Παρουσία αστυνομικών σε αρκετές εκκλησίες της χώρας για ν αποφεύγονται συγκεντρώσεις πιστών  γύρω από αυτές , ελέγχοι  σε πυλωτές πολυκατοικιών  , σε υπαίθριους χώρους   αλλά και σε εξοχικές κατοικίες -κυρίως μετά από καταγγελίες- όπου   μπορεί να υπάρχουν μεγάλες συναθροίσεις πολιτών θα περιλαμβανουν τα μέτρα της ΕΛΑΣ στην Ανάσταση και το Πάσχα με τον φόβο εξάπλωσης του κορωνοιού.

Με κύριο φόβο των   αρμοδίωνκυβερνητικών παραγόντων ότι   η μείωση του κρουσμάτων(στα 10-40  σε καθημερινή βάση)   της φονικής επιδημίας  στην χώρα μας εκείνη την περίοδο , οι καλές καιρικές συνθήκες κι η εορταστική ατμόσφαιρα θα οδηγήσει χιλιάδες πολίτες να παραβιάσουν την καραντίνα και να συμμετέχουν σε   μαζικά πασχαλινά γλέντια.  Κάτι που θεωρείται ότι ίσως οδηγήσει σε ανακαμψη της επιδημίας στην χώρα μας και σε χιλιάδες νέα κρούσματα . Κι αυτό γιατί  εκτιμάται ότι στην χώρα μας κυκλοφορούν 20.000  περίπου νοσούντες που μπορεί λόγω  των συνεχων μετακινήσεων  και συναντήσεων των πολιτών να δημουργήσουν   έναν νέο κύκλο   επιδημίας  με   χιλιάδες κρούσματα και θανάτους στο τελος Απρίλη και σε μια περίοδο όπου έπρεπε να υπάρχει φυσιολογικά εκμηδενιση τους και σχετική επάνοδος στην κανονικότητα.

Οι επιτελείς της ΕΛΑΣ  και της Πολιτικής Προστασίας   φοβούνται ότι   κοντα σε ορισμένους από τους 12.000-13.000 ναούς της χώρας-ιδιαίτερα σε επαρχιακές  περιοχές-  όπου θα πραγματοποιηθούν   λειτουργίες  κεκλεισμένων των θυρών   θα υπάρξουν συγκεντρώσεις πιστών  με λαμπάδες   ή ακόμη και κάποιοι που θα επιζητήσουν να υπάρχει μια μικρή περιφορά Επιταφίου κλπ.,  Μαλιστα υπάρχουν φόβοι ότι αυτό ίσως υπάρξει σε κάποιες από τις 20 περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει ακόμη  κρούσμα κορωνοϊού και  ορισμένοι θα εχουν αποκτήσει «αισθηση ασφαλείας» . Επιπλέον φαίνεται να έχει υπάρξει ενημέρωση   ότι σε 4-5 εκκλησίες της χώρας έχουν αναρτηθεί ανακοινώσεις για τον χρόνο που μπορεί να δωσουν παρόν οι  πολίτες   σε αυτές. Αυτό φαίνεται να οδηγεί   στη απόφαση να υπάρχει και παρουσία  αστυνομιών   κοντα στις μεγάλες τουλάχιστον εκκλησίες για ν αποφευχθούν συγκεντρώσεις πολιτών.  Σημειώνεται ότι η Εκκλησία της ελλάδος έχει μελετήσει και την δημιουργία site όπου θα καταχωρούνται οι διαδικτυακές μεταδόσεις σε περισσότερους από 80 μητροπολιτικούς ναούς της χώρας, κι   ήδη υπάρχει προεργασία   για την  απόκτηση ορισμένων καμερών.

Επιπλέον για το Πασχα οργανώνονται περιπολίες αστυνομικών στα αστικά κέντρα και σε κωμοπόλεις κλπ για να αποφευχθούν γλέντια γύρω από οβελία. Ειδικό ενδιαφερον υπάρχει για τους ελέγχους σε πυλωτες πολυκατοικιών  όπου μπορεί να υπάρχουν  μικρές πασχαλινές συνάξεις των κατοίκων τους.   Οι χώροι αυτοί θεωρούνται ιδιωτικοί κι οι αστυνομικοί θα προχωρούν  σε συστάσεις για τη «διάλυση» των συγκεντρώσεων. Εαν δεν υπάρξει υπακοή των πολιτών μπορεί να υπάρξει κλήση εισαγγελέα  , επιβολή προστίμων σε όλους τους παρευρισκομένους ενω μπορεί να κινηθούν αυτόφωρες διαδικασίες. Το ίδιο ισχυει για τυχόν μεγαλες συγκεντρώσεις σε εξοχικές κατοικίες   εντός Αττικής ή σε άλλες περιαστικές περιοχές αφου  θεωρείται ότι η μετακίνηση   προς αυτές  θα είναι ευχερής, μπορεί να καλυφθεί με κάποιο SMS  κι η Αστυνομία θα έχει επικεντρωθεί στους ελέγχους στα διόδια   των εξόδων των πόλεων.

Σημειώνεται ότι από το απόγευμα  της Τεταρτης  στα διόδια σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε όλες τις διαδρομές στις εθνικές οδούς, τους παράδρομους και σε περιφερειακούς δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα η ΕΛΑΣ   έχει εγκαταστήσει  σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση. Αντίστοιχα το Λιμενικό Σώμα προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.  Σχετικά με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωσής τους μόνιμης κατοικίας τους και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των προληπτικών περιοριστικών μέτρων, «όποτε και αν αυτά τερματιστούν».  Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα θα είναι ενδελεχείς και θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.  Επιπλέον σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι εκτός νομού κατοικίας γίνεται μετακίνηση καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 μέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω απ’ όπου ξεκίνησε.    Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ Νίκος  Χαρδαλιάς  αναφερθηκε  σε πρωτοβουλίες εκπροσώπων Τοπικής  Αυτοδιοίκησης να  παραδώσουν κατ οίκον το ‘Αγιο Φως στους κατοίκους των δημων τους το το βράδυ της Ανάστασης. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε αυτήν την κίνηση. Η πρωτοβουλία αυτή κινδυνεύει να δώσει λάθος μήνυμα», είπε και πρόσθεσε ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

. πηγή tovima.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ