Συνεντεύξεις

Π. Mπακίρης- O σχεδιασμός για το Kοινωνικό Kέντρο Πρόνοιας, εξωστρέφεια και σημαντικές τομές και παρεμβάσεις

Τον φιλόδοξο -αλλά ρεαλιστικό όπως ο ίδιος τον χαρακτηρίζει – σχεδιασμό του για το Κοινωνικό Κέντρο Πρόνοιας Ν. Αιγαίου, παρουσιάζει σήμερα στη συνέντευξή του στη «δ», ο νέος πρόεδρος κ. Παύλος Μπακίρης.
Με βασικούς άξονες την εξωστρέφεια και την αποδοτική λειτουργία τους οι δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ν. Αιγαίου, θα αναδιαμορφωθούν προκειμένου να υπηρετήσουν τις ανάγκες συμπολιτών μας που ανήκουν σε μια ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, με μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.
Επιπλέον, ο κ. Μπακίρης αναφέρεται στην θητεία του ως προέδρου της ΝΟΔΕ σε μια δύσκολη περίοδο για τα Δωδεκάνησα και την χώρα και θέτει ψηλά τον πήχη για τον διάδοχό του, αν και όπως αναφέρει στη συνέντευξη, η ονοματολογία άνοιξε πρόωρα σε τοπικό επίπεδο.

• Κύριε Μπακίρη, να ξεκινήσουμε την συνέντευξή μας από την κινητικότητα που καταγράφεται ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών και με αφορμή την απόφασή σας να κλείσετε τον κύκλο στην προεδρία της ΝΟΔΕ. Επιδεικνύεται έντονο ενδιαφέρον και η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά.
Η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά, αλλά μάλλον πρόωρα θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι επιδεικνύεται ζωηρό ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα στη ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου τουλάχιστον τοπικά, όχι όμως και κεντρικά όπου ο αγώνας του προέδρου μας και πρωθυπουργού είναι συνεχής και καθημερινός με έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας. Θεωρώ λοιπόν, ότι προέχει αυτή την περίοδο να συστρατευθούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει, όταν κινήσει ο πρόεδρός μας τις εσωκομματικές διαδικασίες. Προσωπικά δεν θα είναι υποψήφιος καθώς έχω συμπληρώσει δύο συνεχείς θητείες στο αξίωμα και σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος και σχετική εγκύκλιο δεν δύναμαι να επανυποβάλω υποψηφιότητα. Επιπλέον, μου έχουν ανατεθεί καθήκοντα προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Νοτίου Αιγαίου, όπου πιστέψτε με, με μεγάλη χαρά και τιμή αποδέχθηκα και ήδη δρομολογούμε μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις για τις οποίες πολύ σύντομα θα ενημερωθεί η τοπική κοινωνία.
• Πριν αναφερθούμε στα νέα σας καθήκοντα, θα ήθελα να σταθούμε στην θητεία σας ως προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου της ΝΔ την οποία ολοκληρώνετε έχοντας θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για τον διάδοχό σας, μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019.
Κυρία Φώτη, η εκλογή τεσσάρων βουλευτών, δημάρχου και περιφερειάρχη θεωρώ ότι ήταν το επιστέγασμα της δουλειάς που έγινε στα χρόνια της δυσκολότερης περιόδου της μεταπολίτευσης που πέρασε η χώρα μας. Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, η ΝΔ ήταν δίπλα στους πολίτες, κοντά στην κοινωνία.
Η παρουσία των στελεχών ήταν έντονη στα νησιά μας όλο αυτό το διάστημα. Ο σημερινός πρωθυπουργός, ως πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τέσσερις φορές τα Δωδεκάνησα για να ακούσει ο ίδιος τους νησιώτες και απέδειξε με τις παρεμβάσεις του ως πρωθυπουργός ότι το ενδιαφέρον του δεν ήταν προσχηματικό. Στη διάρκεια της θητείας μου η ΝΟ.Δ.Ε επιχείρησε ένα -επιτυχημένο θεωρώ- άνοιγμα στην κοινωνία, κάναμε πράξη την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, την διεύρυνση, την συνεργασία. Η παρουσία μας στα νησιά ήταν συνεχής και γι αυτό ο κόσμος ήρθε κοντά μας, αναγνώρισε την ειλικρινή προσπάθειά μας και εμπιστεύθηκε τους εκπροσώπους μας τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και στην Βουλή, με την ψήφο του. Ο επόμενος πρόεδρος, θα έχει δύσκολο έργο μπροστά του γιατί θα πρέπει να καταφέρει να διατηρήσει τον πήχη τουλάχιστον στο ίδιο υψηλό επίπεδο, γιατί παραπάνω δεν πάει, αγγίξαμε την κορυφή, επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους μας. Μέχρι τότε όμως, η δουλειά δεν σταματά για εμάς, έχουμε κι άλλα πράγματα ως ΝΟ.Δ.Ε να φέρουμε εις πέρας γιατί τα προβλήματα της καθημερινότητας απαιτούν ενεργά κομματικά όργανα και κυρίως ανοιχτά αυτιά.


• Κύριε Μπακίρη, θέτετε το ίδιο ψηλά τον πήχη και ως πρόεδρος των Κέντρων Πρόνοιας;
Όταν μιλάμε για την κοινωνία και τις ανάγκες της, και ιδίως για αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, τον τομέα της Πρόνοιας, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Προσωπικά δεν πρόκειται να λειτουργήσω ως διαχειριστής μιας προβληματικής μπορώ να πω κατάστασης που συναντήσαμε, όταν με τα υπόλοιπα αξιόλογα μέλη του Δ.Σ. κληθήκαμε να αναλάβουμε καθήκοντα.
Αυτό που αντιληφθήκαμε ότι είναι ότι μας περιμένει πολλή δουλειά και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας, και κυρίως εκείνων που χρήζουν της στήριξής μας μέσω του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ιδρυμάτων, ήδη έχουμε θέσει τους βασικούς άξονες με βάση τους οποίους θα δρομολογήσουμε τις παρεμβάσεις μας. Τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελούν τους αποκεντρωμένους πυρήνες κρατικής κοινωνικής φροντίδας για τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μας και, ως εκ τούτου, εντάσσονται συνεκτικά στο πρόγραμμα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Γι’ αυτό το λόγο, και παρά τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα τους η συνεργασία και ο συντονισμός των δράσεών τους τόσο με την κεντρική διοίκηση – το Υπουργείο – όσο και μεταξύ τους καθίσταται επιβεβλημένη.• Σε ποιους άξονες θα κινηθείτε προκειμένου να ανταποκριθείτε στις αυξημένες απαιτήσεις των δομών κοινωνικής πρόνοιας;
Οι κατευθύνσεις διαμορφώνονται γύρω από δύο βασικούς άξονες: πρώτον, την καθημερινή αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και, δεύτερον, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους στο πλαίσιο επίτευξης του κοινωνικού τους ρόλου.
• Που θα πρέπει βέβαια να περάσουν από τις περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης…
Είναι γεγονός ότι οι διαδικασίες αυτές αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας. Το πρόβλημα αυτό εντείνεται στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας από το πρόβλημα της απουσίας Οργανισμών – των προεδρικών διαταγμάτων που περιγράφουν τις βασικές αρχές με τις οποίες οργανώνεται, λειτουργεί και διοικείται ένα Κέντρο. Οι Οργανισμοί, που προβλέπονται ήδη από το νόμο του 2013 δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί και αποτελούν προτεραιότητα της ΝΔ, καθώς θα δώσουν τη δυνατότητα στα Κέντρα να καταρτίσουν ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό οργανόγραμμα, να καθορίσουν μία σαφή κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διοικητικών οργάνων και των Διευθύνσεων και Τμημάτων της διοικητικής δομής, να καθιερώσουν μια ιεραρχική οργάνωση προσωπικού και να εισάγουν δομές και διαδικασίες αναγκαίες για την χρηστή και αποδοτική λειτουργία τους (όπως π.χ. η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, ο έλεγχος των υπηρεσιών, η λογοδοσία κ.ά.). Επιπλέον, ο ορισμός διευθυντών, συντονιστών, υπευθύνων στα κατά τόπους παραρτήματα τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές, θα βοηθήσει σημαντικά στην αποτελεσματική άσκηση της διοίκησης.


• Γνωρίζουμε όμως κύριε Μπακίρη, ότι οι δομές είναι υποστελεχωμένες και οι εργαζόμενοι έχουν επωμιστεί τεράστιο όγκο εργασίας. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι αυτό;
Εχετε δίκιο κ. Φώτη, κι αυτό είναι ένα καίριο ζήτημα για το οποίο η κυβέρνησή μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να «τρέξει» και να ολοκληρωθεί η διαδικασία κάλυψης κενών θέσεων εργασίας μέσω ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ το συντομότερο δυνατό. Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζετε ότι έχουμε ήδη προχωρήσει και σε παράταση των συμβάσεων εργασίας του επικουρικού προσωπικού, μέχρι τη δημοσίευση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας θέσπισε νέα διαδικασία για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μια διαδικασία αξιοκρατική, μέσω ΑΣΕΠ, που διασφαλίζει την ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας με προσωπικό που πληροί ειδικά καθορισμένα προσόντα. Επιπλέον πρέπει να σας πω ότι επενδύουμε στην αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της ορθολογικότερης κατανομής του στις οργανικές θέσεις που προβλέπονται.
• Ποιο θεωρείτε ότι αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας;
Αναμφισβήτητα η εξωστρέφεια η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί και να ενισχυθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. μέσω του ανοίγματος των δομών στην τοπική κοινωνία και της προώθησης ενός ενεργού ρόλου σε αυτήν και μέσω της επιδίωξης συνεργειών με ιδιωτικούς φορείς. Επιπλέον, βασική μας μέριμνα αποτελεί η προώθηση των αναδοχών και των υιοθεσιών παιδιών, διασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κι εκεί θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος. Επιχειρούμε την εξωστρέφεια και σε επίπεδο των ίδιων των ΚΚΠ – τα Κέντρα δεν θα πρέπει να περιχαρακώνονται στα γεωγραφικά ή διοικητικά τείχη των αρμοδιοτήτων τους. Είναι απαραίτητο να εγκαθιδρύσουμε διαύλους επικοινωνίας με τα υπόλοιπα Κέντρα, μέσω των διοικητικών συμβουλίων τους, αλλά και σε υπηρεσιακό επίπεδο, για ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας. Δρομολογούμε επίσης την σύνδεση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για προγράμματα πρακτικής άσκησης με φοιτητές και παραλλήλως αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης έχοντας προχωρήσει ήδη σε αναλυτική καταγραφή των αναγκών των Ιδρυμάτων μας, που θα μπορούσαν να καλυφθούν από δωρητές ή χορηγούς.


• Μέσω ποιας διαδικασίας θα μπορούσε να γίνει αυτό;
Με προσεγγίσεις εταιρειών στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μετά από σχετική αίτηση των ΔΣ, με την οποία τα Κέντρα θα ζητούν την συνδρομή των εταιρειών για τα έργα που θέλουν να αναπτύξουν. Η συνδρομή μπορεί να είναι οικονομική, αλλά όχι μόνο. Μπορεί επίσης να είναι συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό ή σε υλικά π.χ. για κάποιο κατασκευαστικό έργο.
• Ο σχεδιασμός που μας αναλύσατε πάντως πέρα από φιλόδοξος είναι και ελπιδοφόρος γι΄αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.
Πάνω απ΄όλα κυρία Φώτη είναι ρεαλιστικός και ήδη επειδή έχω κάνει έναν πρώτο κύκλο επαφών, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που θέλουν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια γι΄αυτό και στον άμεσο σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δικτύων εθελοντισμού.
Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί σε όλα τα Κέντρα Πρόνοιας ένα σταθερό πλαίσιο εθελοντισμού, μια βάση εθελοντών που θα προκύψει από τη λήψη ιστορικού, θα υπάρχουν δοκιμαστικές περίοδοι, συνεντεύξεις με τους ενδιαφερόμενους ώστε να υπάρχει οργάνωση και ουσιαστική κάλυψη των αναγκών από ανθρώπους που επιθυμούν να παρέχουν εθελοντική εργασία αλλά δεν ξέρουν ούτε πώς ούτε πού, ούτε πότε. Για την κυβέρνηση της ΝΔ η στήριξη για αυτούς που χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της Πολιτείας είναι αδιαπραγμάτευτη και η εξασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών διαμονής και περίθαλψης στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας είναι η βασική μας προτεραιότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ανδρούτσος    02.02.2020 13:44

    κοστούμ

Σχολιασμός άρθρου