Ρεπορτάζ

Τεράστιο έργο επιτελεί στα νησιά το ΚΕΚ-Γεννηματάς

Σε σειρά ανακοινώσεων για θέματα αρμοδιοτήτων της, προέβη χτες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα Εθελοντισμού, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διά βίου Μάθησης και πρόεδρος του ‘ΚΕΚ Γεννηματάς’ κα Χαρούλα Γιασιράνη.
Όπως υπογράμμισε, με την έναρξη του Φεβρουαρίου ξεκίνησαν 85 νέα τμήματα και σύμφωνα με σχετική απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα δοθεί έμφαση σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν τον Τουρισμό και κυρίως τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
«Ο χρόνος είναι περιορισμένος γι αυτό στοχεύσαμε πολύ στο ΚΕΚ Γεννηματάς, στις ξένες γλώσσες. Αυτή την στιγμή διδάσκονται Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Τουρκικά, καθώς υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και έχει εκδηλωθεί πολύ έντονο ενδιαφέρον. Η ροή των επωφελουμένων, μας οδηγεί στο να προχωρήσουμε και σε δεύτερο κύκλο αυτών των μαθημάτων. Επιπλέον, υπάρχει ενδιαφέρον για επιμόρφωση σε θέματα Τουρισμού σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ, την οροφοκομία, μπαρίστα (barista), υπαλλήλους υποδοχής και άλλα θεματικά αντικείμενα, καθώς και για την γαστρονομία», ανέφερε η κα Γιασιράνη.
Παράλληλα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για εκμάθηση σε νέες τεχνολογίες και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε πολίτες, ομάδες ή ακόμη και σε τοπικούς συλλόγους.
«Όλα τα σεμινάρια δίνονται δωρεάν. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με απόφασή της, χρηματοδοτεί το ΚΕΚ Γεννηματάς από ίδιους πόρους, για την κατάρτιση και επιμόρφωση των πολιτών. Αυτό υλοποιείται τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε και φέτος», τόνισε.
Η κα Γασιράνη, έχει αναλάβει την προεδρία του ΚΕΚ Γεννηματάς, από τον περασμένο Ιούνιο και είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός οργανισμός στο Νότιο Αιγαίο (σε όλα τα νησιά, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα). Είναι κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, όπου γίνεται εκπαίδευση και κατάρτιση σε πολλές ειδικότητες και τομείς. Την προηγούμενη χρονιά, επιμορφώθηκαν και καταρτίστηκαν μόνον στα Δωδεκάνησα, περισσότερα από 10.000 άτομα –με τον κύριο όγκο να προέρχεται από την Ρόδο. Όλη αυτή η δουλειά, η επιμόρφωση που γίνεται σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, γίνεται με πόρους της ΠΝΑΙ, η οποία έχει συνάψει σχετική προγραμματική σύμβαση και οι εκπαιδεύσεις γίνονται δωρεάν. Σημειώνεται ακόμη ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί, μπορούν να επιμορφωθούν όποιοι πολίτες επιθυμούν, σε όποια ηλικία κι αν είναι.
«Η κατάρτιση είναι πολύ δημοφιλής και μάλιστα, ζητούν κατ’ επανάληψη να γίνονται μαθήματα. Ένας σχεδιασμός που θα γίνει για το 2018, θα συμπεριλάβει τις απαιτήσεις των συλλογικών φορέων, των Δήμων κ.λπ. ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μας. Το τέλος του περασμένο Οκτώβρη, κάναμε εξόρμηση στο βόρειο συγκρότημα για ενημέρωση στους νησιώτες. Υπάρχουν και πολλοί που δεν γνωρίζουν το τεράστιο αυτό εκπαιδευτικό έργο που προσφέρει το ΚΕΚ Γεννηματάς», ανέφερε. Στον σχετικό ιστότοπο υπάρχουν αναρτημένες οι αιτήσεις για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μαθήματα, αλλά και για φορείς εάν ζητήσουν να δημιουργήσουν σεμινάρια επιμόρφωσης.
Συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Ενδιαφέρουσα κρίνεται η εξέλιξη που αφορά την συνεργασία του ΚΕΚ Γεννηματάς με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, καθώς η ΠΝΑΙ υπέγραψε σύμβαση, για να το υποστηρίζει διοικητικά σε ό,τι αφορά την λειτουργία του για τα τρία επόμενα χρόνια και με δυνατότητα να επιμηκυνθεί ακόμη έναν χρόνο: «Αυτό είναι μια εξαιρετική εξέλιξη. Στην περιοχή μας, και ειδικότερα στην Ρόδο υπάρχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που φοιτούν στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (που διδάσκει μαθήματα εξ αποστάσεως). Επειδή όμως έπρεπε να μεταβαίνουν στην Αθήνα κάθε δεύτερη εβδομάδα ή μία φορά τον μήνα για κάποια μαθήματα, αναγκάζονταν να πληρώνουν έξοδα μετακίνησης και διαμονής – διατροφής. Εμείς ως ΠΝΑΙ θέλοντας να υποστηρίξουμε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το φιλοξενούμε στην Ρόδο και το υποστηρίζουμε διοικητικά, ώστε να βοηθήσουμε τους φοιτητές μας καθώς εκτός από τα μαθήματα, μπορούν να δίνουν εδώ και εξετάσεις. Είναι μια σημαντική διευκόλυνση», τόνισε η κα Γιασιράνη.
Οι δράσεις της Διά Βίου Μάθησης
Όσον αφορά στις υπόλοιπες δράσεις, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα Εθελοντισμού, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διά βίου Μάθησης είπε πως συνεχίζονται τα σεμινάρια που γίνονται κατά καιρούς από εξέχοντες διπλωμάτες της χώρας μας. Για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να γίνει το εξ αναβολής σεμινάριο, με κεντρικό ομιλητή τον Πρέσβη επί Τιμή κ. Κασκαρέλη και στις 23 του μηνός Φεβρουαρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη σεμινάριο, με κεντρικό ομιλητή τον Πρέσβη επί Τιμή κ. Βουρλούμη.
Ακόμη, στις 4 και 5 Μαρτίου 2018, σε συνεργασία με την Λέσχη Λάιονς Ρόδου θα γίνει τιμητική εκδήλωση, η ετήσια συνδιάσκεψη για τους αριστεύσαντες μαθητές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: «Θα έρθουν στην Ρόδο οι μαθητές από όλα τα νησιά που έχουν αριστεύσει και θα πραγματοποιηθούν οι βραβεύσεις. Η ΠΝΑΙ θέλει να ενισχύσει και να επικροτήσει την αριστεία θέλοντας να δώσει κίνητρα στους νέους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά της περιοχής μας» κατέληξε η κα Γιασιράνη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου