Ειδήσεις

Στο “κόκκινο” η υγεία σε Πάτμο, Λειψούς και Αγαθονήσι-Οι κάτοικοι κατέλαβαν τα ιατρεία

Το κέντρο υγείας Πάτμου και τα περιφερειακά ιατρεία Λειψών και Αγαθονησίου κατέλαβαν χθες οι κάτοικοι εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση τους που έχει σαν αποτέλεσμα τη μη εύρυθμη λειτουργία τους, μετά την απόφαση που πήραν στη συνάντηση που έγινε στην Πάτμο την περασμένη Κυριακή.

Να σημειώσουμε ότι το Αγαθονήσι έχει ένα σύγχρονο εξοπλισμένο περιφερειακό ιατρείο το οποίο είναι ουσιαστικά κλειστό διότι δεν έχει κανένα γιατρό καμία νοσηλεύτρια. Χωρίς κανένα γιατρό είναι και οι Λειψοί και διαθέτουν μόνο δύο νοσηλεύτριες. Το κέντρο υγείας Πάτμου έχει τρεις γιατρούς παθολόγους και γενικής ιατρικής αλλά λόγω της 24ωρης λειτουργίας του, των διακομιδών και των νομίμων αδειών και ρεπό, δεν επαρκούν για την κάλυψη των εφημεριών.
Απεναντίας ο διοικητής της ΔΥΠΕ Νικόλαος Καρβούνης με έγγραφο του ζητάει από τα κέντρα υγείας να έχουν κατά τις εφημερίες τους 2 γιατρούς. Έναν σε ενεργή εφημερία και έναν σε εφημερία ετοιμότητας
Επίσης το κέντρο υγείας Πάτμου δεν έχει μικροβιολόγο, ακτινολόγο, παιδίατρο, καρδιολόγο και λόγω έλλειψης οδηγών ασθενοφόρου 11 μέρες του μήνα δεν έχει οδηγό.
Δεν γίνονται παρά ελάχιστες εξετάσεις αίματος.
Αναλώσιμα και άλλα υλικά έχουν να σταλούν από τις αρχές του χρόνου.
Επιπρόσθετα τα οφειλόμενα ρεπό, η παραβίαση των 12 ωρών ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών, η παραβίαση για απασχόληση μίας νύχτας εβδομαδιαίως, οι συνεχείς εφημερίες καθιστούν απάνθρωπες τις συνθήκες εργασίας των λιγοστών εργαζομένων και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Το υπουργείο είναι ενήμερο αλλά δεν έχει προχωρήσει στην κάλυψη των θέσεων. Το δε Δ.Σ.Πάτμου έχει αποφασίσει δύο φορές για κινητοποιήσεις των κατοίκων ακόμα και στο υπουργείο Υγείας αλλά ποτέ δεν έχουν εκτελεστεί από τον δήμαρχο κ. Στόικο.
Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι και η επιτροπή αγώνα του Κ.Υ.Πάτμου σε έγγραφο τους, « η τοπική αυτοδιοίκηση επιδεικνύει την πλήρη αδιαφορία και επιπρόσθετα σπείρει την ηττοπάθεια, διατυμπανίζοντας την ματαιότητα των αγώνων και των διεκδικήσεων. Με τη διαχρονική νοοτροπία της επίλυσης των προβλημάτων με ανάθεση δια προσωπικών επαφών με βουλευτές, επιχειρηματίες κ.λπ., η οργάνωση αγωνιστικής συμμετοχής των πολιτών στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους γενικότερα και ειδικότερα στο θέμα της υγείας, αποτελεί κόκκινο πανί».
Υπογραμμίζουν επίσης ,
«με τους αγώνες όλων των εργαζομένων και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού καταφέραμε, παρ’ όλες τις ελλείψεις, να διατηρήσουμε ανοιχτό το Κ.Υ. Πάτμου επί 24ωρης βάσης και αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρονιά. Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η επικινδυνότητα έχει φτάσει σε ύψιστο σημείο.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε φάρμακα, και σε υλικά είναι τραγικές. Η λειτουργία του Κ.Υ. έχει αφεθεί στην “φιλανθρωπία” ιδιωτών, σε Μ.Κ.Ο. και στην εθελοντική εργασία του προσωπικού».

patmostimes.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου