Συνεντεύξεις

Aλ. Kολιάδης: «Ολα στον τουρισμό θα εξαρτηθούν από την πορεία της υγειονομικής κρίσης»

Η πανδημία του κορωνοϊού, έπληξε πρωτίστως τον Πολιτισμό. Αν και το καλοκαίρι που πέρασε ο ΔΟΠΑΡ με τον Δήμο Ρόδου κατάφεραν και πραγματοποίησαν κάποιες εκδηλώσεις που είχαν ανταπόκριση, αυτή την κρίσιμη περίοδο, είναι όλα στον… αέρα.

Αυτό δηλώνει σήμερα, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Επικοινωνίας, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, περιγράφοντας την πολύ δύσκολη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί. Επίσης, δηλώνει ότι η Ρόδος πρέπει να αποκτήσει ένα Πολιτιστικό Κέντρο για πολλαπλές χρήσεις στην πόλη, ενώ θεωρεί απαραίτητο να επαναλειτουργήσει το Εθνικό Θέατρο.
Για τον ΠΡΟΤΟΥΡ, του οποίου είναι πρόεδρος, ο κ. Κολιάδης, ξεκαθαρίζει ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα κινηθεί σε συνεργασία με όλους τους φορείς, συντεταγμένα και συντονισμένα για την επόμενη τουριστική σεζόν ενώ για την φετινή σεζόν, λέει πως: «Ήταν ένα πολύ δυνατό crash test, το οποίο η Ρόδος κατάφερε να το ξεπεράσει με μεγάλη επιτυχία, βάζοντας τα θεμέλια για την σεζόν του 2021».
• Κύριε Κολιάδη, να ξεκινήσουμε με την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Διανύουμε ήδη το 2ο lock downκαι υπάρχουν πολλά θέματα της αρμοδιότητάς σας τα οποία έχουν παγώσει ή αναβληθεί.

Δυστυχώς, όλοι υποψιαζόμασταν ότι θα πηγαίναμε σε δεύτερο lockdown και όχι μόνον επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες μας αλλά βλέπουμε ότι και η κατάσταση δεν είναι καλή. Συνεπώς, ό,τι άλλο κι αν θέλουμε να συζητήσουμε, έρχεται σε δεύτερη μοίρα –υποχρεωτικά- καθώς πάνω απ’ όλα σημασία έχει η υγεία των πολιτών. Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τις δράσεις, τις εκδηλώσεις και όσα προγραμματίζαμε, δυστυχώς, ακυρώνονται. Ωστόσο, το καλοκαίρι καταφέραμε και πραγματοποιήσαμε αρκετές εκδηλώσεις στις οποίες ο κόσμος ανταποκρίθηκε με την συμμετοχή του. Αυτή την περίοδο όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν προγραμματισμό και να ακυρώσουμε κάθε δράση. Αυτή άλλωστε είναι και η οδηγία που έχουμε από τους αρμόδιους.
Από εκεί και πέρα, η κατάσταση δεν έχει να κάνει μόνον με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και με τα αθλητικά κέντρα, τα οποία δυστυχώς κλείνουν όλα.
Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, βεβαίως και όλα αφορούν την ατομική ευθύνη του καθενός αλλά εκτιμώ πως θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ανοιχτά κάποια κέντρα ώστε να δίδεται η ευκαιρία σε ανθρώπους να γυμναστούν. Τα μέτρα είναι αυστηρά λόγω αυτής της έκτακτης ανάγκης κι εμείς οφείλουμε να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Ευχή μας είναι να τελειώσει αυτή η κρίση και να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Επειδή δεν φαίνεται να γίνεται άμεσα κάτι τέτοιο, οποιοσδήποτε σχεδιασμός μετατοπίζεται για το 2021. Για τα Χριστούγεννα, δεν θα γίνουν εκδηλώσεις αν και αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις έστω και διαδικτυακά.

• Να περάσουμε στο κομμάτι του ΠΡΟΤΟΥΡ, του οποίου είστε πρόεδρος. Και στον τουρισμό ο προγραμματισμός είναι μία δύσκολη εξίσωση αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένα σχέδιο;
Είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ωστόσο πρέπει να κινηθούμε από τώρα, για την επόμενη τουριστική περίοδο. Η φετινή σεζόν ολοκληρώθηκε –όπως ολοκληρώθηκε. Γνωρίζουμε όλοι μας ότι ήταν η χειρότερη τουριστική περίοδος από όσες έχουμε ζήσει τα τελευταία τριάντα χρόνια. Εντούτοις, η Ρόδος μέσα σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο και κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού, κατάφερε να κάνει τουρισμό και να υποδεχτεί αρκετό κόσμο –λαμβάνοντας πάντα ως βασική παράμετρο τις συνθήκες στην υπόλοιπη χώρα και κατ’ επέκταση, στους άλλους τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς, ήταν ένα πολύ δυνατό crash test, ένα καθόλου εύκολο εγχείρημα, το οποίο όμως, η Ρόδος κατάφερε να το ξεπεράσει με μεγάλη επιτυχία, βάζοντας τα θεμέλια για την σεζόν του 2021. Είναι πολύ ευχάριστο και σημαντικό για όλους εμάς (ΠΡΟΤΟΥΡ, Δήμος Ρόδου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, Τουριστικοί Πράκτορες, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου κ.λπ.) που καταφέραμε να ολοκληρωθεί μία τουριστική περίοδος χωρίς κρούσματα ή δυσάρεστα περιστατικά. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης συντονισμένης προσπάθειας, αφού τα μέτρα τηρήθηκαν παντού και από όλους κι απέδωσαν καρπούς.
Σίγουρα το 2021 δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες τουριστικές περίοδοι καθώς μπαίνουμε υποχρεωτικά σε άλλα δεδομένα. Η διαφήμιση γίνεται διαδικτυακά (αφού δεν υπάρχουν τουριστικές εκθέσεις κ.λπ.) και πρέπει να ανταγωνιστούμε μεγάλους προορισμούς όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ο ΠΡΟΤΟΥΡ θα κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο –πάντα σε συνεργασία με όλους τους φορείς, συντεταγμένα και συντονισμένα.
Και πάλι, όμως, σας λέω ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της υγειονομικής κρίσης.
Σχετικά με την συμμετοχή της Ρόδου στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κας Γιάννας Αγγελοπούλου, έχετε κάποια πρόταση την οποία επεξεργάζεστε ως Δήμος Ρόδου;

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για μια σειρά από εκδηλώσεις που πρέπει να διοργανωθούν την επόμενη χρονιά, σε συνεργασία με τους φορείς. Ο Δήμος Ρόδου, με τον ΔΟΠΑΡ, την Διεύθυνση Πολιτισμού κ.λπ. θα οργανώσουμε αυτές τις εκδηλώσεις και τις δράσεις εν καιρώ. Δυστυχώς, ό,τι και να συζητήσουμε αυτή την στιγμή είναι υπό αναίρεση. Τα πράγματα είναι απολύτως ρευστά με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού γι αυτό και δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά, ούτε και να κάνουμε κάποιον προγραμματισμό για το επόμενο έτος.
Πάντως, κύριε Κολιάδη φάνηκε όλο αυτό το διάστημα που έχετε αναλάβει, ότι επιλέξατε να στηρίξετε πολύ τους ντόπιους καλλιτέχνες.
Είναι αλήθεια ότι ο στόχος μας ως ΔΟΠΑΡ ήταν εξ αρχής να στηρίξουμε τους ντόπιους καλλιτέχνες. Η Ρόδος έχει πολύ αξιόλογους ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά έχουν ποιότητα, έχουν μια αξιόλογη διαδρομή και αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι πρέπει να στηριχθούν. Για τους καλλιτέχνες που ασχολούνται με την μουσική π.χ. μπορώ να σας πω ότι έχω εκπλαγεί με το πολύ υψηλό επίπεδο που έχουν. Αυτό φάνηκε και με την προσπάθεια της ‘Καμεράτας’ που γνώρισε εξαιρετική επιτυχία και θέλουμε να διοργανώσουμε την δεύτερη (ανάλογα με τις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης). Το ίδιο ισχύει και για τους καλλιτέχνες στα εικαστικά, στο θέατρο κ.λπ.
Πρέπει να τους δώσουμε το βήμα και την στήριξη, για να αναδείξουν την δουλειά τους.
Συνεπώς, αυτό είναι το στοίχημα για την επόμενη χρονιά το 2021 αλλά και για τις επόμενες χρονιές. Άλλωστε κι εμείς χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τα δικά μας παιδιά να προοδεύουν αλλά και να παράγουν έργο. Αυτό που έχω ζητήσει από όλους είναι να έχουν συνεργασία μεταξύ τους. Είναι ένα αρκετά δύσκολο κομμάτι γιατί ο κάθε καλλιτέχνης κινείται στο δικό του περιβάλλον όπου δημιουργεί. Αυτό που ζητάω είναι να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Με τις ομάδες, με τους συλλόγους, με τα σωματεία κ.λπ. σε όλο το νησί να κάνουμε κάποια εκδήλωση που να φέρει το ‘πάντρεμα’ όλων αυτών των φορέων και φυσικά, των ανθρώπων.
• Αν όλα πάνε καλά και βελτιωθούν τα πράγματα, σε ποια φεστιβάλ θα δώσετε προτεραιότητα;
Όπως σας ανέφερα, θέλουμε να συνεχίσουμε την ‘Καμεράτα’ και το Φεστιβάλ Θεάτρου, το οποίο σημείωσε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία –και σε δύσκολες συνθήκες.
Επίσης σχεδιάζουμε να κάνουμε ένα Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος. Η εξωστρέφεια και οι συμμετοχές από πολλές χώρες. Με αυτό τον τρόπο είμαστε σε επαφή με πολλούς καλλιτέχνες, ανταλλάσσουμε απόψεις και φυσικά βελτιωνόμαστε.

Ωστόσο, κ. Κολιάδη, γνωρίζουμε όλοι ότι η Ρόδος στερείται βασικών υποδομών για καλλιτεχνικές δράσεις κι εκδηλώσεις.
Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό. Είμαι από εκείνους που λένε ότι η Ρόδος αδικείται πολύ σε αυτό το κομμάτι. Ενώ υπάρχουν καλλιτέχνες και αξιόλογοι άνθρωποι και μπορούν να γίνουν στο νησί εξαιρετικά πράγματα, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, δράσεις και μάλιστα με διεθνή προβολή, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι. Στηρίζω το αίτημα όλων των Ροδίων για να επαναλειτουργήσει το Εθνικό Θέατρο. Εκτιμώ πως είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα και οφείλουμε να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας για να πραγματοποιήσουμε αυτό τον σκοπό.
Από εκεί κι έπειτα, έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου αν κι έχει ακόμη προβλήματα αλλά και πάλι, όταν μιλάμε για Πολιτισμό, πρέπει να έχουμε σωστές εγκαταστάσεις.
Κατά την άποψή μου, αυτό που λείπει είναι ένα Πολιτιστικό Κέντρο για πολλαπλές χρήσεις από το κέντρο της πόλης της Ρόδου που να μπορεί να φιλοξενεί διάφορες ομάδες, δράσεις, εκδηλώσεις, πρόβες και συλλόγους που θα το χρησιμοποιούν. Σε πολλές δημοτικές ενότητες, υπάρχουν πολιτιστικά κέντρα, ενώ στην δημοτική ενότητα Ρόδου, λείπει. Θα είναι χρήσιμο και χρηστικό. Είναι κάτι το οποίο συζητάμε να το προχωρήσουμε και σύντομα, θα αναζητηθεί ο κατάλληλος χώρος που θα το στεγάσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου