Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις. Με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, αναστέλλονται όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση σε όλη τη χώρα, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών κάθε περιοχής.

«Η κύρωση των δασικών χαρτών θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφιση τους προς της κύρωσης των δασικών χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη κατάσταση», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης.

Όπως είχε αποκαλύψει προ δεκαημέρου η «Κ», το αίτημα για αναστολή όλων των κατεδαφίσεων σε δάση κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από πιέσεις βουλευτών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανατολική Αττική, όπου βρισκόταν για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια σε εξέλιξη πρόγραμμα κατεδαφίσεων. Με δεδομένο ότι δεν έχει αναρτηθεί ούτε ένας δασικός χάρτης στην Ανατολική Αττική, οι κατεδαφίσεις αναστέλλονται το λιγότερο για μια πενταετία, αν βέβαια προχωρήσει η υπόθεση των δασικών χαρτών και δεν παραμείνει «θαμμένη», όπως είναι σήμερα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όλες οι αποφάσεις κατεδαφίσεων σε δάση, όπως και οι αντίστοιχες για αυθαίρετα στον αιγιαλό, έχουν τελεσιδικήσει εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως με τη ρύθμιση τα δύο υπουργεία υποχρεώνουν τη διοίκηση να αγνοήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ