Συνεντεύξεις

Μαρία Αγγέλου : «Μιλάμε για parody success και όχι για success story»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θέλουμε εκλογές και τις θέλουμε χθες. Η κατάσταση με το θέμα της εκλογής προέδρου είναι αδιέξοδη. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δώσουν ανάσα ζωής σε μια κυβέρνηση που δεν αποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή της στη «δ», η πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μαρία Αγγέλου με αφορμή τις εξαγγελίες που έχουν γίνει για ανάπτυξη στη χώρα.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε πάντα έτοιμοι για τις εθνικές εκλογές κι αυτό γιατί είμαστε πάντα έτοιμοι να αγωνιστούμε για όσα μας ένωσαν ως κίνημα εξ αρχής. Να αγωνιστούμε για τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από τη λαίλαπα των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων», δηλώνει η κ. Αγγέλου.
Σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δεν δίνουν υψηλά ποσοστά στους Ανεξάρτητους Έλληνες, η κ. Μαρία Αγγέλου δηλώνει:
«Όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, οι δημοσκοπήσεις δεν μας αγαπούν ιδιαίτερα και συνήθως δεν μας κολακεύουν, αλλά όπως θα δείτε κι εσείς, όπως το 2012 μας έδιναν 1.5% αν δεν κάνω λάθος και πήραμε 10.5%, έτσι κι αυτή τη φορά, πιστέψτε με, ότι θα τα πάμε τόσο καλά ώστε να αποτελούμε τους εγγυητές σταθερότητας της χώρας».
Η κ. Μ. Αγγέλου αναφέρεται ακόμη και στην ανάγκη να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ.
Η συνέντευξη της κ. Μαρίας Αγγέλου, αναλυτικά:

• Εκτιμάτε πως η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί γιατί οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να στενάζουν και οι πολίτες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους;
Αν η οικονομική κατάσταση της χώρας είχε βελτιωθεί τότε μάλλον δεν θα χρειαζόταν καν να ξεκινήσουμε αυτή τη συνέντευξη. Το success story του κ. Αντώνη Σαμαρά μεταφράζεται σε λουκέτα, διαζύγια, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, πείνα και μετανάστευση. Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν επί δυόμισι χρόνια, ότι η ανάπτυξη έρχεται, οι Έλληνες δεν την έχουν νιώσει στην τσέπη τους και την καθημερινότητά τους. Μιλάμε για parody success όπως λέει και η Λία Εγγλέζου, συνεργάτης και πολιτευτής μας στη β’ Αθηνών.
• Θα καταφέρει η Ελλάδα να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια, καθώς οι δανειστές επιμένουν στη στενή επιτήρηση;
Κατά τη γνώμη μου όσο συντηρούμε το υπάρχον πολιτικό καθεστώς με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, ο απεγκλωβισμός μας δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Για να απεγκλωβιστούμε από τα μνημόνια και τους δανειστές μας, πρέπει πρώτα να απεγκλωβιστούμε από τα γρανάζια του πολιτικού κατεστημένου που τόσα χρόνια λυμαίνεται τον τόπο.
Να ξεπεράσουμε τον φόβο της αλλαγής και το φόβο του πόνου που ίσως προκαλέσει μια αλλαγή, μια και αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιούν οι της συγκυβέρνησης, προσπαθώντας να εκφοβίσουν και να εκβιάσουν ψυχολογικά τους ψηφοφόρους. Από τη στιγμή που θα απεγκλωβιστούμε στο εσωτερικό της χώρας, η πορεία είναι μια και είναι μακριά πολύ μακριά από μια συμμαχική επιτήρηση.
•  Τι θα πράξουν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας; Εκτιμάτε πως θα υπάρξει συμφωνία ή θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θέλουμε εκλογές και τις θέλουμε χθες. Η κατάσταση με το θέμα της εκλογής Προέδρου είναι αδιέξοδη. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δώσουν ανάσα ζωής σε μια κυβέρνηση που δεν αποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας. Συνεπώς προβλέπουμε εκλογές και μάλιστα σύντομα. Εξάλλου οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου πρέπει να ξεκινήσουν στη βουλή μέσα Φεβρουαρίου.

•  Ετοιμάζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών;
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε πάντα έτοιμοι για τις εθνικές εκλογές κι αυτό γιατί είμαστε πάντα έτοιμοι να αγωνιστούμε για όσα μας ένωσαν ως κίνημα εξ αρχής. Να αγωνιστούμε για τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από τη λαίλαπα των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, από τα χέρια των διεθνών τοκογλύφων, αλλά και από τα χέρια όσων εγχώριων δεν υπηρετούν όπως θα έπρεπε τα εθνικά μας συμφέροντα.

•  Θα είστε υποψήφια στις εκλογές και ποιές είναι οι προτεραιότητες σας;
Στο κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων βρέθηκα από το ξεκίνημά του κι αυτό γιατί πίστεψα – κι ακόμα πιστεύω – ότι είναι ένα κίνημα δημοκρατικό με αρχές και αξίες που δεν συναντά πια εύκολα κανείς στο πολιτικό στίβο.
Το 2012 επιλέχθηκα μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, που έγινε στο Κίνημα ως υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου. Από τότε δεν έχω σταματήσει να ταξιδεύω στα νησιά μας, να συναντώ τους κατοίκους και να καταγράφω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές φορές, έχοντας δει αυτά τα προβλήματα με τα μάτια μου.
Προφανώς, λοιπόν, θεωρώ ότι η Δωδεκάνησος έχει ανάγκη από ανθρώπους βγαλμένους από τις παραγωγικές της τάξεις. Από ανθρώπους που έχουν δουλέψει και έχουν ζήσει προβλήματα και καταστάσεις από μέσα. Νέους με όρεξη για να δουλέψουν για τον τόπο και να εκπροσωπήσουν τους πολίτες του. Δυναμικούς για να διεκδικήσουν τα δίκαιά του, ίσως, όπως δεν τα έχουμε διεκδικήσει μέχρι σήμερα. Για τον τουρισμό, για τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας, για τα νοσοκομεία μας, για τα σχολειά μας. Για να μείνουν τα παιδιά μας στο τόπον τους και να μην ξενιτευτούν.
Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους είμαι στη διάθεση του προέδρου μας του Πάνου Καμμένου να με αξιοποιήσει όπως και όπου αυτός και τα όργανα του Κινήματος επιθυμούν κατά τη διάρκεια των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

•  Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σχετικά με τους ΑΝΕΛ;
Όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, οι δημοσκοπήσεις δεν μας αγαπούν ιδιαίτερα και συνήθως δεν μας κολακεύουν, αλλά όπως θα δείτε κι εσείς, όπως το 2012 μας έδιναν 1.5% αν δεν κάνω λάθος και πήραμε 10.5%, έτσι κι αυτή τη φορά πιστέψτε με ότι θα τα πάμε τόσο καλά ώστε να αποτελούμε τους εγγυητές σταθερότητας της χώρας.

•  Σε κίνδυνο να ξεμείνει από σημαντικά φαρμακευτικά σκευάσματα βρέθηκε το νοσοκομείο. Θεωρείτε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί γιατί οι πολίτες αναγκάζονται πλέον να πληρώνουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη;
Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση για την υγεία. Την περίφημο success story του κ. Α. Σαμαρά περιλαμβάνει περικοπές από την υλικοτεχνική υποδομή έως και τις εξετάσεις προληπτικού έλεγχου και τα φάρμακα των πολιτών. Το κράτος πρόνοιας όπως το γνωρίζαμε έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί όσο η κατάσταση παραμένει στα χέρια τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Ρόδου. Ένα διαμάντι για τον τόπο μας και για όλη τη Δωδεκάνησο, που υποβαθμίστηκε και αφέθηκε στην τύχη του. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μας, και το όλοι το εννοώ, να στηρίξουμε έμπρακτα τους εργαζόμενους του νοσοκομείο μας, που παλεύουν για να το κρατήσουν ανοιχτό για όλους εμάς. Η κυβέρνηση πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους και απέναντι της στο θέμα αυτό. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα το οποίο δουλεύουμε με ερωτήσεις στη βουλή πολύ συχνά.

• Συνεχώς είναι στο προσκήνιο, εξαιτίας των απαιτήσεων της τρόικας, το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Θεωρείτε πως θα διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς;   
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ξεκίνησαν ως ένα μέσο υποβοήθησης των νεοαποκτηθέντων τότε νησιών της Δωδεκανήσου για την Ελλάδα και κατέληξαν να αποτελούν ένα μέσο εξισορρόπησης των τιμών των προϊόντων μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Μην θέλοντας να καταλάβουν πόσο ζωτικής σημασίας είναι για τα νησιά μας, λοιπόν, προωθούν το θέμα της εξίσωσής τους με αυτούς της υπόλοιπης χώρας. Λάθος τραγικό κατά τη γνώμη μου. Την ώρα που τα νησιά μας στενάζουν από την οικονομική κρίση και την συνεχόμενη φορολογική αφαίμαξη αντί να τα κάνουμε ανταγωνιστικά και ως προς τα παραγόμενα προϊόντα τους και ως προς τον τουρισμό η τρόικα θέλει να τους δώσει άλλο ένα πλήγμα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όχι απλά θεωρούμε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, αλλά σύμφωνα και με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς σε αυτά για όσες εταιρείες θα μεταφέρουν στα νησιά μας την φορολογική τους έδρα για τουλάχιστον 10 έτη και με την υποχρέωση της κατ’ ελάχιστον πρόσληψης του 50% του προσωπικού από Έλληνες και θα τηρούν υποχρεωτικά το σύνολο των νομιμοποιητικών και φορολογικών ηλεκτρονικών αρχείων κατά αποκλειστικότητα στο σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου