η υπήκοος Μολδαβίας P. E. του V. 25 ετών.
Αθώος κρίθηκε στην ίδια υπόθεση ένας γυμνασιάρχης, που φέρεται να είχε έλθει σε ερωτική συνομιλία με το θύμα, έναντι αμοιβής.
Η 19χρονη ισχυρίστηκε ότι ήλθε στην Ελλάδα στις 7 Ιουλίου 2009 µέσω Τουρκίας. Μετέβη µε αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη και εκεί την παρέλαβαν δύο άτοµα ονόµατι Ανρέι και Γιούρεϊ, που τους της είχε συστήσει µια Μολδαβή, ονόµατι Ταµάρα.
Η τελευταία φέρεται να ανέλαβε µόλις έγινε 18 ετών να της φτιάξει τις απαραίτητες διατυπώσεις, για να ταξιδέψει νόµιµα στη χώρα. Τα εισιτήριά της τα πλήρωσαν, όπως είπε, ο ιδιοκτήτης του µπαρ «Αφρός» στην Καρδίτσα και µια Μολδαβή, ονόµατι Ηρα. Ο ιδιοκτήτης του µπαρ «Αφρός» φέρεται να την εξανάγκαζε να συνευρίσκεται ερωτικά µε πελάτες έναντι αµοιβής από τη δεύτερη µέρα εργασίας της στο µπαρ, ιδιοκτησίας του.
Η 19χρονη ισχυρίστηκε ότι τα χρήµατα από τις ερωτικές της συνευρέσεις τα εισέπραττε ο συγκεκριµένος κατηγορούµενος, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ηρα την απειλούσε ότι αν δεν δεχόταν να συνευρεθεί ερωτικά µε τους πελάτες θα είχε πρόβληµα. Ισχυρίστηκε ακόµη ότι η συγκεκριµένη αλλοδαπή ήταν εκείνη που την εφοδίασε µε το πλαστό ρουµανικό διαβατήριο.
Υποστήριξε ακόµη ότι ο ιδιοκτήτης του µπαρ «Αφρός» της είχε πει ότι του χρωστάει 5.000 ευρώ επειδή την έφερε στην Ελλάδα από τη Μολδαβία, ισχυριζόμενη παραπέρα ότι του έχει ξεπληρώσει το µισό της οφειλής.
Η 19χρονη Μολδαβή υποστήριξε ότι αν συνευρίσκετο ερωτικά µε 4 πελάτες καθηµερινά ελάµβανε 50 ευρώ, αν συνευρίσκετο µε έναν δεν ελάµβανε τίποτε.
Εν πάση περιπτώσει, αφού τόνισε ότι έµεινε στην Καρδίτσα 3 µήνες κατέθεσε ότι ήλθε στη Ρόδο ακτοπλοϊκώς. Η Ηρα φέρεται συγκεκριµένα να την µετέφερε στην Αθήνα και να την οδήγησε στο πλοίο, ενώ στη Ρόδο την παρέλαβε κάποια «Κατερίνα», η οποία της είπε ότι κατάγεται από τη Μολδαβία και ότι την εγνώριζε από την Καρδίτσα.
Με τη συγκεκριµένη αλλοδαπή µοιραζόταν και το δωµάτιο στο οποίο διέµενε στ’ Αφάντου. Ισχυρίστηκε ότι στο µπαρ στ’ Αφάντου έκανε ό,τι έκανε και στο µπαρ στην Καρδίτσα, ενώ την ίδια δουλειά έκανε και µια αλλοδαπή ονόµατι Βαλεντίνα.
Ισχυρίστηκε πιο πέρα ότι η ίδια δεν ήθελε να κάνει «βίζιτες», ενώ η Βαλεντίνα δεν είχε πρόβληµα. Αναφέρεται επιπλέον σε έναν υπεύθυνο λειτουργίας του ίδιου καταστήµατος, που σύµφωνα µε τους ισχυρισµούς της, την χτύπησε και την βίασε, ενώ την ίδια ηµέρα το βράδυ την έστειλε σε πελάτη.
Ισχυρίστηκε ότι δεν έπαιρνε χρήµατα από τους πελάτες γιατί τα εισέπραττε ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήµατος, επισηµαίνοντας ότι στο διάστηµα που εργάστηκε στ’ Αφάντου ήλθε σε επαφή, έναντι αµοιβής, µε 20 άτοµα.
Υποστήριξε ακόµη ότι ο συγκεκριµένος Αφαντενός την πήγαινε και σε πελάτες έξω από το µαγαζί µε το αµάξι του, ενώ είχε επαφή δύο µε τρεις φορές µε συγγενή του.
Ισχυρίστηκε ακόµη ότι ο κατηγορούµενος ιδιοκτήτης του µπαρ στ’ Αφάντου την χτύπησε, γιατί ήθελε να την στείλει στην Αθήνα σε έναν ηλικιωµένο για να του κάνει παρέα. Η ίδια δεν είχε συνευρεθεί ποτέ µε ηλικιωµένο και δεν ήθελε να πάει, πράγμα που είπε στην Ηρα, µε αποτέλεσµα να εισπράξει το µένος του «αφεντικού».
Αναφερόµενη στον γυµνασιάρχη υποστήριξε ότι ήταν φίλος µε τον ηλικιωµένο αυτό και ότι ο κατηγορούµενος ιδιοκτήτης του καταστήµατος της είχε πει να συναντήσει τον πρώτο σε µια καφετέρια. Ισχυρίζεται ότι πήγαν µαζί στο σπίτι του, την ρώτησε τι ήθελε να πιει και όταν του είπε τσάι, εκείνος άνοιξε ένα µπουκάλι µε σαµπάνια. Ισχυρίστηκε ότι συνευρέθηκε ερωτικά µε τον καθηγητή, επισηµαίνοντας ότι ο ίδιος το αρνείται.
Ο Αφαντενός αρνήθηκε κατηγορηματικά τις καταγγελίες της 19χρονης. Όπως τόνισε στο μπαρ του απασχολούντο πέραν της αρραβωνιαστικιάς του και άλλες 5 κοπέλες, οι οποίες εργάζοντο ως σερβιτόρες. Ισχυρίστηκε παραπέρα ότι η καταγγέλλουσα ήγηρε αξιώσεις για καταβολή μεγαλύτερων ποσοστών και ημερομισθίου, πράγμα που αρνήθηκε.
Τόνισε ότι αιφνιδιάστηκε όταν πληροφορήθηκε ότι τον κατήγγειλε για βιασμό και σωματεμπορία, επισημαίνοντας ότι σκοπός της ήταν να εξασφαλίσει νόμιμη παραμονή και εργασία στην Ελλάδα. Τόνισε παραπέρα ότι η 19χρονη είχε το διαβατήριό της και όποτε επιθυμούσε μπορούσε και να φύγει, αλλά και να καταγγείλει χωρίς φόβο τις όποιες παράνομες πράξεις σε βάρος της, πράγμα που δεν έκανε. Επεσήμανε ακόμη ότι η 19χρονη δεν κατήγγειλε τον πρώτο εργοδότη της στην Καρδίτσα, όταν ήρθε στη Ρόδο, όπως το έκανε στις 6 Νοεμβρίου 2009. Σε ό,τι αφορά στην καταγγελία της για βιασμό τονίζει ότι αυτός καταρρίπτεται από την ίδια της την κατάθεση, αφού ρητά καταθέτει ότι όχι μόνο δεν άσκησε βία αλλά της έλεγε και πόσο όμορφη και νέα είναι.
Ο 37χρονος από την άλλη υποστήριξε ότι η 19χρονη εργαζόταν αυτοβούλως στο κατάστημά του, τονίζοντας μάλιστα ότι την είχε ασφαλίσει στο ΙΚΑ. Διέψευσε εξάλλου τον ισχυρισμό της ότι την εφοδίασε με πλαστά χαρτιά παραμονής στη χώρα επισημαίνοντας την αντίφαση που υπάρχει μεταξύ της προανακριτικής και ανακριτικής της κατάθεσης και τονίζοντας ότι όλες τις κοπέλες που εργάζοντο στο κατάστημά του τις έβρισκε και τις ανελάμβανε η Ηρα.
Σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς της 19χρονης ότι την βίασε στο διαμέρισμα που διέμενε, τους απορρίπτει, τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα η φερόμενη ως παθούσα διέμενε με ακόμη δύο αλλοδαπές. Τέλος, επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν ασχολείται με τη λειτουργία του καταστήματος έχοντας αναλώσει τον περισσότερο χρόνο του στο κυνήγι και στην εκτροφή σκυλιών για κυνήγι.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ