ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεδριακός τουρισμός: Στόχος έσοδα 6-7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση – Κλειδί η αναβάθμιση των υποδομών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Τερά­στια είναι τα περι­θώ­ρια ανά­πτυ­ξης του συνε­δρια­κού του­ρι­σμού εφόσον βελ­τιω­θούν οι υπο­δο­μές και απο­κτή­σει η Αθήνα ένα μεγάλο συνε­δριακό κέντρο.

Τα παρα­πάνω προ­κύ­πτουν από το 14o Συνέ­δριο του Συν­δέ­σμου Ελλήνων Επαγ­γελ­μα­τιών Εκδη­λώ­σεων και Οργα­νω­τών Συνε­δρίων (HAPCO & DES) με τίτλο «Metamorphosis” που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στις 10-11 Μαρτίου 2025, στο Μέγαρο Μου­σι­κής.

Μιλώ­ντας στο περι­θώ­ριο του συνε­δρίου η κα Σίσσυ Λυγνού, Πρό­ε­δρος του HAPCO & DES τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα μπορεί να απο­τε­λέ­σει κορυ­φαίο συνε­δριακό προ­ο­ρι­σμό.

Ο συνε­δρια­κός του­ρι­σμός στην Ελλάδα

Ωστόσο αυτή τη στιγμή παράγει αξία 2 δισ. ευρώ και κατέχει την 47η θέση παγκο­σμίως σε όρους τζίρου στο σύνολο της διε­θνούς συνε­δρια­κής δρα­στη­ριό­τη­τας. Από τους αντα­γω­νι­στές μας η Πορ­το­γα­λία είναι στη θέση 30η θέση και η Ιταλία είναι στη 13η θέση.

«Μπο­ρούμε να ανέ­βουμε ψηλό­τερα και να φτά­σουμε τα 6-7 δισ. ευρώ αξία σε ετήσια βάση, εάν δημιουρ­γή­σουμε νέες υπο­δο­μές και σχε­διά­σουμε μία προβολή ενταγ­μένη σε ένα πλαίσιο εθνικής στρα­τη­γι­κής», τόνισε η κα. Λυγνού.

Η χώρα μας, συμπλή­ρωσε, προ­σελ­κύει ολοένα και περισ­σό­τερα και μεγα­λύ­τερα συνέ­δρια. Το 2024 κατα­γρά­φε­ται άνοδος 20% σε σύγκριση με το 2023 και αντί­στοιχη ανά­πτυξη θα έχουμε και το 2025. Η ζήτηση όμως είναι ακόμα μεγα­λύ­τερη.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της HAPCO & DES, η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη μεγάλων συνε­δρια­κών κέντρων, ειδικά η Αθήνα, με το αίτημα δημιουρ­γίας ενός μεγάλου συνε­δρια­κού κέντρου να παρα­μέ­νει πάντα στο τραπέζι. Χάνουμε κάθε χρόνο 100 μεγάλα διεθνή συνέ­δρια και 1000 εται­ρι­κές συνα­ντή­σεις, είπε η κα. Λυγνού και συμπλή­ρωσε ότι ενώ έχουμε γενικά αξιό­λο­γες συνε­δρια­κές υπο­δο­μές σε όλη τη χώρα δεν μπο­ρούμε να φιλο­ξε­νή­σουμε μεγάλα συνέ­δρια.

Από τα στοι­χεία της International Congress and Convention Association (ICCA) που παρου­σιά­στη­καν στο συνέ­δριο και αφορούν μόνο τα συνέ­δρια των διεθνών ενώσεων η Ιταλία είναι 1η στην Ευρώπη και ακο­λου­θεί η Ισπανία ενώ η Πορ­το­γα­λία είναι στην 7η θέση και η Ελλάδα στην 11η στην Ευρώπη.

Η θέση της Αθήνας

Επίσης σε επίπεδο πόλεων η Αθήνα κατέχει την 11η θέση στην Ευρώπη και την 15η στον κόσμο και η Θεσ­σα­λο­νίκη 26η στην Ευρώπη και 42η στον κόσμο

ΤΟ 2023 η Θεσ­σα­λο­νίκη ξεπέ­ρασε στην κατά­ταξη δημο­φι­λείς συνε­δρια­κούς προ­ο­ρι­σμούς όπως Μόναχο, Λιου­μπλιάνα, Ζυρίχη, Βαλέν­θια, ενώ ανα­μέ­νει τα έργα ανά­πλα­σης της ΔΕΘ.

Η μέση δαπάνη

Πάντως όπως τονί­σθηκε στο συνέ­δριο τα μεγάλα συνε­δριακά event διευ­ρύ­νουν και την του­ρι­στική σεζόν στη χώρα μας. Χαρα­κτη­ρι­στικό είναι το παρά­δειγμα της Διε­θνούς Διά­σκε­ψης της Διε­θνούς Ολυ­μπια­κής Επι­τρο­πής, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το διά­στημα 18-21 Μαρτίου στη Costa Navarino στην Πύλο που έφερε νωρί­τερα το άνοιγμα των ξενο­δο­χείων.

Επίσης στα θετικά του συνε­δρια­κού του­ρι­σμού είναι ότι ο επι­σκέ­πτης του συνε­δρίου ξοδεύει από 4 έως 7 φορές περισ­σό­τερα χρήματα από τον απλό του­ρί­στα. Επίσης τα συνέ­δρια ενι­σχύ­ουν την επι­σκε­ψι­μό­τητα καθ’ όλη τη διάρ­κεια του χρόνου και μειώ­νουν την εξάρ­τηση της χώρας από την επο­χι­κό­τητα. Επι­πλέον οι σύνε­δροι είναι υψηλού εισο­δή­μα­τος και συνήθως επα­νέρ­χο­νται στη χώρα με τις οικο­γέ­νειές τους ως του­ρί­στες.

Πηγή: ot.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.