Συνεντεύξεις

Xρ. Mπάρδος: «Δεν κρυβόμαστε από την ευθύνη, δεν φοβόμαστε την σύγκρουση»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Δεν κρυβόμαστε από την ευθύνη, δεν φοβόμαστε την σύγκρουση». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δ» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στην Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου –πρόεδρος της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε. κ. Χρήστος Μπάρδος που προβαίνει σε μίνι-απολογισμό έργου ενώ ξεκαθαρίζει τους στόχους της περιφερειακής αρχής.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μπάρδο, είστε ικανοποιημένος από την πορεία και το έργο της περιφερειακής αρχής;
Σε παλιότερες συνεντεύξεις τόνιζα την καινοτομία με την οποία λειτουργεί η περιφερειακή αυτή αρχή. Σήμερα μιλάμε για πανελλαδικές πρωτιές. Πιστοποιημένες και διαπιστωμένες από επίσημους φορείς που δεν έχουν σχέση με την διοίκηση αυτής της περιφέρειας. Σκεφτείτε ότι παρελάβαμε μια περιφέρεια η οποία κατείχε την 13η θέση σε απορροφητικότητα προγραμμάτων, χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα και τώρα καμαρώνουμε στην 1η θέση σε δημιουργικότητα και παραγωγή έργου. Ειδικά στον τουρισμό, επιτέλους ξεπεράσαμε την «ναυαρχίδα» Κρήτη, ανατρέψαμε την βαθμολογία και το Νότιο Αιγαίο φιγουράρει σαν ατμομηχανή εκκίνησης, μετατρέποντας την μεγαλόνησο σε «βαγόνι».
• Κατά την άποψή σας, ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα;
Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι η ανατροπή του στόχου 1 στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μετά από προσωπική μάχη 3 χρόνων του περιφερειάρχη η ΠΝΑΙ εντάχθηκε στον στόχο 2 και από την επόμενη χρηματοδότηση, θα υπάρχουν τα επιπλέον έσοδα για την κάλυψη των αναγκών των νησιών μας.
Οι απώλειες για τα 25 χρόνια αναμονής χαρακτηρίζονται τραγικές. Για να δοθεί όμως αυτή η μάχη προϋποθέτει επιμονή – ευαισθησία και εξειδικευμένη γνώση. Θα έπρεπε κάποιος να το σκεφτεί και να το στοχοποιήσει.
• Πώς απαντάτε στους επικριτές σας;
Η άσκηση διοίκησης μάς προσγείωσε όλους όσους έχουμε την υπογραφή να αποφασίζουμε, από το συννεφάκι του επιθυμητού στον πραγματικό κόσμο της γραφειοκρατίας, των εμποδίων του κεντρικού κράτους (το οποίο αγνοεί την νησιωτικότητα) και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Γι’ αυτό ακριβώς, όταν διαβάζω ευχολόγια και γενικές εκφράσεις φιλολογικού περιεχομένου, που ταιριάζουν σε έκθεση ιδεών Λυκείου, έχω τουλάχιστον την απορία, πώς θα επιτευχθούν αυτά, χωρίς στρατηγική και χωρίς χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Επίσης, οφείλουν να ενημερωθούν καλύτερα οι επικριτές μας, γιατί οι δικές τους εξαγγελίες αποτελούν πραγματικότητα για εμάς. Έχουν γίνει ή είναι προγραμματισμένες να γίνουν με συγκεκριμένο πλαίσιο χρηματοδότησης. Οι ευχές τους ταυτίζονται με τα έργα μας. Περίμενα να διαπιστώσω το νέο, το φρέσκο, το διαφορετικό και το συναινετικό. Αλλά το μόνο που καταγράφηκε ήταν προσωπικές επιθέσεις, επιθετικός λόγος και ανούσιες κατηγορίες. Ευτυχώς, η συστηματική κολακεία των μαζών, δεν βρήκε ανταπόκριση στους ψημένους από τη θάλασσα νησιώτες, με αποτέλεσμα το ανέβασμα μιας πειστικής παράστασης με φαινομενικό πρωταγωνιστή τον λαό, να μην πουλήσει εισιτήρια.
Ήταν μια δύσκολη χρονιά;
Μιλάμε για μια πολύ δύσκολη χρονιά σε όλα τα επίπεδα, δημοσιονομικά, οικονομικά, πολιτικά, εθνικά. Η ΠΝΑΙ, εντοπισμένη στο κέντρο των εξελίξεων, χτυπήθηκε όσα καμία άλλη από τις 13 συνολικά περιφέρειες και βίωσε απώλειες οι οποίες ήταν αποτέλεσμα όχι δικών της χειρισμών. Η περιφερειακή αρχή έδινε καθημερινά και συνεχίζει να δίνει μάχες, τις περισσότερες φορές άνισες, με πάθος, συνέπεια και προσήλωση στο όραμα, σεβόμενη το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους νησιώτες τον Μάιο του 2014.
Δεν κρυβόμαστε από την ευθύνη, δεν φοβόμαστε την σύγκρουση, δεν αφήνουμε σε κανέναν να πάρει την τύχη των νησιών μας στα χέρια του. Με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στο δημόσιο λόγο μας, συνεχίζουμε δυναμικά να ταράζουμε τα νερά και να προτάσσουμε λύσεις εφικτές και βιώσιμες μακριά από εθεροβαμισμούς. Πάντα με συνέπεια και λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες.
Η περιφερειακή αυτή αρχή έχει καταλάβει ότι το Νότιο Αιγαίο χρειάζεται νέους, μεγάλους στόχους, διαφορετικούς από αυτούς της περασμένης δεκαετίας, που θα το φέρουν στη πρώτη γραμμή της Πανευρωπαϊκής συνεργασίας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, αφού η φήμη του έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας.
• Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα στην Διεύθυνσή σας;
Στο χρονικό διάστημα που προΐσταμαι της Διεύθυνσης, έχουν επιτευχθεί τέσσερις μεγάλοι στόχοι:
► Ο πρώτος και κυριότερος είναι η πραγματοποίηση ελέγχων ΚΤΕΟ στη Λέρο από την κινητή μονάδα ΚΤΕΟ. Η συνεργασία μας με την εταιρεία που χειρίστηκε την κινητή μονάδα, μετά από διαγωνισμό, ήταν άψογη, με αποτέλεσμα να ικανοποιήσουμε πλήρως ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών. Η ίδρυση ενός νέου ιδιωτικού σταθμού ελέγχου ΚΤΕΟ στην Κάρπαθο και η προσπάθεια επιδιόρθωσης και η αναβάθμιση της Κινητής Μονάδας που έχει παραχωρηθεί στην ΠΝΑΙ, ώστε να εναρμονιστεί με τις κείμενες διατάξεις, καταστούν τους ελέγχους των οχημάτων των επαγγελματιών ευκολότερους και λιγότερο δαπανηρούς.
► Ο δεύτερος στόχος που είχαμε και θέσει και πραγματοποιήθηκε, είναι η εγκατάσταση του τμήματος θεωρητικής εξέτασης στην Κάρπαθο, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες της Κάσου και Καρπάθου.
► Ο τρίτος στόχος που έχει επιτευχθεί είναι η ηλεκτρονική ταξινόμηση των εντύπων που απαιτούνται για όλες τις συνδιαλλαγές της υπηρεσίας με τους πολίτες.
Το επόμενο βήμα είναι αρκετά τολμηρό και μαζί με τους συνεργάτες μας, το έχουμε ονομάσει one step. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης, σε όποιο νησί και αν βρίσκεται, θα μπορεί να καταθέτει τις αιτήσεις και τα έγγραφά του ηλεκτρονικά, on line δηλαδή, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του σε κάθε τμήμα.
► Ο τέταρτος και δυσκολότερος στόχος, είναι η νομιμοποίηση του συγκοινωνιακού έργου στα νησιά, το οποίο τελούσε υπό καθεστώς απόλυτης προχειρότητας. Μετά το δήμο Καστελόριζου και Καλύμνου, σειρά έχει η τακτοποίηση της λειτουργίας του συγκοινωνιακού έργου του δήμου Αστυπάλαιας.
► Άμεση προτεραιότητα: Η ψηφιοποίηση των αρχείων του τμήματος.
Ο υπερβολικός όγκος των αρχείων καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του κτηρίου, με αποτέλεσμα η χρήση του να αποτελεί χρονοβόρο εγχείρημα.
Να περάσουμε και στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Ποια είναι η συμβολή της στην περιοχή;
Η συμβολή της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε. στο επιχειρηματικό περιβάλλον του Νοτίου Αιγαίου χαρακτηρίζεται απαραίτητη, αν και οι δράσεις της δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στο βαθμό της χρησιμότητας της. Αυτή την περίοδο οι δράσεις που “τρέχουν” είναι:
• CO-CREATE
• ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ 2
• ΑνΔιΚαΤ
• EUREGA
• RECREATΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου