Ρεπορτάζ

Εμμένει στη δημιουργία δημοτικού ιατρείου στη Νότια Ρόδο ο κ. Σάββας Kαραταπάνης

Εμμένει στην αρχικώς εκπεφρασμένη προσωπική του θέση σχετικά με τη δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου στη Νότια Ρόδο -πέραν των προσπαθειών για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει το Πολυδύναμο Ιατρείο στην περιοχή-, με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Σάββας Καραταπάνης.
Στον απόηχο της συζήτησης που έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (την οποία είχε προκαλέσει ο ίδιος) ο κ. Καραταπάνης υπογράμμισε τα εξής:
«Στις προηγούμενες συνεδριάσεις, έθεσα με πολλή επιμονή το ζήτημα της Υγείας στη Νότια Ρόδο γνωρίζοντας την περιοχή, τις ιδιαιτερότητές της κι έχοντας υπόψη τι έχει προηγηθεί εδώ και χρόνια. Επειδή στο παρελθόν είχε παρέμβει η τοπική αυτοδιοίκηση με τρόπο ‘χειρουργικό’ θα έλεγα, ζήτησα το ίδιο να κάνει και ο ενιαίος -πια- Δήμος Ρόδου. Αν και το ζήτησα με συγκεκριμένο τρόπο, όπως ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο αφορούσε στην ‘Συζήτηση σχετικά με την ίδρυση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Νότιας Ρόδου’. Αυτό το θέμα χρονολογείται από την θητεία του κ. Δ. Αβραμόπουλου όπου, πέρα από έναν τυπικό οργανισμό (που έχει παραμείνει στα χαρτιά) δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, τίποτα. Εκτός από τους αγροτικούς γιατρούς που διορίζονται με τις διαδικασίες μέσω του υπουργείου Υγείας. Συνεπώς ο Δήμος Ρόδου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει.
Προσωπικά, ζήτησα την δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου ώστε ο Δήμος Ρόδου να έχει την ευχέρεια να παρεμβαίνει στα ζητήματα υγείας της περιοχής. Προσωπικά, εκτιμώ πως μέσα στην πόλη της Ρόδου έχουμε δημοτικά ιατρεία, τα οποία υπολειτουργούν. Δεν μιλάω για γιατρούς αλλά για προσωπικό. Αυτό που χρειάζεται η περιοχή της Νότιας Ρόδου, είναι προσωπικό στο ΠΠΙ Γενναδίου για να λειτουργήσει.
Δεν υπάρχουν νοσηλευτές κι ευτυχώς μέσα από πιέσεις προς την 2η ΥΠΕ διορίστηκε ένας νοσηλευτής –με προσωπική μου παρέμβαση προς τον κ. Χ.Ροϊλό, ενώ ευελπιστώ και σε δεύτερο διορισμό. Αυτό μπορεί να γίνεται από τον ενιαίο Δήμο Ρόδου και να αποτελέσει πρότυπο και σε άλλα δύσκολα σημεία του νησιού όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα θέματα υγείας. Αυτή ήταν η πρότασή μου, και όχι το θέμα του ΠΠΙ.
Το ψηφίσαμε όλοι χωρίς καμία αντίρρηση αλλά επιμένω ότι αυτές είναι προσπάθειες που δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Ας ελπίσουμε να προχωρήσει».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καραταπάνης είπε ότι «είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί Δημοτικό Ιατρείο καθώς υπάρχουν δυνατότητες για παραχώρηση κτηρίου, ενώ ο Δήμος Ρόδου μπορεί να διορίσει έναν οδηγό ασθενοφόρου που θα παραμένει εκεί. Οι γιατροί, το θέλουν αυτό».
Επειδή ωστόσο, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης μετά το πέρας της συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο και της ψήφισης, έθεσε την παράμετρο να εξεταστεί το αίτημα για Δημοτικό Ιατρείο, ικανοποίησε τον κ. Καραταπάνη ο οποίος είπε το εξής: «Προσωπικά, ικανοποιήθηκα από την τοποθέτηση του δημάρχου.
Πιστεύω ότι το ζήτημα της υγείας στη Νότια Ρόδο, το κρατάει ανοιχτό. Αν δεν λυθεί με το ΠΠΙ θα πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου –μέσω του Οργανισμού του ΔΟΠ από όπου και προβλέπεται η παρέμβαση του Δήμου Ρόδου, εφόσον έχει αρμοδιότητα για θέματα πρωτοβάθμιας υγείας. Επιπροσθέτως, είναι ανεξάρτητο αυτό με το ΠΠΙ. Να σημειώσω, πως περιοχές που είναι απομονωμένες έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη τα Δημοτικά Ιατρεία και θα πρέπει να το δούμε αυτό στο μέτρο που μας αναλογεί. Δεν είμαστε τοπική αυτοδιοίκηση για να εκδίδουμε μόνο ψηφίσματα. Πρέπει να παρεμβαίνουμε, όπου χρειαστεί», ανέφερε.
Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Σχολιάζοντας την ψήφο του («παρών» και «όχι», «ναι») στα δύο θέματα (που προκάλεσαν και μεγάλη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου), έγκριση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής που αφορούν α) «Ανάθεση σε εξειδικευμένο επί διοικητικών συμβάσεων Δικηγορικό Γραφείο του όλου εξώδικου και δικαστικού χειρισμού και της εν γένει νομικής υποστήριξης του Δήμου επί κάθε νομικού ζητήματος της διοικητικής σύμβασης: «Αποκομιδή-Μεταφοράς και Διαχείρισης ΑΣΑ, σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική) χορτοκοπτική – κλαδοκοπή (μηχανική και χειρωνακτική) καθώς και αποκομιδή και διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου» και β) «Ανάθεση σε εξειδικευμένα επί διοικητικών συμβάσεων Δικηγορικά Γραφεία Αθηνών, του όλου εξώδικου και δικαστικού χειρισμού και της εν γένει νομικής υποστήριξης του Δήμου, επί κάθε νομικού ζητήματος της από 28-02-2018 «Σύμβασης παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης του οπτικοακουστικού θεάματος στο δημοτικό ανθόκηπο της πλατείας Ρίμινι Ρόδου», ο κ. Καραταπάνης ήταν κατηγορηματικός:
«Ψήφισα ‘παρών’ στο θέμα αυτό, παρ’ όλο που αναγνωρίζω τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος -και προσωπικά ο δήμαρχος- για να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δήμου, οικονομικά κ.λπ. Υπάρχει όμως μια παράμετρος την οποία ήθελα να την δηλώσω και ενώπιον των συναδέλφων μου. Αυτή τη στιγμή, η πόλη της Ρόδου, έχει αρκετές εκκρεμότητες και ανοιχτές πληγές –όπως το Εθνικό Θέατρο, η Ροδιακή Έπαυλη, το ‘Ήχος κ Φως’ κ.λπ. Αυτά όλα, είναι σοβαρά προβλήματα και θα πρέπει κάποια στιγμή να πούμε στους πολίτες τι θα κάνουμε με αυτά. Όχι με τεχνικούς χαρακτηρισμούς όπως λέμε στο δημοτικό συμβούλιο. Όταν μπαίνουμε σε μια διαμάχη, καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά αποκτούν ένα αόριστο μέλλον. Προσωπικά, δέχομαι συνεχώς ερωτήσεις από πολίτες για το τι θα γίνει με το Εθνικό, την Ροδιακή Έπαυλη και άλλα και δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Και με το ‘Ήχος και Φως’ θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις.
Οι πολίτες γι αυτό ενδιαφέρονται. Κι εγώ προσωπικά, θα ήθελα να γνωρίζω ότι το καλοκαίρι θα λειτουργεί κανονικά το ‘Ήχος και Φως’. Σίγουρα άλλοι έχουν τις ευθύνες, αλλά όλα αυτά θα βοηθήσουν; Η δικαστική διαμάχη θα βοηθήσει; Είναι ένα ερωτηματικό για μένα και γι αυτό ψήφισα ‘παρών’ –σεβόμενος πάντα τις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμαρχος για να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δήμου Ρόδου….» κατέληξε ο κ. Σ. Καραταπάνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου