ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρόδος-Δωδεκάνησα: Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

news room 3 λεπτά ανάγνωση
καιρός

Βαθύ βαρο­με­τρικό χαμηλό προ­ερ­χό­μενο απο την Ιταλία θα φτάσει στα Κύθηρα την Δευτέρα το βράδυ με μετέ­πειτα πορεία πρός τα Δωδε­κά­νησα ενώ παράλ­ληλα θα βαθαί­νει περαι­τέρω στα 987hpa καθώς θα περνάει τον νομό μετα­βάλ­λο­ντας ραγδαία τον καιρό σε όλα τα νησιά με κύρια χαρα­κτη­ρι­στικά τους θυελ­λώ­δεις ανέμους , τις πολύ ισχυρές καται­γί­δες , την ραγδαία πτώση της θερ­μο­κρα­σίας αλλα και τα χιόνια στα ορεινά.

Συγκε­κρι­μένα

Για την Δευτέρα ανα­μέ­νο­νται παρο­δι­κές καται­γί­δες απο το ξημέ­ρωμα εως το μεση­μέρι σε Ρόδο , Σύμη , Χάλκη , Τήλο , Νίσυρο , Κώ και ενδε­χο­μέ­νως σε Κάλυμνο.

Τα φαι­νό­μενα θα συνο­δευ­τούν απο ηλε­κτρι­κές εκκε­νώ­σεις.

Απο το μεση­μέρι έως το βράδυ ο καιρός θα είναι βελ­τιώ­με­νος.

Τα μεσά­νυ­χτα ο καιρός θα μετα­βά­λε­ται ραγδαία με νεφώ­σεις που θα πυκνώ­νουν συνεχώς και τα πρώτα φαι­νό­μενα με την μορφή καται­γί­δας να κάνουν την εμφά­νιση τους σε Αστυ­πά­λαια , Κάσο , Κάρπαθο και νότια Ρόδο.

Γρήγορα θα επη­ρε­ά­ζο­νται όλα τα νησιά και το ξημέ­ρωμα της Τρίτης θα χρεια­στεί ιδιαί­τερη προσοχή ειδικά στα νησιά που συνο­ρεύ­ουν με τα Μικρα­σιά­τικα Παράλια καθώς οι καται­γί­δες θα είναι ραγδαίες και θα συνο­δεύ­ο­νται απο δεκάδες ηλε­κτρι­κές εκκε­νώ­σεις , χαλα­ζο­πτώ­σεις και υδρο­στρό­βι­λους στις θάλασ­σες.

Οι άνεμοι την Δευτέρα θα πνέουν απο δυτικες-νοτιοδυτικές διευ­θύν­σεις με ένταση 5 μποφόρ.

Τα βράδυ και ειδικά τα μεσά­νυ­χτα θα ενι­σχυ­θούν και θα ακου­μπάνε και σε στεριά και σε θάλασσα τα 8-9 χωρίς να απο­κλεί­ο­νται ριπές 10 μποφόρ σε όλα τα τμήματα !!!

Απο τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες της Τρίτης θα στρα­φούν παντού σε βορειά­δες με την ένταση τους να πέφτει στα­διακά στα 4-5 μποφορ παρα­μέ­νο­ντας στα 6-7 μποφόρ μόνο στην Ρόδο έως την νύχτα.

Να επι­ση­μά­νουμε πως καθώς θα ξημε­ρώ­νει ψυχρές αέριες μάζες στα βόρεια και θερμές στα νότια του νομού περίπου έως το ύψος της Κώ θα συγκρού­ο­νται και θα επι­δει­νώ­νο­ντας περαι­τέρω τον καιρό κυρίως σε Κώ , Νίσυρο , Τήλο , Χάλκη , Σύμη και Ρόδο !

Οσο πιό πολύ συγκλί­νουν μεταξύ τους οι αέριες μάζες τόσο ποιο ακραία φαι­νό­μενα θα δημιουρ­γη­θούν.

Εν κατα­κλείδι οι κάτοι­κοι θα πρέπει να περι­μέ­νουν καται­γί­δες με διάρ­κεια και ιδιαί­τερη ένταση που δεν απο­κλεί­ε­ται να δημιουρ­γή­σουν πλημ­μυ­ρικά επει­σό­δια!

Μέχρι τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες τα φαι­νό­μενα θα έχουν περιο­ρι­στεί στα ορεινά και τα Μικρα­σιά­τικα Παράλια καθώς πλέον οι ψυχρές αέριες μάζες θα παίρ­νουν τα πάνω χέρί πια σε όλα τα τμήματα.

Την νύχτα θα αρχίσει να χιο­νί­ζει στον Έμπωνα και την Όλυμπο της Καρ­πά­θου ενώ δεν απο­κλεί­ε­ται τα μεσά­νυ­χτα να κατέ­βουν και σε ημιο­ρει­νές περιο­χές οι χιο­νο­πτώ­σεις.

Οι θερ­μο­κρα­σίες την Δευτέρα θα φτάσουν τους 16° με 17° βαθμούς και την νύχτα οχι παρα­κάτω απο τους 10.. με 11.. οι ελά­χι­στες όμως την Τρίτη και συγκε­κρι­μένα απο τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες θα σημειώ­νει ραγδαία πτώση παντού και θα υπο­χω­ρή­σει στους 0.. στα ορεινά μέχρι την νύχτα και στους 5.. στα παρα­θα­λάσ­σια!

Συνο­ψί­ζο­ντας

Σε ισχύ θα τεθεί το έκτακτο απο το βράδυ της Δευ­τέ­ρας ωρα 21:00 ‘εως το από­γευμα της Τρίτης 17:00

Πάτμος – Λέρος – Αστυ­πά­λαια – Λειψοί

Ισχυρές καται­γί­δες τα μεσά­νυ­χτα της Δευ­τέ­ρας και πρός το ξημέ­ρωμα της Τρίτης.

Χιο­νό­πτωση χωρίς να απο­κλεί­ε­ται και χιο­νό­στρωση στα βουνά (εξαι­ρού­νται οι Λειψοί).

Θυελ­λώ­δεις άνεμοι!

Κάλυ­μνος – Κώς – Ψέριμος 

Πολύ ισχυρές καται­γί­δες το ξημέ­ρωμα της Τρίτης!

Θυελ­λώ­δεις άνεμοι!

Πιθανή χιο­νό­πτωση ξημέ­ρωμα Τετάρ­της στα ορεινά (εξαι­ρεί­ται η Ψέριμος).

Κάσος – Κάρ­πα­θος 

Πολύ ισχυρές καται­γί­δες απο το ξημέ­ρωμα της Τρίτης έως τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες. Στην συνέ­χεια θα συνε­χί­ζουν τα φαι­νό­μενα με χαμηλή ένταση έως και την νύχτα.

Ανεμοι θυελ­λώ­δεις!

Χιο­νο­πτώ­σεις απο τα μεσά­νυ­χτα της Τρίτης.

Νίσυρος – Τήλος – Χάλκη – Σύμη

Πολύ ισχυρές καται­γί­δες το ξημέ­ρωμα της Τρίτης!

Θυελ­λώ­δεις άνεμοι!

Καστελ­λό­ριζο 

Πολύ ισχυρές καται­γί­δες απο το πρωί έως το από­γευμα της Τρίτης!

Θυελ­λώ­δεις άνεμοι!

Ρόδος

Πολύ ισχυρές καται­γί­δες σε όλα τα τμήματα απο τα μεσά­νυ­χτα και κυρίως το ξημέ­ρωμα της Τρίτης. Μεγάλη προσοχή με το πρώτο φώς της ημέρα στην πόλη την Ιξιά και τα ανα­το­λικά τμήματα!

Άνεμοι θυελ­λώ­δεις.

Χιο­νο­πτώ­σεις στα ορεινά , πιθα­νό­τητα να κατέ­βουν και σε χωριά τα μεσά­νυ­χτα.

Για συνεχή ενη­μέ­ρωση ακο­λου­θή­στε την ομάδα μας στο facebook.

Καλή Εβδο­μάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2019

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.