Συνεντεύξεις

Ευθ. Λέκκας : «Στα Δωδ/νησα έχουμε μια ήπια σεισμική δραστηριότητα»

Συνέντευξη στη Μαρία Χονδρογιάννη

«Ο αντισεισμικός σχεδιασμός είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουμε προχωρήσει σε σχεδιασμό που μπορεί να εξαλείψει τον σεισμικό κίνδυνο. Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και προόδους σε σχέση με κράτη τα οποία σε αυτόν τον τομέα είναι πιο προχωρημένα. Ποτέ όμως δεν θα πρέπει να είμαστε ήσυχοι».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίαςν καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σεισμολόγος κ. Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή τα νέα του καθήκοντα.
«Προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσω το έργο που είχε επιτελεστεί στον ΟΑΣΠ από την προηγούμενη διοίκηση για τον αντισεισμικό σχεδιασμό της χώρας. Ο γενικότερος σχεδιασμός δομείται με βάση τους κανονισμούς, την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής και την ενημέρωση των πολιτών», εξηγεί ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.
Σε ερώτηση σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας δηλώνει:
«Στα Δωδεκάνησα έχουμε ήπια σεισμική δραστηριότητα. Δεν υπάρχουν δεδομένα για κάτι το ιδιαίτερο και μεγάλο. Παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα. Η ιδιορρυθμία του σεισμού σε σχέση με τα άλλα φυσικά φαινόμενα είναι πως έρχεται χωρίς προειδοποίηση».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκφράζει όμως τη δυσφορία του για την αδιαφορία που έδειξαν κάποιοι φορείς στη Ρόδο για τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπονήθηκε για τα ρέματα και τους χειμάρρους.
Η συνέντευξη του κ. Ευθύμιου Λέκκα, αναλυτικά:

• Πρόσφατα αναλάβατε τη θέση του προέδρου του ΟΑΣΠ. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσω το έργο που είχε επιτελεστεί στον ΟΑΣΠ από την προηγούμενη διοίκηση για τον αντισεισμικό σχεδιασμό της χώρας. Θυμίζω πως ήμουν αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας.
Ο γενικότερος σχεδιασμός δομείται με βάση τους κανονισμούς, την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής και την ενημέρωση των πολιτών. Στόχος είναι να βελτιωθεί περισσότερο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και να καταστεί ακόμη πιο άμεση η ετοιμότητα του οργανισμού προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μεγάλες σεισμικές δονήσεις. Έτσι θα είναι και λιγότερες οι επιπτώσεις.
• Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν σε επίπεδο πρόληψης και ενημέρωσης από τον ΟΑΣΠ;
Θέλουμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τους ευρωκώδικες δηλαδή τους νέους κανονισμούς που ισχύουν για όλη την ΕΕ και εξειδικεύονται σε κάθε χώρα ανάλογα με τα προβλήματα. Επιδιώκουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες εκπαίδευσης του πληθυσμού σε όλη την Ελλάδα με έμφαση σε ειδικές ομάδες.
• Τι δεν έχει κάνει ακόμη η πολιτεία για τον αντισεισμικό σχεδιασμό;
Ο αντισεισμικός σχεδιασμός είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουμε προχωρήσει σε σχεδιασμό που μπορεί να εξαλείψει τον σεισμικό κίνδυνο. Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και προόδους σε σχέση με κράτη τα οποία σε αυτό τον τομέα είναι πιο προχωρημένα. Ποτέ όμως δεν θα πρέπει να είμαστε ήσυχοι. Αυτό μας επιβάλλει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες σε επίπεδο κανονισμών, ενημέρωσης ή επιχειρησιακό επίπεδο.
• Χρειάζονται επικαιροποίηση οι μελέτες που είχαν εκπονηθεί για την αντισεισμική προστασία της Ρόδου; Θα έχετε συνεργασία με τις τοπικές αρχές για αυτό;
Σίγουρα θα πρέπει να γίνει κάτι καινούργιο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μελέτες που είχα εκπονήσει για τη Ρόδο έχουν ηλικία 20 ετών. Είναι μελέτες που θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να εκσυγχρονιστούν. Οι πόλεις αλλάζουν. Για την πόλη της Ρόδου θα πρέπει να δούμε ένα σχεδιασμό πολύ πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό.
• Θεωρείτε πως θα υπάρξει σεισμική αντιστοιχία μετά τα τελευταία κτυπήματα του Εγκέλαδου σε Κεφαλλονιά, Αίγιο και Κρήτη;
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το που ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΣΠ, εκδηλώθηκαν σεισμικές δονήσεις στο Αίγιο, την Κεφαλλονιά, την Κέρκυρα και την Κρήτη. Τόνισα από την πρώτη στιγμή πως αυτές δεν είχαν να κάνουν με μια γενικότερη διέγερση. Οι περιοχές στις οποίες εκδηλώθηκαν ήταν περιοχές με διαφορετικό γεωτεκτονικό πλαίσιο. Ένα θέμα υπήρξε στην Κεφαλλονιά, που έχει βεβαρημένο ιστορικό. Το συγκεκριμένο νησί είναι στο μικροσκόπιο. Η μετασεισμική ακολουθία επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει. Εκτίμηση των επιστημόνων είναι πως μπορεί να έχουμε κάποιο γεγονός αλλά σε μικρό μέγεθος.
• Ποιες είναι οι ενδείξεις για τη σεισμική δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα;
Στα Δωδεκάνησα έχουμε ήπια σεισμική δραστηριότητα. Δεν υπάρχουν δεδομένα για κάτι το ιδιαίτερο και μεγάλο. Παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα. Η ιδιορρυθμία του σεισμού σε σχέση με τα άλλα φυσικά φαινόμενα είναι πως έρχεται χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει ακόμη κάποιο έγκυρο σύστημα πρόγνωσης. Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι. Επιχειρησιακά πιστεύω πως το έχουμε καταφέρει αυτό.
• Σε ποιο επίπεδο είναι η ετοιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών και τι θα πρέπει περαιτέρω να γίνει;
Οι αρχές στη Ρόδο είναι πάντοτε έτοιμες. Υπάρχει οργάνωση στον τομέα πολιτικής προστασίας στο Δήμο. Είναι άνθρωποι εργατικοί, με όρεξη, με ανοικτό πνεύμα,που χρησιμοποιούν νέα μέσα και τεχνολογίες. Για τη Ρόδο δεν φοβάμαι. Το στελεχιακό δυναμικό και ο μηχανισμός είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Από εκεί και πέρα και κεντρικά θεωρώ πως υπάρχει ετοιμότητα. Όταν επρόκειτο να αναλάβω τη θέση του προέδρου του ΟΑΣΠ θεώρησα πως η ζωή μου αλλάζει τελείως ρυθμό. Είμαι σε 24ωρη βάση έτοιμος για οτιδήποτε προκύψει. Αλλάζει πλέον το δικό μου πλαίσιο. Το πρώτο βήμα που έκανα με τους συνεργάτες μου ήταν να διασφαλίσουμε την απαραίτητη συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Στρατό, το Λιμενικό Σώμα, την ΕΜΑΚ και γενικά με όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται.
• Τι έδειξε η έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο που έγινε τον Οκτώβριο στη Ρόδο για τα ρέματα και τους χείμαρρους; Τι σας ενόχλησε περισσότερο;
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στη Ρόδο για τα ρέματα και τους χείμαρρους ήταν πρωτοποριακή. Αυτό βέβαια δεν το λέω εγώ. Το ανέφεραν οι κορυφαίοι επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο. Η μεθοδολογία της επιβεβαιώθηκε με τις πλημμύρες που έγιναν στην Αθήνα. Το πόνημα αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο. Με ενόχλησε ότι ενώ εκείνοι που τώρα κόπτονται για την ασφάλεια των ανθρώπων στην Ρόδο εμφανίστηκαν στην έναρξη του συνεδρίου και μετά απείχαν. Το θέμα αυτό τους αφορά και μάλιστα άμεσα. Παραδέχθηκαν πως υπάρχει κάτι καινούργιο και μετά αδιαφόρησαν. Ενοχλήθηκαν που από το συνέδριο παρουσιάστηκαν νέα και σημαντικά δεδομένα. Θεωρούν πως είναι κυρίαρχοι και κατέχουν όλες τις γνώσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Στην πραγματικότητα εφαρμόζουν παλαιές μεθόδους. Η τεχνολογία πλέον έχει προχωρήσει. Στο συνέδριο υπήρχαν επιστήμονες που πρότειναν αξιόλογα πράγματα. Θεωρώ πως ήταν λάθος να μην παρακολουθήσουν το συνέδριο. Ο μόνος που παρακολούθησε τις εργασίες με επιμέλεια ήταν ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου