Ειδήσεις

Λεκτική στήριξη από Eurogroup αλλά το EWG θα γίνει την Τρίτη

Ο πρόεδρος του Eurogroup καλωσορίζει “την καλή πρόοδο” στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών” με ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στο twitter την ώρα που ξεκινούσε στην Αθήνα ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη και των επικεφαλής των θεσμών με στόχο την έγκριση της εκταμίευσης των 12 δισ. ευρώ και μεγάλα αγκάθια τις διαφωνίες που παραμένουν ειδικά στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και στα κόκκινα δάνεια.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup στην ανάρτησή του, ενώ κάνει λόγο για “συμφωνία σε αρκετά πεδία”, προαναγγέλει ότι το EWG θα συνεδριάσει την Τρίτη “εντός του καθορισμένου από το Eurogroup χρόνου”. Σημειώνεται ότι το Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας έδωσε εντολή στο EWG να συνεδριάσει ως τις αρχές αυτής της εβδομάδας για την εκταμίευση των δόσεων, ενώ πληροφορίες από τους θεσμούς ανέφεραν ως αρχική ημερομηνία της συνόδου την Τρίτη.
Ωστόσο, η κυβέρνηση, μέσω δηλώσεων στελεχών της, αλλά και σε ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ είχε ορίσει την Κυριακή ως ημέρα διεξαγωγής του EWG με στόχο την ομαλότητα στο άνοιγμα των αγορών της Δευτέρας και με το βλέμμα στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών.
Άλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων 11 ορών του Σαββάτου, καθώς υπό το βάρος του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Γαλλία η ανάγκη για μία καλή είδηση έγινε ακόμη πιο επιτακτική.
Νέος γύρος σε εξέλιξη
Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12 το μεσημέρι μεταξύ των κ.κ. Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη και των επικεφαλής των θεσμών. Χθες οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στις δύο το πρωί.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις σύγκλιση υπήρξε σε πολλά πεδία όπως ο ΦΠΑ και οι 100 δόσεις. Παραμένουν ως βασικές, αλλά όχι μόνες, οι διαφορές σε πλειστηριασμούς και στα κόκκινα δάνεια.
Ειδικότερα, στα κόκκινα δάνεια δυο είναι τα βασικά πεδία σύμφωνα με την ίδια πηγή: Ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων αλλά και το ύψος και οι όροι μεταφοράς των δανείων στους διαχειριστές (π.χ. τράπεζες, funds κλπ.).
Ο 11ωρος άκαρπος μαραθώνιος του Σαββάτου έλαβε χώρα υπό τη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.
Βραδινή μάχη για πλειστηριασμούς
Πηγές της διαπραγματευτικής ομάδας αναφέρουν ότι ο βραδινός γύρος των διαπραγματεύσεων επικεντρώθηκε στα ανοικτά μέτωπα, ήτοι στους πλειστηριασμούς και στα κόκκινα δάνεια.
Ανέφεραν ακόμη ότι Ελλάδα διαπραγματεύεται πρόταση για 58-60% κάλυψη πρώτης κατοικίας, που συνοδεύεται από εισοδηματικό κριτήριο πάνω από 30.000 ευρώ.
Επισήμαναν ότι γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης και της δικαστικής διαδικασίας.
Άλλες πηγές ανέφεραν ότι γίνονται παράλληλες διαβουλεύσεις εντός των θεσμών για την οριστικοποίηση της θέσης.
Σημείο σύγκλισης με τους δανειστές, σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου, υπάρχει για το νέο καθεστώς των 100 δόσεων (με εκκίνηση από 30 ημέρες καθυστέρηση καταβολής δόσης αλλά σταδιακό μηδενισμό του περιθωρίου έως το 2017) αλλά και για τα ισοδύναμα που θα φέρει η μη επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Συμφωνία φέρεται να υπάρχει και για μία σειρά από θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται στο τραπεζικό πεδίο.
Σημειώνεται πως τα τεχνικά κλιμάκια συζήτησαν το Σάββατο και για τα γενόσημα.
Παραμένουν στην Αθήνα
Οι θεσμοί, σχεδίαζαν να μείνουν στην Αθήνα και την προσεχή εβδομάδα. Και τούτο διότι μετά τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και τα 2 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, πρέπει να συμφωνηθεί το επόμενο “πακέτο” του 1 δισ. ευρώ, αλλά και ο προϋπολογισμός που πρέπει να έρθει στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου. Έχει ξεκινήσει ήδη η διαπραγμάτευση και για τα μεγάλα μέτωπα που θα έρθουν με κορυφαίο το ασφαλιστικό.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου