Ειδήσεις

«Ουδέν νεώτερον» για το χωροταξικό

Τα “ρέστα του παίζει” τα τελευταία 24ωρα το “βαθύ” ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας την απόσυρση, κόντρα στα συμφέροντα των κατοίκων των μεγάλων νησιωτικών δήμων, του άρθρου στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση του Καλλικράτη που προβλέπει τη διαίρεση της Λέσβου, της Κέρκυρας, της Σάμου, της Κεφαλλονιάς και της Ρόδου σε επιμέρους δήμους.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έθεσε χθες “βέτο” σε οποιαδήποτε αλλαγή στο χωροταξικό των δήμων, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος και κυρίως του βουλευτή και πρώην υπουργού κ. Ν. Σηφουνάκη.
Σε περίπτωση που το υπουργείο κάνει πίσω, πράγμα σχεδόν αδύνατο σύμφωνα με κυβερνητικούς βουλευτές, που αναμένουν την υποβολή του νομοσχεδίου σήμερα ή το αργότερο αύριο, τότε θα κατατεθούν τροπολογίες από ομάδες βουλευτών. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας αναβάλλεται για την επόμενη Πέμπτη.

Ο βουλευτής Λέσβου κ. Σηφουνάκης επιμένει στην αναγκαιότητα σπασίματος του ενιαίου δήμου του νησιού και δήλωσε ότι θα καταθέσει ο ίδιος πρόταση τροπολογίας μαζί με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Παύλο Βογιατζή, με πρόβλεψη για δημιουργία δύο δήμων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Κέρκυρα για το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση έκλεισε.
Κυριολεκτικά στην τρίχα κρέμεται πάντως η συνοχή της αδύναμης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση και της ίδιας της κυβέρνησης αφού ο βουλευτής κ. Γιώργος Ντόλιος, επιμένει να αρνείται να ψηφίσει την τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, με την οποία αλλάζει η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πιέσεις για τη διαίρεση των νησιωτικών δήμων ασκούνται και από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου.
Εν τω μεταξύ, κάτω από την πίεση του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Μιχελάκης αποφάσισε να «σπάσει» την τροπολογία για τις εκλογές στα δύο, κρατώντας το κομμάτι που αφορά τον ορισμό των ημερομηνιών (18 και 25 με ευρωεκλογές στο 2ο γύρο) και αποσύροντας την αλλαγή όσον αφορά στην ψήφο των μεταναστών.
Το θέμα των ομογενών και των νομίμως διαμενόντων μεταναστών θα ρυθμιστεί ως προς το δικαίωμα ψήφου τους αργότερα (μάλλον μέσα στο Μάρτιο) με νέα νομοθετική ρύθμιση που θα υποστεί περαιτέρω επεξεργασία σε συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μειώσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε μερίδα βουλευτών.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Την έκβαση της προσπάθειας του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαίρεση του ενιαίου δήμου Ρόδου αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι για να θέσουν υποψηφιότητα στον πρώτο βαθμό και να κοινολογήσουν τις αποφάσεις του.
Ο αριθμός των εν δυνάμει υποψηφίων έχει αυξηθεί σε βαθμό που τα κόμματα και οι τοπικές τους οργανώσεις αδυνατούν επί του παρόντος να ελέγξουν την κατάσταση, που θυμίζει πλέον «εμφύλιο πόλεμο».
Πιο συγκεκριμένα σε περίπτωση διάσπασης του ενιαίου Δήμου, για το Δήμο Ροδίων εκδήλωσε προχθές το ενδιαφέρον του, στηριζόμενος και από το περιβάλλον του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ κ. Τάκη Μιχαήλου, ο πρώην δήμαρχος κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.

Η απόφαση αυτή του κ. Χατζηευθυμίου, αιφνιδίασε τον κ. Στράτο Καρίκη, ο οποίος, αφού είχε ξεκαθαρίσει προ 40ημέρου, σε συνάντηση με τον κ. Χατζηευθυμίου στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή κ. Μ. Κόνσολα ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ξεκίνησε επαφές και σχημάτισε τον κύριο κορμό του ψηφοδελτίου του που θα απαρτίζεται τουλάχιστον από 40 άτομα (38 δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται στο Δήμο Ροδίων).
Ο κ. Καρίκης, κατέστησε χθες σαφές ότι δεν κάνει πίσω και ότι θα είναι υποψήφιος, ανεξαρτήτως του αν ο κ. Χατζηευθυμίου θα αποφασίσει να αποσυρθεί ή όχι.

Ο τελευταίος, που σε δημοσκόπηση της Νέας Δημοκρατίας, συγκέντρωσε μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής και αναγνωρισιμότητας, ομοίως δεν κάνει πίσω, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ. Κ. Ταρασλιάς, που προβάλλει αυτοδικαίως ως ο καταλληλότερος για τη διαδοχή του κ. Γ. Χατζημάρκου, κατέστησε αρμοδίως σαφές ότι για το καλό της Νέας Δημοκρατίας και συνολικά του τόπου, θα συμπράξει μαζί του!.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει την παράταξη Χατζηευθυμίου στις εκλογές του 2010 είχε δημιουργήσει χάσμα στις σχέσεις των δύο συνεργατών, το χάσμα αυτό έχει γεφυρωθεί. Ο κ. Μ. Καμπουρόπουλος θα συμπαραταχθεί με τον κ. Χατζηευθυμίου.

Παραμένει εξάλλου άγνωστο αν ο κ. Χατζημάρκος, που δεν κατόρθωσε να πείσει τη Νέα Δημοκρατία ως αντιστάθμισμα της υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια να του επιτρέψει να καθορίσει τις επιλογές των υποψηφίων στον πρώτο βαθμό, θα συμπαραταχθεί με το κόμμα ή θα επιλέξει να δημιουργήσει ένα ακόμη πόλο.
Θυμίζουμε ότι στο εσωτερικό της παράταξης του κ. Χατζημάρκου, πέραν του κ. Ταρασλιά, «παίζει» πολύ το όνομα του προέδρου του ΕΒΕΔ κ. Γιάννη Πάππου.
Από εκεί και πέρα ο κ. Γ. Υψηλάντης, στηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση διάσπασης του ενιαίου δήμου θα είναι υποψήφιος στο Δήμο Ροδίων.
Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καρίκης αναμένει την τελική απόφαση του κ. Στάθη Κουσουρνά ο οποίος με τη σειρά του αναμένει να δει αν θα προχωρήσει η διάσπαση του ενιαίου δήμου για να ανακοινώσει την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος.

Ο κ. Χατζηδιάκος από την άλλη έχει προγραμματίσει συγκέντρωση φίλων του μέσα στην εβδομάδα και προτίθεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του θεωρώντας ότι ο κ. Κουσουρνάς θα κάνει πίσω.
Ο κ. Χατζηδιάκος θα έχει ουσιαστικά ως αντίπαλο τον κ. Καρίκη σε περίπτωση διάσπασης του ενιαίου δήμου αφού οι σύμβουλοι Κουσουρνά από το Δήμο Ροδίων θα μοιραστούν μεταξύ των δύο ψηφοδελτίων.

Η κατάσταση παραμένει πάντως ρευστή και το ενδιαφέρον έκδηλο…
Στο Δήμο Καλλιθέας (Καλλιθέα, Αφάντου Αρχάγγελος) ως υποψήφιοι προβάλλονται οι κ.κ. Γ. Φλεβάρης, Σ. Διακοσταματίου, Αλ. Παπουράς και Τ. Σπανός.
Στο Δήμο Λινδίων (Νότια Ρόδος – Λίνδος) οι κ.κ. Γ. Πόκκιας, Ν. Καραμαρίτης, Φ. Ζαννετίδης και δεν αποκλείεται και ο κ. Μ. Παλλάς.
Στο Δήμο Ιαλυσού (Ιαλυσός, Πεταλούδες, Ατάβυρος και Κάμειρος) οι κ.κ. Σ. Στάγκας, Ν. Τσουκαλάς και πολύ πιθανότατα, αν δεν συμπαραταχθεί με το ψηφοδέλτιο Χατζημάρκου στην Περιφέρεια, ο κ. Δ. Κρητικός.

Η κ. ΝΑΤΑΣΣΑ ΒΕΝΕΤΟΚΛΗ
Για την επιθυμία του κ. Γιώργου Χατζημάρκου να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Βενετοκλή δήλωσε χθες:

«Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την επιθυμία να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Είχε μια έτοιμη παράταξη. Για τους δικούς του λόγους ίσως και για το ό,τι θα επέλθει διάσπαση του ενιαίου Δήμου, αποφάσισε να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια. Θεωρώ πως είναι πολύ δυνατή υποψηφιότητα αλλά δεν έχω να αναφέρω κάτι άλλο. Η απόφαση δεν είναι δική μας. Η ΝΔ ειδικά στις Περιφέρειες θα κρίνει ποια παράταξη την εκφράζει περισσότερο και έχει το συνδυασμό που μπορεί να στηρίξει τα Δωδεκάνησα».
Σε ερώτηση αν η ΝΔ δώσει στήριξη σε κάποιους υποψηφίους, η κ. Βενετοκλή δήλωσε:

«Η ΝΔ δεν θα δώσει στηρίξεις ή χρίσματα με την έννοια που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Οι υποψήφιοι θα αποφασίσουν αν θέλουν να μπουν στο στίβο των εκλογών και η ΝΔ κρίνοντας τα άτομα, τους συνδυασμούς και την αυτοδιοικητική ατζέντα, θα αποφασίσει τι είναι αυτό που την εκφράζει περισσότερο. Οι εποχές έχουν αλλάξει και ο κόσμος δεν χειραγωγείται».

Οι ευρωεκλογές
Υπέρ της απόφασης, που έχει ληφθεί για τη σταυροδοσία των ευρωβουλευτών τάχθηκε η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ κ. Νατάσσα Βενετοκλή.
“Θεωρώ πως οι ευρωεκλογές είναι μια πολύ σημαντική εκλογική αναμέτρηση. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως η Ελλάδα είναι μέρος ενός ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί επηρεάζουν την ελληνική πραγματικότητα. Αν το συνειδητοποιήσουμε, θα καταλάβουμε πως οι Ελληνες θα πρέπει να έχουν άποψη, και γνώση του τι γίνεται στο ευρωκοινοβούλιο. Είναι θετικό στοιχείο η σταυροδοσία γιατί θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των πολιτών που θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν τις επιλογές τους. Θεωρώ πως είναι πολύ δημοκρατική μέθοδος” , δήλωσε η κ.Βενετοκλή και πρόσθεσε πως ό,τι γίνεται με δημοκρατικές διαδικασίες είναι πιο αποδεκτό.

«Σίγουρα σε αυτό το επίπεδο, που αφορά όλο το Ευρωκοινοβούλιο, θα εκλεγούν άτομα που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό», είπε η πρόεδρος της ΝΟΔΕ. Σε ερώτηση αν υποδειχθούν κάποιοι υποψήφιοι από τις Νομαρχιακές Επιτροπές της ΝΔ, η κ. Βενετοκλή δήλωσε:
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα άτομα θα συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο. Ίσως να υπάρξει πρόταση από όλες τις περιοχές και να γίνουν οι επιλογές μετά από το κόμμα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • τζον κλουνει    12.02.2014 11:41

    Δηλαδή όλοι οι λεβέντες του “ντουνιά” που έφεραν το νησί στα χάλια που βλέπουμε γύρω μας, έρχονται ξανά ως σωτήρες του τόπου. Βοήθειαααααα!

Σχολιασμός άρθρου