Ειδήσεις

«Υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για το μεταναστευτικό»

«Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτηση του στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας για τη Μετανάστευση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των αιτιών της δημιουργίας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την ευθύνη που έχει ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος, αναδεικνύοντας τη θέση ότι δεν θα επιτευχθεί η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών εάν δεν προσεγγιστούν οι ρίζες του προβλήματος.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην μεγάλη ευθύνη όλων στην αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Ας μην ξεχνάμε όμως να εστιάσουμε, όχι μόνο στο ‘από που’ έρχονται στην Ευρώπη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά στο ‘γιατί’ φεύγουν από τα σπίτια και τις χώρες τους».

«Φεύγουν», τόνισε, «εξ αιτίας των εμφυλίων πολέμων, των περιφερειακών συγκρούσεων, εξ αιτίας της φτώχειας και των τεράστιων ανισοτήτων, εξ αιτίας της λεηλασίας των πόρων που υφίστανται οι χώρες προέλευσης».

«Είναι υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για αυτές τις ροές», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος έχει ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα. Και δεν θα καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε αν δεν προσεγγίσουμε τις ρίζες του προβλήματος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα οι άνθρωποι φεύγουν για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα ασφάλειας, δουλειάς, αξιοπρέπειας και πως αύριο με την κλιματική αλλαγή, θα φεύγουν επειδή δεν έχουν να πιουν νερό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σκοπός μας πρέπει να είναι μια προηγμένη σχέση ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής, με αμοιβαία κατανόηση των θέσεων, των περιορισμών και των προτεραιοτήτων κάθε μιας».

Όπως είπε, αυτή η σχέση πρέπει:

1) Να αναβαθμίζει την αναπτυξιακή συνεργασία, για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της υπανάπτυξης.

2) Να ενισχύει τις διεθνείς και περιφερειακές διπλωματικές πρωτοβουλίες για διαχείριση κρίσεων και επίτευξη ειρήνης.

3) Να καταπολεμά τα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

4) Να διασφαλίζει προϋποθέσεις για νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου