ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε τροχιά απογείωσης η Ελλάδα – “Πρωταθλήτρια” στις πτήσεις

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Κάτι παρα­πάνω από θετική κρί­νε­ται η πορεία των ελλη­νι­κών αερο­δρο­μίων στο ευρω­παϊκό τοπίο των αερο­με­τα­φο­ρών, σύμφωνα με τα τελευ­ταία στοι­χεία του Eurocontrol. Πιο συγκε­κρι­μένα, την εβδο­μάδα 19–25 Μαΐου, η Ελλάδα σημεί­ωσε αύξηση 6% στον αριθμό των πτήσεων σε σχέση με την προη­γού­μενη εβδο­μάδα, κατα­κτώ­ντας την πρώτη θέση μεταξύ των δέκα ευρω­παϊ­κών χωρών με τη μεγα­λύ­τερη άνοδο. Ακόμα πιο χαρα­κτη­ρι­στική είναι η αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, επι­βε­βαιώ­νο­ντας τη δυνα­μική της ελλη­νι­κής αερο­πο­ρι­κής αγοράς και τη συνε­χι­ζό­μενη ανά­καμψη του του­ρι­στι­κού ρεύ­μα­τος.

Η αύξηση αυτή οφεί­λε­ται κυρίως στις ενι­σχυ­μέ­νες πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασί­λειο, μέσω εται­ρειών όπως η TUI Group και η Jet2.com, καθώς και στη συνεχή δρα­στη­ριό­τητα του ομίλου Aegean στις εσω­τε­ρι­κές γραμμές. Με 1.826 πτήσεις μέσα σε μια εβδο­μάδα, η Ελλάδα κατέ­λαβε την έβδομη θέση σε από­λυ­τους αριθ­μούς πτήσεων στην Ευρώπη, ξεπερ­νώ­ντας χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλαν­δία.

Το θετικό κλίμα, που έχει δια­μορ­φω­θεί, επι­βε­βαιώ­νε­ται και από τα επίσημα στοι­χεία για το πρώτο τετρά­μηνο του 2025: η συνο­λική επι­βα­τική κίνηση στα 39 αερο­δρό­μια της χώρας (24 της ΥΠΑ, 14 της Fraport Greece και ο Διεθνής Αερο­λι­μέ­νας Αθηνών) δια­μορ­φώ­θηκε στα 13.804.391 άτομα, κατα­γρά­φο­ντας αύξηση 9,2% σε σύγκριση με το αντί­στοιχο διά­στημα του 2024 (12.645.721 επι­βά­τες). Παράλ­ληλα, οι κινή­σεις αερο­σκα­φών (αφίξεις και ανα­χω­ρή­σεις) ανήλθαν σε 116.707, σημειώ­νο­ντας αύξηση 6,5% έναντι του πρώτου τετρα­μή­νου του προη­γού­με­νου έτους.

Ο “πρω­τα­γω­νι­στής” της καλο­και­ρι­νής περιό­δου, το Διεθνές Αερο­δρό­μιο Αθηνών “Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος”, ήδη κατα­γρά­φει πάνω από 800 πτήσεις ημε­ρη­σίως, ενώ για το διά­στημα από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγού­στου οι ημε­ρή­σιες πτήσεις ανα­μέ­νε­ται να αγγί­ξουν τις 1.000. Ο διεθνής χαρα­κτή­ρας του αερο­δρο­μίου ενι­σχύ­ε­ται περαι­τέρω με τη σταθερή είσοδο νέων ξένων αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών στο δίκτυό του.

Μεταξύ των νέων “παικτών” συγκα­τα­λέ­γο­νται η ισραη­λινή Air Haifa, η ουκρα­νι­κών συμ­φε­ρό­ντων SkyUp Airlines και η ισπα­νική World2Fly. Η Air Albania επα­νέρ­χε­ται με τακτικά δρο­μο­λό­για προς Τίρανα, ενώ η κινε­ζική Sichuan Airlines εντάσ­σει για πρώτη φορά την Αθήνα στους διε­θνείς της προ­ο­ρι­σμούς, με πτήσεις προς Τσενγκ­ντού μέσω Κων­στα­ντι­νού­πο­λης. Η παρου­σία τριών κινε­ζι­κών αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών (Air China, Juneyao, Sichuan) σημα­το­δο­τεί την εδραί­ωση της Ελλάδας ως πύλης εισόδου από την Ασία.

Σημα­ντική είναι και η ενί­σχυση της δια­συν­δε­σι­μό­τη­τας με τις ΗΠΑ. Η Norse Atlantic εγκαι­νιά­ζει νέα απευ­θείας σύνδεση με το Λος Άντζε­λες, διευ­ρύ­νο­ντας τις υπάρ­χου­σες γραμμές της προς Νέα Υόρκη, ενώ η American Airlines φέρνει στη φετινή θερινή σεζόν το νέο δρο­μο­λό­γιο προς τη Σάρλοτ της Βόρειας Καρο­λί­νας. Συνο­λικά, οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ φέτος ανέρ­χο­νται στις 103 εβδο­μα­διαίως – έναντι 82 πέρσι και 67 το 2023 – και καλύ­πτουν εννέα αμε­ρι­κα­νι­κούς προ­ο­ρι­σμούς (JFK, Νιουάρκ, Σικάγο, Φιλα­δέλ­φεια, Ατλάντα, Βοστόνη, Ουά­σινγ­κτον, Λος Άντζε­λες, Σάρλοτ).

Ταυ­τό­χρονα, διευ­ρύ­νε­ται η χαρ­το­γρά­φηση νέων προ­ο­ρι­σμών. Το φετινό καλο­καίρι προ­στί­θε­νται μεταξύ άλλων η Χάιφα, το Κισι­νάου, το Αλι­κά­ντε, το Ερμπίλ και το Μπακού, ενώ ενι­σχύ­ο­νται υπάρ­χο­ντα δρο­μο­λό­για με αυξη­μέ­νες συχνό­τη­τες: Ryanair στη γραμμή Αθήνα–Λήμνος, Air Arabia προς Σάρτζα, Transavia προς Μασ­σα­λία, easyJet προς Λούτον, WizzAir προς Βενετία και Sky Express με 7 νέες διε­θνείς συν­δέ­σεις (Κων­στα­ντι­νού­πολη, Άμστερ­νταμ, Τίρανα, Τιφλίδα, Γερεβάν, Βιέννη, Πράγα).

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.