Στο τέλος του μηνός, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουν ξανά οι ανασκαφές από την Αρχαιολογία, στην περιοχή Αμαρτος της Κρητηνίας για την μεγάλη επένδυση που αφορά, όπως έχει γράψει η «δ», την κατασκευή πρότυπης τουριστικής μονάδας.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες της «δ», έπειτα από το ραντεβού του μεγαλοεπενδυτή με επιτελείς της Αρχαιολογίας στη Ρόδο, βρέθηκε η χρυσή τομή για την έναρξη ξανά των ανασκαφών, λίγο πριν οι επενδυτές… ρίξουν μαύρη πέτρα και εγκαταλείψουν την προσπάθεια, εξαιτίας της ταλαιπωρίας που υφίστανται λόγω της γραφειοκρατίας που πρέπει να αντιμετωπίσουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανασκαφές που βαρύνουν οικονομικά τον επενδυτή θα διαρκέσουν επιπλέον πέντε ολόκληρους μήνες (!) που σημαίνει ότι –καλώς εχόντων των πραγμάτων- αν ξεκινήσουν στο τέλος Μαρτίου τότε θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου, με βάση τη δέσμευση της Αρχαιολογίας προς τον επενδυτή, που σημαίνει ότι έχει χαθεί ένας ολόκληρος χρόνος καθώς η αρχική πρόθεση του επενδυτή ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ηδη, μηχανικοί του επενδυτή ετοιμάζουν πυρετωδώς τα σχέδια τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν στην Αρχαιολογία και θα υποβληθούν στο ΚΑΣ, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Να σημειωθεί ότι για τις ανασκαφές στην Κρητηνία, εργάζονται δύο άτομα, γι αυτό και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Οι ανασκαφές είχαν σταματήσει μάλιστα στο τέλος του περασμένου έτους με εντολή του επενδυτή, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο με την Αρχαιολογία γι αυτό και ορίστηκε το ραντεβού της 13ης Φεβρουαρίου 2018, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες το σχήμα των επενδυτών ήταν ένα βήμα πριν να αποχωρήσει και να εγκαταλείψει οριστικά την προσπάθεια.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017, όμως έκτοτε οι αναβολές διαδέχονταν η μία την άλλη, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμα το «πράσινο φως» από την Αρχαιολογία.
Οι επενδυτές από το Ισραήλ και την Αμερική, όλο αυτό το διάστημα, πηγαινοέρχονται από τη Ρόδο περιμένοντας μια θετική απάντηση για να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας-πρότυπο, καθώς όλα είναι έτοιμα από πλευράς τους, όμως κάθε φορά φεύγουν περισσότερο απογοητευμένοι από τη Ρόδο.
Να σημειωθεί ότι η επένδυση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. σε έκταση 48,16 στρεμμάτων στη περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας. Η ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 135 δωματίων με 296 κλίνες θα περιλαμβάνει δύο κυρίως κτιριακές ενότητες, το κεντρικό κτήριο και τις εννέα πτέρυγες των δωματίων. Επίσης, θα διαθέτει κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου θα κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις αμφιθέατρα, παιδότοπος ενώ θα διαμορφωθούν διαδρομές περιπάτου. Λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου. Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Η σύλληψη της ιδέας έγινε από έναν Ισραηλινό, επώνυμο γιατρό, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, σχεδίαζε για αρκετό καιρό το όλο εγχείρημα. Η επιλογή της τοποθεσίας προέκυψε τυχαία και αποδίδεται σε θαλάσσιους αγώνες με φουσκωτά σκάφη. Το σκάφος πέρασε ανοικτά από τη θαλάσσια περιοχή της Κρητηνίας και αμέσως κέρδισε το ενδιαφέρον του γιατρού.
Η μονάδα θα ακολουθεί όλα τα πρότυπα ενεργειακής αυτονομίας. Γενικά, όλα όσα θα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου.
Παράλληλα με τη μονάδα, θα κατασκευαστεί μικρή μαρίνα για την φιλοξενία 150 σκαφών αναψυχής.
Κρητηνία, Εμπωνας, Σιάννα, Μονόλιθος, Μαντρικό τελούν σε αναμονή της έναρξης των εργασιών, καθώς η πρωτοποριακή επένδυση, θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως υποστηρίζουν οι πρόεδροι αλλά και οι κάτοικοι, η επένδυση θα αποτελέσει την αρχή για την ανάπτυξη της περιοχής προσφέροντας σημαντικότατα οφέλη όχι μόνο στους κατοίκους των μικρών χωριών της συγκεκριμένης πλευράς του νησιού αλλά σε ολόκληρο το νησί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ