ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πολλαπλό στοίχημα για τα ακίνητα του Δημοσίου και η προίκα του ΕΟΤ

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Γκόλφ Αφάντου 2

Το κυβερ­νη­τικό σχέδιο για την ανα­διορ­γά­νωση της ΕΤΑΔ. Οι προ­τε­ραιό­τη­τες και ο στόχος της ομο­γε­νο­ποί­η­σης του χαρ­το­φυ­λα­κίου. Τι προ­βλέ­πε­ται για τα ακίνητα χαμηλής ωρί­μαν­σης και ο ρόλος της «προίκας» του ΕΟΤ.

ην άμεση ανα­διορ­γά­νωση της Εται­ρείας Ακι­νή­των Δημο­σίου (ΕΤΑΔ) η οποία δια­χει­ρί­ζε­ται, μεταξύ άλλων, την ακίνητη περιου­σία του Ελλη­νι­κού Οργα­νι­σμού Του­ρι­σμού (ΕΟΤ) δρο­μο­λο­γεί η κυβέρ­νηση με στόχο να ανα­λά­βει κομβικό ρόλο στην προ­σπά­θεια προ­σέλ­κυ­σης επενδύσεων-ιδιαίτερα στο χώρο του τουρισμού- και αύξησης των εσόδων του Δημο­σίου από την αξιο­ποί­ηση της ακί­νη­της περιου­σίας του.

Η ανα­συ­γκρό­τηση της ΕΤΑΔ απο­τε­λεί προ­τε­ραιό­τητα για το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο, καθώς στο χαρ­το­φυ­λά­κιο της εται­ρείας περι­λαμ­βά­νο­νται 70.000 τίτλοι περιου­σια­κών στοι­χείων του Δημο­σίου, μεταξύ των οποίων του­ρι­στικά «φιλέτα», οκτώ Ολυ­μπιακά Κέντρα και 1.052 ακίνητα που έχουν μετα­βι­βα­στεί στο Ταμείο Αξιο­ποί­η­σης Ιδιω­τι­κής Περιου­σίας Δημο­σίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ένα portfolio που καθιστά την ΕΤΑΔ έναν από τους ισχυ­ρό­τε­ρους «παίκτες» στην ελλη­νική αγορά real estate.

Δεδο­μέ­νης της επι­λο­γής της κυβέρ­νη­σης να αξιο­ποι­ή­σει το χώρο του του­ρι­σμού ως βασικό εργα­λείο προ­σέλ­κυ­σης επεν­δύ­σεων και «μηχανή έλξης» άλλων τομέων της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας (με προ­τε­ραιό­τητα των γεωρ­γικό τομέα και τους κλάδους παρα­γω­γής προ­ϊ­ό­ντων δια­τρο­φής), η «προίκα» του­ρι­στι­κών ακι­νή­των της ΕΤΑΔ προ­ο­ρί­ζε­ται να απο­τε­λέ­σει έναν από τα κύρια δέλεαρ για την προ­σέλ­κυση επεν­δυ­τι­κών μνη­στή­ρων.

Πώς θα μπο­ρούσε να είναι αλλιώς, όταν στο «καλάθι» της ΕΤΑΔ βρί­σκο­νται 210 του­ρι­στικά ακίνητα σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων, τα πρώην Ξενο­δο­χεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιο­νο­δρο­μικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Του­ρι­στικά Περί­πτερα, Ιαμα­τι­κές Πηγές αλλά και παρα­λια­κές εκτάσεις-φιλέτα.

Στην αρχική της μορφή η ΕΤΑΔ δημιουρ­γή­θηκε το 1998 με την επω­νυ­μία «Ανώνυμη Εται­ρεία Αξιο­ποί­ηση Περιου­σίας ΕΟΤ».Το 2000 μετο­νο­μά­στηκε σε «Ελλη­νικά Του­ρι­στικά Ακίνητα Ανώνυμη Εται­ρεία», για να αλλάξει και πάλι όνομα το 2004, όταν απέ­κτησε την επω­νυ­μία «Εται­ρεία Του­ρι­στι­κής Ανά­πτυ­ξης (ΕΤΑ) Ανώνυμη Εται­ρεία». Το 2011 απορ­ρό­φησε την εται­ρεία «Ολυ­μπιακά Ακίνητα Α.Ε» και μετο­νο­μά­στηκε σε «Ελλη­νικά Του­ρι­στικά Ακίνητα Α.Ε». Τα… βαφτί­σια ολο­κλη­ρώ­θη­καν στο τέλος της ίδιας χρονιάς όταν η εται­ρεία συγ­χω­νεύ­θηκε με την «Κτη­μα­τική Εται­ρεία του Δημο­σίου (ΚΕΔ) Α.Ε» και πήρε το σημε­ρινό της όνομα.

Η ΕΤΑΔ άλλαξε σελίδα στις 25/10/2016 όταν το ελλη­νικό Δημόσιο μετα­βί­βασε το σύνολο των μετοχών του στη νεο­σύ­στατη Ελλη­νική Εται­ρεία Συμ­με­το­χών και Περιου­σίας (ΕΕΣΥΠ) και από τότε απο­τε­λεί θυγα­τρική της. (100%).

Το κυβερ­νη­τικό σχέδιο για την ΕΤΑΔ περι­γρά­φε­ται στο Ανα­πτυ­ξιακό Σχέδιο που παρου­σί­ασε πρό­σφατα για την πορεία της χώρας μετά την τυπική ολο­κλή­ρωση των προ­γραμ­μά­των στή­ρι­ξης από τους δανει­στές της.

Σύμφωνα με αυτό, η Ελλη­νική Εται­ρεία Συμ­με­το­χών και Περιου­σίας (ΕΕΣΥΠ) σε συνερ­γα­σία με την ΕΤΑΔ,

προ­χω­ρεί στην ανα­διορ­γά­νωση της ΕΤΑΔ, προ­κει­μέ­νου η οργα­νω­τική δομή της να είναι πιο απο­τε­λε­σμα­τική στην εφαρ­μογή της στρα­τη­γι­κής της.

Κατά προ­τε­ραιό­τητα, η ΕΤΑΔ προ­βλέ­πε­ται να επι­κε­ντρω­θεί στη ανα­λυ­τική κατα­γραφή και ταξι­νό­μηση των περιου­σια­κών στοι­χείων που της μετα­βι­βά­ζο­νται.

Η οργά­νωση των ακι­νή­των θα γίνεται με  κρι­τή­ριο τις δυνα­τό­τη­τες αξιο­ποί­η­σής τους. Το επόμενο βήμα θα είναι η συγκρό­τηση ενός πλη­ρέ­στε­ρου ανα­πτυ­ξια­κού σχεδίου το οποίο θα περι­λαμ­βά­νει βρα­χυ­πρό­θε­σμους, μεσο­πρό­θε­σμους και μακρο­πρό­θε­σμους στόχους αξιο­ποί­η­σης της περιου­σίας που δια­χει­ρί­ζε­ται.

Στο επί­κε­ντρο των ενερ­γειών της ΕΤΑΔ το επόμενο διά­στημα ανα­μέ­νε­ται να βρεθούν τα ακίνητα που θα έχουν ταξι­νο­μη­θεί ως «χαμηλής ωρί­μαν­σης». Πιο συγκε­κρι­μένα προ­βλέ­πε­ται να προ­ω­θη­θεί η περαι­τέρω ωρί­μανση όσων κρί­νο­νται αξιο­ποι­ή­σιμα. Αντί­θετα, όσα κριθούν μη αξιο­ποι­ή­σιμα ανα­μέ­νε­ται να επι­στρα­φούν στο δημόσιο για να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν από αυτό.

Το νέο ξεσκαρ­τά­ρι­σμα και η ανα­λυ­τική κατα­γραφή και ομα­δο­ποί­ηση των ακι­νή­των της ΕΤΑΔ απο­τε­λούν , σύμφωνα με την κυβέρ­νηση, βασική προ­ϋ­πό­θεση προ­κει­μέ­νου η εται­ρεία να είναι σε θέση να ανα­λά­βει επεν­δυ­τι­κές πρω­το­βου­λίες όπως η πώληση ακι­νή­των, οι παρα­χω­ρή­σεις μέσω συμ­βά­σεων μακρο­χρό­νιας διάρ­κειας, αλλά και η αξιο­ποί­ηση σύν­θε­των επεν­δυ­τι­κών και χρη­μα­το­δο­τι­κών σχη­μά­των.

Οι αλλαγές στην ΕΤΑΔ ανα­μέ­νε­ται ταυ­τό­χρονα να θέσουν στο μικρο­σκό­πιο της διοί­κη­σής της όλες τις συμ­βά­σεις μίσθω­σης και παρα­χώ­ρη­σης που «τρέχουν» ήδη. Πρω­ταρ­χι­κός στόχος από τη στε­νό­τερη παρα­κο­λού­θηση των υπό εκτέ­λεση συμ­βά­σεων είναι να επι­τευ­χθεί καλύ­τερη εμπο­ρική εκμε­τάλ­λευση των ακι­νή­των και να αυξη­θούν οι ροές εσόδων προς την εται­ρεία και, κατ’ επέ­κταση, τα δημόσια ταμεία.

Μερικά από τα ακίνητα-φιλέτα της ΕΤΑΔ φιγου­ρά­ρουν, ήδη, στον κατά­λογο των περιου­σια­κών στοι­χείων του Δημο­σίου που προ­ω­θού­νται άμεσα για αξιο­ποί­ηση. Πιο συγκε­κρι­μένα, από το β’ εξάμηνο του τρέ­χο­ντος έτους προ­βλέ­πε­ται από την κυβέρ­νηση να ολο­κλη­ρω­θούν οι δια­δι­κα­σίες αξιο­ποί­η­σης για την έκταση στην περιοχή Αφάντου Ρόδου και των μαρίνων Πύλου, Αλίμου και Χίου. Δρο­μο­λο­γεί­ται, παράλ­ληλα, η αξιο­ποί­ηση και των υπό­λοι­πων μαρίνων στο σύνολό τους.

Πανα­γιώ­της Δ. Υφαντής

Πηγή euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.