ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενημερωτική Διημερίδα: Ο ρόλος και η συνεισφορά των Εθελοντικών Ομάδων στη Δασοπυρόσβεση

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

Με μεγάλη επι­τυ­χία πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Νοεμ­βρίου η Ενη­με­ρω­τική Διη­με­ρίδα του έργου «Greece Wildfires Emergency Response», που αφορά στην ενί­σχυση εθε­λο­ντών πυρο­σβε­στών στην Ελλάδα. Η διη­με­ρίδα διορ­γα­νώ­θηκε από το ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλ­λα­κτι­κών Ανα­ζη­τή­σεων Νέων και τις OlamAid και ZWST, σε συνερ­γα­σία με το Δήμο Ρόδου και το Αυτο­τε­λές Γραφείο Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας και με χρη­μα­το­δό­τηση από το Αυτο­τε­λές Γραφείο Π.Π. και την Aktion Deutschland Hilft.

Στις 16 Νοεμ­βρίου η εκδή­λωση έλαβε χώρα στο Νεστο­ρί­δειο Μέλαθρο της Ρόδου όπου στην έναρξη χαι­ρέ­τη­σαν ο Αντι­δή­μαρ­χος Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας κ. Μιχάλης Θωμάτος, ο κ. Μιχάλης Παπα­μι­χαήλ σύμ­βου­λος Δημάρ­χου στο Αυτο­τε­λές Γραφείο Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, ο πρό­ε­δρος του ΚΕΑΝ κ. Σταύρος Μηλιώ­νης και ο project manager της OlamAid κ. Carlo Schenk.

Παρευ­ρέ­θη­σαν ο Διοι­κη­τής των Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών Νομού Δωδε­κα­νή­σου κ. Αθα­νά­σιος Παπα­θα­να­σίου και ο Διοι­κη­τής Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σίας Ρόδου κ. Νικό­λαος Ιερε­μίας οι οποίοι ανα­φέρ­θη­καν στην ειδική περί­πτωση του νησιού. Στην ομιλία του ο κ. Δημή­τρης Μενε­μεν­λής, Διοι­κη­τής 11ης ΕΜΟΔΕ Ρόδου έκανε απο­λο­γι­σμό της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου ανα­λύ­ο­ντας την ειδική περί­πτωση της Ρόδου και παρου­σί­ασε δράσεις της μονάδας. Επι­πλέον ο Αντι­δή­μαρ­χος Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας κ. Μιχάλης Θωμάτος παρου­σί­ασε τον απο­λο­γι­σμό της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου και το έργο του Αυτο­τε­λούς Γρα­φείου μέχρι σήμερα.

Το «παρών» έδωσαν μέλη της τοπικής αυτο­διοί­κη­σης του Δήμου Ρόδου καθώς και μέλη των οργα­νώ­σεων: ΕΟΔ – Ελλη­νική Ομάδα Διά­σω­σης, ΕΘΟΜΑΚ Σαλάκου – Εθε­λο­ντική Ομάδα Αντι­με­τώ­πι­σης Κατα­στρο­φών Σαλάκου, ΕΠΟΜΕΑ – Επί­λε­κτη Ομάδα Ειδικών Απο­στο­λών Ρόδου, ΟΑΚ – Ομάδα Αντι­με­τώ­πι­σης Κατα­στρο­φών Ρόδου, Ένωση Ραδιο­ε­ρα­σι­τε­χνών Δωδε­κα­νή­σου, Ερυθρός Σταυρός – Εθε­λο­ντές Σαμα­ρεί­τες, ΕΟΔΕ – Εθε­λο­ντική Ομάδα Διμυλιάς-Ελεούσας, ΕΔΟΡ – Εθε­λο­ντική Δημο­τική Ομάδα Ρόδου, Σύλ­λο­γος Περι­βάλ­λο­ντος Σορωνής, ΕΟΠΠ Έμπωνα – Εθε­λο­ντική Ομάδα Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας Έμπωνα, Πολι­τι­στι­κός Όμιλος Απολ­λώ­νων «Νέοι Ορί­ζο­ντες», Σωμα­τείο Αυτο­κι­νή­των Δημό­σιας Χρήσεως Ρόδου «Κολοσ­σός», Σωμα­τείο Ιδιο­κτη­τών Μηχανημάτων-Χωματουργικών Έργων Ρόδου, Σύστημα Προ­σκό­πων Ρόδου. Επίσης συμ­με­τεί­χαν μέλη προ­σκε­κλη­μέ­νων εθε­λο­ντι­κών οργα­νώ­σεων και συγκε­κρι­μένα: ΟΜΑΚ – Ομάδα Αντι­με­τώ­πι­σης Κατα­στρο­φών Καλα­μα­ριάς, Σύλ­λο­γος Εθε­λο­ντι­κών Δυνά­μεων Δασο­προ­στα­σίας & Διά­σω­σης Καρύ­στου και ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. -Περιβαλλοντικός Σύν­δε­σμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά. Όλες οι ομάδες πήραν το λόγο και συζή­τη­σαν τις καλές πρα­κτι­κές δασο­πυ­ρό­σβε­σης και τις προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζουν κατά την υλο­ποί­ηση του έργου τους.

Την Κυριακή 17 Νοεμ­βρίου ακο­λού­θησε πρα­κτική εκπαί­δευση των εθε­λο­ντι­κών ομάδων από την 11η ΕΜΟΔΕ Ρόδου. Ο κ. Δημή­τρης Μενε­μεν­λής παρου­σί­ασε πρα­κτι­κές δασο­πυ­ρό­σβε­σης και τρόπους πρό­λη­ψης από δασικές πυρ­κα­γιές.

Η OlamAid είναι Γερ­μα­νική, Μη Κυβερ­νη­τική – Ανθρω­πι­στική Οργά­νωση που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στην παροχή υπο­στή­ρι­ξης και βοή­θειας σε πλη­θυ­σμούς που πλήτ­το­νται από κατα­στρο­φές, τόσο κατά την περίοδο της κρίσης, όσο και έπειτα, υπο­στη­ρί­ζο­ντας την απο­κα­τά­σταση και τη δια­τή­ρηση της ποιό­τη­τας ζωής. Σε συνερ­γα­σία με τοπικές οργα­νώ­σεις και φορείς, υλο­ποιεί έργα κυρίως στην Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής.

Από την ίδρυσή του το 2004, το ΚΕΑΝ έχει απο­κτή­σει σημα­ντική εμπει­ρία σε έργα και δρα­στη­ριό­τη­τες σε εθνικό και ευρω­παϊκό επίπεδο, δημιουρ­γώ­ντας αξιό­πι­στες συνερ­γα­σίες με μια σειρά οργα­νι­σμών από τον δημόσιο και ιδιω­τικό τομέα. Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΕΑΝ δια­θέ­τει μια ενερ­γη­τική και πλούσια ιστορία δράσεων και έχει ανα­πτύ­ξει οργα­νω­τι­κές δεξιό­τη­τες για την προ­ε­τοι­μα­σία και την υλο­ποί­ηση ποι­κί­λων έργων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της οργά­νω­σης δια­κρα­τι­κών συνερ­γα­σιών με άλλες ΜΚΟ με σκοπό την προ­ώ­θηση των ανθρώ­πι­νων αξιών και την προ­στα­σία των ευά­λω­των ομάδων.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.