Συνεντεύξεις

Αλ. Κολιάδης: «Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα πάρκα του Ροδινιού και του Θέρμαι»

Στα προσωπικά του ‘στοιχήματα’ στην ΔΕΡΜ ΑΕ, στον ΠΡΟΤΟΥΡ αλλά και στον ΔΟΠΑΡ, αναφέρεται σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης. Προτεραιότητα παραμένουν το ΘΕΡΜΑΙ και το Ροδίνι, και ακολουθούν οι δράσεις στον Τουρισμό αλλά και στον Πολιτισμό του νησιού μας.
• Κύριε Κολιάδη, να ξεκινήσουμε από τα της ΔΕΡΜ ΑΕ και την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Άνοιξαν τόσο η Κοιλάδα των Πεταλούδων, όσο και οι Πηγές Καλλιθέας. Μιλήστε μας για τους στόχους σας φέτος.
Η προτεραιότητά μας, ήταν να είμαστε έτοιμοι για την έναρξη λειτουργίας αυτών των δύο χώρων οι οποίοι δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Άνοιξαν ήδη τις πύλες τους κι έχουμε φροντίσει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση ώστε και οι επισκέπτες να μένουν ευχαριστημένοι.
Ωστόσο, θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση σαν ΔΕΡΜ ΑΕ, επιτέλους να βάλουμε στο τραπέζι, σοβαρά, το θέμα της λειτουργίας των πάρκων του ΘΕΡΜΑΙ και του Ροδινιού. Είναι δύο χώροι των οποίων, όλοι γνωρίζουμε την σπουδαιότητα που έχουν για όλους τους Ροδίτες. Ήδη ξεκινήσαμε τις εργασίες καθαριότητας και απομάκρυνσης των κατασκευών που υπάρχουν μέσα στο ΘΕΡΜΑΙ για να είναι πλέον ένας χώρος καθαρός και προσβάσιμος. Είναι αλήθεια πως απομακρύνεται τεράστιος αριθμός κατασκευών που είχαν συσσωρευτεί εκεί μέσα εδώ και καιρό. Είναι αδιανόητο να υπάρχει ένας τόσο εντυπωσιακός και όμορφος χώρος στην καρδιά της πόλης μας, και να μην έχει αξιοποιηθεί σωστά. Μετά τον καθαρισμό θέλουμε να φωτιστεί για να αναδειχθεί όπως πρέπει και να αξιοποιηθεί ώστε να γίνει πολυπολιτιστικό κέντρο που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, θεματικές βραδιές κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο θα αναδειχθεί αφενός η τοπική αγορά και αφετέρου θα έχει τη δυνατότητα ο κόσμος (και οι ξένοι επισκέπτες μας) να τον χρησιμοποιούν για ξεκούραση και για ψυχαγωγία. Προσωπικά θέλω να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι δημότες στην προσπάθεια αξιοποίησης του πάρκου του ΘΕΡΜΑΙ και να μας δίνουν τις δικές τους προτάσεις για το πώς θεωρούν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί καλύτερα.
Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις και στο πάρκο του Ροδινιού, με συνεργεία που καθαρίζουν τον χώρο. Είναι ακόμη ένας μοναδικός χώρος σε κεντρικό σημείο της πόλης μας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Ροδίτες και πρέπει να αξιοποιηθεί. Όλα θα είναι με ελεύθερη είσοδο και θα πρέπει να παραμείνουν έτσι, καθώς ανήκουν στους πολίτες. Προσωπικά δεν είμαι της άποψης ότι όλα πρέπει να αξιοποιούνται εμπορικά.
• Η ΔΕΡΜ ΑΕ έχει στην διάθεσή της πολλά ακίνητα. Ποια είναι τα σχέδιά σας;
Κοιτάξτε, για το γνωστό ‘Όασις’ επί της Κοδριγκτώνος, όλοι οι διαγωνισμοί έχουν αποβεί άγονοι. Εμείς σκοπεύουμε να το βγάλουμε και πάλι και σε διαγωνισμό στο προσεχές διάστημα, με την ελπίδα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Στο Φράγμα της Απολακκιάς, υπάρχει ήδη μια ομάδα που έχει αναλάβει τις εγκαταστάσεις εκεί ενώ αυτό που μας προβληματίζει, είναι οι κατασκηνώσεις στον Προφήτη Ηλία. Είναι χώροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο για πολλές δράσεις.
• Εσείς προσωπικά, είστε ικανοποιημένος από την πορεία της ΔΕΡΜ ΑΕ από τότε που αναλάβατε;
Δεν θέλω να αδικήσω τους προκατόχους μου. Τα δύο χρόνια της πανδημίας ήταν πολύ δύσκολα για όλους, συνεπώς και για την ΔΕΡΜ ΑΕ. Αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα της εταιρείας –κυρίως από την Κοιλάδα των Πεταλούδων και τις Πηγές της Καλλιθέας που είναι η βασική πηγή εσόδων μας. Ευελπιστούμε ότι η φετινή, θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, τουριστικά κι επομένως, η ΔΕΡΜ ΑΕ θα έχει καλά έσοδα ώστε να μπορεί να επενδύει και να ανταποδίδει. Γι’ αυτό προγραμματίζουμε μια σειρά από εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο τις οποίες θα αναλάβει η ΔΕΡΜ ΑΕ καθώς επίσης, θα αναλάβουμε να ‘υιοθετήσουμε’ κάποια πάρκα και την συντήρησή τους. Κι αυτό γιατί ο Δήμος Ρόδου, επιβαρύνεται πάρα πολύ σε κάποια σημεία και δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει λόγω έλλειψης προσωπικού, σε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, το πράσινο κ.λπ.
Εμείς θα αναλάβουμε π.χ. τον εξωτερικό χώρο του Καλλιπάτειρα με φυτεύσεις, καθαρισμούς και αξιοποίηση. Να σημειώσω ότι ο ρόλος που έχει η ΔΕΡΜ ΑΕ είναι πολύ σημαντικός και στην προβολή και διαφήμιση του νησιού. Σε αυτό το σημείο, έρχεται να συμπληρώσει τον ρόλο του ΠΡΟΤΟΥΡ αλλά και του ΔΟΠΑΡ. Λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία σε πολλά.
• Να μιλήσουμε λοιπόν για τον ΠΡΟΤΟΥΡ. Ποιοι είναι οι στόχοι;
Στον ΠΡΟΤΟΥΡ, ο στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στο νησί. Γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε όλοι από κοινού: με την Ένωση Ξενοδόχων, με την Ένωση Πρακτόρων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου κ.λπ. Εκτιμώ πως φέτος θα πάμε καλά και ίσως να αποδειχτεί καλύτερη η φετινή χρονιά και από το 2019 (που είναι μέτρο σύγκρισης για τον τουρισμό). Και το λέω αυτό, διότι έχουμε πάρει ένα πολύ… σκληρό μάθημα εμείς οι Ροδίτες, που το 90% εξαρτάται από τον Τουρισμό –άμεσα ή έμμεσα. Θεωρούσαμε κάποια πράγματα δεδομένα εδώ και καιρό. Νομίσαμε ότι όλα δουλεύουν στον ‘αυτόματο πιλότο’ και ότι έτσι θα συνεχίζαμε. Όμως στον Τουρισμό τίποτε δεν είναι δεδομένο. Καθημερινά, δίνουμε όλοι εξετάσεις και γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε το τουριστικό μας προϊόν σαν κόρη οφθαλμού. Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος στον Τουρισμό. Θέλει καθημερινά πολλή δουλειά, μεγάλη σοβαρότητα διότι υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Οι ανταγωνιστές μας κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες κι έχουν άλλα όπλα στην φαρέτρα τους. Το δικό μας μεγάλο όπλο, όμως, είναι η ομορφιά του νησιού, η μοναδικότητά του και οι δυνατότητες που έχει για ανάπτυξη. Και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε πολύ ψηλά.
• Ο ΠΡΟΤΟΥΡ έχει προοπτικές για να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην προβολή και διαφήμιση του νησιού, κατά την άποψή σας;
Η αλήθεια είναι πως όταν ιδρύθηκε ο ΠΡΟΤΟΥΡ, ήταν σήμα κατατεθέν για όλη την Ελλάδα –κάποιοι τον ζήλευαν, οι εσωτερικοί ανταγωνιστές μας. Κατά την εκτίμησή μου, έχει τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσει στην προβολή και διαφήμιση της Ρόδου. Τα οικονομικά μέσα που έχουμε, δεν είναι τα καλύτερα. Θα επικαλεστώ αυτό που λέει και ο δήμαρχος Ρόδου, ο κ. Αντώνης Καμπουράκης (ο οποίος είναι άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τον Τουρισμό): ποτέ τα λεφτά δεν είναι αρκετά για την προβολή –όσο μεγάλο brand κι αν είσαι. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει ο ΠΡΟΤΟΥΡ να χρηματοδοτηθεί δυναμικά. Είναι λίγο παράλογο να λέμε ότι πριν από χρόνια ξοδεύαμε ένα Α ποσόν για να έρθουν ένα εκατομμύριο επισκέπτες στην Ρόδο, ενώ τώρα που έχουμε βάλει στόχο τα δυόμιση εκατομμύρια, να ξοδεύουμε λιγότερα. Αυτό βέβαια, συμβαίνει και σε κεντρικό επίπεδο για την διαφήμιση της χώρας μας.
Επαναλαμβάνω πως ο ΠΡΟΤΟΥΡ έχει ακόμη έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και μπορεί να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο –ειδικά εάν συμμετέχουν κι άλλοι φορείς στο διοικητικό συμβούλιο. Εμείς θέλουμε να έρθουν όλοι οι φορείς, σύλλογοι και σωματεία που έχουν άμεση επαφή με τους τουρίστες, με τους επισκέπτες μας, με την αλλαγή του καταστατικού. Η προβολή και διαφήμιση δεν είναι μόνον το έντυπο υλικό κ.λπ. Η σημαντικότερη διαφήμιση για το νησί μας είναι η αμεσότητα, η φιλοξενία, η επαφή και η σχέση που αναπτύσσουμε με τους επισκέπτες μας.
• Να κλείσουμε με τον ΔΟΠΑΡ. Ποια είναι τα σχέδιά σας για φέτος;
Για το φετινό καλοκαίρι προγραμματίζουμε πλούσιο πρόγραμμα. Κατ’ αρχάς θα έρθουν και πάλι δύο θεατρικές παραστάσεις από την Επίδαυρο όπως και πέρσι που είχαν σημειώσει πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και τις αγκάλιασε το κοινό. Επιπλέον, θα έχουμε συναυλίες, κλασική μουσική, όπερα, θέατρο και πολλές εκδηλώσεις. Θέλουμε επίσης να κάνουμε μια συναυλία που θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες αλλά και μία μεγάλη εκδήλωση που θα απευθύνεται σε πιο νεαρό κόσμο.
Σε αυτό θέλω να τονίσω την πολύ μεγάλη σημασία που παίζουν στο πολιτιστικό μας στοιχείο, οι ντόπιοι καλλιτέχνες. Μας εντυπωσιάζουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με την τέχνη, με την μουσική, με το θέατρο, με τα εικαστικά. Έχουν γίνει εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις –και θέλουμε να συνεχίσουμε και φέτος. Συνεπώς όλες οι δράσεις, αγκαλιάζονται από το κοινό αφού είναι δικοί μας άνθρωποι που υπηρετούν την Τέχνη του ο καθένας. Και αυτό είναι το στοίχημα για εμάς στον ΔΟΠΑΡ: να δώσουμε βήμα στους δικούς μας ανθρώπους!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου