Τοπικές Ειδήσεις

Εξώδικη Αναφορά προς το Δήμο Ρόδου και την Υπηρεσία Δόμησης για την κατασκευή στη Γλύστρα

Επιδόθηκε σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου, από δικαστικό επιμελητή, για λογαριασμό του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΟΔΟΥ εξώδικη αναφορά προς το Δήμο Ρόδου και την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, σχετικά με την αυθαίρετη κατασκευή στη Γλύστρα. Η αναφορά αυτή κοινοποιείται και στις παρακάτω αρχές:

1. Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσων

2. Προϊστάμενο Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων Α’

3. Προϊστάμενο Δασικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου

4. Διοικητή ΑΤ Νότιας Ρόδου

5. Υ.Π.ΕΝ

α) Γραφείο Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και

β) Γραφείο Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος

6. Εθνική Αρχή Διαφάνειας

7. Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών – Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων)

8. Συνήγορο του Πολίτη

9. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και

10. Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, της παρούσας επέχουσας και θέση μηνυτήριας αναφοράς.

Με την εξώδικη αναφορά ο Σύλλογος ζητάει από το Δήμο και την Υπηρεσία Δόμησης να απαντήσει κυρίως γιατί δεν ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 5 του ΠΔ 267/1998 (ΦΕΚ 195/Α/21-8-1998), το οποίο ορίζει ότι τα κτίσματα που εντοπίζονται κατά την ώρα που κατασκευάζονται αυθαίρετα (επ’ αυτοφώρω) κατεδαφίζονται αμέσως από συνεργεία της αρμόδιας Πολεοδομικής Αρχής, χωρίς καμία άλλη διατύπωση. Η Υπηρεσία Δόμησης γνωρίζει από το Φεβρουάριο ότι υπάρχει σε εξέλιξη αυθαίρετη κατασκευή σε χώρο του δημοσίου και παρόλα αυτά δεν προβαίνει στην κατεδάφισή της, αλλά επιτρέπει να συνεχίζεται. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής είναι εκτός αιγιαλού και ανήκει στη μερίδα 2150Α του Δημοσίου.

Το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα έχει επέμβει δεκατρείς (!!!) φορές, με την τελευταία να είναι στις 2 Οκτωβρίου 2021, ενώ μεγάλο μέρος της κατασκευής έγινε στην 1 Αυγούστου, όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Ρόδο.

Ο Σύλλογός μας είχε καλέσει, με Δελτίο Τύπου, τις αρχές να πάρουν θέση, αλλά κάποιοι το απέφυγαν και το αποφεύγουν. Ειδικά οι βουλευτές του νομού, με εξαίρεση τον Ν. Σαντορινιό, που φυσικά ψήφισαν και την αναστολή των κατεδαφίσεων μέχρι 31/10/2021. Επίσημη θέση δεν πήρε φυσικά και η δημοτική αρχή, η οποία εξέδωσε Πρωτόκολλο Κατεδάφισης έξι μήνες μετά την αρχική ενημέρωση από το ΑΤ Ν. Ρόδου, ζητώντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να εκτελέσει την κατεδάφιση.

Η αδιαφορία που επιδεικνύεται επιτρέπει στον «άγνωστο» κατασκευαστή να συνεχίζει το έργο του και να εξευτελίζει κάθε αρχή και θεσμό στο νησί μας. Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες της Ρόδου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΟΔΟΥ

Το ΔΣ του Συλλόγου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου