Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Έτοιμος για την διεκδίκηση της δημαρχίας Ρόδου εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτος Καρίκης. Αν και είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής τις προθέσεις του πριν από δύο χρόνια, τώρα πια που μπαίνουμε σε προεκλογική τροχιά, ο κ. Καρίκης μιλάει για τα σχέδιά του, την ανανέωση της παράταξής του, κάνει αποτίμηση της θητείας του Φώτη Χατζηδιάκου και ξεκαθαρίζει τι θα κάνει με την τουριστική πολιτική εάν εκλεγεί δήμαρχος Ρόδου.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
Κύριε Καρίκη, μπαίνουμε πλέον σε προεκλογική περίοδο. Το χρονικό διάστημα για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προσδιορίστηκε και θα ήθελα να μας μιλήσετε για τα σχέδιά σας. Παραμένετε σταθερός στην απόφασή σας να διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο;
Προσωπικά από το 2014, είχα ξεκαθαρίσει δύο πράγματα: πρώτον, ότι θα στηρίξουμε την δημοτική αρχή για να αλλάξουν κάποια πράγματα –όπου χρειαστεί- και δεύτερον ότι μέσα από την δουλειά μας, θα είμαστε παρόντες και το 2019 στις εκλογές. Πράγματι όλα αυτά τα χρόνια αποδείχθηκε πως η παράταξή μας, παραγωγικά και δυναμικά, συμμετείχε θετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και γενικότερα στο γίγνεσθαι του νησιού μας, πάντα έχοντας θέσεις. Κι εδώ θέλω να τονίσω πως όλα τα θέματα που σήμερα βρίσκουμε μπροστά μας μετά από τέσσερα χρόνια, εμείς σε κάθε συνεδρίαση, τα τονίζουμε.
Τώρα πλέον, μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Η δική μας προετοιμασία είναι σοβαρή και παραγωγική, με σύγχρονο πρόσωπο. Προχωράμε το πρόγραμμά μας κανονικά, ετοιμάζουμε τον συνδυασμό μας τον οποίο θα απαρτίζουν και νέα πρόσωπα. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι και θα προβούμε σε ανακοινώσεις στις αρχές του νέου έτους. Οι επαφές δεν έχουν σταματήσει, αλλά ο συνδυασμός στήνεται από την αρχή –αν και έχει την βάση του. Θέλω άφθαρτα πρόσωπα, για να αλλάξουμε την Ρόδο, να αλλάξουμε το πολιτικό προσωπικό το τόπου. Πιστεύω ότι το 2019 θα γίνει αυτή η πολυπόθητη αλλαγή.
• Να σας ζητήσω να κάνετε μια αποτίμηση της θητείας του Φώτη Χατζηδιάκου. Ο ίδιος δηλώνει ότι βρέθηκε σε δύσκολες συγκυρίες, έχασε τον ΔΗΦΟΔΩ, δεν μπορούσε να διαχειριστεί το θέμα με τα απορρίμματα, το νερό και τα έργα με το νόμο που πάγωσε τις διαδικασίες. Υπήρξαν όμως και προσπάθειες όπως η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας κ.λπ. Τι λέτε για όλα αυτά;
Σε όλα αυτά είδα πολλά λάθη και δυστυχώς, «το τρένο…. χάθηκε». Όχι για την δημοτική αρχή και για τον κ. Χατζηδιάκο, αλλά για το νησί. Κι αυτό γιατί ακόμη κι όταν ‘ξύπνησε’ η δημοτική αρχή, ήταν πλέον αργά και ήδη λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Εδώ και τέσσερα χρόνια γίνονται συνεχώς λάθη και παραλείψεις και η Ρόδος έχει μείνει πολύ πίσω. Πολύ λίγα πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα, προχώρησαν και μάλιστα με πολύ αργούς ρυθμούς. Η Ρόδος δεν μπορεί να αρκεστεί όμως σε αργούς ρυθμούς, σε λάθη και παραλείψεις την στιγμή που στο δημοτικό συμβούλιο, η αντιπολίτευση στάθηκε στο ύψος της και στήριξε την δημοτική αρχή σε θέματα που ήταν ωφέλιμα για τον τόπο. Δυστυχώς, αυτό δεν το αξιοποίησε ο δήμαρχος και ο ίδιος επικαλείται συνεχώς αιτιολογίες για ποιος λόγους δεν παράχθηκε έργο όλο αυτό το διάστημα. Αυτό δεν ενδιαφέρει τους Ροδίτες. Είχε υποσχεθεί συγκεκριμένα πράγματα από το 2014 τα οποία δεν έκανε. Η Ρόδος είναι ένα μαγικό πανέμορφο νησί και αντί να αλλάξει εικόνα, δεν βελτιώθηκε σε τίποτα. Ήρθε λοιπόν η ώρα του καταλογισμού ευθυνών. Κι εμείς μεταφέροντας την δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας, της οποίας γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει έντονη απογοήτευση. Συνεπώς, δεν μπορεί να επιχαίρει ο κ. Χατζηδιάκος για την θητεία του.

• Έχετε ασκήσει πολλές φορές κριτική στην δημοτική αρχή για την πολιτική που ακολουθεί στον Τουρισμό. Πώς αποτιμάτε σήμερα την κατάσταση;
Κοιτάξτε, στον μοναδικό τομέα στον οποίο πάει καλά η οικονομία της χώρας, είναι ο Τουρισμός. Η δημοτική αρχή Ρόδου όμως και σε αυτό τον τομέα, είναι ουσιαστικά… ανύπαρκτη. Σίγουρα δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν και φυσικά δεν υπάρχει δικαιολογία. Επικαλούνται πάντα το οικονομικό ζήτημα αλλά αυτό δεν είναι σωστό, αφού τα οικονομικά του δήμου Ρόδου έχουν βελτιωθεί. Συνεπώς, γιατί επικαλείται σαν δικαιολογία την απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ; Γιατί να μην συζητάμε στην βάση ότι το προσωπικό του δήμου Ρόδου μειώθηκε κατά το ήμισυ και ουσιαστικά γλίτωσε σχεδόν διπλάσιο ποσό σε μισθοδοσίες; Για μένα αυτά είναι δικαιολογίες και δεν μπορώ ούτε εγώ αλλά ούτε και οι πολίτες να τις δεχτούν.
• Να πάμε λίγο στο ζήτημα του ΠΡΟΤΟΥΡ. Εάν εκλεγείτε δήμαρχος, τι θα κάνετε;
Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρχει τουριστική πολιτική στον δήμο Ρόδου. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο δήμαρχος δεν θέλησε να βρει τη συνεργασία και τις απαραίτητες συναινέσεις με τους τοπικούς φορείς (όπως τους ξενοδόχους, τους τουριστικούς πράκτορες και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου). Εξ αρχής, υπήρξε μια πολιτική καταδίκης του ΠΡΟΤΟΥΡ. Θα σας πω το εξής: η Ρόδος χρειάζεται έναν οργανισμό τόσο για τον Τουρισμό όσο και για την Κρουαζιέρα που να ασκεί δυναμική πολιτική με εξωστρέφεια και με χρήματα. Εμείς εάν εκλεγούμε, θα καλέσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με άμεση οικονομική συμμετοχή του δήμου Ρόδου. Προσωπικά, πιστεύω πως τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν οι τουριστικοί φορείς. Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα και αυτοί θα πρέπει να αποφασίζουν. Η πρότασή μας είναι να γίνει ένας οργανισμός με πρόεδρο κάποιον που θα ορίσει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου. Δεν έχει κανένα λόγο να είναι ο δήμαρχος πρόεδρος. Πρέπει να είναι μέλος και να στηρίζει οικονομικά την προσπάθεια.
Εμείς θα λειτουργήσουμε ένα σχήμα που θα έχει ως στόχο την παραγωγή τουριστικής πολιτικής. Πώς θα φέρουμε περισσότερο αλλά και ποιοτικότερο κόσμο και με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρουαζιέρα. Επιμένω σε αυτό, διότι απαιτείται μεγάλη προσοχή.
Για μένα, δεν υπήρξε τουριστική πολιτική από τον δήμο Ρόδου. Όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να πηγαίνει η αντιδήμαρχος μαζί με έναν υπάλληλο στις εκθέσεις και να μοιράζουν φυλλάδια. Πώς λοιπόν να συγκρίνω αυτό με το παρελθόν του ΠΡΟΤΟΥΡ όπου υπήρχε πραγματική τουριστική πολιτική και έφερνε αποτελέσματα; Κάποιος φταίει γι αυτό. Μόνον ο δήμαρχος δεν το έχει καταλάβει και δεν αποδέχεται πως ο ίδιος φταίει για την κατάσταση αυτή. Εμείς δεν θα έχουμε αντιδικίες με κανέναν. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να προχωρήσουμε σε βήματα σημαντικά.
• Μιας και αναφερθήκατε στην Περιφέρεια, πώς βλέπετε την σχέση που έχει ο δήμαρχος και τις επιθέσεις που κάνει κατά καιρούς για διάφορα θέματα; Αυτό αφορά τελικά τον πολίτη;
Το ποιος είναι ο αρμόδιος για το έργο που έγινε ή για μία δράση κ.λπ. δεν μας αφορούν και δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Σημασία έχει να παράγεται έργο για το καλό του τόπου. Υπήρξαν εντάσεις για πολλά πράγματα. Κακώς. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να γίνονται έργα και να βελτιώνεται η καθημερινότητά του. Ο δήμαρχος, ως πρώτος πολίτης του νησιού πρέπει να μάθει να συνεργάζεται.
• Στο θέμα των έργων, ο κ. Χατζηδιάκος επαίρεται ότι επί των ημερών του, έχουν προχωρήσει πολλά έργα. Επί της ουσίας είδατε αλλαγή στα θέματα υποδομών;
Γιατί είδε κανένας κάποια αλλαγή; Ούτε δημοκρατικός προγραμματισμός υπάρχει για κάθε περιοχή. Θα έπρεπε να γνωρίζει το κάθε χωριό ποια έργα προγραμματίζονται, ποιος προϋπολογισμός υπάρχει και για ποιες δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Εμείς θέλουμε συνεργασία με τους πολίτες της κάθε κοινότητας, του κάθε χωριού, να ορίζουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Πολλές κοινότητες αδικήθηκαν, σε πολλές δεν έγινε τίποτα. Όσον αφορά τα «μεγάλα έργα» όπως έλεγε τόσο καιρό δεν έγιναν. Κι αυτό χρεώνεται στον δήμαρχο. Για να μην μιλήσουμε για την ταλαιπωρία του Ροδίτη σε θέματα καθαριότητας, επάρκειας ενέργειας και νερού. Δεν έδωσε λύσεις και σε χρόνια ζητήματα όπως η μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ, η Μεσαιωνική Πόλη και η Νέα Αγορά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ