ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σενάρια εκλογών σε κλίμα σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας Μητσοτάκης

Αρωμα εκλογών είχε η χθεσινή μονο­μα­χία των πολι­τι­κών αρχηγών στη Βουλή, ειδικά από τη στιγμή που ο πρω­θυ­πουρ­γός για πρώτη φορά δεν είπε ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετρα­ε­τίας. Το κλίμα πόλωσης σε συν­δυα­σμό με την ηθε­λη­μένη αυτή παρά­λειψη κάνουν πολλούς να πιστεύ­ουν ότι η χώρα βρί­σκε­ται σε άτυπη προ­ε­κλο­γική περίοδο με άγνωστο ακόμη το χρόνο που θα τελειώ­σει.

Αν και πολλοί είναι αυτοί που στοι­χη­μα­τί­ζουν ότι εκλογές θα γίνουν το φθι­νό­πωρο του 2018, αστάθ­μη­τοι παρά­γο­ντες θα κρίνουν την απόφαση του πρω­θυ­πουρ­γού.

Οπως π.χ. τι θα συμβεί με την ιταλική οικο­νο­μία και τις επι­πτώ­σεις της στην Ελλάδα, αν οι Ευρω­παίοι δεν θα θελή­σουν να έχουν ανοικτό το ελλη­νικό μέτωπο (λόγω Ιταλίας) και στη­ρί­ξουν την έξοδο από το μνη­μό­νιο, τι θα γίνει με τα εθνικά θέματα και βεβαίως πώς θα αντι­με­τω­πι­στεί η διο­γκού­μενη λαϊκή δυσα­ρέ­σκεια τόσο για τη μη βελ­τί­ωση της καθη­με­ρι­νό­τη­τας όσο και για το σκηνικό βίας που θυμίζει άλλες εποχές.

Πόλωση

Οπως ανα­φέ­ρουν σήμερα τα «ΝΕΑ» , η χθεσινή σφοδρή σύγκρουση των πολι­τι­κών αρχηγών με τους ιδιαί­τερα υψηλούς τόνους, σε συν­δυα­σμό με την οξύτητα της μετω­πι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ την τελευ­ταία περίοδο, ενι­σχύ­ουν την εικόνα ότι οι επό­με­νες εκλογές θα είναι σε άκρως πολω­τικό κλίμα.

Η ατμό­σφαιρα στο Κοι­νο­βού­λιο είχε προ­ε­κλο­γικό άρωμα και αυτό επέ­δρασε και στις ομιλίες των αρχηγών που έδειξαν ότι πλέον κινού­νται με το βλέμμα στις εκλογές.

Μέσα από τη σύγκρουση ανα­δεί­χθη­καν τα διλήμ­ματα των εκλογών, όπως επι­βε­βαιώ­θηκε και το σκηνικό ακραίας πόλωσης καθ’ οδόν προς τις κάλπες. Οσο και αν επι­σή­μως το Μέγαρο Μαξίμου δια­μη­νύει ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθι­νό­πωρο του 2019 και στον πυρήνα της επι­χει­ρη­μα­το­λο­γίας του είναι η βελ­τί­ωση των οικο­νο­μι­κών δεικτών και μέτρα αλλαγής του κλί­μα­τος, όπως π.χ. η αύξηση του κατώ­τα­του μισθού, η επα­να­φορά των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σεων κ.ά., εντού­τοις κυρί­αρχο σημείο στις κατ’ ιδίαν συζη­τή­σεις πολλών βου­λευ­τών ήταν ο χρόνος των εκλογών.

Παρα­λεί­ψεις

Στην εξέλιξη της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής σύγκρου­σης ήταν σαφές για τα περισ­σό­τερα κεντρικά στελέχη της αντι­πο­λί­τευ­σης, αλλά και για κυβερ­νη­τι­κούς βου­λευ­τές, ότι η χώρα έχει εισέλ­θει σε προ­ε­κλο­γική τροχιά. Δεν πέρασε απα­ρα­τή­ρητο, μάλιστα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να δεσμευ­τεί αυτή τη φορά για εκλογές το 2019, ενώ και οι ανα­φο­ρές του για τις εξε­λί­ξεις στο οικο­νο­μικό πεδίο και τα ανοικτά εθνικά θέματα τρο­φο­δό­τη­σαν τελικώς την εκλο­γική συζή­τηση.Η πρω­θυ­πουρ­γική παρα­δοχή ότι η χώρα θα περάσει από τις αρχές του φθι­νο­πώ­ρου σε καθε­στώς μετα­μνη­μο­νια­κής επο­πτείας, χωρίς μάλιστα να συνο­δεύ­ε­ται αυτή η αναφορά και από την κατη­γο­ρη­μα­τική απόρ­ριψη των σενα­ρίων για την προ­λη­πτική γραμμή στή­ρι­ξης, ενί­σχυσε την εκτί­μηση ότι ο εκλο­γι­κός σχε­δια­σμός του Μαξίμου δεν έχει μακρινό ορί­ζο­ντα.

Αίσθηση προ­κλή­θηκε, μάλιστα, όταν ο Τσίπρας, απευ­θυ­νό­με­νος σε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, σχο­λί­ασε ότι «αυτό που για εσάς ήταν το ταβάνι για εμάς είναι το πάτωμα». Ακόμα και βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ διε­ρω­τή­θη­καν εάν αυτό ήταν προ­α­ναγ­γε­λία για αποδοχή προ­λη­πτι­κής γραμμής στή­ρι­ξης. Τα πράγ­ματα επι­χεί­ρησε να βάλει λίγο αργό­τερα στη θέση τους ο Ευκλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος, κάνο­ντας λόγο για «ενι­σχυ­μένη παρα­κο­λού­θηση και όχι πιστο­λη­πτική γραμμή».

Πηγή: Τα ΝΕΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.