Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα επιμένουν στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών θύμισε την περασμένη εβδομάδα στους Ευρωπαίους τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του χρέους, εκτιμώντας ότι αυτή θα δώσει στους ιδιώτες επενδυτές το σήμα ότι είναι βιώσιμο. Η νέα παρέμβαση των Αμερικανών έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, που η αξιολόγηση καθυστερεί και πηγές των πιστωτών έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.

Το βασικό μήνυμα των Αμερικανών προς την κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί: Αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα συμφωνηθεί και η αναδιάρθρωση του χρέους – την οποία η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Ατκινσον τόνισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντική. Οπως απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Κ» κατά την ομιλία της στο Iνστιτούτο Peterson: «Εχουμε πει ότι και η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζονται για να τονώσει την ανάπτυξη, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, να αυξήσει τους φόρους για όσους μπορούν να τους πληρώσουν, κι επίσης ότι έχει νόημα να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, η οποία χρειάζεται για να αποφύγουμε μία πολύ δραματική δημοσιονομική προσαρμογή».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, και προτρέπει την κυβέρνηση να εφαρμόσει εγκαίρως τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για τη συμφωνία για το χρέος. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επίσης επιμένει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, με τον Αμερικανό αναπληρωτή γενικό διευθυντή Ντέιβιντ Λίπτον να διευκρινίζει ότι για να πάρει μέρος το Ταμείο δεν αρκεί μία γενική διαβεβαίωση των Ευρωπαίων ότι το θέμα θα αντιμετωπισθεί, αλλά επαρκείς λεπτομέρειες για το πώς θα συμβεί αυτό ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος. Ωστόσο πολλά στελέχη του ΔΝΤ είναι επιφυλακτικά απέναντι στις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος. Η κυβέρνηση είναι πίσω στα προαπαιτούμενα, τονίζουν, κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει την αξιολόγηση.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, καθώς θεωρούν ότι ο ρόλος του παραμένει σημαντικός. Πρώτον, η συμμετοχή του θα είναι θετικό σημάδι για τις αγορές και τους επενδυτές. Δεύτερον, τα οφέλη της συμμετοχής του αποτελούν ισχυρό κίνητρο ώστε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η Ελλάδα, δηλαδή την αναδιάρθρωση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συνεισφορά του. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΔΝΤ θα πάρει μέρος στο πρόγραμμα, διότι κανείς δεν θέλει να επιστρέψει η κρίση του καλοκαιριού.

Η Ευρώπη

Τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει η Γερμανία, ωστόσο η Ευρωζώνη είναι διχασμένη για το θέμα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συντάσσεται με όσους επιθυμούν την αποχώρηση του Ταμείου από την Ευρωζώνη. Οσο για χαλάρωση του προγράμματος, ΔΝΤ και Αμερικανοί συμφωνούν ότι αυτό θα γίνει μόνο στο πλαίσιο επόμενων αξιολογήσεων και ότι στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πιστωτών. Η προσφυγική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε κάποια χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά όχι και του ελληνικού προγράμματος.

Στο Treasury πάντως είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αξιολογούν ως πολύ σημαντική εξέλιξη την πολιτική δέσμευση του καλοκαιριού να βρεθεί «ένας δημιουργικός δρόμος» για την Ελλάδα, και θεωρούν ότι αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, έρθει χρηματοδότηση για επενδύσεις και ολοκληρωθεί εγκαίρως η ανακεφαλαιοποίηση, η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι αξιωματούχοι του επέστρεψαν ενθαρρυμένοι από τις πρόσφατες επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση, και αξιολογούν θετικά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ