ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Βρούτσης: «Η Ν.Δ. θα εφαρμόσει διαφορετικό μείγμα πολιτικής»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Είναι πολύ δύ­σκο­λο να επα­νέλ­θει το προη­γού­με­νο κα­θε­στώς των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά, υπο­γράμ­μι­σε χτες, από την Ρόδο όπου βρέ­θη­κε, ο Το­με­άρ­χης Ερ­γα­σί­ας Κοιν. Ασφά­λι­σης & Κοιν. Αλ­λη­λεγ­γύ­ης (και πρώην υπουρ­γός) κ. Γιάν­νης Βρού­τσης.

Απα­ντώ­ντας συ­γκε­κρι­μέ­να σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση εάν η Ν.Δ. προ­τί­θε­ται, είτε να το επα­να­δια­πραγ­μα­τευ­τεί, είτε να το βάλει στο τρα­πέ­ζι των συ­ζη­τή­σε­ων για την επα­να­φο­ρά του κατά την διάρ­κεια της συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου, που πα­ρα­χώ­ρη­σε, ο κ. Βρού­τσης είπε συ­γκε­κρι­μέ­να:

«Ανήκω σε μια νη­σιω­τι­κή πε­ριο­χή που ευ­ερ­γε­τή­θη­κε από τον μειω­μέ­νο ΦΠΑ του Αι­γαί­ου. Θέλω να θυ­μί­σω ιστο­ρι­κά, ότι ο μειω­μέ­νος ΦΠΑ του Αι­γαί­ου, ήρθε από τον Εθνάρ­χη Κων­στα­ντί­νο Κα­ρα­μαν­λή που τον έφερε στην Ελ­λά­δα, και ήταν ένα πολύ ση­μα­ντι­κό όφε­λος για τη νη­σιω­τι­κή χώρα και τους Αι­γαιο­πε­λα­γί­τες, όχι για την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος, αλλά και για να απο­κα­τα­στή­σει τις αδι­κί­ες με­τα­ξύ των κα­τοί­κων της νη­σιω­τι­κής Ελ­λά­δος και της ηπει­ρω­τι­κής. Διότι οι κά­τοι­κοι της νη­σιω­τι­κής Ελ­λά­δας, δεν απο­λαμ­βά­νουν ισό­τι­μα τα ευ­ερ­γε­τή­μα­τα του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, ούτε στην Πα­δεία, ούτε στην Υγεία, ούτε στον Πο­λι­τι­σμό. Υπήρ­ξαν πιέ­σεις από το 2010 από τους δα­νει­στές για την πα­ρα­χώ­ρη­ση αυτού του εθνι­κού ευ­ερ­γε­τή­μα­τος -του ‘Ιερού Τοτέμ’ για τους Αι­γαιο­πε­λα­γί­τες. Ποτέ όμως, καμία κυ­βέρ­νη­ση μέχρι πρό­τι­νος δεν σκέ­φτη­κε να το βάλει στο τρα­πέ­ζι και να το συ­ζη­τή­σει. Παρά τις περί του αντι­θέ­του δε­σμεύ­σεις του κ. Καμ­μέ­νου ότι θα πα­ραι­τη­θεί την επό­με­νη μέρα αν θα γίνει αυτό, και των στε­λε­χών του Σύ­ρι­ζα και των ΑΝΕΛ εί­δα­με να το πα­ρα­χω­ρούν από τα πρώτα μέτρα που έδω­σαν στην Τρόι­κα, σε… συ­σκευα­σία δώρου! Και το πιο τρα­γι­κό: θυ­μά­μαι τον κ. Καμ­μέ­νο την επο­μέ­νη της ψή­φι­σης των μέ­τρων, να έρ­χε­ται στη Σύρο και να δη­λώ­νει ότι αυτό που ψή­φι­σε είναι αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό και εγκλη­μα­τι­κό! Αυτό είναι ο ορι­σμός του θρά­σους και της πο­λι­τι­κής εξα­πά­τη­σης. Η ΝΔ δια­χρο­νι­κά είναι στραμ­μέ­νη υπέρ της νη­σιω­τι­κό­τη­τας. Όμως, το ζή­τη­μα του με­ω­μέ­νου ΦΠΑ  είναι πολύ δύ­σκο­λο να επα­νέλ­θει παρά τις φι­λό­τι­μες προ­σπά­θειες όλων των συ­ντε­λε­στών του Αι­γαί­ου, διότι έγινε με ει­δι­κή συν­θή­κη. Αυτό που μπο­ρούν να προσ­δο­κούν οι κά­τοι­κοι των νη­σιών σε πρώτη φάση, είναι ότι η μεί­ω­ση του ΦΠΑ που έχου­με εξαγ­γεί­λει και η μεί­ω­ση των φόρων θα ακο­λου­θή­σει την φο­ρο­λο­γι­κή μας πο­λι­τι­κή με τις αντί­στοι­χες μειώ­σεις των φόρων. Εάν και εφό­σον υπάρ­χει δυ­να­τό­τη­τα, θα το κά­νου­με. Το θεωρώ όμως κάτι το πάρα πολύ δύ­σκο­λο. Σας κάνω έκ­κλη­ση: επει­δή ακούω στε­λέ­χη του Σύ­ρι­ζα ότι θα το επα­να­φέ­ρουν, να ξέ­ρε­τε ότι λένε ένα πολύ με­γά­λο ψέμα. Με την ίδια ευ­κο­λία που λένε ψέ­μα­τα σε όλα».

 Οι εκλο­γές και

οι δη­μο­σκο­πή­σεις

Σχο­λιά­ζο­ντας τα απο­τε­λέ­σμα­τα των δη­μο­σκο­πή­σε­ων που φέρ­νουν πολύ μπρο­στά τη Ν.Δ. από τον Σύ­ρι­ζα, ο κ. Βρού­τσης τό­νι­σε τα εξής:

«Οι δη­μο­σκο­πή­σεις δεί­χνουν μια συ­ντρι­πτι­κή υπε­ρο­χή της Ν.Δ. αν συ­γκρί­νει κα­νείς τα απο­τε­λέ­σμα­τα με αυτά του 2015 –με πολύ με­γά­λη πτώση του Σύ­ρι­ζα και πολύ με­γά­λη αύ­ξη­ση της Ν.Δ. Όπως κα­τα­γρά­φο­νται τα ευ­ρή­μα­τα φαί­νε­ται ότι η Ν.Δ. μπο­ρεί να ακου­μπή­σει την αυ­το­δυ­να­μία. Ωστό­σο, η επό­με­νη μέρα πρέ­πει να βρει το πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό ενω­μέ­νο και τους Έλ­λη­νες ενω­μέ­νους διότι οι δυ­σκο­λί­ες μόνο με ενω­μέ­νο τον ελ­λη­νι­κό λαό μπο­ρούν να ξε­πε­ρα­στούν. Τώρα, με ποιους μπο­ρού­με να συ­νερ­γα­στού­με; Είναι γνω­στό: με αυ­τούς που πι­στεύ­ουν στην ευ­ρω­παϊ­κή προ­ο­πτι­κή της χώρας, με αυ­τούς που δεν είναι λαϊ­κι­στές ούτε δη­μα­γω­γοί. Υπάρ­χουν τέ­τοια κόμ­μα­τα στην Ελ­λη­νι­κή Βουλή. Έχου­με συ­γκυ­βερ­νή­σει με πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις που είναι στην ιδια κα­τεύ­θυν­ση με εμάς, όπως το Πασόκ –έστω και αν ιδε­ο­λο­γι­κά δια­φέ­ρου­με».

Είπε ακόμη, ότι η Ν.Δ. θα βάλει από τώρα και στο εξής πιο εμ­φα­τι­κά το θέμα των εκλο­γών, θε­ω­ρώ­ντας πως με τα απο­τε­λέ­σμα­τα της κυ­βέρ­νη­σης και της δήθεν δια­πραγ­μά­τευ­σης, απο­δεί­χτη­κε ότι οι κα­θυ­στε­ρή­σεις στην αξιο­λό­γη­ση ήταν μόνο παι­χνί­δι και μά­λι­στα με­θο­δευ­μέ­νο.

«Εμείς πε­ρι­με­νου­με να γί­νουν εκλο­γές. Όποτε κι αν γί­νουν εκλο­γές, είναι βέ­βαιο ότι ο Σύ­ρι­ζα θα συ­ντρι­βεί, διότι ο λαός αι­σθά­νε­ται από­λυ­τα εξα­πα­τη­μέ­νος. Η ΝΔ απο­τε­λεί μο­νό­δρο­μο» όπως τό­νι­σε.

Τι θα κάνει η Ν.Δ.

την ‘επό­με­νη μέρα’

Ο κ. Βρού­τσης είπε ακόμη πως: «Η ΝΔ επι­βε­βαιώ­νε­ται κα­θη­με­ρι­νά σε αυτά που λέει. Πήρε αρ­νη­τι­κό πρό­ση­μο και δεί­κτες, και όλα τα γύ­ρι­σε. Η Ελ­λά­δα στο τέλος του 2014 ήταν έτοι­μη για να μπει σε προ­λη­πτι­κή γραμ­μή στή­ρι­ξης και να βγού­με ορι­στι­κά από το Μνη­μό­νιο. Αυτό διε­κό­πη μόλις σε 2,5 χρό­νια. Και γκρε­μί­στη­καν όλα τα επι­τεύγ­μα­τα. 86 δις ευρώ ήταν το τρίτο Μνη­μό­νιο, το αχρεί­α­στο, συν 9 δις μέχρι και το 2017 (νέα μέτρα) με τον ίδιο τρόπο η συμ­φω­νία θα τη­ρη­θεί. Εμείς δεν εί­μα­στε όμως Σύ­ρι­ζα για να απει­λού­με τους εταί­ρους ότι θα σκί­σου­με μνη­μό­νια. Το κλει­δί λέ­γε­ται: δια­φο­ρε­τι­κό μείγ­μα πο­λι­τι­κής. Όλα θα τα αλ­λά­ξου­με. Ήδη ο πρό­ε­δρος της Ν.Δ. Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης έδει­ξε ότι μπο­ρού­με να μειώ­σου­με συ­γκε­κρι­μέ­νους φό­ρους με ισο­δύ­να­μα. Αυτό έχει απο­δει­χθεί και στο πα­ρελ­θόν. Είναι σί­γου­ρο ότι θα πε­τύ­χου­με. Η έν­νοια της επα­να­δια­πραγ­μά­τευ­σης δεν έχει να κάνει με την συμ­φω­νία αλλά με το μείγ­μα της πο­λι­τι­κής. Και η Τρόι­κα δεν θα έχει αντίρ­ρη­ση εάν έχου­με τα δη­μο­σιο­νο­μι­κά ισο­δύ­να­μα να μειώ­σου­με τους φό­ρους….» όπως είπε, δε­σμευό­με­νος ότι θα κα­ταρ­γη­θεί ο ΕΦΚΑ και θα φτια­χτεί ένα νέο Ασφα­λι­στι­κό.

Στην γε­νι­κό­τε­ρη το­πο­θέ­τη­σή του ο κ. Βρού­τσης εξα­πέ­λυ­σε δρι­μεία κρι­τι­κή στην κυ­βέρ­νη­ση μετά την συμ­φω­νία (προ-σύμ­φω­νο) που λέ­γε­ται ότι επι­τεύ­χθη­κε στην Μάλα, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας την δή­λω­ση του πρω­θυ­πουρ­γού κ. Τσί­πρα, που έλεγε ότι ούτε ένα μέτρο δεν θα επι­βλη­θεί με την αξιο­λό­γη­ση. «Χθες όλοι μά­θα­με στο Γιού­ρο­γκρουπ ότι τα μέτρα θα είναι ιδιαί­τε­ρα επώ­δυ­να για τον ελ­λη­νι­κό λαό και θα εφαρ­μο­στούν. Τε­λι­κά, για πόσα χρό­νια θα κρα­τή­σει αυτό;» διε­ρω­τή­θη.

Μί­λη­σε ακόμη για τους μι­σθούς και τις συ­ντά­ξεις που θα μειω­θούν κι άλλο μα­κρο­πρό­θε­σμα ενώ τό­νι­σε πως η ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία ‘δεν αντέ­χει άλλο’.

«Η κυ­βέρ­νη­ση επι­δί­ω­ξε και επι­διώ­κει την δια­τή­ρη­σή της στην εξου­σία για να κερ­δί­σει πο­λι­τι­κό χρόνο. Δεν νοιά­ζε­ται για το καλό της χώρας…» είπε ο κ. Βρού­τσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.