Εντείνεται περαιτέρω ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον τουρισμό την ώρα που στην Ελλάδα ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

Η προοπτική θέσπισης χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και εστιατόρια από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποτέλεσε κύριο σημείο της 76ης Γενικής Συνέλευσης της HOTREC, των ευρωπαϊκών ξενοδοχειακών επιμελητηρίων, που ολοκληρώθηκε στη Βιέννη. Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, που συμμετείχε στις εργασίες της HOTREC, «ήδη η Αυστρία, που έχει ανάλογο πληθυσμό και περισσότερες αφίξεις από την Ελλάδα, μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 13% στο 10%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχουν ήδη πολύ χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή σε σχέση με τη χώρα μας».

Πράγματι, η ξενοδοχειακή διαμονή στην Ελλάδα υπάγεται σε συντελεστή 13% την ώρα που οι ανταγωνίστριες Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία υπόκεινται σε συντελεστή μόλις 10%, η Πορτογαλία στο 6%, ενώ εκτός Ε.Ε. η ευθέως ανταγωνιστική Τουρκία στο 8%.

Στη δε εστίαση τα ελληνικά ξενοδοχεία υπάγονται σε συντελεστή 24%, ενώ Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία στο 10%, η Πορτογαλία στο 13% και η Τουρκία στο 8%.

Αυτό που έγινε κατανοητό στη Βιέννη είναι πως το προτεινόμενο καθεστώς της Ε.Ε. για τους συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί περαιτέρω κίνδυνο για την Ελλάδα εάν δεν αναπροσαρμόσει τάχιστα τους συντελεστές της σε ανταγωνιστικότερα επίπεδα. Και αυτό διότι προοπτικά θα επιτρέπεται σε κάθε χώρα της Ε.Ε. να θεσπίσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και εστιατόρια χωρίς παρεμβάσεις από την Ε.Ε.

Με δεδομένους και τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα και τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται στην Ελλάδα, εκτιμάται πως είναι πρακτικά αδύνατο να διαμορφωθούν ανταγωνιστικά τιμολόγια. Ο κίνδυνος το ελληνικό προϊόν να καταστεί δυσανάλογα ακριβό σε σχέση με την αξία του ή τον ανταγωνισμό είναι περισσότερο υπαρκτός παρά ποτέ, υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς.

Στην κύρια –για τον ανά την Ευρώπη κλάδο της ξενοδοχίας– εκδήλωση, που διοργανώθηκε ως προπομπός ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Αυστρία, συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι των κορυφαίων εθνικών οργανώσεων ξενοδοχίας και εστίασης από 29 χώρες της Ευρώπης.

Την Ελλάδα στη συνέλευση εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός και η διευθύντρια του ΞΕΕ Αγνή Χριστίδου.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ