ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλο και λιγότερες ημέρες κάνουν διακοπές στην Ελλάδα οι ξένοι τουρίστες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Οι ξένοι του­ρί­στες συνε­χί­ζουν να επι­λέ­γουν την Ελλάδα, αλλά η μέση διάρ­κεια παρα­μο­νής τους μειώ­νε­ται συνεχώς.
  • Από 7,4 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις το 2022, η μέση παρα­μονή έχει πέσει σε 5,6 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις το 2025, κατα­γρά­φο­ντας πτώση σχεδόν 25% σε τρία χρόνια.
  • Η αύξηση των αφίξεων δεν συνο­δεύ­ε­ται από αντί­στοιχη αύξηση των ημερών παρα­μο­νής, με την ταξι­διω­τική κίνηση να φτάνει τα 43,3 εκατ. το 2025.
  • Η τάση αυτή οφεί­λε­ται σε σύντομα ταξίδια και city breaks, καθώς και σε αλλαγές στη συμπε­ρι­φορά των ταξι­διω­τών μετά την παν­δη­μία.
  • Οι επι­σκέ­πτες από μακρι­νές αγορές, όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, παρα­μέ­νουν περισ­σό­τερο, με τη μεγα­λύ­τερη μέση διάρ­κεια παρα­μο­νής να είναι 12,4 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις από τον Καναδά.

Οι ξένοι του­ρί­στες συνε­χί­ζουν να προ­τι­μούν την Ελλάδα για τις δια­κο­πές τους… αλλά για λίγο.

Παρά τη διαρκή άνοδο των αφίξεων και των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων, τα στοι­χεία της Τράπεζα της Ελλάδος δεί­χνουν σταθερή υπο­χώ­ρηση στη μέση διάρ­κεια παρα­μο­νής των ξένων επι­σκε­πτών στην Ελλάδα τα τελευ­ταία χρόνια, εξέλιξη που απο­τυ­πώ­νει τη μετα­βολή του μοντέ­λου του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού.

Η μέση διάρ­κεια παρα­μο­νής μειώ­θηκε από 7,4 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις το 2022 σε μόλις 5,6 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις το 2025, κατα­γρά­φο­ντας συνο­λική πτώση σχεδόν 25% μέσα σε τρία χρόνια. Πρό­κει­ται για μια συνε­χό­μενη καθο­δική πορεία, καθώς το 2023 η μέση παρα­μονή υπο­χώ­ρησε στις 6,5 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις (-11,2%), το 2024 περιο­ρί­στηκε περαι­τέρω στις 5,9 (-9,6%), ενώ το 2025 σημεί­ωσε νέα μείωση κατά 4,5%.

Τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι η Ελλάδα προ­σελ­κύει ολοένα και περισ­σό­τε­ρους επι­σκέ­πτες, οι οποίοι όμως παρα­μέ­νουν για μικρό­τερο χρονικό διά­στημα. Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι η ταξι­διω­τική κίνηση αυξή­θηκε από 29,9 εκατ. ταξι­διώ­τες το 2022 σε 43,3 εκατ. το 2025, ωστόσο η σημα­ντική αύξηση των αφίξεων δεν συνο­δεύ­τηκε από αντί­στοιχη ενί­σχυση των ημερών παρα­μο­νής.

Η τάση αυτή απο­δί­δε­ται από παρά­γο­ντες της αγοράς στην ενί­σχυση των σύντο­μων ταξι­διών και των city breaks, αλλά και στη γενι­κό­τερη αλλαγή της ταξι­διω­τι­κής συμπε­ρι­φο­ράς μετά την παν­δη­μία, με περισ­σό­τερα αλλά μικρό­τε­ρης διάρ­κειας ταξίδια μέσα στον χρόνο.

Αξιο­ση­μεί­ωτη είναι πάντως η μεγάλη διάρ­κεια παρα­μο­νής των επι­σκε­πτών από αγορές μεγάλων απο­στά­σεων, όπως ο Καναδάς, η Αυστρα­λία και οι ΗΠΑ, γεγονός που ανα­δει­κνύει τη σημασία τους για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό. Ειδι­κό­τερα, οι επι­σκέ­πτες από τον Καναδά κατα­γρά­φουν τη μεγα­λύ­τερη μέση διάρ­κεια παρα­μο­νής με 12,4 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις, ακο­λου­θού­με­νοι από τους Αυστρα­λούς με 11,6 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις και τους Αμε­ρι­κα­νούς με 9,3 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις. Η γεω­γρα­φική από­σταση και το υψη­λό­τερο κόστος μετα­κί­νη­σης, που οδηγούν τους ταξι­διώ­τες αυτών των χωρών να επι­λέ­γουν μεγα­λύ­τε­ρης διάρ­κειας δια­κο­πές, ενι­σχύ­ο­ντας σημα­ντικά τα του­ρι­στικά έσοδα και τη δαπάνη ανά ταξίδι.

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.