ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ξένος Τύπος για την συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας Τραμπ

Στην επί­σκεψη του πρω­θυ­πουρ­γού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Ουά­σιγ­κτον και στη συνά­ντησή του με τον πρόεδρο των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών Ντό­ναλντ Τραμπ ανα­φέρ­θη­καν πολλά διεθνή μέσα ενη­μέ­ρω­σης είτε με αντα­πο­κρί­σεις τους από την αμε­ρι­κα­νική πρω­τεύ­ουσα είτε με ανα­με­τά­δοση των ρεπορ­τάζ των διεθνών πρα­κτο­ρείων ειδή­σεων.

Στο επί­κε­ντρο των ρεπορ­τάζ οι αμε­ρι­κα­νι­κές επεν­δύ­σεις, αλλά και η ερώτηση-παγίδα του αμε­ρι­κα­νού δημο­σιο­γρά­φου προς τον πρω­θυ­πουργό Αλέξη Τσίπρα για το «κακό Τραμπ».

Τι μετέ­δωσε το Γαλλικό Πρα­κτο­ρείο

Το Γαλλικό Πρα­κτο­ρείο σημεί­ωσε ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλάδας κάλεσε να αυξη­θούν οι αμε­ρι­κα­νι­κές επεν­δύ­σεις ώστε η χώρα να βγει από «αυτή τη φοβερή κρίση», ενώ ανέφερε ότι ερω­τη­θείς σχετικά με τις επι­κρι­τι­κές δηλώ­σεις που είχε κάνει κατά τη διάρ­κεια της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρα­τείας του 2016 στις ΗΠΑ για τον Ντό­ναλντ Τραμπ, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απα­ντή­σει κι επέ­μεινε στη μεγάλη σημασία που έχει η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Νωρί­τερα, το Γαλλικό Πρα­κτο­ρείο μετέ­δωσε δηλώ­σεις που έκανε ο πρό­ε­δρος Τραμπ υπο­δε­χό­με­νος τον Αλέξη Τσίπρα στο Οβάλ Γραφείο, όπου σημεί­ωσε ότι «κάνετε σπου­δαία δουλειά για την ανά­καμψη της χώρας» και ότι η Ελλάδα «θα επι­στρέ­ψει», χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τους Έλληνες «πραγ­μα­τι­κούς φίλους, πιστούς φίλους και συμ­μά­χους».

Θέμα και στο Bloomberg η συνά­ντηση Τσίπρα-Τραμπ

Στη συνά­ντηση του πρω­θυ­πουρ­γού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ ανα­φέ­ρε­ται και η δια­δι­κτυακή έκδοση του αμε­ρι­κα­νι­κού πρα­κτο­ρείου ειδή­σεων Bloomberg.

Το Bloomberg μετα­δί­δει πως ο Αλέξης Τσίπρας δια­βε­βαί­ωσε ότι είχαν μια «παρα­γω­γική» συνά­ντηση με τον Ντό­ναλντ Τραμπ και σημεί­ωσε πως δεν αισθάν­θηκε «να απει­λεί­ται καμία στιγμή» από τον Aμερικανό πρόεδρο, στον οποίο είχε ανα­φερ­θεί πριν από τις προ­ε­δρι­κές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ με τη φράση «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό»—η οποία επα­νήλθε στη δημο­σιό­τητα ενόψει της συνά­ντη­σης και προ­βλή­θηκε από αρκετά αμε­ρι­κα­νικά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, ενώ σχετική ερώτηση τέθηκε και στη συνέ­ντευξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σαν οι δύο ηγέτες μετά τ συνο­μι­λίες τους στον Λευκό Οίκο.

 

«Θέλω να επι­βε­βαιώσω ότι η συνά­ντηση που είχαμε ήταν πολύ παρα­γω­γική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω μετα­φρα­στή και πρό­σθεσε ότι «καμιά στιγμή δεν ένιωσα ότι αντι­με­τώ­πιζα μια απειλή», σύμφωνα με το Μπλού­μπεργκ. Πρό­σθεσε ότι είδε πως υπήρχε η προ­ο­πτική «να παρα­με­ρί­σουμε τις όποιες δια­φο­ρές μπορεί να έχουμε και να βρούμε πεδίο συνεν­νό­η­σης».

Όταν δημο­σιο­γρά­φος έθεσε στον κ. Τσίπρα την ερώτηση για τη δήλωσή του σχετικά με τον Τραμπ «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό», ο Τραμπ χαμο­γέ­λασε κι αστειεύ­τηκε «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου».

«Αρκετές χώρες ήταν νευ­ρι­κές στην αρχή, αλλά έχω πολύ καλές σχέσεις με τους ηγέτες σχεδόν κάθε χώρας με την οποία συν­δια­λέ­χθηκα», είπε ο Τραμπ αμέσως μετά την απά­ντηση του πρω­θυ­πουρ­γού της Ελλάδας. «Ο λόγος που ανη­συ­χού­σαν ήταν ότι δεν θα επι­τρέψω οποια­δή­ποτε χώρα του κόσμου να εκμε­ταλ­λευ­θεί τη δική μας χώρα, τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες της Αμε­ρι­κής», πρό­σθεσε.

Ο Τραμπ στα εισα­γω­γικά του σχόλια στη συνέ­ντευξη Τύπου ανα­φέρ­θηκε στην ιστορία της Ελλάδας, το γεγονός πως απο­τέ­λεσε λίκνο της δημο­κρα­τίας κι επαί­νεσε την Αθήνα διότι εκπλή­ρωσε τον στόχο του NATO για το ύψος των αμυ­ντι­κών δαπανών (2% του ΑΕΠ), ανέφερε ακόμη το Μπλού­μπεργκ.

CNBC: Οι ΗΠΑ μπορεί να αυξή­σουν τις επεν­δύ­σεις στην Ελλάδα

Υπό τον τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: οι ΗΠΑ μπορεί να αυξή­σουν τις επεν­δύ­σεις στην Ελλάδα, έναν σύμμαχο κλειδί στο NATO», το αμε­ρι­κα­νικό τηλε­ο­πτικό δίκτυο CNBC ανα­φέρ­θηκε στην δια­δι­κτυακή του έκδοση στη συνά­ντηση του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ με τον πρω­θυ­πουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Ανάμεσα στα ζητή­ματα που συζη­τή­θη­καν ήταν οι αμε­ρι­κα­νι­κές επεν­δύ­σεις στην Ελλάδα και η αμυ­ντική συνερ­γα­σία των δύο χωρών την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας κατα­γρά­φο­νται εντά­σεις, σύμφωνα με το δίκτυο.

 

Υπό αυτό το πρίσμα η ροή επεν­δύ­σεων και κεφα­λαίων προς την Ελλάδα μετα­τρέ­πε­ται πλέον σε μια προ­τε­ραιό­τητα για την κυβέρ­νηση Τραμπ, που επι­διώ­κει να εντεί­νει τη διμερή οικο­νο­μική και αμυ­ντική συνερ­γα­σία, σύμφωνα με το δημο­σί­ευμα. Κατά διπλω­μα­τι­κές πηγές που επι­κα­λεί­ται το CNBC , οι ηγέτες συζή­τη­σαν κυρίως για τις επεν­δύ­σεις και τη διμερή συνερ­γα­σία ειδικά στο πεδίο της ενέρ­γειας.

Παρα­τί­θε­νται δηλώ­σεις ειδικών σε θέματα ενέρ­γειας οι οποίοι επι­ση­μαί­νουν πως μεγάλες εται­ρείες του κλάδου επι­διώ­κουν να αξιο­ποι­ή­σουν κοι­τά­σματα ιδίως στα ανοικτά της νότιας Κρήτης και στην ευρύ­τερη περιοχή των Γρε­βε­νών, κοντά στην πορεία του αγωγού TAP, ενώ σημειώ­νε­ται ότι τον Ιούνιο εγκρί­θη­καν αιτή­σεις συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης μιας που υπέβαλε η κοι­νο­πρα­ξία των Total, ExxonMobil και Ελλη­νικά Πετρέ­λαια και προ­κη­ρύ­χθη­καν δύο διε­θνείς δια­γω­νι­σμοί για την παρα­χώ­ρηση δικαιω­μά­των έρευνας και εκμε­τάλ­λευ­σης υδρο­γο­ναν­θρά­κων. Ακόμη, ανα­φέ­ρε­ται πως η Ελλάδα είναι δυνη­τι­κός αγο­ρα­στής αμε­ρι­κα­νι­κού υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσικού αερίου.

Άλλα ζητή­ματα που συζη­τή­θη­καν ήταν η επέ­κταση της συμ­φω­νίας για τη χρήση της αμε­ρι­κα­νι­κής ναυ­τι­κής βάσης στη Σούδα και η ανα­βάθ­μιση των ελλη­νι­κών αερο­σκα­φών F-16. Η βάση δια­δρα­μα­τί­ζει κρίσιμο, στρα­τη­γικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρ­νη­σης Τραμπ για την αντι­με­τώ­πιση της οργά­νω­σης Ισλα­μικό Κράτος και της τρο­μο­κρα­τίας και την προ­στα­σία των ενερ­γεια­κών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, ενώ σύμφωνα με το CNBC, η Ουά­σινγ­κτον φέρεται να εξε­τά­ζει την κατα­σκευή μιας δεύ­τε­ρης βάσης στη νότια Κρήτη.

ABC News: «Ο Τραμπ εγκω­μιά­ζει τον Έλληνα ηγέτη παρά το σχόλιό του περί «κακού» στο παρελ­θόν»

Υπό τον τίτλο «Ο Ντό­ναλντ Τραμπ συναντά τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, εγκω­μιά­ζει τον Έλληνα ηγέτη παρά το σχόλιό του περί «κακού» στο παρελ­θόν», δημο­σί­ευμα στον ιστό­τοπο του αμε­ρι­κα­νι­κού τηλε­ο­πτι­κού δικτύου ABC News ανα­φέ­ρε­ται στην συνά­ντηση του πρω­θυ­πουρ­γού της Ελλάδας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ την Τρίτη στον Λευκό Οίκο.

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ καλω­σό­ρισε θερμά τον Έλληνα πρω­θυ­πουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο παρότι ο Έλληνας ηγέτης είχε ανα­φερ­θεί το 2016 στον Ντό­ναλντ Τραμπ χρη­σι­μο­ποιώ­ντας την έκφραση «το κακό», σημειώ­νει το αμε­ρι­κα­νικό τηλε­ο­πτικό δίκτυο.

 

Στη συνέ­ντευξη που παρα­χώ­ρη­σαν έξω από τον Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ εξήρε τον Έλληνα ηγέτη και τον απο­κά­λεσε έναν ιδιαί­τερο άνθρωπο που κάνει εξαι­ρε­τική δουλειά, προ­στί­θε­ται στο δημο­σί­ευμα. Ερω­τη­θείς από έναν δημο­σιο­γράφο σχετικά με το σχόλιο του Τσίπρα, που είχε γίνει το 2016, ενώ βρι­σκό­ταν σε εξέλιξη η προ­ε­κλο­γική εκστρα­τεία των ΗΠΑ, ο Τραμπ αστειεύ­θηκε λέγο­ντας «μακάρι να το γνώριζα αυτό πριν από την ομιλία μου».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είχε μια παρα­γω­γική συνά­ντηση με τον Τραμπ και «δεν αισθάν­θηκε ότι απει­λεί­ται καμιά στιγμή» κατά τη διάρ­κεια των συνο­μι­λιών, προ­σθέ­τει το ABC News στο δημο­σί­ευμα, το οποίο εν μέρει βασί­ζε­ται στις αντα­πο­κρί­σεις διεθνών πρα­κτο­ρείων ειδή­σεων.

Ο Έλληνας ηγέτης επι­σή­μανε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινές αξίες»: «Μην ξεχνάτε ότι οι αξίες της δημο­κρα­τίας και της ελευ­θε­ρίας γεν­νή­θη­καν στην Ελλάδα. Είναι αξίες που δια­περ­νούν τον αμε­ρι­κα­νικό πολι­τι­σμό και την αμε­ρι­κα­νική παρά­δοση. Ο πρό­ε­δρος (Τραμπ) συνε­χί­ζει τώρα αυτή την παρά­δοση», είπε.

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ είπε ότι πολλοί ξένοι ηγέτες ήταν νευ­ρι­κοί πριν τον συνα­ντή­σουν. Ωστόσο «έχω πολύ καλές σχέσεις με τους ηγέτες σχεδόν κάθε χώρας με την οποία συν­δια­λέ­χθηκα», ανέφερε. Ο Τραμπ σημεί­ωσε πως η Ελλάδα «πέρασε πολλά» κατά τη διάρ­κεια της παρα­τε­τα­μέ­νης περιό­δου οικο­νο­μι­κών δυσχε­ρειών αλλά δεσμεύ­τηκε πως οι ΗΠΑ θα συνε­χί­σουν να στέκουν στο πλευρό της χώρας καθώς εφαρ­μό­ζει το πρό­γραμμα στή­ρι­ξης.

«Ο αμε­ρι­κα­νι­κός λαός στέ­κε­ται στο πλευρό του ελλη­νι­κού λαού καθώς ανα­κάμ­πτει από την οικο­νο­μική κρίση που έπληξε πρό­σφατα τη χώρα του», ανέφερε ο Τραμπ. «Μια ισχυρή Ελλάδα που ευη­με­ρεί προ­σφέ­ρει τερά­στιες ευκαι­ρίες για το εμπόριο, τις επεν­δύ­σεις και τη δημιουρ­γία θέσεων εργα­σίας», συνέ­χισε.

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ πρό­σθεσε πως η κυβέρ­νησή του ενη­μέ­ρωσε το Κογκρέσο για τη δυνη­τική συμ­φω­νία ανα­βάθ­μι­σης των αερο­σκα­φών F-16 της ελλη­νι­κής Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρίας, μια συμ­φω­νία που μπορεί να φθάσει σε αξία τα 2,4 δισεκ. δολάρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανα­φέρ­θηκε επίσης στο ζήτημα του NATO. Δήλωσε ότι είναι σημα­ντικό η Τουρκία να συνε­χί­σει να τηρεί τις δεσμεύ­σεις της στο πλαίσιο του NATO και προ­ση­λω­μένη στην ευρω­παϊκή της κατεύ­θυνση, παρά τις εντά­σεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουά­σινγ­κτον, καθώς και ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ.

«Συνε­χί­ζουμε να υπο­στη­ρί­ζουμε την πορεία της Τουρ­κίας προς την Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τη σεβό­μα­στε ως περι­φε­ρειακή δύναμη και πιστεύ­ουμε ότι πρέπει να παρα­μεί­νει στραμ­μένη στην ευρω­παϊκή της προ­ο­πτική».

Ο γερ­μα­νι­κός Τύπος για τη συνά­ντηση Τσίπρα – Τραμπ

Το θετικό κλίμα κατά τη συνά­ντηση του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κατα­γρά­φε­ται στις ανα­φο­ρές των γερ­μα­νι­κών ΜΜΕ, κυρίως με ανα­με­τά­δοση ρεπορ­τάζ των πρα­κτο­ρείων ειδή­σεων.

«Ο Τραμπ και ο Τσίπρας κατα­κλύ­ζουν ο ένας τον άλλον με επαί­νους», είναι ο τίτλος δημο­σιεύ­μα­τος στην ηλε­κτρο­νική σελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επι­ση­μαί­νε­ται ότι κατά την συνά­ντησή τους στην Ουά­σιγ­κτον οι δύο ηγέτες δεν φεί­σθη­καν επαίνων ο ένας για τον άλλον. «Σε ένα σημείο, η διάθεση ωστόσο παγώνει», γράφει η εφη­με­ρίδα, ανα­φε­ρό­μενη στην κριτική που είχε ασκήσει ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλάδας στον Ντό­ναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. «Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ επι­βε­βαί­ωσε τα βήματα προόδου που έχει επι­τύ­χει η Ελλάδα. Η Ελλάδα κάνει εξαι­ρε­τική δουλειά, είπε ο Τραμπ την Τρίτη στην Ουά­σιγ­κτον. Είπε στον Τσίπρα ότι θα στη­ρί­ξει ένα υπεύ­θυνο σχέδιο για ελά­φρυνση χρέους», ανα­φέ­ρει η FAZ και επι­ση­μαί­νει ότι το ίδιο είχε δηλώσει και ο προ­κά­το­χός του, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το ΔΝΤ ζητάει ελά­φρυνση του χρέους μέσω επι­μή­κυν­σης του χρόνου απο­πλη­ρω­μής των δανείων ή χαμη­λό­τε­ρων επι­το­κίων.

«Καλό κλίμα παρά τις παλαιό­τε­ρες επι­κρί­σεις», τιτλο­φο­ρεί­ται το δεύτερο μέρος της αντα­πό­κρι­σης της Frankfurter Allgemeine Zeitung από την Ουά­σιγ­κτον, στο οποίο παρα­τί­θε­νται η δήλωση του Ντό­ναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ στέ­κο­νται στο πλευρό της Ελλάδας και ο έπαινος για την επί­τευξη του στόχου του 2% του ΑΕΠ που θέτει το ΝΑΤΟ για τις αμυ­ντι­κές δαπάνες των μελών του. «Ο αρι­στε­ρής κατεύ­θυν­σης Πρω­θυ­πουρ­γός είχε κατά τη διάρ­κεια της αμε­ρι­κα­νι­κής προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου εκφρά­σει κριτική στον δεξιό λαϊ­κι­στή αου­τσάι­ντερ Τραμπ. Είχε πει τότε ότι ο ρεπου­μπλι­κά­νος εκφρά­ζει μια σειρά από κακές ιδέες. Και είπε ο Τραμπ: Μακάρι να το ήξερα πριν από την ομιλία μου, ενώ ο κ. Τσίπρας αντέ­δρασε απο­φεύ­γο­ντας την ερώτηση. Υπάρ­χουν μεταξύ των δύο χωρών πολλές προ­ο­πτι­κές προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σει κανείς να λύσει τις δια­φο­ρές, δήλωσε», ανα­φέ­ρει η εφη­με­ρίδα κι επι­ση­μαί­νει την συμ­φω­νία των δύο κυβερ­νή­σεων για την ανα­βάθ­μιση των ελλη­νι­κών μαχη­τι­κών F-16, την οποία θα πρέπει να εγκρί­νει το Κογκρέσο. «Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες της Αμε­ρι­κής έβλεπαν ανέ­κα­θεν στην Ελλάδα έναν σημα­ντικό δια­τλα­ντικό εταίρο στην ταρα­χώδη περιοχή της Μεσο­γείου μεταξύ της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανα­το­λής και της Τουρ­κίας. Επι­πλέον, δια­τη­ρούν στο ελλη­νικό νησί της Κρήτης μια μεγάλη στρα­τιω­τική βάση», κατα­λή­γει το δημο­σί­ευμα.

Ρεπορ­τάζ από την επί­σκεψη του Πρω­θυ­πουρ­γού στον Λευκό Οίκο φιλο­ξε­νεί στην ηλε­κτρο­νική της έκδοση και η Münchner Merkur, η οποία επι­ση­μαί­νει ότι ο Ντό­ναλντ Τραμπ επι­βε­βαί­ωσε ότι η Ελλάδα, μετά τις οικο­νο­μι­κές δυσκο­λίες, έχει επι­τύ­χει πρόοδο. Η Ελλάδα κάνει «κατα­πλη­κτική δουλειά», είπε ο Τραμπ, ανα­φέ­ρει η εφη­με­ρίδα και τονίζει ότι και το ΔΝΤ πιστο­ποί­ησε ότι η Ελλάδα πέτυχε ή ακόμη και ξεπέ­ρασε τους στόχους ανά­πτυ­ξης. «Η επι­κε­φα­λής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφα­νί­στηκε την Δευτέρα μετά από την συνά­ντηση με τον Τσίπρα όλο επαί­νους για τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις. «Συνε­χά­ρην τον Πρω­θυ­πουργό και τον ελλη­νικό λαό για τις αξιο­ση­μεί­ω­τες μεταρ­ρυθ­μί­σεις, τις οποίες έκανε η Ελλάδα εφαρ­μό­ζο­ντας δύσκο­λες κατευ­θυ­ντή­ριες γραμμές, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της μεταρ­ρύθ­μι­σης των συντά­ξεων και του φόρου εισο­δή­μα­τος». Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη: «Σε ό,τι αφορά μια ελά­φρυνση χρέους με την στήριξη των ευρω­παίων εταίρων της, η Ελλάδα πρέπει να εφαρ­μό­σει το πρό­σφατα επί της αρχής υιο­θε­τη­θέν από το ΔΝΤ πρό­γραμμα, προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρώ­σει επι­τυ­χώς το πρό­γραμμα βοή­θειας το 2018″» κατα­λή­γει το δημο­σί­ευμα της εφη­με­ρί­δας του Μονάχου.

 

Εκτενές ρεπορ­τάζ, με βάση τις αντα­πο­κρί­σεις των πρα­κτο­ρείων ειδή­σεων, από την συνά­ντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντό­ναλντ Τραμπ φιλο­ξε­νεί στην ιστο­σε­λίδα του και το δεύτερο κανάλι της γερ­μα­νι­κής δημό­σιας τηλε­ό­ρα­σης ZDF, υπό τον τίτλο «Τσίπρας και Τραμπ σε πορεία τρυ­φε­ρό­τη­τας». «Κατά την συνά­ντηση στην Ουά­σιγ­κτον ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ γέμισε τον έλληνα Πρω­θυ­πουργό Τσίπρα επαί­νους. Η Ελλάδα σημεί­ωσε πρόοδο στις μεταρ­ρυθ­μί­σεις και έκανε κατα­πλη­κτική δουλειά, είπε ο Τραμπ. Και ο Τσίπρας είχε μόνο καλά λόγια στις απο­σκευές του – τον προη­γού­μενο χρόνο ηχούσε δια­φο­ρε­τικά», ανα­φέ­ρει το ρεπορ­τάζ, στο οποίο περι­λαμ­βά­νο­νται οι δηλώ­σεις του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου για τις καλές εξε­λί­ξεις στην Ελλάδα μετά τις οικο­νο­μι­κές δυσκο­λίες, αλλά και η στήριξη σε ένα «υπεύ­θυνο σχέδιο ελά­φρυν­σης του χρέους». Στο ίδιο δημο­σί­ευμα γίνεται αναφορά στις δηλώ­σεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τις επι­δό­σεις της οικο­νο­μίας και τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις, αλλά και στην ικα­νο­ποί­ηση που εξέ­φρασε ο Ντό­ναλντ Τραμπ για την διάθεση του 2% του ΑΕΠ της χώρας σε αμυ­ντι­κές δαπάνες, όπως ορίζει το ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι ο τίτλος δημο­σιεύ­μα­τος της γερ­μα­νό­φω­νης υπη­ρε­σίας της Deutsche Welle: «Τραμπ και Τσίπρας κατα­κλύ­ζο­νται από επαί­νους», γράφει η DW και επι­ση­μαί­νει: «ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ φαί­νε­ται να έχει ανα­κα­λύ­ψει την αγάπη του για την Ελλάδα. Κατά την επί­σκεψη του έλληνα πρω­θυ­πουρ­γού είναι γεμάτος επαί­νους. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει στροφή 180 μοιρών» και προ­σθέ­τει ότι οι δύο ηγέτες δεν μοιά­ζουν μεταξύ τους, αλλά προ­φα­νώς προσ­δο­κούν οφέλη από μια καλή διμερή σχέση. Το δημο­σί­ευμα παρα­θέ­τει τις δηλώ­σεις του προ­έ­δρου Τραμπ για την «εξαι­ρε­τική δουλειά» που κάνει η Ελλάδα στην εφαρ­μογή του προ­γράμ­μα­τος στή­ρι­ξης, αλλά και την δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την ελά­φρυνση του χρέους και τις επεν­δύ­σεις, οι οποίες «προ­σφέ­ρουν ευκαι­ρίες για το αμε­ρι­κα­νικό εμπόριο και μπορούν να δημιουρ­γή­σουν θέσεις εργα­σίας».

Σύντομο ρεπορ­τάζ από τη συνά­ντηση στην Ουά­σιγ­κτον φιλο­ξε­νεί­ται ακόμη στον ιστό­τοπο του ιδιω­τι­κού ενη­με­ρω­τι­κού τηλε­ο­πτι­κού σταθμού ntv, ενώ ανα­πα­ρα­γωγή τηλε­γρα­φη­μά­των από την Ουά­σιγ­κτον γίνεται και από την Stuttgarter Zeitung.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.