ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Σπανός: “Ο ντόπιος επιχειρηματίας δεν αντέχει άλλο”

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Τον έντονο προ­βλη­μα­τι­σμό του για τις οικο­νο­μι­κές εξε­λί­ξεις –κυρίως σε ό,τι αφορά την συνεχή φορο­λο­γία και τις περι­κο­πές σε μισθούς και συντά­ξεις, που έχουν άμεσο αντί­κτυπο στην αγο­ρα­στική δύναμη του κατα­να­λωτή αλλά και στην δια­μόρ­φωση του επι­χει­ρη­μα­τι­κού περι­βάλ­λο­ντος της αγοράς της Ρόδου, εξέ­φρασε με δηλώ­σεις του χτες, στην «δημο­κρα­τική», ο επι­χει­ρη­μα­τίας και ιδιο­κτή­της της γνωστής αλυ­σί­δας σούπερ μάρκετ, κ. Γιάννης Σπανός.

«Με όλη αυτή την κατά­σταση, ο ντόπιος επι­χει­ρη­μα­τίας, δεν αντέχει. Η αγορά είναι πτωτική και με την φιλο­σο­φία που έχει αυτή η κυβέρ­νηση να συνε­χί­ζει τις περι­κο­πές σε μισθούς, συντά­ξεις και παράλ­ληλα να συνε­χί­ζει με την υπερ-φορολόγηση, δημιουρ­γεί τερά­στιο πρό­βλημα στην οικο­νο­μία. Από την μία βάζεις φόρους, από την άλλη, κόβεις μισθούς και συντά­ξεις και μας κοροϊ­δεύ­ουν λέγο­ντας πως με αυτά θα κάνουν….ανά­πτυξη. Πώς θα γίνει αυτό; Δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Όταν μια επι­χεί­ρηση δεν κάνει τζίρους δεν ανα­πτύσ­σε­ται. Το ίδιο ισχύει και για το κράτος. Συνεπώς, μας κοροϊ­δεύ­ουν συστη­μα­τικά και από ό,τι φαί­νε­ται έρχο­νται χει­ρό­τερα. Οι επι­χει­ρή­σεις θα μαρα­ζώ­σουν, ο κόσμος χάνει χρήματα κι όλα αυτά ως απο­τέ­λε­σμα μιας κακής πολι­τι­κής δια­χεί­ρι­σης» όπως τόνισε.

Οι αφίξεις ευη­με­ρούν, όχι τα κέρδη

Επι­πλέον, ο κ. Σπανός ανα­φέρ­θηκε στα νούμερα που εμφα­νί­ζει ο του­ρι­σμός, καθώς οι αφίξεις και οι αριθμοί ευη­με­ρούν αλλά όχι τα κέρδη στην αγορά: «Ο του­ρί­στας μένει μέσα στο ξενο­δο­χείο. Το all Inclusive τείνει να κατα­στρέ­ψει την τοπική αγορά. Δεν μπορεί να συνε­χι­στεί αυτό. Έχει αρνη­τικό πρόσημο για όλη την τοπική αγορά, για τις επι­χει­ρή­σεις, για τους υπαλ­λή­λους. Σε τελική ανάλυση, μόνο ζημιά κάνει και δεν ωφελεί κανέναν», όπως ανα­φέ­ρει.

Αθέ­μι­τος αντα­γω­νι­σμός από τις πολυ­ε­θνι­κές

Έντονος προ­βλη­μα­τι­σμός δημιουρ­γεί­ται πάντως στις ντόπιες επι­χει­ρή­σεις και από την επέ­κταση των μεγάλων αλυ­σί­δων σούπερ μάρκετ (και άλλων επι­χει­ρή­σεων) που όχι μόνον δημιουρ­γούν αθέμιτο αντα­γω­νι­σμό αλλά προ­βλή­ματα και στην αγορά εργα­σίας: «Δημιουρ­γούν προ­βλή­ματα στον κλάδο των τρο­φί­μων για πολλούς λόγους. Δια­θέ­τουν πολύ μεγά­λους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς για δια­φή­μιση σε πανελ­λα­δικό επίπεδο, με πολύ μεγάλες προ­σφο­ρές, προ­σπα­θώ­ντας να ‘χτυπήσουν’ την αγορά όσο μπορούν. Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να λέει ότι είναι κερ­δο­φό­ρος στην εποχή μας. Ειδικά στον κλάδο των τρο­φί­μων, αυτή την περίοδο δεν υπάρ­χουν μεγάλοι τζίροι πανελ­λα­δικά. Όσον αφορά την Ρόδο, σκε­φτείτε ότι από τα Τριάντα μέχρι και τ’ Ασγού­ρου, υπάρ­χουν… 38 μεγάλες επι­χει­ρή­σεις (συν τα δικά μας τα ντόπια κατα­στή­ματα). Πώς θα αντέξει η αγορά μας, που τον χειμώνα έχει 120.000 περίπου πλη­θυ­σμό και το καλο­καίρι τρι­πλα­σιά­ζε­ται με τους του­ρί­στες; Τελικά, δεν κερ­δί­ζει κανένας.

Μία άλλη παρά­με­τρος είναι η απα­σχό­ληση. Αυτές οι επι­χει­ρή­σεις λένε ότι προ­σφέ­ρουν εργασία και κάνουν προ­σλή­ψεις, αλλά είναι τετρά­ω­ρης απα­σχό­λη­σης με χαμη­λούς μισθούς –συν τις επι­δο­τή­σεις που παίρ­νουν. Ακόμη και στους σημε­ρι­νούς υπαλ­λή­λους, που εργά­ζο­νται με πλήρη απα­σχό­ληση, τους ‘σπάνε’ τα ωράρια και προ­σλαμ­βά­νουν άλλους για να δεί­χνουν ότι δίνουν θέσεις εργα­σίας. Δηλαδή… δεν είναι προ­σφορά εργα­σίας, είναι κοροϊ­δία».

Να προ­τι­μάμε τα ελλη­νικά και ντόπια προϊόντα

Ο κ. Σπανός, επι­μέ­νει πάντως ότι ο κατα­να­λω­τής, πρέπει να προ­τι­μάει τα ελλη­νικά και ντόπια προ­ϊ­ό­ντα: «Οι μεγάλες αλυ­σί­δες που πουλάνε φτηνά προ­ϊ­ό­ντα, δεν είναι απα­ραί­τητα καλής ποιό­τη­τας. Μπορεί οι πρώτες ύλες να έχουν έρθει από χώρες άγνω­στης προ­έ­λευ­σης, να έχουν συσκευα­στεί στην Βουλ­γα­ρία π.χ. ή αλλού και να βάζουν την ετικέτα της ‘Ευρω­παϊ­κής Ένωσης’ ή να πωλού­νται ως ελλη­νικά. Τα ελλη­νικά και ντόπια προ­ϊ­ό­ντα είναι δια­σφα­λι­σμένα και εξαι­ρε­τι­κής ποιό­τη­τας. Και ειδικά τα προ­ϊ­ό­ντα από τα Δωδε­κά­νησα, είναι πολύ καλής ποιό­τη­τας. Δυστυ­χώς, είναι ακρι­βό­τερα από τα εισα­γό­μενα, κι αυτό διότι το ελλη­νικό κράτος φορο­λο­γεί πολύ βαριά τις πρώτες ύλες με απο­τέ­λε­σμα να μην υπάρχει περι­θώ­ριο αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας σε τιμές. Ήρθε και προ­στέ­θηκε και ο ΦΠΑ στο 24% οπότε….μας έχουν δια­λύ­σει! Γι αυτό και οι εται­ρείες δεν μπορούν να ανα­πτυ­χθούν όπως θα έπρεπε ενώ έχουμε καλύ­τερα προ­ϊ­ό­ντα. Οι ντόπιοι πάντως κατα­να­λω­τές, γνω­ρί­ζουν τα δωδε­κα­νη­σιακά προ­ϊ­ό­ντα και τα προ­τι­μούν. Είναι πολύ ανώ­τε­ρης ποιό­τη­τας και είναι γνωστά στον ντόπιο κατα­να­λωτή. Κι εμείς, τα βάζουμε στα ράφια μας και τα προ­ω­θούμε».

Περιο­ρί­ζε­ται το «καλάθι της νοι­κο­κυ­ράς»

Η πραγ­μα­τική εικόνα για όλα αυτά, αντι­κα­το­πτρί­ζε­ται στο περί­φημο «καλάθι της νοι­κο­κυ­ράς», το οποίο περιο­ρί­ζε­ται συστη­μα­τικά.

«Ο κατα­να­λω­τής, ψάχνει τις προ­σφο­ρές. Έρχεται με λίστα, στα­μα­τάει έξω από το κατά­στημα και βλέπει τι προ­σφο­ρές έχουμε κάθε εβδο­μάδα. Ψωνίζει μόνον τα καθη­με­ρινά είδη πρώτης ανάγκης και δεν γεμίζει πια το καρότσι όπως παλιά, κάθε εβδο­μάδα. Τελεί­ω­σαν αυτά…! Άλλαξε και η νοο­τρο­πία της νοι­κο­κυ­ράς, το ψυγείο είναι πιο άδειο και φυσικά αγο­ρά­ζουν τρόφιμα σε μικρές ποσό­τη­τες» λέει ο κ. Σπανός.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.