Ρεπορτάζ

Καταβάλλονται προσπάθειες για επαναλειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επαναλειτουργία της ΕΤΑΙΡΠΟΦΥΚΑ (Εταιρεία Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών). Όπως έγραψε επανειλημμένως η «δ», η σχετική τροπολογία για την επαναλειτουργία της πρότυπης αυτής δομής έχει περάσει αλλά απαιτείται τροποποίηση του Καταστατικού της, ενώ η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
«Μέσα στην εβδομάδα πιθανότατα θα συναντηθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, οι εκπρόσωποι των νομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου προκειμένου να συζητήσουμε σχετικά με το καταστατικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Ένας εκ των μετόχων δεν υπάρχει πλέον. Δεν υφίσταται η συγκεκριμένη εταιρεία και θα πρέπει να αποφασιστεί πώς μοιραστεί το ποσοστό της στους υπόλοιπους μετόχους.
Προσχέδια του καταστατικού υπάρχουν. Στην ουσία θα υπάρξει τροποποίηση του υπάρχοντος. Πρέπει όμως να διευθετηθεί η λεπτομέρεια αυτή που προανέφερα», δήλωσε ο κ. Φλοσκάκης, διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η δομή το συντομότερο δυνατό για πέντε ή περισσότερους μήνες.
«Στόχος μας είναι να προλάβουμε τη σεζόν, να ξεκινήσουμε νωρίς. Εάν πάρουμε τις τελικές αποφάσεις, δεν νομίζω ότι θα καθυστερήσουμε.
Η τετράμηνη διάρκεια όπως πέρυσι, δεν επαρκεί. Σίγουρα θα πρέπει να λειτουργεί η δομή για πέντε ή περισσότερους μήνες», είπε ο κ. Φλοσκάκης.
Υπενθυμίζεται πως το νέο Καταστατικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ συζητήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στο διοικητικό συμβούλιό της, αφού το προηγούμενο Καταστατικό λειτουργίας της, είχε λήξει στο τέλος του 2018 -πράγμα που σήμαινε ότι θα έπρεπε να παύσει οριστικά η λειτουργία της.
Η λύση σωτηρίας ήρθε από την νέα κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο. Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα των Δήμων, εντάχθηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ με την τροποποίηση του καταστατικού της.
Η νομοθετική διάταξη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει: «Ειδικά για τις αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου τους κατέχει ένας από τους φορείς της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 100 του ν. 3852/2010, είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους και μετά τη λήξη του χρόνου που προβλέπεται στη συστατική τους πράξη, με κατάλληλη τροποποίηση του καταστατικού τους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου