ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άδωνις Γεωργιάδης για τα «έξυπνα» γυαλιά που φορούσε σε Λέρο και Λήμνο: Δεν τα χρησιμοποίησα ως κάμερα, τα θεωρώ μέσο προστασίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α
✦ Σύνοψη ⌄
  • Ο υπουρ­γός Υγείας, Άδωνις Γεωρ­γιά­δης, δια­ψεύ­δει τις κατη­γο­ρίες περί παρά­νο­μης κατα­γρα­φής κατά τις επι­σκέ­ψεις του στη Λήμνο και τη Λέρο, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι χρη­σι­μο­ποί­ησε τα γυαλιά Meta Ray-Ban μόνο ως Bluetooth.
  • Ανα­φέ­ρει ότι η δημόσια συζή­τηση γύρω από τα γυαλιά έχει πάρει υπερ­βο­λι­κές δια­στά­σεις και κατη­γο­ρεί την αντι­πο­λί­τευση για υπο­κρι­σία και πρω­το­γο­νι­σμό.
  • Διευ­κρι­νί­ζει ότι τα γυαλιά είναι προ­σω­πική του αγορά και συμ­μορ­φώ­νο­νται με τον Γενικό Κανο­νι­σμό Προ­στα­σίας Δεδο­μέ­νων, δια­θέ­το­ντας φωτεινή ένδειξη κατά την κατα­γραφή.
  • Τονίζει ότι το υλικό που δημο­σιο­ποι­ή­θηκε δεν προ­έρ­χε­ται από τα γυαλιά, καθώς οι επι­σκέ­ψεις του κατα­γρά­φη­καν από τηλε­ο­πτικά συνερ­γεία και τοπικά μέσα ενη­μέ­ρω­σης.

Ο υπουρ­γός Υγείας υπο­στη­ρί­ζει ότι τα γυαλιά Meta Ray-Ban χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν μόνο ως Bluetooth στις επι­σκέ­ψεις του στη Λήμνο και τη Λέρο, απορ­ρί­πτει τις αιτιά­σεις περί παρά­νο­μης κατα­γρα­φής και εξα­πο­λύει επίθεση στην αντι­πο­λί­τευση για «υπο­κρι­σία» και «πρω­το­γο­νι­σμό»

Ο υπουρ­γός Υγείας, Άδωνις Γεωρ­γιά­δης, απά­ντησε στις αντι­δρά­σεις που προ­κλή­θη­καν μετά την εμφά­νισή του με γυαλιά Meta Ray-Ban κατά τις πρό­σφα­τες επι­σκέ­ψεις του στη Λήμνο και τη Λέρο, δια­ψεύ­δο­ντας κατη­γο­ρη­μα­τικά ότι έκανε χρήση της συσκευής για κατα­γραφή εικόνας ή ήχου.

Σε εκτενή ανάρ­τησή του, ο κ. Γεωρ­γιά­δης υπο­στή­ριξε ότι η δημόσια συζή­τηση γύρω από τα συγκε­κρι­μένα γυαλιά έχει λάβει υπερ­βο­λι­κές δια­στά­σεις, κάνο­ντας λόγο για «υπο­κρι­σία» και κατη­γο­ρώ­ντας πολι­τι­κούς αντι­πά­λους του ότι επι­χει­ρούν να συν­δέ­σουν τη χρήση τους με παρα­βί­αση προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων.

Ο υπουρ­γός ξεκα­θά­ρισε ότι θα συνε­χί­σει να φορά τα γυαλιά, τόσο επειδή του αρέσουν αισθη­τικά όσο και επειδή θεωρεί ότι μπορούν να λει­τουρ­γή­σουν ως μέσο προ­στα­σίας.

«Αν κάποιος ξεπε­ρά­σει τα όρια απέ­να­ντί μου και τεθεί ζήτημα της ασφά­λειάς μου, θα υπάρχει κατα­γραφή των γεγο­νό­των», κατα­λή­γει στην ανάρ­τησή του.

Ο υπουρ­γός Υγείας διευ­κρί­νισε ότι τα γυαλιά είναι προ­σω­πική του αγορά, την οποία πραγ­μα­το­ποί­ησε από νόμιμο κατά­στημα, προ­σθέ­το­ντας ότι επέλεξε το συγκε­κρι­μένο μοντέλο επειδή του αρέσει αισθη­τικά.

Παράλ­ληλα, απέρ­ριψε τις κατη­γο­ρίες περί παρά­νο­μης κατα­γρα­φής, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η συσκευή είναι συμβατή με τον Γενικό Κανο­νι­σμό Προ­στα­σίας Δεδο­μέ­νων (GDPR), καθώς δια­θέ­τει ειδική φωτεινή ένδειξη που ενερ­γο­ποιεί­ται κάθε φορά που γίνεται λήψη εικόνας ή βίντεο.

Μάλιστα, σημεί­ωσε ότι το λογι­σμικό της συσκευής έχει σχε­δια­στεί έτσι ώστε να δια­κό­πτει την εγγραφή, εάν κάποιος επι­χει­ρή­σει να καλύψει τη σχετική ένδειξη.

«Άρα, μυστική και παρά­νομη εγγραφή με αυτά τα γυαλιά δεν γίνεται», τόνισε χαρα­κτη­ρι­στικά.

«Τα χρη­σι­μο­ποί­ησα ως Bluetooth και όχι ως κάμερα»

Ο Άδωνις Γεωρ­γιά­δης υπο­στή­ριξε ότι το υλικό που δημο­σιο­ποι­ή­θηκε από τις επι­σκέ­ψεις του δεν προ­έρ­χε­ται από τα γυαλιά, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι ο ίδιος εμφα­νί­ζε­ται σε όλα τα πλάνα.

Όπως ανέφερε, τα συγκε­κρι­μένα γυαλιά μπορούν να κατα­γρά­φουν το περι­βάλ­λον, όχι όμως και τον χρήστη που τα φορά.

«Τα γυαλιά, λοιπόν, τα χρη­σι­μο­ποί­ησα χθες ως Bluetooth και όχι ως κάμερα», έγραψε στην ανάρ­τησή του.

Παράλ­ληλα, επι­σή­μανε ότι σε όλες τις επι­σκέ­ψεις του υπήρχαν ανοι­χτές κάμερες από τηλε­ο­πτικά συνερ­γεία και τοπικά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, ενώ ορι­σμένα από αυτά μετέ­δι­δαν ζωντανά τις εκδη­λώ­σεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όσοι βρί­σκο­νταν στους συγκε­κρι­μέ­νους χώρους γνώ­ρι­ζαν ότι κατα­γρά­φο­νταν, ενώ υπο­στή­ριξε ότι «κανένα πλάνο κανενός δεν υπάρχει από τα γυαλιά».

Επίθεση στην Αρι­στερά και ανα­φο­ρές στην τεχνο­λο­γία

Ο κ. Γεωρ­γιά­δης εξα­πέ­λυσε επίθεση στην Αρι­στερά, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η κριτική που δέχεται «έχει ξεπε­ρά­σει κάθε όριο λογικής και υπο­κρι­σίας».

Παράλ­ληλα, χαρα­κτή­ρισε «πρω­το­γο­νι­σμό» τις αντι­δρά­σεις απέ­να­ντι στη νέα τεχνο­λο­γία, σημειώ­νο­ντας ότι τα λεγό­μενα «έξυπνα» γυαλιά απο­τε­λούν το μέλλον και εκτι­μώ­ντας ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι τόσο δια­δε­δο­μένα όσο και τα κινητά τηλέ­φωνα με κάμερα.

«Το να πολε­μούν την πρόοδο, δεν τους καθιστά προ­ο­δευ­τι­κούς, αλλά πρω­τό­γο­νους», ανέφερε.

Μάλιστα, υπο­στή­ριξε ότι πολλοί από όσους σήμερα τον επι­κρί­νουν θα χρη­σι­μο­ποιούν στο μέλλον αντί­στοι­χες συσκευές.

Οι αιχμές για τη Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου

Στην ανάρ­τησή του, ο υπουρ­γός Υγείας στρά­φηκε και κατά της προ­έ­δρου της Πλεύσης Ελευ­θε­ρίας, Ζωής Κων­στα­ντο­πού­λου, κάνο­ντας λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά στο ζήτημα της προ­στα­σίας των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων.

Όπως υπο­στή­ριξε, η κ. Κων­στα­ντο­πού­λου κατα­γρά­φει συχνά με το κινητό της τηλέ­φωνο πρόσωπα χωρίς τη συναί­νεσή τους, ακόμη και όταν εκείνα εκφρά­ζουν την αντί­θεσή τους.

«Πού είναι όλοι αυτοί οι «ευαί­σθη­τοι» «προ­στά­τες» των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων των πολιτών; Πού ήταν κρυμ­μέ­νοι τόσο καιρό;», διε­ρω­τή­θηκε, παρα­θέ­το­ντας τη φράση «Οὐαὶ ὑμῖν, γραμ­μα­τεῖς καὶ Φαρι­σα­ῖοι».

Πηγή: iatropedia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.