ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΚΕ: Τραγικές οι συνέπειες στη Ρόδο από τις ελλείψεις στη δασοπυρόσβεση και πυροπροστασία

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΚΚΕ

Η μεγάλη μάχη μέσα σε σκληρές συν­θή­κες από πυρο­σβέ­στες, εθε­λο­ντές και κατοί­κους των περιο­χών που έπληξε η πυρ­κα­γιά, συνε­χί­ζε­ται για τέταρτη μέρα σήμερα.

Η Ρόδος για άλλη μια φορά πλη­ρώ­νει με τραγικό τρόπο τις μεγάλες ελλεί­ψεις στους τομείς της δασο­πυ­ρό­σβε­σης και πυρο­προ­στα­σίας, με ευθύνη και της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης.

Παρά τις συχνές πυρ­κα­γιές στο νησί που έκαψαν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες στρέμ­ματα δάσους τα τελευ­ταία χρόνια και τις δια­πι­στώ­σεις για τις ελλεί­ψεις στην αντι­πυ­ρική προ­στα­σία, υπε­ρί­σχυσε δια­χρο­νικά απ’όλες τις κυβερ­νή­σεις η λογική του «κόστους-οφέλους», με τίμημα άλλα 10.000 στρέμ­ματα καμένης γης.

Με αυτό το κατα­στρο­φικό για το λαό κρι­τή­ριο, προ­τάσ­σο­νται τα έργα από κυβερ­νή­σεις και τοπικές αρχές. Είναι απο­κα­λυ­πτικό της κυβερ­νη­τι­κής υπο­κρι­σίας για τα περί «προ­στα­σίας του περι­βάλ­λο­ντος» το γεγονός ότι ενώ τα Δασαρ­χεία όλης της χώρας ζήτησαν φέτος για έργα αντι­πυ­ρι­κής θωρά­κι­σης 17,7 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, η κυβέρ­νηση πίστωσε μόλις 1,7 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ! Πέρυσι το αντί­στοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκα­τομ­μύ­ρια.

Την ίδια στιγμή αντί να ενι­σχύ­ε­ται η Πυρο­σβε­στική Υπη­ρε­σία σε προ­σω­πικό και μέσα εναέρια και επίγεια, εκτο­ξεύ­ουν τις δαπάνες για τη μίσθωση ενα­έ­ριων μέσων, από 17.000.000 ευρώ στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2019, έφτασαν κλι­μα­κωτά στα 40.800.000 ευρώ για το 2021.

Ο Ροδια­κός λαός δεν πρέπει να ανεχθεί άλλο αυτή την κατά­σταση και να μείνει εκτε­θει­μέ­νος πάλι στην επόμενη κατα­στροφή είτε από πυρ­κα­γιές είτε από πλημ­μύ­ρες. Η εξά­λειψη των αιτιών που μπορούν να τις προ­κα­λέ­σουν χρειά­ζε­ται τη δική του παρέμ­βαση με διεκ­δί­κηση μέτρων προ­στα­σίας της ζωής και της περιου­σίας του.

Με ευθύνη της κυβέρ­νη­σης και των αρμό­διων υπη­ρε­σιών να γίνει άμεση κατα­γραφή των ζημιών και να απο­ζη­μιω­θούν στο 100% όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις πυρ­κα­γιές, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις.

Αντι­πυ­ρική προ­στα­σία , με προ­τε­ραιό­τητα στην πρόληψη και στην έγκαιρη, επίγεια πρό­σβαση στο σημείο των περι­στα­τι­κών, αντί να κυριαρ­χούν σήμερα «η αναμονή της πυρ­κα­γιάς» και η αντι­με­τώ­πισή της είτε από τον αέρα είτε από τον δρόμο.

Να υλο­ποι­η­θούν άμεσα δασο­τε­χνικά έργα, καθα­ρι­σμοί, συντή­ρηση και βελ­τί­ωση του δασικού οδικού δικτύου, διά­νοιξη αντι­πυ­ρι­κών ζωνών και βελ­τί­ωση υπο­δο­μών, δια­χεί­ριση των υδάτων, δίκτυα υδα­το­δε­ξα­με­νών – πυρο­σβε­στι­κών κρουνών και αντι­πυ­ρι­κές μελέτες.

Να καταρ­γη­θούν οι δασο­κτό­νοι νόμοι που δίνουν δασικές περιο­χές για εκμε­τάλ­λευση σε κατα­σκευα­στι­κές και του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις μέχρι και μονο­πώ­λια της λεγό­με­νης «πρά­σι­νης Ενέρ­γειας» με τις ανε­μο­γεν­νή­τριες και τα φωτο­βολ­ταϊκά να ξεφυ­τρώ­νουν αστα­μά­τητα, όπως βλέ­πουμε να συμ­βαί­νει σε πολλές περιο­χές της χώρας.

Να προ­στα­τευ­θούν οι καμένες δασικές εκτά­σεις από κατα­πα­τη­τές και επι­χει­ρη­μα­τικά συμ­φέ­ρο­ντα και να ανα­δα­σω­θούν άμεσα.

Να καλυ­φθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προ­σω­πικό και μέσα της Πυρο­σβε­στι­κής και της Δασικής Υπη­ρε­σίας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.