Ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων στον κατηγορούμενο για απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και για υπεξαίρεση τον δήμαρχο σε αργία Μεγίστης κ. Παύλο Πανηγύρη.

Η όλη υπόθεση στηρίζεται δε στα διαλαµβανόµενα σε πόρισµα του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε στον Δήµο Μεγίστης, ο εκλιπών ενδιαµέσως επιθεωρητής της Οικονοµικής Επιθεώρησης Κρήτης, Μ. Χριστοδουλάκης αλλά και σε φύλλο μεταβολών και ελλείψεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο διοικητικό σκέλος της υπόθεσης ο κ. Πανηγύρης έχει αναστείλει καταλογισμό σε βάρος του με απόφαση του 7ου Τµήµατος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ εκκρεμεί νέα καταλογιστική απόφαση σε βάρος του από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ειρήσθω ότι ο ίδιος ανέφερε ότι προέβη σε δαπάνες που δεν προβλέπονται από το δημόσιο λογιστικό για την κάλυψη αναγκών του δήμου, ότι οι δαπάνες αυτές έχουν νομιμοποιηθεί δυνάμει δύο τροπολογιών “σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά τον διενεργηθέντα επιτόπιο δειγµατοληπτικό έλεγχο των λογαριασµών (απολογισµών) οικονοµικών ετών 2000-2007 του Δήµου Μεγίστης διαπιστώθηκαν ελλείψεις-παραβάσεις της κείµενης νοµοθεσίας σε έσοδα και στην ταµειακή διαχείριση και συγκεκριμένα σε διπλότυπα είσπραξης εισιτηρίων χρήσης δηµοτικής συγκοινωνίας, σε αποδείξεις είσπραξης τελών, στην κατάρτιση 8 µισθωτηρίων συµβολαίων, στην προµήθεια ανταλλακτικών και συντήρηση και επισκευή µεταφορικών µέσων και λοιπών µηχανηµάτων, σε δαπάνες για δεξιώσεις και γεύµατα, σε προµήθειες υλικών που ενσωµατώνονται σε έργα, σε προμήθειες καυσίμων, σε συντήρηση αυλάκων, σε εργασίες για τη συντήρηση κτηρίων, σε αμοιβές νομικών, σε μετακινήσεις εκτός έδρας αιρετών, σε λογαριασμούς τελών κινητής τηλεφωνίας και σε διάφορες προμήθειες.

Το ύψος της ζημίας που φέρεται να προκάλεσε στο δήμο από τις ως άνω δαπάνες που έχουν προκαταρκτικά κριθεί παράνομες από το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέρχεται στο ποσό του 1.051.473,64 ευρώ.

Κατηγορήθηκε επιπλέον ότι ιδιοποιήθηκε ποσά από εισητήρια χρησης δημοτικής συγκοινωνίες, από δημότες για ενοίκια, ΤΑΠ, ΔΗΦΟΔΩ και φόρο παρεπιδημούντων, από τέλη ύδρευσης κ.α.

Του ως άνω ελέγχου ακολούθησαν και νέες καταγγελίες από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γ. Παπουτσή ενώπιον του Γενικού Επιτρόπου, του Γενικού Επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης, του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, του Υπουργού Οικονοµικών, του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Οικονοµικής Επιθεώρησης Κρήτης.

Καταπέλτης με σοβαρές καταγγελίες που έφτασαν μάλιστα σε αποκαλύψεις για την απασχόληση της υπερήλικης μητέρας του για τον καθαρισμό αυλάκων σε μισθολογικές καταστάσεις ήταν στην κατάθεση του ο μάρτυρας κατηγορίας κ. Γιώργος Παπουτσής.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πανηγύρης έχει ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές και παραμένει άγνωστο αν θα επιδιώξει μετά και τη καταδίκη του να κατέλθει ως υποψήφιος.

Περισσότερα στην αυριανή έντυπη έκδοση της «δημοκρατικής»

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ