Ειδήσεις

Εισέπραττε τη σύνταξη νεκρού συγγενή του

Σε καταλογισμό ποσού 38.089,39 € σε έναν κάτοικο της Ρόδου, που εισέπραξε από το λογαριασμό νεκρού συγγενή του, στον οποίο ήταν συνδικαιούχος, τη σύνταξη που ελάμβανε παράνομα, προχώρησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παραπέμποντας την υπόθεση για τα περαιτέρω στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο.

Ο καταγγελλόμενος προέβη συγκεκριμένα σε ανάληψη από τον τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, στον οποίο ήταν συνδικαιούχος και στον οποίο κατετίθετο η σύνταξη της θανούσης συνταξιούχου του Ελληνικού Δημοσίου, συγγενούς του.
Στον λογαριασμό αυτό κατατέθηκε ποσό 34.572,34 €, για το διάστημα από 1 Μαΐου 2010 έως 30 Ιουλίου 2012, το οποίο δεν εδικαιούτο, γιατί η συνταξιούχος απεβίωσε στις 20ή Απριλίου 2010.
Το ποσό των 34.578,30 € αναζητήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ και ανευρέθησαν μόνο 5,96 € καθώς το υπόλοιπο ποσό 34.572,34 € είχε αναληφθεί.

Με έγγραφό του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απευθύνθηκε στο υποκατάστημα Ρόδου της Εθνικής Τράπεζας και γνωστοποίησε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά σύνταξης στο λογαριασμό της θανούσης συνταξιούχου και σε εφαρμογή των Ν. 2703/99 & Ν. 2972/01, ζήτησε να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία του συνδικαιούχου του εν λόγω λογαριασμού καθώς και να κοινοποιηθούν οι επιστολές του σ’ αυτόν.

Η Εθνική Τράπεζα με έγγραφό της ενημέρωσε ότι ο καταγγελλόμενος είχε οριστεί συνδικαιούχος στον εν λόγω τραπεζικό λογαριασμό.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε την επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών, χωρίς αποτέλεσμα.
Σε εφαρμογή της διάταξης του αρθρ. 3 παρ. 24 του Ν. 3408/2005, συντρέχει λόγος επιβολής προστίμου που αντιστοιχεί στο ποσό της σύνταξης τριών μηνών, οπότε το συνολικό ποσό του καταλογισμού ανέρχεται σε 38.089,39 €.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη ζητήσει από τη ΔΟΥ Ρόδου να βεβαιώσει το ποσό αυτό σε βάρος του και να το εισπράξει με τις διατάξεις του Κώδικα “περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων”.

Θυμίζουμε ότι από ελέγχους που έχει διενεργήσει το Υπουργείο Εργασίας έχουν διαπιστωθεί 11.190 περιπτώσεις συνταξιούχων, που οι συγγενείς τους συνέχιζαν να εισπράττουν τη σύνταξη και μετά το θάνατό τους.
Τα στοιχεία προέκυψαν κατόπιν απογραφής των συνταξιούχων αλλά και διασταύρωσης των στοιχείων που ζήτησε το υπουργείο Εργασίας με το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών.
Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι αναπόγραφες συντάξεις είναι 6.600. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προέβη σε διασταύρωση στοιχείων, από την οποία προέκυψε ότι από το σύνολο των περιπτώσεων, περίπου 2.500 αφορούσαν σε συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει και από αυτές έχουν διακοπεί προς το παρόν 2.250 συντάξεις, λόγω θανάτου των δικαιούχων. Για όσες περιπτώσεις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι δεν συντρέχουν απαραιτήτως οι προϋποθέσεις υποβολής μηνυτήριας αναφοράς σε όλες τις περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων λόγω θανάτου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που τα ποσά συντάξεων πιστώθηκαν αχρεωστήτως μετά το θάνατο του δικαιούχου και παρέμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Από το ΙΚΑ διεξάγεται έρευνα και για τη διαπίστωση χορήγησης αχρεωστήτων συντάξεων λόγω εικονικής ασφάλισης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου