ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανηγυρισμοί για τη μείωση ανεργίας-Εξαγγελίες για επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Τσίπρας Αχτζιόγλου

Στην απο­κά­λυψη ότι η κυβέρ­νηση προ­ε­τοι­μά­ζει πρό­γραμμα επι­δό­τη­σης ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών προ­κει­μέ­νου οι εργο­δό­τες να δηλώ­σουν τους πλα­σμα­τι­κούς «μπλο­κά­κη­δες» σε μισθω­τούς προ­χώ­ρησε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέ­ντευξη Τύπου που παρα­χώ­ρησε μετά την επί­σκεψή του στο υπουρ­γείο Εργα­σίας.

Ειδι­κό­τερα, στις δηλώ­σεις του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πλα­σμα­τι­κούς μπλο­κά­κη­δες, εργα­ζό­με­νους δηλαδή που αν και στην πραγ­μα­τι­κό­τητα έχουν σχέση μισθω­τής εργα­σίας, εργά­ζο­νται ως μπλο­κά­κη­δες. «Δίνουμε τη δυνα­τό­τητα στους εργο­δό­τες να πάρουν την επι­δό­τηση της ασφα­λι­στι­κής εισφο­ράς προ­κει­μέ­νου να τους δηλώ­σουν ως μισθω­τούς. Μετα­τρέ­πει της ψευδώς δηλω­μένη απα­σχό­ληση σε αυτό που πραγ­μα­τικά είναι, τη μισθωτή εργασία» σημεί­ωσε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες του ΤΟC, η επι­δό­τηση θα κινεί­ται κοντά στα 350 ευρώ μηνιαίως ως κίνητρο για να μετα­τρέ­ψουν οι εργο­δό­τες τις συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρόνου που έχουν υπο­γρά­ψει με τους λεγό­με­νους «μπλο­κά­κη­δες» σε συμ­βά­σεις αορί­στου χρόνου. Μάλιστα, για όσους εργα­ζό­με­νους γίνει αυτή η μετα­τροπή, ο εργο­δό­της θα πρέπει να ανα­λά­βει την υπο­χρέ­ωση απέ­να­ντι στον εργα­ζό­μενο ότι δεν θα τον απο­λύ­σει και για 12 μήνες επι­πλέον ή συνο­λικά 24 μήνες από την μετα­τροπή της σύμ­βα­σης.

Το νέο πρό­γραμμα, ουσια­στικά αφορά στους «μπλο­κά­κη­δες»που έκαναν χρήση της διά­τα­ξης του νόμου Κατρού­γκα­λου προ­κει­μέ­νου να μοι­ρα­στούν τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές με τον εργο­δότη τους. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι για όσους έχουν έως και δύο εργο­δό­τες, ο νόμος δίνει το δικαί­ωμα ο μεν εργο­δό­της να πλη­ρώ­νει τα δύο τρίτα των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών, ο δε εργα­ζό­με­νος να κατα­βάλ­λει το ένα τρίτο των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών.

Απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση για να γίνει ο επι­με­ρι­σμός των εισφο­ρών ανάμεσα σε εργο­δότη και εργα­ζό­μενο, είναι να υπάρχει υπο­γε­γραμ­μένη σύμβαση με συγκε­κρι­μένη διάρ­κεια η οποία θα έχει κατα­τε­θεί στο ηλε­κτρο­νικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Στους εργο­δό­τες και τους εργα­ζό­με­νους που ήδη εμφα­νί­ζο­νται με ενεργές συμ­βά­σεις σε αυτό το σύστημα θα δοθεί η δυνα­τό­τητα μετα­τρο­πής σε αορί­στου χρόνου με το αντάλ­λαγμα που προ­α­να­φέρ­θηκε: επι­δό­τηση 350 ευρώ μηνιαίως για ένα 12μηνο.

Στο πρό­γραμμα αυτό σχε­διά­ζε­ται και αντι­κί­νη­τρο, «προ­κει­μέ­νου να μην υπάρχει τάση των εργο­δο­τών να συνε­χί­ζουν την από­κρυψη, ποινών και ελέγχων από την επι­θε­ώ­ρηση εργα­σίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Για τους εγκλω­βι­σμέ­νους εργα­ζό­με­νους, αυτούς που είναι απλή­ρω­τοι ή σε επί­σχεση εργα­σίας ο Αλέξης Τσίπρας προ­α­νήγ­γειλε πρό­γραμμα οικο­νο­μι­κής ενί­σχυ­σης των εργα­ζο­μέ­νων ή επα­νεκ­παί­δευ­σής τους.

Νωρί­τερα, ο κ. Τσίπρας προ­έ­βλεψε την επι­τά­χυνση των ρυθμών μείωσης των ποσο­στών ανερ­γίας στο επόμενο διά­στημα, ενώ μίλησε για στα­διακή απο­κλι­μά­κωση της ανερ­γίας και αύξηση των θέσεων εργα­σίας.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.