Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλη «πίεση» δέχονται κουρεία και κομμωτήρια!

Ανοιξαν και πάλι από χθες τα κομμωτήρια, καθώς ξεκίνησε η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό Covid-19. Οι επιχειρηματίες και οι πελάτες όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν νέους κανόνες βάσει των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Κομμωτήρια και κουρεία λειτουργούν μόνο με ραντεβού και με δύο μέτρα απόσταση των καθισμάτων. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει σε καθημερινή βάση να έχουν ενημερωμένο το πελατολόγιο με τα ραντεβού, καθώς θα ζητηθεί σε πιθανό έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας στα κομμωτήρια, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φοράνε μάσκες και γάντια προστασίας. Οι πελάτες μπορούν να φορούν μάσκα, εάν αυτή δεν εμποδίζει κατά περίπτωση την παροχή των υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή ισχύουν και περιορισμοί για το πόσα άτομα θα μπορούν να είναι μέσα σε ένα κομμωτήριο βάσει των τετραγωνικών. Συγκεκριμένα στα κομμωτήρια ισχύουν οι περιορισμοί ανά τετραγωνικό και έως 20 μέτρα θα επιτρέπονται 4 άτομα.
Τα τηλέφωνα στα κομμωτήρια και στα κουρεία της Ρόδου έχουν πάρει φωτιά, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα για ένα ραντεβού. Τα «επείγοντα περιστατικά» έχουν να κάνουν με αντρικό κούρεμα και βαφή. Πριν επιστρέψουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, οι Ροδίτες και οι Ροδίτισσες δίνουν προτεραιότητα στον ατομικό καλλωπισμό. Αυτή η «εξόρμηση» στα κομμωτήρια ήταν αναμενόμενη, αφού σε πανελλήνια δημοσκόπηση σχετικά με το πρώτο πράγμα που θα κάνουν οι Έλληνες όταν λήξει η καραντίνα, η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε ότι θα επισκεφθεί το κομμωτήριο!
«Έχουν κλείσει σχεδόν όλα τα ραντεβού για την τρέχουσα εβδομάδα. Είναι ελάχιστα τα κενά που υπάρχουν. Ο κόσμος θέλει να εξυπηρετηθεί το συντομότερο δυνατό, όλοι οι πελάτες μας είναι όμως συνεργάσιμοι, κατανοώντας την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Στέλιος-Στέφανος Ξανθόπουλος, ιδιοκτήτης κομμωτηρίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Κομμωτών-Κουρέων Ν. Δωδεκανήσου, κ. Πάρη Μάτση την τρέχουσα εβδομάδα τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν (σχεδόν) εξαντληθεί, ενώ την επόμενη εβδομάδα υπάρχουν ακόμη κάποια κενά. «Υπήρξε μεγάλη πίεση από την πελατεία μας.
Όλοι ήθελαν το πρώτο ραντεβού την πρώτη ημέρα που θα ανοίγαμε. Κατανοούμε την αγωνία τους και θέλουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους και εκείνοι κατανοούν τη δική μας θέση και είναι συνεργάσιμοι. Την τρέχουσα εβδομάδα και πιθανότατα την επόμενη θα δουλεύουμε κάτω από έντονους ρυθμούς, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο, προσαρμοζόμενοι στα μέτρα υγιεινής και προστασίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κάποια από τα οποία εφαρμόζαμε βέβαια ανέκαθεν», είπε ο κ. Μάτσης, σημειώνοντας ότι το διάστημα που παρέμειναν κλειστά τα κομμωτήρια ήταν «επίπονο», καθώς όχι μόνο έχασαν τα έσοδά τους οι επιχειρήσεις, αλλά τα πάγια έξοδα έτρεχαν κανονικά.
Το διάστημα του lockdown περιλάμβανε και την περίοδο του Πάσχα, κατά την οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση στα κομμωτήρια και στα κουρεία.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Κομμωτών-Κουρέων κ. Μάτσης, εκφράζει τις ανησυχίες του για το μέλλον, σημειώνοντας ότι εάν δεν επανεκκινιθεί η τοπική οικονομία στο σύνολό της, δύσκολα θα συντηρηθούν οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Μπορεί αυτές τις δύο εβδομάδες να υπάρχει αυξημένη κίνηση. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά… Ζούμε σε μία τουριστική περιοχή και η πλειοψηφία του κόσμου συντηρείται από τον τουρισμό. Εάν δεν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, εάν δεν δουλέψει ο κόσμος, πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουμε την πελατεία μας. Εκτιμώ λ.χ. ότι δύσκολα θα επισκεφθεί το κομμωτήριο κάποια κυρία για χτένισμα μία φορά τη βδομάδα, όπως έκανε παλαιότερα, εάν δεν το επιτρέπει η οικονομική της κατάσταση».


Σε όλη τη Ρόδο λειτουργούν συνολικά 400 κομμωτήρια, τα οποία απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων. Είναι διάχυτη η ανησυχία στον κλάδο για το ενδεχόμενο να κλείσει ξανά η αγορά, σε περίπτωση που ο Covid-19 το επιβάλλει.
«Δεν θα έλεγα ότι τα πράγματα διαφέρουν πολύ από τις περιόδους εορτών. Δεν επικρατεί κανένας πανικός και σίγουρα δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Ήταν λογικό, την πρώτη εβδομάδα μετά το lockdown να είναι αυξημένη η προσέλευση στα κομμωτήρια, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποια κενά. Τα περισσότερα αιτήματα έχουν να κάνουν με αντρικό κούρεμα ή βαφή ρίζας», δήλωσε στη «δ» ο κ. Άγις Κυπραίος, τέως πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Κομμωτών-Κουρέων και συμπλήρωσε: «Μπορεί τα κομμωτήρια και τα κουρεία να είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις που άνοιξαν, πολλοί συνάδελφοι αναρωτιούνται, όμως, εάν θα παραμείνουν ανοιχτά ή αν επιστρέψουμε στο lockdown, ανάλογα με την τροπή των πραγμάτων».
Σημειώνεται ότι πέρα από τα κομμωτήρια και τα κουρεία λειτουργούν από χθες τα καταστήματα λιανικού εμπορίου βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και ήδη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες των καταστηματαρχών της Ρόδου για το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους. Χθες πάντως, σημειώθηκαν ουρές έξω από τις τράπεζες, όπου ήταν αυξημένη η προσέλευση του κόσμου για τις συντάξεις και για την τακτοποίηση οφειλών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου