ΕΙΔΗΣΕΙΣ

SETE Intelligence: Ναι μεν, αλλά για κρατήσεις και έσοδα φέτος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΕΤΕ

Συγκρα­τη­μένη αισιο­δο­ξία για την πορεία των κρα­τή­σεων και των εσόδων δεί­χνουν τα πρώτα στοι­χεία για φέτος, παρότι η κατά­σταση παρα­μέ­νει απρό­βλε­πτη λόγω της γενι­κό­τε­ρης αστά­θειας, ενώ η σεζόν, όπως όλα δεί­χνουν, θα κριθεί σε σημα­ντικό βαθμό από σειρά αστάθ­μη­των παρα­γό­ντων.

5Όπως επι­ση­μαί­νε­ται στην ανάλυση του Sete Intelligence, με βάση τα δεδο­μένα που υπάρ­χουν μέχρι και τον Μάρτιο, σε συνέ­χεια μιας δύσκο­λης αλλά εν τέλει καλής χρονιάς που έκλεισε με αύξηση εσόδων (+6%) και αφίξεων (+7%):

– Οι διε­θνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερο­λι­μένα Αθηνών το πρώτο δίμηνο ήταν αυξη­μέ­νες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, μετά από δύο χρονιές συνε­χούς διψή­φιας αύξησης στον ΔΑΑ (29% το 2014 και 23% το 2015). Η αύξηση αυτή δεν αφορά μόνον στην Αθήνα αφού μέρος των επι­βα­τών μετε­πι­βι­βά­ζε­ται προς τα νησιά. Περαι­τέρω, διόλου ευκα­τα­φρό­νη­τος και αυξα­νό­με­νος αριθμός επι­σκε­πτών επι­λέ­γει για τη διαμονή του ιδιω­τι­κούς χώρους (δια­με­ρί­σματα, κα) που προ­σφέ­ρο­νται σαν «του­ρι­στικά κατα­λύ­ματα» χωρίς όμως να υπό­κει­νται σε κάποιο θεσμικό πλαίσιο λει­τουρ­γίας και προ­δια­γρα­φών, με ότι αυτό συνε­πά­γε­ται για τα δημόσια έσοδα και τις πλη­ρό­τη­τες των ξενο­δο­χείων της πόλης.

4– Αντί­στοιχη αύξηση περί το 5% ανα­μέ­νε­ται και στις δια­θέ­σι­μες θέσεις εισερ­χό­με­νων διεθνών πτήσεων στον ΔΑΑ, για το 2016 συνο­λικά.

– Επίσης, σύμφωνα με τα στοι­χεία που αφορούν στον προ­γραμ­μα­τι­σμό πτήσεων και θέσεων, o προ­γραμ­μα­τι­σμός πτήσεων στα περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια για την καλο­και­ρινή περίοδο 2016 προ­βλέ­πει μείωση των δια­τι­θέ­με­νων αερο­πο­ρι­κών θέσεων κατά 5% (833 χιλ.). Όμως η μείωση αυτή οφεί­λε­ται κατά κύριο λόγο στην μείωση άνω του 50% (1,15 εκατ. θέσεις περίπου) των θέσεων από Ρωσία και Ουκρα­νία σε σχέση με τον αντί­στοιχο περυ­σινό προ­γραμ­μα­τι­σμό για την καλο­και­ρινή περίοδο 2015.

3– Συνεπώς, αν εξαι­ρε­θούν η Ρωσία και η Ουκρα­νία, προ­βλέ­πε­ται αύξηση των δια­τι­θέ­με­νων αερο­πο­ρι­κών θέσεων κατά 2% (324 χιλ.) Επι­πλέον, η προ­βλε­πό­μενη δια­θε­σι­μό­τητα θέσεων (993 χιλ.) από Ρωσία και Ουκρα­νία είναι οριακά αυξη­μένη σε σχέση με τον αριθμό θέσεων (975 χιλ.) σε πτήσεις που εντέλει πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν το 2015 από τις χώρες αυτές.

– Από τα στοι­χεία αυτά, μπορεί κανείς να ανα­μέ­νει μια μονο­ψή­φια αύξηση των αερο­πο­ρι­κών αφίξεων για το 2016.

– Η πρό­σφατη έρευνα της Censuswide για λογα­ρια­σμό του SETE Intelligence έδειξε πως η Ελλάδα παρα­μέ­νει ένας επι­θυ­μη­τός και ασφαλής προ­ο­ρι­σμός αν και η εικόνα της έχει πληγεί –όχι όμως ανεπανόρθωτα- από την μετα­να­στευ­τική και προ­σφυ­γική κρίση στην οποία έχει κομβικό ρόλο (το 2015, ~85% των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων προς την Ευρώπη (~1 εκατ. ) διήλθαν από την Ελλάδα).

«Παγω­μέ­νες» οι κρα­τή­σεις

2Ανα­φο­ρικά με τις κρα­τή­σεις, η ροή είχε αρχίσει να επα­νέρ­χε­ται μέχρι το τρο­μο­κρα­τικά χτυ­πή­ματα των Βρυ­ξελ­λών και τα μηνύ­ματα ήταν ιδιαί­τερα θετικά για την Ελλάδα με τις βασικές αγορές να κινού­νται ανοδικά ή με ανα­στροφή της τάσης από πτωτική σε ανοδική. Βέβαια, μετά τα τρο­μο­κρα­τικά χτυ­πή­ματα των Βρυ­ξελ­λών παρα­τη­ρεί­ται «πάγωμα» κρα­τή­σεων σε διεθνές επίπεδο σε όλες τις αγορές.

Από την άλλη πλευρά, το ευρύ­τερο περι­βάλ­λον είναι ιδιαί­τερα ρευστό και η πορεία του του­ρι­σμού είναι ευμε­τά­βλητη καθώς:

– Παρα­τεί­νε­ται η αβε­βαιό­τητα με την «Αξιο­λό­γηση» της υλο­ποί­η­σης της συμ­φω­νίας με τους δανει­στές αν και οι τελευ­ταίες δημο­σιο­γρα­φι­κές πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν ότι επί­κει­ται ολο­κλή­ρωσή της.

1– Το κλεί­σιμο των βόρειων συνόρων της χώρας έχει οδη­γή­σει σε απο­κλει­σμό σημα­ντι­κού αριθμού προ­σφύ­γων στην χώρα. Η δια­χεί­ριση της κατά­στα­σης μπορεί να αποβεί καίριας σημα­σίας για την εικόνα (perception) της χώρας και συνεπώς την ελκυ­στι­κό­τητά της ως προ­ο­ρι­σμού.

– Η εμπό­λεμη κατά­σταση στη Μέση Ανατολή και η τετα­μένη σχέση Ρωσίας – Τουρ­κίας εντεί­νουν την διεθνή γεω­πο­λι­τική αστά­θεια.

– Το ενδε­χό­μενο ενός BREXIT έχει οδη­γή­σει σε εξα­σθέ­νιση της Λίρας καθι­στώ­ντας τους προ­ο­ρι­σμούς Ευρώ λιγό­τερο ελκυ­στι­κούς και πιθα­νό­τατα ανα­κό­πτει την αυξη­τική τάση των βρε­τα­νών για ταξίδια προς το εξω­τε­ρικό, σε μια στιγμή που η Ελλάδα φαί­νε­ται να ωφε­λεί­ται από την τάση αυτή.

– Η νέα δια­δι­κα­σία χορή­γη­σης θεω­ρή­σεων βίζα Σένγκεν με βιο­με­τρικά χαρα­κτη­ρι­στικά για τους πολίτες σημα­ντι­κών αγορών, όπως η Ρωσία και η Κίνα δυσκο­λεύει και επι­βρα­δύ­νει την δια­δι­κα­σία χορή­γη­σής της. Οι πρό­σφα­τες πρω­το­βου­λίες του ΥΠΕΞ προς διευ­κό­λυνση της κατά­στα­σης με πρό­σθετο προ­σω­πικό στα Προ­ξε­νεία απο­τε­λούν σημα­ντικό βήμα προς την κατεύ­θυνση άμβλυν­σης των όποιων προ­βλη­μά­των.

– Τυχόν επα­νά­ληψη του φαι­νο­μέ­νου των κλει­στών δρόμων από τις κινη­το­ποι­ή­σεις των αγροτών, ή το κλεί­σιμό τους, όπως πιο πρό­σφατα και από μετα­νά­στες, θα δημιουρ­γή­σει σημα­ντικά προ­βλή­ματα τόσο για τους εισερ­χό­με­νους του­ρί­στες με οδικά μέσα (~8 εκατ. το 2014 ή 35% του συνόλου εισερ­χό­με­νων ταξι­διω­τών) όσο και σε του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς όπως η Πιερία, το Πήλιο ή η Ανα­το­λική Πελο­πόν­νη­σος που δεν εξυ­πη­ρε­τού­νται από τοπικά αερο­δρό­μια ή/και που απευ­θύ­νο­νται στον εγχώριο του­ρι­σμό. Είναι ενδει­κτικό, ότι οι οδικές αφίξεις αλλο­δα­πών τον Ιανουά­ριο και Φεβρουά­ριο του 2016 ήταν μειω­μέ­νες κατά -11,4% (-130 χιλ.).

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες του SETE Intelligence, μέρος της αύξησης της κίνησης στις αφίξεις εσω­τε­ρι­κού που παρα­τη­ρή­θηκε στα αερο­δρό­μια της Ηπει­ρω­τι­κής Ελλάδας οφεί­λε­ται, εν μέρει, στους απο­κλει­σμούς των δρόμων κατά τις κινη­το­ποι­ή­σεις των αγροτών.

money-tourism.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.