ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι παγίδες της φορολογικής δήλωσης του 2014

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εφορια

Τι να προ­σέ­ξετε για την αποφυγή πρό­σθε­των φορο­λο­γι­κών επι­βα­ρύν­σεων – Απο­κλει­στικά ηλε­κτρο­νικά η υποβολή τους από 20 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου

Έξι ημέρες πριν ξεκι­νή­σει επίσημα η υποβολή των φορο­λο­γι­κών δηλώ­σεων η Γενική Γραμ­μα­τεία Πλη­ρο­φο­ρια­κών Συστη­μά­των έστειλε προς όλες τις εφορίες της χώρας οδηγίες για τη δια­δι­κα­σία που θα ακο­λου­θη­θεί, τις προ­θε­σμίες πλη­ρω­μής, τα δικαιο­λο­γη­τικά, την εισφορά αλλη­λεγ­γύης, το τέλος επι­τη­δεύ­μα­τος και άλλα «αγκάθια» που μπορεί να οδη­γή­σουν σε πρό­σθετη φορο­λο­γική επι­βά­ρυνση χιλιά­δες πολίτες αν δεν προ­σέ­ξουν.

Οι τόκοι κατα­θέ­σεων θα πρέπει να δηλω­θούν ακόμη και αν το 2013 ήταν 1 ευρώ και όχι 250 ευρώ που ίσχυε πέρυσι.

Οι δηλώ­σεις θα ξεκι­νή­σουν να υπο­βάλ­λο­νται απο­κλει­στικά και μόνο ηλε­κτρο­νικά από τις 20 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου χωρίς να υπάρ­χουν ξεχω­ρι­στές προ­θε­σμίες ανάλογα το τελευ­ταίο ψηφίο του ΑΦΜ κάθε φορο­λο­γού­με­νου όπως ίσχυε όλα τα προη­γού­μενα χρόνια.

Οι προ­θε­σμίες αυτές ισχύουν για δηλώ­σεις που υπο­βάλ­λο­νται είτε από τους ίδιους με τους δικούς τους κωδι­κούς πρό­σβα­σης, είτε από εξου­σιο­δο­τη­μένο λογιστή – φορο­τε­χνικό με τους προ­σω­πι­κούς του κωδι­κούς πρό­σβα­σης, η οποία εξου­σιο­δό­τηση θα αφορά την δια­χεί­ριση των εντύπων Ε1, Ε2 (όπως έχουν ενη­με­ρω­θεί από τα αρχεία της Δ/νσης Ηλε­κτρο­νι­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης εφεξής Δ.ΗΛΕ.Δ.) και το Ε3 ανε­ξάρ­τητα αν οι υπό­χρεοι είναι εγγε­γραμ­μέ­νοι στις ηλε­κτρο­νι­κές υπη­ρε­σίες Taxisnet. Στην περί­πτωση αυτή απαι­τού­νται υπεύ­θυ­νες δηλώ­σεις του Ν. 1599/86 με γνήσιο της υπο­γρα­φής του φορο­λο­γού­με­νου και της συζύγου του προς το λογιστή.

Αντί­θετα, οι δηλώ­σεις των απο­βιω­σά­ντων υπο­βάλ­λο­νται απο­κλει­στικά χει­ρό­γραφα στην Φορο­λο­γική Διοί­κηση. Στην περί­πτωση αυτή απαι­τεί­ται ενη­μέ­ρωση του τμή­μα­τος Μητρώου της Δ.Ο.Υ του απο­βιώ­σα­ντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Οι συμπλη­ρω­μα­τι­κές – τρο­πο­ποι­η­τι­κές δηλώ­σεις θα υπο­βάλ­λο­νται εμπρό­θε­σμα ή εκπρό­θε­σμα ηλε­κτρο­νικά μέσω δια­δι­κτύου μετά την παρέ­λευση τριάντα ημερών από την ημε­ρο­μη­νία έναρξης υπο­βο­λής των δηλώ­σεων. Τα παρα­πάνω ισχύουν εφόσον οι αρχικές τους δηλώ­σεις έχουν υπο­βλη­θεί ηλε­κτρο­νικά μέσω δια­δι­κτύου.

Σε περί­πτωση που δεν υπάρχει η δυνα­τό­τητα ηλε­κτρο­νι­κής υπο­βο­λής λόγω απο­δε­δειγ­μέ­νης τεχνι­κής αδυ­να­μίας που δεν μπορεί να αντι­με­τω­πι­στεί ή εφόσον κρί­νε­ται από τον αρμόδιο Προϊ­στά­μενο Δ.Ο.Υ. σε εξαι­ρε­τι­κές περι­πτώ­σεις, ότι συντρέ­χει αντι­κει­με­νική και πραγ­μα­τική αδυ­να­μία υπο­βο­λής της δήλωσης με ηλε­κτρο­νικό τρόπο, επι­τρέ­πε­ται να υπο­βλη­θούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμό­διες Δ.Ο.Υ..

Στην ειδο­ποί­ηση πλη­ρω­μής περι­λαμ­βά­νε­ται ταυ­τό­τητα οφειλής (Τ.Ο.) για όσους φορο­λο­γού­με­νους προ­κύ­πτει, μετά την εκκα­θά­ριση, ποσό για κατα­βολή. Εάν το οφει­λό­μενο ποσό κατα­βάλ­λε­ται σε δόσεις, ενσω­μα­τώ­νε­ται η ειδο­ποί­ηση πλη­ρω­μής Ολικής εξό­φλη­σης ή ειδο­ποί­ηση, με ανάλυση των δόσεων δια­κριτά (πλήθος δόσεων, ποσό κάθε δόσης, ημε­ρο­μη­νία πλη­ρω­μής κάθε δόσης) και η ταυ­τό­τητα οφειλής (Τ.Ο.). Η έκδοση των ειδο­ποι­ή­σεων πλη­ρω­μών, γίνεται αυτό­ματα με την κεντρική εκκα­θά­ριση της Δήλωσης, με την συμπλή­ρωση όλων των απα­ραί­τη­των για την είσπραξη στοι­χείων ή ενδεί­ξεων. Η ειδο­ποί­ηση επι­στρο­φής ενσω­μα­τώ­νε­ται εάν από την εκκα­θά­ριση της αρχικής δήλωσης προ­κύ­πτει ποσό προς επι­στροφή και το ποσό επι­στρέ­φε­ται μέσω τρα­πε­ζών.

Οι φορο­λο­γού­με­νοι θα εκτυ­πώ­νουν από το Taxisnet την πράξη διοι­κη­τι­κού ή διορ­θω­τι­κού προσ­διο­ρι­σμού φόρου, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τους κωδι­κούς πρό­σβα­σης που δια­θέ­τουν, στην οποία ανα­γρά­φε­ται ότι απο­τε­λεί ακριβές αντί­γραφο αυτής και φέρει ημε­ρο­μη­νία έκδοσης και ημε­ρο­μη­νία έκδοσης αντι­γρά­φου και τη σήμανση για την εγκυ­ρό­τητα της πράξης διοι­κη­τι­κού ή διορ­θω­τι­κού προσ­διο­ρι­σμού φόρου, μέσω του gsis.gr.

Επίσης, μπορούν να εκτυ­πώ­νουν την ταυ­τό­τητα οφειλής για την τρέ­χουσα δόση κάθε μήνα, στην οποία συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται τυχόν μη κατα­βλη­θεί­σες προη­γού­με­νες δόσεις και οι ανα­λο­γού­σες για αυτές προ­σαυ­ξή­σεις, από την Προ­σω­πο­ποι­η­μένη Πλη­ρο­φό­ρηση.

Η εκτύ­πωση των παρα­πάνω ειδο­ποι­ή­σεων μπορεί να αντι­κα­τα­στή­σει την αντί­στοιχη έντυπη ειδο­ποί­ηση που απο­στέλ­λε­ται ταχυ­δρο­μι­κώς, και να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί στα πιστω­τικά ιδρύ­ματα για την εξό­φλησή τους.

Η πρό­σβαση στις συγκε­κρι­μέ­νες υπη­ρε­σίες γίνεται μέσω του δικτυα­κού τόπου www.gsis.gr. Η Δ/νση Ηλε­κτρο­νι­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης μετά την ανάρ­τηση των πράξεων προσ­διο­ρι­σμού φόρου στο λογα­ρια­σμό των φορο­λο­γού­με­νων, απο­στέλ­λει ηλε­κτρο­νική ειδο­ποί­ηση στη δηλω­θείσα διεύ­θυνση ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μείου.

Στις πράξεις που εκδί­δο­νται μετά από εκκα­θά­ριση τρο­πο­ποι­η­τι­κών δηλώ­σεων, ανα­γρά­φε­ται δια­κριτά το απο­τέ­λε­σμα εκκα­θά­ρι­σης της αμέσως προη­γού­με­νης δήλωσης του ιδίου έτους, καθώς και το απο­τέ­λε­σμα της νέας εκκα­θά­ρι­σης, χωρίς να γίνεται μνεία αν έχουν κατα­βλη­θεί ή επι­στρα­φεί τα ποσά της προη­γού­με­νης εκκα­θα­ρι­σθεί­σας δήλωσης.

Ανάλογα με το είδος της δήλωσης, το έτος της δήλωσης και το περιε­χό­μενό της δύναται να εμφα­νί­ζο­νται διάφορα μηνύ­ματα, κατά περί­πτωση, προς ενη­μέ­ρωση των φορο­λο­γου­μέ­νων.

Για τις αρχικές ή τρο­πο­ποι­η­τι­κές δηλώ­σεις του οικείου οικον. έτους, που ενώ υπε­βλή­θη­σαν ηλε­κτρο­νικά, οδη­γή­θη­καν στη Δ.Ο.Υ για λόγους ελεγ­κτι­κούς και πραγ­μα­το­ποιεί­ται έλεγχος των δικαιο­λο­γη­τι­κών, οι πράξεις διοι­κη­τι­κού ή διορ­θω­τι­κού προσ­διο­ρι­σμού φόρου εκτυ­πώ­νο­νται και απο­στέλ­λο­νται στους φορο­λο­γού­με­νους, από τη Δ.Ο.Υ. εκκα­θά­ρι­σης της δήλωσης.

Στις πράξεις που εκδί­δο­νται μετά από εκκα­θά­ριση τρο­πο­ποι­η­τι­κών και αρχικών δηλώ­σεων παρελ­θό­ντων ετών από τη Δ.Ο.Υ., δεν ανα­γρά­φο­νται στοι­χεία που αφορούν δόσεις ή επι­στροφή φόρου γιατί δεν απο­τε­λούν απο­δει­κτικά είσπρα­ξης ή επι­στρο­φής φόρου.

Οι φορο­λο­γού­με­νοι, θα μπορούν να εκτυ­πώ­νουν την πράξη διοι­κη­τι­κού ή διορ­θω­τι­κού προσ­διο­ρι­σμού φόρου, με ενσω­μα­τω­μένη την ειδο­ποί­ηση επι­στρο­φής φόρου σε περί­πτωση που δεν την παρέ­λα­βαν ή την απώ­λε­σαν.

Κατα­βολή φόρου

Ο φόρος εισο­δή­μα­τος θα κατα­βάλ­λε­ται σε τρεις ίσες διμη­νιαίες δόσεις. Στην περί­πτωση της ηλε­κτρο­νι­κής υπο­βο­λής, όταν υπο­βάλ­λε­ται εμπρό­θε­σμα, ως ημε­ρο­μη­νία λήξης της πρώτης δόσης, ανε­ξάρ­τητα από την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της εμπρό­θε­σμης ηλε­κτρο­νι­κής δήλωσης, ορί­ζε­ται η τελευ­ταία εργά­σιμη, για τις δημό­σιες υπη­ρε­σίες, ημέρα του επό­με­νου μήνα από την ημε­ρο­μη­νία λήξης της υπο­βο­λής των δηλώ­σεων φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος φυσικών προ­σώ­πων, δηλαδή στις 31.07.2014.

Η δεύτερη δόση κατα­βάλ­λε­ται έως και την τελευ­ταία εργά­σιμη ημέρα του τρίτου μήνα από την λήξη υπο­βο­λής της δήλωσης και η τρίτη δόση κατα­βάλ­λε­ται έως και την τελευ­ταία εργά­σιμη ημέρα του πέμπτου μήνα από την λήξη υπο­βο­λής της δήλωσης.

Όταν ο φόρος που οφεί­λε­ται με βάση την εμπρό­θε­σμη δήλωση κατα­βάλ­λε­ται εφάπαξ στην προ­θε­σμία της πρώτης δόσης παρέ­χε­ται έκπτωση 1,5%.

Περιε­χό­μενο της δήλωσης φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος

Στην περί­πτωση των προ­στα­τευό­με­νων μελών, με εξαί­ρεση τα προ­στα­τευό­μενα τέκνα κατοί­κων εξω­τε­ρι­κού και τα προ­στα­τευό­μενα τέκνα αλλο­δα­πών υπηκόων που εργά­ζο­νται στη χώρα μας και είναι φορο­λο­γι­κοί κάτοι­κοι Ελλάδας, οι οποίοι απαλ­λάσ­σο­νται από την ασφά­λιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεδο­μέ­νου ότι ασφα­λί­ζο­νται σε αλλο­δαπό φορέα κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης βάσει διμε­ρούς ασφα­λι­στι­κής σύμ­βα­σης, με απο­τέ­λε­σμα να μην είναι δυνατή η από­κτηση Α.Μ.Κ.Α. για τους ίδιους, αλλά και για τα προ­στα­τευό­μενα τέκνα τους, η ανα­γραφή του ΑΜΚΑ είναι υπο­χρε­ω­τική.

Η ανα­γραφή του ΑΦΜ είναι υπο­χρε­ω­τική μόνο για τα προ­στα­τευό­μενα μέλη άνω των 18 ετών, ενώ για τα προ­στα­τευό­μενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προ­αι­ρε­τική.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι τα πρόσωπα που θεω­ρεί­ται ότι βαρύ­νουν τον φορο­λο­γού­μενο και δεν είναι υπόχρεα σε υποβολή δήλωσης είναι εκείνα που συνοι­κούν με αυτόν και το ετήσιο φορο­λο­γού­μενο, πραγ­μα­τικό ή τεκ­μαρτό και απαλ­λασ­σό­μενο εισό­δημά τους δεν υπερ­βαί­νει το ποσό των τριών χιλιά­δων (3.000) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιά­δων (6.000) ευρώ αν αυτά παρου­σιά­ζουν ανα­πη­ρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.

Εξάλλου, είναι υπο­χρε­ω­τική η ανα­γραφή όλων των εισο­δη­μά­των των υπό­χρεων ανε­ξάρ­τητα από τον τρόπο φορο­λό­γη­σής τους, καθώς και των απαλ­λασ­σό­με­νων από το φόρο εισο­δη­μά­των. Για τα αυτο­τε­λώς ή με ειδικό τρόπο φορο­λο­γού­μενα εισο­δή­ματα ανα­γρά­φε­ται και ο παρα­κρα­τη­θείς ή απο­δο­θείς κατά περί­πτωση φόρος. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι για τους τόκους κατα­θέ­σεων υφί­στα­ται υπο­χρέ­ωση δήλωσής τους για το οικο­νο­μικό έτος 2014 ανε­ξαρ­τή­τως ύψους ποσού, και δηλώ­νο­νται στους κωδι­κούς 667-668.

Στις περι­πτώ­σεις κοινών λογα­ρια­σμών σε χρη­μα­το­πι­στω­τικά ιδρύ­ματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξω­τε­ρικό) υπάρχει υπο­χρέ­ωση δήλωσης των ποσών των τόκων κατα­θέ­σεων που ανα­λο­γούν στους πραγ­μα­τι­κούς δικαιού­χους οι οποίοι καθο­ρί­ζο­νται με βάση τις πραγ­μα­τι­κές περι­στά­σεις. Ο Προϊ­στά­με­νος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περί­πτωση, την δια­κρι­τική ευχέ­ρεια να κρίνει δια­φο­ρε­τικά.

Για την δια­πί­στωση των πλη­θυ­σμια­κών εξαι­ρέ­σεων από την επιβολή του τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος και προ­κει­μέ­νου για την εξεύ­ρεση του πραγ­μα­τι­κού πλη­θυ­σμού της Ελλάδας, λαμ­βά­νε­ται υπόψη η τελευ­ταία επίσημη Απο­γραφή Μόνιμου Πλη­θυ­σμού της Χώρας, η οποία είναι αυτή της 9ης Μαΐου 2011, όπως κυρώ­θηκε με την υπ’ αριθ. 11247/28-12-2012 απόφαση της Ελλη­νι­κής Στα­τι­στι­κής Αρχής (ΦΕΚ 3465 Β’).

Τα έντυπα της ανα­λυ­τι­κής κατά­στα­σης για τα μισθώ­ματα ακι­νή­των (Ε2), του μηχα­νο­γρα­φι­κού δελτίου οικο­νο­μι­κών στοι­χείων επι­χει­ρή­σεων και επι­τη­δευ­μα­τιών (Ε3), της βεβαί­ω­σης απο­δο­χών και συντά­ξεων, καθώς και της δήλωσης κατοχής μηχα­νη­μά­των έργων (Ε16), συνυ­πο­βάλ­λο­νται με τη δήλωση φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος φυσικών προ­σώ­πων, ανάλογα με την κατη­γο­ρία των δηλού­με­νων εισο­δη­μά­των, απο­τε­λούν αδιαί­ρετη ενότητα με αυτήν και πρέπει να συμπλη­ρώ­νο­νται σε όλες τις ενδεί­ξεις τους.

Η ανα­λυ­τική κατά­σταση για τα μισθώ­ματα ακι­νή­των (Ε2), το μηχα­νο­γρα­φικό δελτίο οικο­νο­μι­κών στοι­χείων επι­χει­ρή­σεων και επι­τη­δευ­μα­τιών (Ε3) και η βεβαί­ωση απο­δο­χών ή συντά­ξεων, σε περί­πτωση υπο­βο­λής της δήλωσης σε φυσική μορφή, μπορεί να υπο­βλη­θούν σε προ­ε­κτυ­πω­μένα έντυπα από τους υπό­χρε­ους που έχουν τη δυνα­τό­τητα προ­ε­κτύ­πω­σής τους με μηχα­νο­γρα­φικά μέσα, τα οποία όμως πρέπει να πληρούν τις τεχνι­κές προ­δια­γρα­φές και να ανα­φέ­ρουν τα στοι­χεία που περιέ­χο­νται στα αντί­στοιχα έντυπα που επι­συ­νά­πτο­νται στην απόφαση αυτή.

Κατά την υποβολή της δήλωσης Φορο­λο­γίας Εισο­δή­μα­τος Φυσικών Προ­σώ­πων ηλε­κτρο­νικά μέσω δια­δι­κτύου, πρέπει πρώτα να κατα­χω­ρού­νται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαι­τού­νται και κατόπιν η δήλωση Φορο­λο­γίας Εισο­δή­μα­τος Φυσικών Προ­σώ­πων (Ε1).

Η σειρά κατα­χώ­ρη­σης των συνυ­πο­βαλ­λό­με­νων Εντύπων Ε2 και Ε3 επι­λέ­γε­ται από το φορο­λο­γού­μενο. Κατά την ηλε­κτρο­νική υποβολή του Εντύπου Ε2: Α) για την συμπλή­ρωση της στήλης 4 αυτού με τη χρήση του ακι­νή­του θα γίνεται επιλογή της κατη­γο­ρίας του δηλού­με­νου ακι­νή­του σύμφωνα με την ακό­λουθη κατη­γο­ριο­ποί­ηση των ακι­νή­των, που ισχύει για τη συμπλή­ρωση του εντύπου Ε9:

Κατοι­κία, Μονο­κα­τοι­κία, Επαγ­γελ­μα­τική Στέγη, Οικό­πεδο, Αποθήκη, Θέση Στάθ­μευ­σης, Σταθμός Αυτο­κι­νή­των ΔΧ, Βιο­μη­χα­νικό Κτίριο, Ξενο­δο­χείο, Νοση­λευ­τή­ριο, Εκπαι­δευ­τή­ριο, Αθλη­τική Εγκα­τά­σταση, Άλλο Κτίριο (Θέατρο, Κινη­μα­το­γρά­φος, Μουσείο κ.λπ.), Αγρο­τε­μά­χιο, Άλλη Χρήση. Αντί­στοιχη επιλογή θα γίνεται σε περί­πτωση χει­ρό­γρα­φης υπο­βο­λής της δήλωσης.

Ωστόσο για την συμπλή­ρωση των στηλών 13,14,15,16 και 17 αυτού, με το ακα­θά­ρι­στο εισό­δημα των ακι­νή­των που ανα­λο­γεί στον υπόχρεο εφαρ­μό­ζε­ται η κατη­γο­ριο­ποί­ηση των ακι­νή­των:

α) κατοι­κία, οικο­τρο­φείο, σχολείο, φρο­ντι­στή­ριο, αίθουσα κινη­μα­το­γρά­φου ή θεάτρου, ξενο­δο­χείο, νοσο­κο­μείο ή κλινική,

β) κατά­στημα, γραφείο, αποθήκη, χώρος στάθ­μευ­σης, γήπεδο, χώρος τοπο­θέ­τη­σης επι­γρα­φών, βιο­μη­χα­νο­στά­σιο, εμπο­ρικό κέντρο και

γ) αγρός/γαία, ανέ­γερση οικο­δο­μής σε έδαφος του εκμι­σθωτή κ.λπ..

Β) Κατά τη συμπλή­ρωση της στήλης 18 αυτού «Αριθμός Παροχής Ρεύ­μα­τος» ανα­γρά­φε­ται υπο­χρε­ω­τικά ο εννια­ψή­φιος αριθμός παροχής ρεύ­μα­τος όλων των ακι­νή­των, εφόσον υπάρχει παροχή, ανε­ξάρ­τητα από τη λει­τουρ­γία της ή μη, από την εται­ρεία που το παρέχει (ΔΕΗ ή οποια­δή­ποτε άλλη επι­χεί­ρηση), από το είδος του παρε­χό­με­νου ρεύ­μα­τος (συμ­βα­τικό, εργο­τα­ξιακό κλπ) και ανε­ξάρ­τητα αν από την ίδια παροχή ηλε­κτρο­δο­τού­νται περισ­σό­τερα ακίνητα (γραφεία, κατα­στή­ματα, απο­θή­κες, χώροι στάθ­μευ­σης κ.λπ.).

Σε περί­πτωση που δεν υπάρχει παροχή ρεύ­μα­τος (μετρη­τής) ή πρό­κει­ται για αποθήκη ή χώρο στάθ­μευ­σης που ηλε­κτρο­δο­τεί­ται από τη κοι­νό­χρη­στη παροχή ρεύ­μα­τος, η στήλη αυτή συμπλη­ρώ­νε­ται με τον αριθμό «999999999».

Κατά την ηλε­κτρο­νική υποβολή της δήλωσης Φορο­λο­γίας Εισο­δή­μα­τος Φυσικών Προ­σώ­πων (Ε1):

α. Όταν συμπλη­ρώ­νο­νται οι κωδικοί 019-020, απαι­τεί­ται η ανα­γραφή των ΑΦΜ των προ­σώ­πων που λαμ­βά­νουν τις υπη­ρε­σίες και σε περί­πτωση που αυτοί υπερ­βαί­νουν τους τρεις (3), πρέπει να ανα­γρα­φεί οπωσ­δή­ποτε ο ΑΦΜ του προ­σώ­που από το οποίο προ­έρ­χε­ται του­λά­χι­στον το 75% των ακα­θα­ρί­στων εσόδων.

β. Όταν συμπλη­ρώ­νο­νται εισο­δή­ματα από Μισθω­τές Υπη­ρε­σίες (Πίνακας 4Α), πρέπει να κατα­χω­ρού­νται οι Α.Φ.Μ. εργο­δο­τών – ασφα­λι­στι­κών φορέων με τα αντί­στοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώ­σεων απο­δο­χών.

γ. Επίσης, όταν συμπλη­ρώ­νο­νται οι κωδικοί 507-508, απαι­τεί­ται η ανα­γραφή του ΑΦΜ φορέα/εργο­δότη με το αντί­στοιχο ποσό.

δ. Επι­πλέον για τους κωδι­κούς 657-658, 659-660 και 781-782, εμφα­νί­ζε­ται πίνακας στον οποίο ανα­λύ­ο­νται τα συνο­λικά δηλω­θέ­ντα εισο­δή­ματα ανάλογα με την προ­έ­λευσή τους εφόσον δεν έχουν συμπλη­ρω­θεί ήδη από την Φορο­λο­γική Διοί­κηση.

ε. Οι κωδικοί 653-654 συμπλη­ρώ­νο­νται σε περί­πτωση από­κτη­σης μερι­σμά­των πλοιο­κτη­τριών εται­ρειών τα οποία δεν έχουν εισα­χθεί στην Ελλάδα, προ­κει­μέ­νου να συνυ­πο­λο­γι­στούν για την επιβολή της εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύης.

στ. Ο κωδικός 049 συμπλη­ρώ­νε­ται μόνο από όσους δηλώ­νουν εισό­δημα από μισθω­τές υπη­ρε­σίες καθώς και όσους δηλώ­νουν εισό­δημα από ατομική γεωρ­γική επι­χεί­ρηση.

Κατά την υποβολή των αρχικών δηλώ­σεων οικον. έτους 2014 δεν θα συμπλη­ρώ­νο­νται οι κωδικοί 655-656. Οι κωδικοί αυτοί θα συμπλη­ρώ­νο­νται μόνο με υποβολή τρο­πο­ποι­η­τι­κής δήλωσης στον Προϊ­στά­μενο της Δ.Ο.Υ. εκκα­θά­ρι­σης της αρχικής δήλωσης.

Δικαιο­λο­γη­τικά που συνυ­πο­βάλ­λο­νται ή φυλάσ­σο­νται για μελ­λο­ντικό έλεγχο

Στις περι­πτώ­σεις που η δήλωση φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος φυσικών προ­σώ­πων υπο­βάλ­λε­ται χει­ρό­γραφα μέσω Δ.Ο.Υ., συνυ­πο­βάλ­λο­νται, κατά περί­πτωση, τα πρω­τό­τυπα δικαιο­λο­γη­τικά, από τα οποία απο­δει­κνύ­ε­ται η συν­δρομή των προ­ϋ­πο­θέ­σεων για τη φορο­λο­γική απαλ­λαγή, έκπτωση ή ελά­φρυνση που επι­κα­λεί­ται ο υπό­χρεος.

Τα δικαιο­λο­γη­τικά των δηλώ­σεων που υπο­βάλ­λο­νται ηλε­κτρο­νικά, φυλάσ­σο­νται για μελ­λο­ντικό έλεγχο.

Εφόσον κάποια από τα πιο πάνω δικαιο­λο­γη­τικά έχουν ήδη συνυ­πο­βλη­θεί με δηλώ­σεις προη­γού­με­νων ετών στην ίδια ΔΟΥ ή έχουν δια­φυ­λα­χθεί σε περί­πτωση ηλε­κτρο­νι­κής υπο­βο­λής και δεν έχει επέλθει κάποια μετα­βολή στα στοι­χεία που ανα­γρά­φο­νται σ’ αυτά, δεν απαι­τεί­ται η έκδοση νέων δικαιο­λο­γη­τι­κών. Αρκεί να υπο­βλη­θεί υπεύ­θυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία θα ανα­γρά­φε­ται το οικο­νο­μικό έτος που αφο­ρούσε το κάθε συγκε­κρι­μένο δικαιο­λο­γη­τικό που τυχόν υπο­βλή­θηκε, ότι δεν έχει επέλθει μετα­βολή στα στοι­χεία που ανα­γρά­φο­νται σ’ αυτό και με την προ­ϋ­πό­θεση ότι, αν το συγκε­κρι­μένο δικαιο­λο­γη­τικό είναι ορι­σμέ­νης χρο­νι­κής ισχύος, καλύ­πτει και το οικον. έτος 2014.

Ειδικά, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώ­νουν κάτοι­κοι εξω­τε­ρι­κού και απο­κτούν πραγ­μα­τικό εισό­δημα που προ­κύ­πτει στην Ελλάδα υπο­χρε­ού­νται να υπο­βά­λουν, εμπρό­θε­σμα (πριν τη λήξη της προ­θε­σμίας υπο­βο­λής της δήλωσης φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τός τους και όχι πέραν της λήξης του οικείου οικον. έτους), σε φυσική μορφή, τα προ­βλε­πό­μενα δικαιο­λο­γη­τικά, από τα οποία προ­κύ­πτει ότι είναι κάτοι­κοι εξω­τε­ρι­κού, μέσω του φορο­λο­γι­κού εκπρο­σώ­που τους, στην καθ’ ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όπου ο υπό­χρεος υπο­βάλ­λει δήλωση φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος ως κάτοι­κος αλλο­δα­πής.

Επι­στροφή φόρου

Για όσους υπο­βάλ­λουν πρώτη φορά δήλωση φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος ηλε­κτρο­νικά, θα τους ζητεί­ται η συμπλή­ρωση του έτους γέν­νη­σης και εφόσον το απο­τέ­λε­σμα της εκκα­θά­ρι­σης είναι πιστω­τικό η επι­στροφή του φόρου γίνεται από άτοκο μετα­βα­τικό λογα­ρια­σμό με βάση τον ΑΦΜ.

Ο τρα­πε­ζι­κός λογα­ρια­σμός που θα δηλώ­νε­ται από τον φορο­λο­γού­μενο στο έντυπο της φορο­λο­γι­κής δήλωσης θα πιστώ­νε­ται μόνο μια φορά, ενώ ποσά επι­στρο­φής που προ­κύ­πτουν από δηλώ­σεις άλλων φορο­λο­γου­μέ­νων δεν μετα­φέ­ρο­νται στον ίδιο λογα­ρια­σμό αλλά σε άτοκο μετα­βα­τικό λογα­ρια­σμό με βάση τον ΑΦΜ.

Πηγή: Το Βήμα

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.