Ειδήσεις

Σε κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ προχώρησε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Σήμερα, Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και σε συνεργασία με το Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδεκανήσου, προχωρήσαμε σε κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ στη Ρόδο και σε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την προσπάθεια λεηλάτησης του ασφαλιστικού μας φορέα, την καταστρατήγηση των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, καθώς και τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μηχανικών στη άσκηση του επαγγέλματος μας.

Η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται από:
• Αδυναμία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών σχεδόν για το 60% των συναδέλφων ελεύθερων επαγγελματιών.
• Αιτήσεις νέων συναδέλφων για διαγραφή τους από τον επιστημονικό τους φορέα, λόγω αδυναμίας καταβολής των εισφορών.
• Στέρηση του στοιχειώδους δικαιώματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
• Μαζική μετανάστευση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
• Διαρκώς επιδεινούμενη ύφεση λόγω της εφαρμογής των μνημονιακών απαιτήσεων και μέτρων.
• Καταστρατήγηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
• Έντονη αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του ΤΣΜΕΔΕ που ήταν δεδομένη και την επιβεβαίωναν όλες οι υφιστάμενες αναλογιστικές μελέτες.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι συνάδελφοι οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης.

Οι τεράστιες απώλειες που σημειώθηκαν στο ταμείο μας από το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά τη διάρκεια του PSI αυξήθηκαν με την υποχρεωτική ένταξη του κλάδου υγείας του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΟΠΥΥ οδηγώντας σε περαιτέρω υφαρπαγή των αποθεματικών του, πέρα από την άμεση υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους.
Η κυβέρνηση με την εκ νέου σχεδιαζόμενη περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στοχεύει να βάλει χέρι και στα εναπομείναντα αποθεματικά του ταμείου κλείνοντας μαύρες τρύπες άλλων ελλειμματικών ταμείων.
Ο ρόλος των μηχανικών στη διαδικασία ανασυγκρότησης και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας είναι καθοριστικός. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό από όλους. Ανάπτυξη και εξαθλιωμένο επιστημονικό δυναμικό δεν συμβαδίζουν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Την ακύρωση των διατάξεων του Ν. 4172/2013, περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που δίνει τη δυνατότητα κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας του μηχανικού σε περίπτωση μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
• Αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων και αποφάσεων για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ και η μείωση αυτών τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση της χώρας.
• Κατάργηση της απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας για την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος σε ιδιωτικά έργα. Ο κλάδος των διπλωματούχων μηχανικών είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη.
• Μείωση των υπέρογκων έντοκων προσαυξήσεων στις ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές.
• Κατάργηση της εκ των υστέρων χρέωσης και μάλιστα εντόκως, των ασφαλιστικών εισφορών του κλάδου υγείας στις περιπτώσεις όπου, λόγω μη καταβολής τους, το ΕΤΑΑ δεν παρείχε υπηρεσίες υγείας.
• Την παροχή πλήρους και πραγματικής υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους ανεξαιρέτως τους Μηχανικούς και τα προστατευόμενα μέλη τους.
• Την ανταποδοτικότητα των εισφορών που καταβάλλουμε στον ΟΑΕΔ, στους άνεργους και τους υποαπασχολούμενους συναδέλφους.
• Την επιστροφή των αποθεματικών ύψους 1,5 δις € που «κουρεύτηκαν» με το PSI το 2012. Τα χρήματα αυτά προήλθαν από τον ιδρώτα και τον μόχθο των συναδέλφων προκειμένου να έχουν αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνταξιοδότηση.
• Τη διασφάλιση, με το μικρότερο δυνατό ρίσκο των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Άμεση απεμπλοκή από την συμμετοχή στην Τράπεζα Αττικής.

Καλούμε όλους τους μηχανικούς σε ενότητα και συντονισμό των αγώνων μας ενάντια σε αυξήσεις και κατασχέσεις, υπέρ των αυτονόητων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, μέσα από συλλογικές διαδικασίες και σε συντονισμό με το κεντρικό ΤΕΕ, τα περιφερειακά τμήματα όλης της Ελλάδας, αλλά και τους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους του ΕΤΑΑ.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

Για την Δ.Ε. του ΤΕΕ Δωδ/σου Για το Δ.Σ. ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδ/σου

Ιάκωβος Γρύλλης Φιλήμων Φραντζής
Πρόεδρος Πρόεδ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου