ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τα εγκαί­νια του Πλη­ρο­φο­ρια­κού Κέντρου της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσ­σα­λο­νί­κης με κεντρικό μήνυμα: «Ασφα­λείς Πόλεις – Δίπλα στον Πολίτη» πραγ­μα­το­ποί­ησε σήμερα, Σάββατο 7 Σεπτεμ­βρίου 2024, ο Υπουρ­γός Προ­στα­σίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυ­σο­χο­ΐ­δης παρου­σία του Αρχηγού της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας, Αντι­στρά­τη­γου Δημή­τριου Μάλλιου, ενώ το Πλη­ρο­φο­ριακό Κέντρο επι­σκέ­φθηκε ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης.

Κατά το χαι­ρε­τι­σμό του ο Υπουρ­γός Προ­στα­σίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυ­σο­χο­ΐ­δης ανα­κοί­νωσε τη δημιουρ­γία μίας νέας εφαρ­μο­γής, ενός νέου panic button αλλά αυτή τη φορά για ανή­λι­κους και τους γονείς τους.

Δίνο­ντας ιδιαί­τερη βαρύ­τητα σε θέματα κοι­νω­νι­κής αστυ­νό­μευ­σης και αφού ανα­φέρ­θηκε στο ζήτημα της αντι­με­τώ­πι­σης της ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας και τα απο­τε­λέ­σματα των αστυ­νο­μι­κών δράσεων, ο κ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης ανα­φέρ­θηκε στην ανήλικη παρα­βα­τι­κό­τητα, σημειώ­νο­ντας πως, το νέο αυτό panic button, «είναι μια εφαρ­μογή που θα είναι δια­θέ­σιμη σε όσους νέους, ανή­λι­κους ή γονείς το επι­θυ­μούν, έτσι ώστε, ανά πάσα στιγμή, τα παιδιά που βρί­σκο­νται σε κίνδυνο, που βρί­σκο­νται σε παρέες, σε συγκε­ντρώ­σεις να μπορούν μέσα από τον πεντα­ψή­φιο αριθμό το 10 201 που έχουμε καθιε­ρώ­σει και λει­τουρ­γεί εδώ και κάποιους μήνες, να δημιουρ­γή­σουμε μια ολο­κλη­ρω­μένη υποδομή προ­στα­σίας της ανη­λι­κό­τη­τας, απο­φυ­γής επι­θέ­σεων και συλ­λή­ψεις τόσο ανη­λί­κων, όσο και γονέων σε περί­πτωση που υπάρ­χουν αναί­τιες επι­θέ­σεις σε παιδιά, τα οποία βγαί­νουν έξω σε μια πλατεία μιας πόλης για αναψυχή».

Επι­σή­μανε δε πως υπάρχει σημα­ντική μείωση αυτών των περι­στα­τι­κών, αλλά «δεν εφη­συ­χά­ζουμε» συμπλή­ρωσε και ευχα­ρί­στησε την εται­ρεία Vodafone για αυτή την τόσο πραγ­μα­τικά γενναία χορηγία, όπως είπε, προς την Ελλη­νική Αστυ­νο­μία.

Επι­πλέον, ο Υπουρ­γός Προ­στα­σίας του Πολίτη εξήρε το έργο των αστυ­νο­μι­κών σε ολό­κληρη την Ελλάδα και απευ­θυ­νό­με­νος στους παρευ­ρι­σκό­με­νους Αξιω­μα­τι­κούς, Αστυ­νο­μι­κούς και εκπρο­σώ­πους των Αστυ­νο­μι­κών Ενώσεων είπε πως τα θετικά απο­τε­λέ­σματα «είναι απο­τέ­λε­σμα λίγων μηνών της δικής σας προ­σπά­θειας, του δικού σας αγώνα που κάνετε κάθε μέρα κάτω από αντί­ξοες συν­θή­κες, είναι η επι­βρά­βευση ότι πραγ­μα­τικά το έργο της αστυ­νο­μίας είναι κοι­νω­νικό, είναι έργο κατε­ξο­χήν προ­στα­σίας του πολίτη, της ζωής και της ασφά­λειας».

Δεσμεύ­τηκε, μάλιστα, πως «κάθε μέρα θα γινό­μα­στε καλύ­τε­ροι, θα γινό­μα­στε απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ροι, θα γινό­μα­στε πιο πολύ αφο­σιω­μέ­νοι για να υπη­ρε­τή­σουμε με πίστη, με απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα, με αφο­σί­ωση και με αγάπη την ασφά­λεια των πολιτών. Θα είμαστε εδώ όλοι μαζί σε αυτό το στόχο και να είστε βέβαιοι ότι του χρόνου τέτοιο καιρό τα απο­τε­λέ­σματά μας θα είναι ακόμη καλύ­τερα. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό γιατί είμαστε όλοι στρα­τευ­μέ­νοι στον στόχο αυτό και αφο­σιω­μέ­νοι», κατέ­ληξε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας, Αντι­στρά­τη­γος Δημή­τριος Μάλλιος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επε­σή­μανε: «Η Ελλη­νική Αστυ­νο­μία προ­έρ­χε­ται από την κοι­νω­νία, αφου­γκρά­ζε­ται τις ανάγκες της, αναλύει τις κοι­νω­νι­κές αλλαγές και τα φαι­νό­μενα βίας που δοκι­μά­ζουν τη συνοχή της και λαμ­βά­νει άμεσα μέτρα στο πλαίσιο του Στρα­τη­γι­κού και Επι­χει­ρη­σια­κού Προ­γράμ­μα­τός της και για αυτό επι­λέ­ξαμε φέτος η κεντρική θεμα­το­λο­γία του Πλη­ρο­φο­ρια­κού μας Κέντρου να ταυ­τί­ζε­ται με την προ­τε­ραιό­τητα που έχουμε θέσει και συμπυ­κνώ­νε­ται στο μήνυμα: «Ασφα­λείς Πόλεις – Δίπλα στον Πολίτη».

Παράλ­ληλα, επε­σή­μανε ότι «η Ελλη­νική Αστυ­νο­μία υπη­ρε­τεί αδιά­λει­πτα και απο­τε­λε­σμα­τικά τον πολίτη. Απο­τε­λεί ένα σύγ­χρονο, ανθρώ­πινο και δημο­κρα­τικό οργα­νι­σμό παρα­γω­γής κοι­νω­νι­κού έργου και όχι έναν απρό­σωπο μηχα­νι­σμό κατα­στο­λής, εφαρ­μό­ζει σύγ­χρονη στρα­τη­γική κοι­νω­νι­κής αστυ­νό­μευ­σης που φέρνει τον αστυ­νο­μικό δίπλα και όχι απέ­να­ντι στον πολίτη. Εκσυγ­χρο­νί­ζε­ται ως Οργα­νι­σμός και με σύμμαχο τις νέες τεχνο­λο­γίες, εξα­σφα­λί­ζει υψηλό επίπεδο ασφά­λειας στις πόλεις, εξαρ­θρώ­νο­ντας εγκλη­μα­τικά δίκτυα αλλά και μικρό­τε­ρους πυρήνες ανομίας. Εξα­σφα­λί­ζουμε, λοιπόν, με απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα και απο­φα­σι­στικά συν­θή­κες στα­θε­ρό­τη­τας στην κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μική ζωή της χώρας».

Στη συνέ­χεια, προ­σκά­λεσε τους επι­σκέ­πτες του Πλη­ρο­φο­ρια­κού Κέντρου της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας να συνο­μι­λή­σουν και να ανταλ­λά­ξουν απόψεις με το προ­σω­πικό της ΕΛ.ΑΣ για θέματα αστυ­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, ενώ οι ίδιοι θα έχουν την ευκαι­ρία να ενη­με­ρω­θούν για τις πλέον αντι­προ­σω­πευ­τι­κές δράσεις του Σώματος και συγκε­κρι­μένα:

 

·       τον ολι­στικό τρόπο αντι­με­τώ­πι­σης της ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας μέσα από την περι­ή­γηση στο πρότυπο γραφείο ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας,

·       το ολο­κλη­ρω­μένο πλέγμα δράσεων σχετικά με την αντι­με­τώ­πιση της οπα­δι­κής βίας και της ανή­λι­κης παρα­βα­τι­κό­τη­τας,

·       τις δια­δι­κα­σίες εκσυγ­χρο­νι­σμού της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας μέσα από το Πρό­γραμμα Έξυπνης Αστυ­νό­μευ­σης – SmartPolicing,

·       το Σύστημα Εισόδου Εξόδου, μια πρω­το­πο­ριακή δια­δι­κα­σία διε­νέρ­γειας δια­βα­τη­ρια­κού ελέγχου στο σύνολο της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης και τρίτων χωρών κατά τη διέ­λευση των εξω­τε­ρι­κών συνόρων του Ενιαίου Χώρου Σένγκεν.

Τέλος, ο κ. Αρχηγός ευχα­ρί­στησε το προ­σω­πικό της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας για τον καθη­με­ρινό του αγώνα κατά της ανομίας, ενώ δια­βε­βαί­ωσε ότι «η Ελλη­νική Αστυ­νο­μία είναι και θα είναι παρούσα με την υπευ­θυ­νό­τητα, τον επαγ­γελ­μα­τι­σμό και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα του προ­σω­πι­κού της», ενώ «θα συνε­χί­σει να προ­σφέ­ρει στη χώρα, θα σταθεί αρωγός δίπλα στον πολίτη, εξα­σφα­λί­ζο­ντάς του την ηρεμία και την ασφά­λεια που προσ­δοκά και απαιτεί ώστε να απε­λευ­θε­ρώ­σει τις δημιουρ­γι­κές του δυνά­μεις».

Ιδιαί­τερη στιγμή απο­τέ­λεσε η παρου­σί­αση της νέας εφαρ­μο­γής SafeYOUth App, η οποία είναι δωρεά του Ιδρύ­μα­τος Vodafone και δημιουρ­γή­θηκε σε συνερ­γα­σία με το Υπουρ­γείο Προ­στα­σίας του Πολίτη και το Αρχη­γείο της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας.

Η εφαρ­μογή, απευ­θύ­νε­ται σε παιδιά ηλικίας 12-18 ετών καθώς και στο ευρύ­τερο περι­βάλ­λον που περι­κλείει ένα ανήλικο, όπως γονείς, δάσκα­λοι, προ­πο­νη­τές κ.λπ. και θα είναι σύντομα δια­θέ­σιμη στα App Stores. Στόχος της είναι η αντι­με­τώ­πιση ζητη­μά­των που αφορούν στην ενδο­οι­κο­γε­νειακή βία, το bullying, τον ρατσι­σμό, την ασφαλή οδήγηση καθώς και τα ναρ­κω­τικά.

Το Πλη­ρο­φο­ριακό Κέντρο της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας επι­σκέ­φθηκε ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, ο οποίος ενη­με­ρώ­θηκε για τις δράσεις του.

Ακο­λού­θως, στον κύριο Πρω­θυ­πουργό προ­σφέρ­θη­καν ανα­μνη­στικά δώρα από την Πολι­τική και Φυσική Ηγεσία της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας.

Στα εγκαί­νια παρευ­ρέ­θη­καν ο Υφυ­πουρ­γός Ανδρέας Νικο­λα­κό­που­λος και ο Γενικός Γραμ­μα­τέας Αντε­γκλη­μα­τι­κής Πολι­τι­κής, Αρίστος Περρής.

Παρευ­ρέ­θη­καν, επι­πλέον, Υπουρ­γοί και Υφυ­πουρ­γοί της Κυβέρ­νη­σης, Βου­λευ­τές, ο Σεβα­σμιώ­τα­τος Μητρο­πο­λί­της Θεσ­σα­λο­νί­κης Φιλό­θεος, εκπρό­σω­ποι Προ­ξε­νι­κών Αρχών, εκπρό­σω­ποι των Ενόπλων Δυνά­μεων, Συν­δι­κα­λι­στι­κών Φορέων και Ενώσεων, Πρό­ε­δροι και μέλη του Δ.Σ. Συν­δι­κα­λι­στι­κών Ενώσεων Αστυ­νο­μίας, Πρό­ε­δροι και μέλη Δ.Σ. Συν­δέ­σμων Απο­στρά­των ΕΛ.ΑΣ, εκπρό­σω­ποι τοπικών φορέων και συλ­λό­γων καθώς και πολίτες.

Από πλευράς Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας, παρέ­στη­σαν ο Γενικός Επι­θε­ω­ρη­τής Αστυ­νο­μίας Βορείου Ελλάδος, Αντι­στρά­τη­γος Χρήστος Μπου­λού­μπα­σης, Γενικοί Περι­φε­ρεια­κοί Αστυ­νο­μι­κοί Διευ­θυ­ντές, Διευ­θυ­ντές Διευ­θύν­σεων και Αυτο­τε­λών Υπη­ρε­σιών, Ανώ­τα­τοι και Ανώ­τε­ροι Αξιω­μα­τι­κοί, καθώς και αστυ­νο­μικό προ­σω­πικό.

Η Ελλη­νική Αστυ­νο­μία για ακόμη μια φορά σας προ­σκα­λεί όλους στο περί­πτερό της, προ­κει­μέ­νου να γνω­ρί­σετε από κοντά μια σειρά από συναρ­πα­στι­κές και μονα­δι­κές εμπει­ρίες, συν­δυά­ζο­ντας με τον τρόπο αυτό, δια­σκέ­δαση, εκπαί­δευση και ενη­μέ­ρωση για διάφορα ζητή­ματα ασφά­λειας.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στη φετινή 88η ΔΕΘ, μπο­ρείτε να γίνετε «Ερευ­νη­τές σκηνής εγκλή­μα­τος για μια μέρα» μέσω του ειδικά σχε­δια­σμέ­νου escape room, να δοκι­μά­σετε τα γυαλιά εικο­νι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας (VR) και να ενη­με­ρω­θείτε μέσα από παρου­σιά­σεις, δια­δρα­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες καθώς και ενη­με­ρω­τικό υλικό που θα σας δια­νε­μη­θεί.

Μάλιστα, όσοι μας επι­σκε­φθείτε θα μπο­ρείτε να πάρετε μέρος σε μια μεγάλη κλήρωση με απίθανα δώρα. Καθη­με­ρινά θα κλη­ρώ­νουμε δύο μπάλες μπάσκετ και μια φανέλα της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ. Παράλ­ληλα, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαι­ρία να συμ­με­τέ­χουν σε δια­δρα­στικά παι­χνί­δια (για παιδιά ηλικίας 6+) καθώς και να λάβουν υπέροχα δώρα όπως τετρά­δια, τσάντες, κασε­τί­νες κ.λπ.

Η Ελλη­νική Αστυ­νο­μία σας περι­μέ­νει όλους στη ΔΕΘ 2024 από σήμερα μέχρι και 15 Σεπτεμ­βρίου, κατά τις ώρες λει­τουρ­γίας της Έκθεσης (16:00’ έως 22:00’ τις καθη­με­ρι­νές και 10:00’ έως 22:00’ το Σαβ­βα­το­κύ­ριακο).

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.