ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιοι Ρόδιοι μαθητές αρίστευσαν στις Πανελλαδικές

news room 18 λεπτά ανάγνωση
1

Ενα τέλος στην αγωνία των υπο­ψη­φίων δόθηκε χθες Παρα­σκευή, καθώς αναρ­τή­θη­καν στα λύκεια της Ρόδου οι βαθ­μο­λο­γίες για τις Πανελ­λή­νιες Εξε­τά­σεις. Τα φετινά απο­τε­λέ­σματα δεν συνο­δεύ­ο­νται από στα­τι­στικά των επι­δό­σεων (μόνο σε ελά­χι­στες περι­πτώ­σεις έγινε ο υπο­λο­γι­σμός των μορίων του κάθε μαθητή), οπότε και η αγωνία για την ασφα­λέ­στερη εικόνα των βάσεων παρα­τεί­νε­ται μέχρι τη Δευτέρα. Οι υπο­ψή­φιοι, οι οποίοι κατά­φε­ραν να συγκε­ντρώ­σουν υψηλή βαθ­μο­λο­γία και παίρ­νουν το «εισι­τή­ριο» για το ανώτατο εκπαι­δευ­τικό ίδρυμα που επι­θυ­μούν «πανη­γυ­ρί­ζουν» για την επι­βρά­βευση των κόπων τους, το ίδιο και οι οικο­γέ­νειές τους.

Σε γενικές γραμμές τα Λύκεια του νησιού μας πήγαν αρκετά καλά, με τους μαθητές και τις μαθή­τριές τους να πετυ­χαί­νουν υψηλή βαθ­μο­λο­γία ακόμη και σε μαθή­ματα, όπου τα θέματα χαρα­κτη­ρί­στη­καν ιδιαί­τερα δύσκολα, όπως τα μαθη­μα­τικά προ­σα­να­το­λι­σμού. Μόλις οκτώ μαθητές σε όλη την Ελλάδα έγραψαν άριστα στα μαθη­μα­τικά, οι δύο εκ των οποίων βρί­σκο­νται στη Ρόδο!

Όπως ανα­φέ­ρει σε δηλώ­σεις του στη «δημο­κρα­τική» ο προϊ­στά­με­νος της Διεύ­θυν­σης Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης Δωδε­κα­νή­σου, κ. Γιάννης Παπα­δο­μαρ­κά­κης, σύμφωνα με την εικόνα που έχει σχη­μα­τι­σθεί μέχρι τώρα, οι επι­τυ­χίες των μαθητών είναι περισ­σό­τε­ρες σε σύγκριση με πέρυσι.

«Οι μαθητές τα πήγαν καλύ­τερα στις πανελ­λή­νιες σε σύγκριση με πέρυσι. Του­λά­χι­στον αυτή την εικόνα έχουμε σχη­μα­τί­σει με την ανάρ­τηση των απο­τε­λε­σμά­των στα σχολεία. Να πούμε ότι η δια­δι­κα­σία της ανάρ­τη­σης εξε­λί­χθηκε ομαλά. Κάποιοι μαθητές προ­σήλ­θαν στα σχολεία για να μάθουν τα απο­τε­λέ­σματα και άλλοι προ­τί­μη­σαν να τα δουν από τον υπο­λο­γι­στή στο σπίτι τους. Εύχομαι καλή στα­διο­δρο­μία σε όλους τους επι­τυ­χό­ντες, να έχουν ένα χαρού­μενο και ξένοια­στο καλο­καίρι. Στα παιδιά που δεν πέτυχαν το στόχο τους, θέλω να πω ότι δεν χάθηκε καμία ευκαι­ρία. Έχουν τη δυνα­τό­τητα να προ­σπα­θή­σουν ξανά για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν τα όνειρά τους», είπε ο κ. Παπα­δο­μαρ­κά­κης.

Ο πρό­ε­δρος της Α ΕΛΜΕ Δωδε­κα­νή­σου, κ. Ανδρέας Μαρίνος δηλώνει για τις επι­τυ­χίες των μαθητών στις πανελ­λή­νιες: «Σήμερα ήρθαν τα απο­τε­λέ­σματα των πανελ­λα­δι­κών εξε­τά­σεων και όπως φαί­νε­ται τα Ροδι­τό­πουλα πήγαν πάρα πολύ καλά. Στην Καπνο­βιο­μη­χα­νία (3ο ΓΕΛ Ρόδου) σημειώ­θη­καν εξαι­ρε­τι­κές επι­τυ­χίες. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο που σημειώ­θη­καν δύο 20άρια στα Μαθη­μα­τικά από τα οχτώ 20άρια που σημειώ­θη­καν σε πανελ­λα­δικό επίπεδο! Θεωρώ ότι αυτή η χρονιά ξεπέ­ρασε την προη­γού­μενη. Παρά το γεγονός ότι ακού­γαμε μέχρι σήμερα πως υπήρξαν πολλά προ­βλή­ματα, τα απο­τε­λέ­σματα των εξε­τά­σεων και οι επι­δό­σεις των μαθητών ήρθαν να απο­δεί­ξουν το εντελώς αντί­θετο. Δυστυ­χώς όμως, καθυ­στέ­ρη­σαν πολύ να μας στεί­λουν τα μόρια ανα­λυ­τικά με ηλε­κτρο­νικό τρόπο. Αυτό μας δημιούρ­γησε πρό­βλημα στο να προσ­διο­ρί­σουμε με απόλυτη ακρί­βεια τα στοι­χεία. Γι αυτό σε όλα τα σχολεία συστά­θη­καν εκτά­κτως ομάδες που από το πρωί προ­σπά­θη­σαν να ενη­με­ρώ­σουν τους μαθητές για να υπο­λο­γί­σουν τα μόρια και τις βαθ­μο­λο­γίες. Θέλω να συγχαρώ τα Ροδι­τό­πουλα για τις εξαι­ρε­τι­κές τους επι­δό­σεις, τονί­ζο­ντας την πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι συνά­δελ­φοι καθη­γη­τές στην περιοχή μας».

Πού θα κυμαν­θούν

οι βάσεις

Αν και για πρώτη φορά τα απο­τε­λέ­σματα των Πανελ­λη­νίων 2017 δεν συνο­δεύ­ο­νται από επίσημα στα­τι­στικά στοι­χεία για τις σχο­λι­κές επι­δό­σεις των μαθητών, η πρώτη εκτί­μηση για το πού θα κυμαν­θούν οι βάσεις, είναι η εξής:

Όσον αφορά στο 4ο πεδίο που εντάσ­σο­νται οι Παι­δα­γω­γι­κές Σχολές, ανα­μέ­νε­ται σημα­ντική άνοδος των βάσεων, αφού σε σχέση με πέρυσι, η ζήτηση από πλευράς υπο­ψη­φίων έχει υπερ­δι­πλα­σια­στεί, ενώ και τα ζητή­ματα της Ιστο­ρίας και των Μαθη­μα­τι­κών απο­δεί­χτη­καν αρκετά εύκολα.

Στο 2ο και το 5ο πεδίο (Θετικών και Τεχνο­λο­γι­κών Επι­στη­μών και Επι­στη­μών Οικο­νο­μίας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής αντί­στοιχα), ανα­μέ­νε­ται πτώση των βάσεων, εξαι­τίας των χαμηλών επι­δό­σεων στα Μαθη­μα­τικά Προ­σα­να­το­λι­σμού. Ειδικά για το 5ο πεδίο, οι βάσεις ανα­μέ­νε­ται να κυμαν­θούν σε ιστο­ρικά χαμηλά. Για το 1ο και το 3ο επι­στη­μο­νικό πεδίο, που αφορούν τις Ανθρω­πι­στι­κές, Νομικές και Κοι­νω­νι­κές Επι­στή­μες και τις Επι­στή­μες Υγείας και Ζωής, ο αντα­γω­νι­σμός θα είναι μεγάλος για μία θέση στις δημο­φι­λείς σχολές, με τις αυξο­μειώ­σεις να είναι οριακές σε σχέση με πέρυσι.

Η πρώτη των πρώτων!

Η μαθή­τρια με την υψη­λό­τερη βαθ­μο­λο­γία στα Δωδε­κά­νησα και πιθα­νό­τατα από τις πρώτες ανά την Ελλάδα, είναι η Ανα­στα­σία Φου­τούλη. Η Ανα­στα­σία είναι μαθή­τρια του μου­σι­κού σχο­λείου Ρόδου και συγκε­ντρώ­νει 19.708 μόρια έχοντας γράψει άριστα σε όλα τα μαθή­ματα (100% Φυσική, 100% Χημεία, 98% Βιο­λο­γία, 96% Εκθεση)! Είναι ίσως η μονα­δική φορά που το Μουσικό Σχολείο με την μεγάλη επι­τυ­χία της Ανα­στα­σίας πετυ­χαί­νει την πρωτιά στις πανελ­λή­νιες και εισά­γε­ται στην Ιατρική Αθηνών, όπως επι­θυ­μούσε. Η Ανα­στα­σία μίλησε στη «δημο­κρα­τική» για την επι­τυ­χία της και την προ­σπά­θεια που χρειά­στηκε να κατα­βά­λει για το προσ­δο­κώ­μενο απο­τέ­λε­σμα.

«Δεν έχω συνει­δη­το­ποι­ή­σει ακόμη το μέγεθος της επι­τυ­χίας… Είμαι πάρα πολύ χαρού­μενη, αλλά δεν μπορώ να πω ότι περί­μενα τόσο υψηλή βαθ­μο­λο­γία. Σίγουρα αυτή η επι­τυ­χία δεν ήρθε τυχαία. Χρειά­στη­καν πολλές θυσίες, απαι­τή­θηκε πολύ διά­βα­σμα και σίγουρα αρκετές στε­ρή­σεις.

Από την εμπει­ρία μου πλέον, μπορώ να πω ότι οι πανελ­λή­νιες εξε­τά­σεις απαι­τούν επιμονή και υπομονή και προ­σή­λωση στο στόχο. Βέβαια παίζει ρόλο και ο παρά­γο­ντας τύχη. Προ­σω­πικά, ήμουν πάντα καλή μαθή­τρια και δούλευα με πρό­γραμμα. Η προ­ε­τοι­μα­σία μου για τις πανελ­λή­νιες ξεκί­νησε από το Δεκέμ­βριο της 2ας Λυκείου. Την ύλη την είχα βγάλει μέχρι τις αρχές της τρίτης λυκείου και μετά έκανα επα­να­λή­ψεις.

Ευχα­ρι­στώ πολύ την οικο­γέ­νειά μου για την πολύ μεγάλη στήριξη και οπωσ­δή­ποτε τους καθη­γη­τές μου. Πραγ­μα­τικά δεν μπορώ να συνει­δη­το­ποι­ήσω την πρωτιά. Γνώριζα ότι ο αντα­γω­νι­σμός ήταν πολύ σκληρός… Ήξερα ότι υπάρ­χουν πολλοί καλοί μαθητές και η πρωτιά ήταν κάτι στο οποίο δεν υπο­λό­γιζα.

Χαί­ρο­μαι που κατα­φέρνω να μπω στην Ιατρική Αθηνών, την οποία ήθελα από την αρχή. Από την πρώτη λυκείου με συνέ­παιρ­ναν τα μαθή­ματα της βιο­λο­γίας και της ανθρω­πο­λο­γίας. Διάβαζα πολύ και συμ­με­τείχα σε μαθη­τι­κούς δια­γω­νι­σμούς. Λόγω της αγάπης μου για τη βιο­λο­γία και την ανθρω­πο­λο­γία πήρα την απόφαση να ακο­λου­θήσω την ιατρική επι­στήμη». Για την Ανα­στα­σία μίλησε και η διευ­θύ­ντρια του μου­σι­κού σχο­λείου, κα. Θεοδώρα Τσι­μπούρη, τονί­ζο­ντας: «Η Ανα­στα­σία είναι ένα εξαι­ρε­τικό και ταλα­ντούχο παιδί. Ερχόταν καθη­με­ρινά από Αρχάγ­γελο και παρα­κο­λου­θούσε μέχρι τις τελευ­ταίες ημέρες τα μαθή­ματα. Όλοι οι καθη­γη­τές της τη συγ­χαί­ρουμε για τη μεγάλη της επι­τυ­χία. Πέρα από καλή μαθή­τρια είναι και εξαι­ρε­τική μου­σι­κός! Συγ­χαί­ρουμε την Ανα­στα­σία αλλά και όλα τα παιδιά του σχο­λείου μας. Σε ένα σχολείο με πολύ περισ­σό­τε­ρες απαι­τή­σεις από άποψη ωραρίου και προ­γράμ­μα­τος σπουδών είναι σημα­ντικό να έχουμε αυτή τη χρονιά πολλούς μαθητές που πέτυχαν υψηλή βαθ­μο­λο­γία στις πανελ­λή­νιες εξε­τά­σεις».

Οι μαθητές που συγκέ­ντρω­σαν υψηλά μόρια μιλούν για την επι­τυ­χία τους στη «δημο­κρα­τική»

Μανώλης  Χατζη­νι­κή­τας ΓΕΛ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ

18229 μόρια

«Οι πανελ­λή­νιες εξε­τά­σεις απαι­τούν πρό­γραμμα και στο­χο­προ­σή­λωση. Προ­σω­πικά έκανα πολλές ασκή­σεις στη φυσική και εξοι­κειώ­θηκα. Δεν μπορώ να πω ότι διάβαζα ιδιαί­τερα. Έλυνα διαρκώς ασκή­σεις φυσικής… Βρήκα την κλίση μου στη φυσική και στη βιο­λο­γία. Από την αρχή στόχευα στην ιατρική και θέλω να πιστεύω ότι θα κατα­φέρω να μπω στη σχολή. Δια­φο­ρε­τικά θα ακο­λου­θήσω τον κλάδο της βιο­λο­γίας».

Δέσποινα Μαυ­ρουδή ΓΕΛ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ 18439 μόρια

«Οι πανελ­λή­νιες εξε­τά­σεις παρου­σιά­ζο­νται στους μαθητές ως κάτι το πολύ τρομερό, κάτι που κατά την προ­σω­πική μου άποψη δεν ισχύει. Προ­φα­νώς και είναι μία σοβα­ρό­τατη δια­δι­κα­σία, είναι μία επίσημη δια­γω­νι­στική δια­δι­κα­σία όμως με υπομονή και συνε­χείς επα­να­λή­ψεις μπορείς να πετύ­χεις το στόχο σου και μάλιστα χωρίς να στε­ρη­θείς πολλά πράγ­ματα.

Εγώ διάβαζα καθη­με­ρινά για το σχολείο και το φρο­ντι­στή­ριο. Ποτέ δε διάβαζα μετά τις 10 το βράδυ. Δεν είναι δυνατό να δια­βά­ζει κανείς 24 ώρες το 24ωρο. Ευχα­ρι­στώ τους καθη­γη­τές και τους γονείς μου που ήταν πάντα δίπλα μου και με στή­ρι­ζαν.

Θέλω να περάσω στην ΑΣΟΕΕ και αργό­τερα να κάνω μετα­πτυ­χιακό στη διε­θνο­λο­γία. Θα ήθελα να φύγω στο εξω­τε­ρικό καθώς θεωρώ ότι ο τομέας με τον οποίο θέλω να ασχο­ληθώ δεν έχει ανα­πτυ­χτεί στην Ελλάδα».

Δέσποινα Θεδω­ρά­του ΓΕΛ Ιαλυσού 18379 μόρια

«Χαί­ρο­μαι πολύ για την επι­τυ­χία μου και πιστεύω ότι περνάω στη σχολή μαθη­μα­τι­κών που επέλεξα. Νιώθω ότι αντα­μεί­φθη­καν οι κόποι μου γιατί διάβαζα εντα­τικά, ειδικά τους δύο τελευ­ταί­ους μήνες».

Ευαγ­γε­λία Κούλ­λα­ρου, ΓΕΛ Ιαλυσού, 17939 μόρια

«Αισθά­νο­μαι πολύ χαρού­μενη για την επι­τυ­χία μου. Ήταν μία προ­σπά­θεια που ξεκί­νησε κάποια χρόνια πριν και απο­τε­λεί μεγάλη ικα­νο­ποί­ηση για μένα η αντα­μοιβή των κόπων μου. Θα ήθελα να ευχα­ρι­στήσω τις φιλο­λό­γους Καίτη Καρ­δού­λια και Ελένη Τσίκκη γιατί σε αυτή μου την προ­σπά­θεια μού προ­σέ­φε­ραν τα καλύ­τερα εφόδια για να πετύχω. Ευχα­ρι­στώ την οικο­γέ­νειά μου που είναι πάντα δίπλα μου στη­ρί­ζο­ντας τις όποιες επι­λο­γές μου. Στα παιδιά που δεν πέρασαν θέλω να πω ότι τίποτε δεν χάθηκε. Θα πρέπει να συνε­χί­ζουν να διεκ­δι­κούν τα όνειρά τους»

Ιωάννα Βασι­λα­ράκη, ΓΕΛ ΙΑΛΥΣΟΥ 18492 μόρια

«Συμ­με­τείχα στις πανελ­λή­νιες για δεύτερη φορά, γιατί επι­ζη­τούσα μία αλλαγή στις προ­ο­πτι­κές της στα­διο­δρο­μίας μου. Τα συναι­σθή­ματά μου για την επι­τυ­χία αυτή είναι συγκί­νηση, που επι­τέ­λους τελε­σφό­ρησε η προ­σπά­θειά μου και ευγνω­μο­σύνη στους συνο­δοι­πό­ρους μου, οικο­γέ­νεια και καθη­γη­τές. Προ­τρέπω τα παιδιά που θα μπουν στην δια­δι­κα­σία αυτή να συνει­δη­το­ποι­ή­σουν ότι το άγχος δεν ωφελεί και δεν έχουν παρά να πιστέ­ψουν στους εαυτούς τους».

Ελένη Γρίβα, ΓΕΛ Ιαλυσού 18620 μόρια

«Η επι­τυ­χία αυτή ήρθε μετά από πάρα πολύ διά­βα­σμα… Λίγα σαβ­βα­το­κύ­ριακα κατά­φερα να βγω. Έδινα δεύτερη φορά φέτος… Πέρυσι πέρασα στις Πολι­τι­κές Επι­στή­μες οπότε ξανα­έ­δωσα για να μπω στη Νομική. Ενθαρ­ρύνω όλους όσοι δεν πέρασαν με την πρώτη να ξανα­δώ­σουν, πραγ­μα­τικά αξίζει να ξανα­προ­σπα­θή­σεις για να δεις τις ικα­νό­τη­τές σου. Θα πρέπει πάντα να δια­τη­ρείς όσο μπορείς τη ψυχραι­μία σου».

Νίκος Ζερβός, 1ο ΓΕΛ, 19048 μόρια

«Δεν χρειά­ζε­ται άγχος. Οι Πανελ­λή­νιες απαι­τούν πρό­γραμμα και ψυχραι­μία. Το παν είναι να δια­χει­ρι­στείς το άγχος σου. Οι πρώτοι τέσσερις-πέντε μήνες της τρίτης λυκείου ήταν οι πιο δύσκο­λοι και μετά τα πράγ­ματα κυλού­σαν πιο εύκολα. Μπαίνω στο Μαθη­μα­τικό Κρήτης που ήθελα και αισθά­νο­μαι ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από το απο­τέ­λε­σμα. Ευχα­ρι­στώ την οικο­γέ­νειά μου, τους καθη­γη­τές και τους φίλους μου που με στή­ρι­ξαν σε αυτή μου την προ­σπά­θεια».

Ελένη Ποδη­ματά, 1ο ΓΕΛ, 18818 μόρια

«Νιώθω ευγνω­μο­σύνη απέ­να­ντι στους καθη­γη­τές μου ,στους ανθρώ­πους που ήταν πλάι μου και ,κυρίως,απέ­να­ντι στους γονείς μου που υπέ­στη­σαν, μαζί με εμένα, μια τόσο ψυχο­φθόρα δια­δι­κα­σία, όπως αυτή των πανελ­λη­νίων εξε­τά­σεων! Βλέ­πο­ντας τα απο­τε­λέ­σματα συνει­δη­το­ποί­ησα την τύχη που χρειά­ζε­ται κάθε τέτοιου είδους εξέταση ,καθώς ειδα τη βαθ­μο­λο­γία παιδιών να απέχει παρα­σάγ­γας από αυτή που πραγ­μα­τικά άξιζαν!».

Γιώργος Δια­κο­πα­να­γιώ­της, 1ο ΓΕΛ, 18570 μόρια

«Είμαι ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από τους βαθμούς μου, πέρα από κάποιες απρο­σε­ξίες στη Φυσική. Στόχος μου είναι η Ιατρική. Είναι το μόνο που θέλω να ακο­λου­θήσω κι ελπίζω να περάσω. Ευχα­ρι­στώ τους καθη­γη­τές και την οικο­γέ­νειά μου. Χωρίς αυτούς αυτούς δεν θα μπο­ρούσα να τα είχα κατα­φέ­ρει.

Αυτό που κερ­δί­ζει τελικά κανείς από τις πανελ­λή­νιες είναι η γνω­ρι­μία με τον ίδιο του τον εαυτό και τις ικα­νό­τη­τές του. Πριν μπω σε αυτή τη δια­δι­κα­σία πιστεύα ότι η επι­τυ­χία στη ζωή δεν εξαρ­τά­ται από 4 δια­γω­νί­σματα. Δεν δεί­χνουν την αξία του μαθητή οι πανελ­λή­νιες».

Σωτήρης Σοκο­ρέ­λος, 1ο ΓΕΛ Ρόδου, 18110 μόρια

«Ευχα­ρι­στώ τους καθη­γη­τές μου που ήταν πάντα δίπλα μου. Ευχα­ρι­στώ ιδιαί­τερα την οικο­γέ­νειά μου που είναι το στή­ριγμά μου. Η αλήθεια είναι ότι περί­μενα κάτι καλύ­τερο. Θεωρώ ότι αυτή τη φορά έπαιξε ρόλο ο παρά­γο­ντας τύχη. Πολλοί καλοί μαθητές άξιζαν κάτι καλύ­τερο και δεν πέτυχαν το απο­τέ­λε­σμα που ήθελαν λόγω συγκυ­ριών. Προ­σω­πικά έκανα μία μεγάλη προ­σπά­θεια και βλέπω πλέον μπροστά».

Νίκος Δαμου­λά­κης, 1ο ΓΕΛ, 18189 μόρια

«Δεν θα κρύψω ότι περί­μενα κάτι καλύ­τερο. Είμαι παρόλα αυτά ευχα­ρι­στη­μέ­νος με το απο­τέ­λε­σμα. Στόχευα στην Ιατρική αλλά μάλλον περνάω στη Βιο­λο­γία. Τα φετινά θέματα ήταν πολύ πιο δύσκολα σε σύγκριση με πέρυσι. Τελικά είναι και θέμα τύχης τι θέματα θα πέσουν. Αυτή τη χρονιά δεν ήταν η τύχη με το μέρος μας αφού η Βιο­λο­γία απαι­τούσε περισ­σό­τερο κριτική σκέψη, ο μαθητής δεν είχε προ­ε­τοι­μα­στεί για κάτι τέτοιο ήταν πρω­το­τυ­πία αυτή… πολλοί μαθητές αφιέ­ρω­σαν άπειρο χρόνο στην απο­μνη­μό­νευση του βιβλίου και έγραψαν ένα βαθμό που δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στις ικα­νό­τη­τές τους».

Τσα­μπίκα Κάτρη, Μουσικό σχολείο, 18218 μόρια

«Ήθελε πολλή προ­σπά­θεια για ένα καλό απο­τέ­λε­σμα στις πανελ­λή­νιες. Το πιο σημα­ντικό απ’ όλα είναι να μην υπάρχει άγχος και να έχει ο μαθητής στήριξη από την οικο­γέ­νειά του. Χρεια­ζό­ταν ισορ­ρο­πία ανάμεσα σε εξόδους και υπο­χρε­ώ­σεις. Κατά τα λοιπά, ήταν μία υπο­φερτή δια­δι­κα­σία. Με συγκέ­ντρωση και υπομονή μπο­ρού­σες να πετύ­χεις. Είμαι χαρού­μενη για το απο­τέ­λε­σμα, όλοι οι φίλοι και συγ­γε­νείς μου χάρηκαν. Ευχα­ρι­στώ όλους όσοι στά­θη­καν δίπλα μου και ανυ­πο­μονώ να μπω στη Νομική».

Ο έφηβος βου­λευ­τής

Γιώργος Μπα­κά­λης

Τον Γιώργο Μπακάλη, μαθητή του ΓΕΛ Κρε­μα­στής, τον γνώρισε το πανελ­λή­νιο από την τοπο­θέ­τησή του στη Βουλή των Εφήβων για το μάθημα των Αρχαίων Ελλη­νι­κών. Συγκε­κρι­μένα ο έφηβος βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου Γιώργος Μπα­κά­λης κατη­γό­ρησε τον τότε υπουργό Παι­δείας, κ. Φίλη για εμμονή στην περι­κοπή διδα­κτι­κών ωρών των Αρχαίων Ελλη­νι­κών. «Όπως ένα φυτό δεν μπορεί να επι­βιώ­σει χωρίς τις ρίζες του, έτσι και τα Νέα Ελλη­νικά δεν μπορούν να επι­βιώ­σουν χωρίς τα Αρχαία», είχε δηλώσει ο έφηβος βου­λευ­τής.

Ο Γιώργος Μπα­κά­λης συγκέ­ντρωσε 18706 μόρια και στο­χεύει στην ΑΣΟΕΕ. Με δηλώ­σεις του στη «δημο­κρα­τική» ανα­φέ­ρει ότι περί­μενε να συγκε­ντρώ­σει αυτό τον αριθμό των μορίων. Δεν χάρηκε τόσο για τη δική του επι­τυ­χία όσο για την επι­τυ­χία της φίλης του Ευε­λί­νας Ρούμπου, η οποία συγκε­ντρώ­νει 19.290 μόρια και εισά­γε­ται στην Ιατρική. Την Ευελίνα τη γνώρισε στη Βουλή των Εφήβων και ο ένας υπο­στή­ριζε τον άλλο κατά την προ­ε­τοι­μα­σία των πανελ­λη­νίων εξε­τά­σεων. Η Ευελίνα μένει στην Εύβοια όπου την επι­σκέ­φθηκε ο Γιώργος για να μάθουν μαζί τα απο­τε­λέ­σματα.

Μιλώ­ντας στη δημο­κρα­τική, ο Γιώργος Μπα­κά­λης δήλωσε για την επι­τυ­χία τη δική του και την επι­τυ­χία της φίλης του: «Εννο­εί­ται ότι οι πανελ­λή­νιες εξε­τά­σεις απαι­τούν κόπο, προ­σή­λωση, στε­ρή­σεις και αρκετή δουλειά… Είναι όμως ωραία η αίσθηση της ικα­νο­ποί­η­σης των προ­σπα­θειών σου. Η αλήθεια είναι ότι θα περί­μενα να τα πάω καλύ­τερα στα μαθη­μα­τικά… Είχα μεγα­λύ­τε­ρες προσ­δο­κίες στο συγκε­κρι­μένο μάθημα. Πιστεύω γενικά ότι πρέπει να θέτουμε υψη­λό­τε­ρους στόχους για να πετύ­χουμε το μέγιστο των δυνα­το­τή­των μας. Χάρηκα για την επι­τυ­χία μου. Η βάση της σχολής Διοι­κη­τι­κής Επι­στή­μης και Τεχνο­λο­γίας του Οικο­νο­μι­κού Πανε­πι­στη­μίου Αθηνών, ήταν εφικτή για μένα… Ήμουν σίγου­ρος ότι θα τα κατα­φέρω. Πολύ περισ­σό­τερο όμως χάρηκα με την επι­τυ­χία της Ευε­λί­νας. Η δική της προ­σπά­θεια να πάρει το εισι­τή­ριο για την ιατρική Αθηνών ήταν πολύ πιο δύσκολη»

Η Ευελίνα μίλησε επίσης στη «δημο­κρα­τική», τονί­ζο­ντας: «Η αλήθεια είναι ότι ένας είχε στή­ριγμα τον άλλο κατά την προ­ε­τοι­μα­σία των πανελ­λη­νίων. Το απο­τέ­λε­σμα μάς δικαιώ­νει για την προ­σπά­θειά μας. Υπήρξαν δύσκο­λες στιγμές με αρκετό άγχος που ξεπερ­νού­σαμε με αισιο­δο­ξία. Χρειά­στηκε να δου­λέ­ψουμε σκληρά και χρειά­στηκε να στερηθώ πράγ­ματα για να κατα­φέρω κατά τη διάρ­κεια του σχο­λι­κού έτους, να κάνω τρία ταξίδια στη Ρόδο. Τώρα μπο­ρούμε επι­τέ­λους να απο­λαύ­σουμε το απο­τέ­λε­σμα των προ­σπα­θειών μας».

ΚΑΖΟΥΛΛΕΙΟ-

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

Από το Σύλλογο Διδα­σκό­ντων και τη Διεύ­θυνση του 2ου Λυκείου Ρόδου – Καζούλ­λειου εκδό­θηκε η ακό­λουθη ανα­κοί­νωση: «Ο Σύλ­λο­γος Διδα­σκό­ντων και η Διεύ­θυνση του 2ου Λυκείου Ρόδου – Καζούλ­λειου συγ­χαί­ρουν θερμά τους μαθητές του σχο­λείου για τις επι­δό­σεις τους στις Πανελ­λή­νιες Εξε­τά­σεις. Το 2ο Λύκειο Ρόδου – Καζούλ­λειο, κατόρθωσε-και φέτος- να επι­δεί­ξει υψηλές βαθ­μο­λο­γι­κές επι­δό­σεις και ειδικά στο μάθημα της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσσας, στο οποίο παρα­δο­σιακά οι βαθ­μο­λο­γίες κυμαί­νο­νται πανελ­λη­νίως σε χαμηλά επίπεδα.. Για εμάς, τους εκπαι­δευ­τι­κούς, δεν υπάρχει μεγα­λύ­τερη δικαί­ωση από τα ικα­νο­ποι­η­μένα πρόσωπα των μαθητών μας, οι οποίοι είδαν τις κοπιώ­δεις προ­σπά­θειές τους να ευο­δώ­νο­νται με τον καλύ­τερο δυνατό τρόπο. Η επι­τυ­χία αυτών των παιδιών, των αυρια­νών επι­στη­μό­νων και επαγ­γελ­μα­τιών, μας επι­τρέ­πει να ατε­νί­ζουμε το μέλλον μας, ως κοι­νω­νία, με αυξη­μένη αισιο­δο­ξία. Σημα­ντι­κός αριθμός μαθητών συγκέ­ντρωσε την απαι­τού­μενη βαθ­μο­λο­γία, η οποία και τους επι­τρέ­πει (σε αναμονή των βάσεων εισα­γω­γής) να εισα­χθούν στις Σχολές προ­τί­μη­σης τους. Ως εκπαι­δευ­τι­κοί αισθα­νό­μα­στε τιμή και υπε­ρη­φά­νεια για αυτή τους την επι­τυ­χία. Πολλά συγ­χα­ρη­τή­ρια πρέπει να απο­δο­θούν και στους γονείς των μαθητών, οι οποίοι, σε κάθε βήμα του πολύ­χρο­νου κι επί­πο­νου αγώνα τους, στά­θη­καν άοκνοι συμπα­ρα­στά­τες.

Ασφαλώς, ένα ατυχές απο­τέ­λε­σμα δεν πρέπει να αντι­με­τω­πί­ζε­ται με απο­γο­ή­τευση και πικρία. Οι προ­ο­πτι­κές και οι ευκαι­ρίες δρο­μο­λό­γη­σης και κατα­ξί­ω­σης, ακα­δη­μαϊκά και επαγ­γελ­μα­τικά, επ’ ουδενί δεν εξα­ντλού­νται. Το σημα­ντικό είναι τα παιδιά και οι γονείς τους να επα­νεκ­κι­νή­σουν τις προ­σπά­θειες με αυτο­πε­ποί­θηση, οργά­νωση και όραμα. Όλοι εμείς, στο 2ο ΓΕΛ Ρόδου, θα είμαστε πάντα δίπλα τους σε κάθε προ­σπά­θεια. Καζούλ­λειο Λύκειο –  παρά­δοση αρι­στείας».

Οι επι­τυ­χό­ντες

του 2ου ΓΕΛ

Παρα­σκευή Σκλάβου

2ο ΓΕΛ, 17938 Μόρια

«Είμαι πάρα πολύ χαρού­μενη από το απο­τέ­λε­σμα. Αυτή η προ­σπά­θεια και η απόφαση ήταν της τελευ­ταίας στιγμής, διότι ο πρω­ταρ­χι­κός μου στόχος ήταν να πάω στο Βέλγιο από όπου και κατά­γο­μαι. Υπέβαλα την αίτησή μου τον Μάρτιο και άρχισα την προ­σπά­θεια. Δεν είναι ότι δεν είχα ελεύ­θερο χρόνο κ.λπ. Διάβασα όμως πολύ καλά. Πρώτη μου επιλογή είναι η Νομική και θα ήθελα να πάω στην Θεσ­σα­λο­νίκη ή στην Κομο­τηνή. Από εκεί και πέρα δεν έχω πάρει ακόμη απόφαση εάν θα μείνω στην Ελλάδα ή όχι. Θα ήθελα όμως να δρα­στη­ριο­ποι­ηθώ στην Ελλάδα».

Υπα­πα­ντή Κατζέ, 2ο ΓΕΛ 17302, Μόρια

«Είμαι πάρα πολύ χαρού­μενη για τα απο­τε­λέ­ματα. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και επίπονη προ­σπά­θεια. Βέβαια υπήρχε σύστημα που έπρεπε να ακο­λου­θήσω στο διά­βα­σμα, με ασκή­σεις, τεστ κ.λπ. Είχα και την υπο­στή­ριξη του καθη­γητή μου γιατί σε πολλές περι­πτώ­σεις αμφέ­βαλλα αλλά με ενθάρ­ρυνε. Στόχος μου ήταν η σχολή για Ψυχο­λο­γία και από τα μόρια που έχω φαί­νε­ται ότι θα περάσω στην Κρήτη ή στην Θεσ­σα­λο­νίκη».

Ανα­στα­σία Καμπούρη, 2ο ΓΕΛ 16352 Μόρια

«Πραγ­μα­τικά είχα αγχωθεί πάρα πολύ. Ήταν μια πάρα πολύ επίπονη προ­σπά­θεια και η προ­ε­τοι­μα­σία θα έλεγα ότι ήταν ψυχο­φθόρα. Τα πήγα πολύ καλύ­τερα από ό,τι περί­μενα. Αφιέ­ρωσα πολύ χρόνο στο διά­βα­σμα. Στόχος μου είναι η σχολή για Ψυχο­λο­γία –αν και σκε­φτό­μουν αρχικά να φύγω στο εξω­τε­ρικό. Δεν ήμουν καθόλου σίγουρη από την αρχή για το τι θα κάνω. Είχαμε άγχος γιατί και η κατά­σταση δεν ήταν ξεκά­θαρη».

Εμμα­νουήλ Μπαρ­δά­νης, 2ο ΓΕΛ, 19147 Μόρια

«Όλοι είχαμε πάρα πολύ αγωνία για τα απο­τε­λέ­σματα. Στο διά­βα­σμα δεν έκανα υπερ­βο­λές, διάβαζα με πρό­γραμμα. Η προ­σω­πική προ­σπά­θεια βέβαια ήταν πολύ μεγάλη. Ο καθένας από εμάς πιστεύω ότι προ­σπά­θησε πολύ. Για τις σχολές, δεν έχω ακόμη επι­λέ­ξει ποιαν θέλω. Θα απο­φα­σίσω μετά».

Ειρήνη – Δέσποινα

Μπαρ­δάνη, 18560 Μόρια

«Είμαι πάρα πολύ ευτυ­χι­σμένη που πέτυχα τον στόχο που είχα από την αρχή. Ήταν πολύ σκληρή η προ­σπά­θεια, με πολύ διά­βα­σμα και αφο­σί­ωση. Οι προ­σπά­θειες τελικά, ευο­δώ­θη­καν. Στόχος μου είναι η Φαρ­μα­κευ­τική και μάλλον θα περάσω είτε στην Αθήνα, είτε στην Θεσ­σα­λο­νίκη, είτε στην Πάτρα».

Αικα­τε­ρίνη Βαρέλη,

2ο ΓΕΛ 18411 Μόρια

«Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, η δυσκο­λό­τερη από όλες τις προη­γού­με­νες. Ήθελε πάρα πολύ διά­βα­σμα, πολύ καλή προ­ε­τοι­μα­σία, πργά­νωση, και φυσικά θυσίες. Όλη η προ­ε­τοι­μα­σία ήταν ψυχο­φθόρα γιατί είχε πολύ κούραση και πίεση και όταν βάζεις στόχους σίγουρα ό,τι κι αν σου λένε οι άλλοι, πιέζεις τον εαυτό σου για να τους πετύ­χεις. Στόχος μου είναι η Αρχι­τε­κτο­νική και πιστεύω ότι θα τα κατα­φέρω. Περι­μένω και τα απο­τε­λέ­σματα στο σχέδιο».

Κων­στα­ντίνα Καρα­σού­λου,2ο ΓΕΛ 15389 Μόρια

«Είμαι πάρα πολύ ικα­νο­ποι­η­μένη από τα απο­τε­λέ­σματα. Έκανα ό,τι μπο­ρούσα, έδωσα τον καλύ­τερο εαυτό μου και ελπίζω να περάσω στην σχολή που θέλω. Δεν μπορώ να πω ότι διάβασα πάρα πολύ, αλλά σίγουρα έκανα πολλές θυσίες. Θα ήθελα να περάσω ή στο Πανε­πι­στή­μιο Μακε­δο­νίας ή στο Πανε­πι­στή­μιο Πειραιά».

ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ιωάννης Οθεΐτης,19290 Μόρια

«Είμαι πολύ ευτυ­χι­σμέ­νος για το απο­τέ­λε­σμα αλλά και χαρού­με­νος που οι κόποι μου απέ­δω­σαν καρπούς. Όλο αυτό το διά­στημα που πέρασε, ήταν κοπια­στικό μέσα σε ένα τέτοιο δύσκολο εκπαι­δευ­τικό σύστημα. Προς το παρόν θα πάω δια­κο­πές και έχω στόχο να περάσω στη Νομική. Από εκεί και πέρα, είναι ανοιχτό το ενδε­χό­μενο για μετα­πτυ­χια­κές σπουδές στο εξω­τε­ρικό. Είναι ακόμη πολύ νωρίς».

Μαρία Ανα­στα­σία

Βαρ­δέλλη, 18596 Μόρια

«Είμαι πάρα πολύ χαρού­μενη από τα απο­τε­λέ­σματα. Ειλι­κρινά δεν το περί­μενα. Εκανα πολύ μεγάλες προ­σπά­θειες όλο αυτό το διά­στημα και πολύ διά­βα­σμα, πολύ κούραση, αλλά όποιος προ­σπα­θεί αντα­μοί­βε­ται! Πρώτη μου επιλογή είναι η Νομική και από εκεί και πέρα, θα δούμε. Θα απο­φα­σίσω αργό­τερα».

Xατζημανωλη Σεβαστη-Iσιδωρα
Mορια : 18.735

Aνθρωπιστικων Eπιστημών
Pοδίων Παιδεία

Μιχαήλ-Λουκάς Ρούσος, 17121 Μόρια

«Είμαι πολύ χαρού­με­νος για το απο­τέ­λε­σμα. Στόχος μου όλο αυτό το διά­στημα που πέρασε ήταν να περάσω για Ψυχο­λο­γία ή Δημο­σιο­γρα­φία. Είχα πολύ άγχος, πολύ δουλειά και διά­βα­σμα. Είναι αλήθεια ότι έκανα θυσίες, τους φίλους τους είχα αφήσει λίγο πίσω και την δια­σκέ­δαση. Αλλά τα έδωσα όλα και τα κατά­φερα».

Αντωνία Βασι­λο­πού­λου, 16316 Μόρια

«Είμαι ικα­νο­ποι­η­μένη. Ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά αυτή που πέρασε. Είχα πολύ άγχος, πίεση και διά­βα­σμα αλά τα κατά­φερα. Στόχος μου είναι η ΑΣΟΕ και πιστεύω ότι με τα μόρια που έχω θα τα κατα­φέρω σε ένα από τα δύο τμήματα της σχολής».

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΡΟΔΟΥ

Αλέ­ξαν­δρος Μπαρ­μπού­της, 18231 Μόρια

«Είμαι πολύ ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από το απο­τέ­λε­σμα. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονά, αφιέ­ρωσα πάρα πολύ χρόνο στο διά­βα­σμα αλλά έδωσα σημασία και στην ξεκού­ραση γιατί ήταν απα­ραί­τητη. Χρωστάω πολλά στους καθη­γη­τές μου των φρο­ντι­στη­ρίων που με στή­ρι­ξαν και με βοή­θη­σαν και ιδιαί­τερα στον δάσκαλό μου που πέθανε πρό­σφατα, τον Νικήτα Χατζη­κων­στα­ντί­νου. Στόχος μου είναι η σχολή για ηλε­κτρο­λό­γους – μηχα­νι­κούς Η/Υ στην Αθήνα».

Σοφία Χρι­στίνα Καντή, 19440 Μόρια

«Είμαι πολύ ικα­νο­ποι­η­μένη από τα απο­τε­λέ­σματα. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και ο μαθητής έπρεπε να είχε πολύ μεγάλη υπομονή για να φτάσει να πετύχει τους στόχους του. Επίσης έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο η στήριξη από την οικο­γέ­νεια αλλά και από τους καθη­γη­τές. Αφιέ­ρωσα πολύ χρόνο στο διά­βα­σμα, και στε­ρή­θηκα αρκετά όπως ο ελεύ­θε­ρος χρόνος με τις φίλες μου κ.λπ. Όμως άξιζε τον κόπο. Στόχος μου είναι η οδο­ντια­τρική αλλά ίσως να σκεφτώ και κάποια άλλη σχολή».

Αγγε­λική Κολ­λά­του, 19114 Μόρια

«Είμαι πολύ χαρού­μενη. Για να είμαι ειλι­κρι­νής το απο­τέ­λε­σμα αυτό ήταν πολύ καλύ­τερο από ό,τι περί­μενα. Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη. Όμως έκανα πολύ καλή προ­ε­τοι­μα­σία και πολλές προ­σπά­θειες. Ναι, υπήρξε κούραση και διά­βα­σμα αλλά είχα βάλει έναν στόχο που ήθελα να πετύχω. Είναι πολύ καλά τα απο­τε­λέ­σματα και επι­δί­ωξή μου είναι η Ιατρική».

Μαρία Καρα­γε­ωρ­γίου, 18039 Μόρια

«Είμαι πολύ ικα­νο­ποι­η­μένη από το απο­τέ­λε­σμα. Διάβασα πολύ αυτή την χρονιά, θυσίασα αρκετά και κυρίως από τον ελεύ­θερο χρόνο μου. Είχα όμως έναν στόχο, δούλεψα σκληρά και πιστεύω ότι τα πήγα καλά. Θέλω να μπω στην ΑΣΟΕ και επιλογή μου είναι το Τμήμα Μάρ­κε­τινγκ και Επι­κοι­νω­νίας».

Βαλασία Παρα­σκευά, 18108 Μόρια

«Η αλήθεια είναι ότι διάβασα πάρα πολύ για να φτάσω αυτό το απο­τέ­λε­σμα. Ήταν μια πολύ κου­ρα­στική χρονιά. Δεν μπορώ να πω ότι είχα πολύ άγχος όπως οι άλλοι αλλά του­λά­χι­στον πέτυχα αυτό που επε­δί­ωξα. Είμαι πολύ χαρού­μενη και ο στόχος μου είναι να περάσω στην Σχολή Ψυχο­λο­γίας στην Αθήνα».

Κων­στα­ντί­νος Τσα­ταλ­λιός, 18041 Μόρια

«Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, είχε πολύ κούραση και πολύ διά­βα­σμα. Ωστόσο πιστεύω ότι οι πανελ­λα­δι­κές είναι ένας αγώνας που ξεκι­νάει πριν από πολλά χρόνια, στην αρχή του λυκείου και πρέπει να βάλεις έναν στόχο. Χρειά­ζε­ται καλή προ­ε­τοι­μα­σία και κυρίως να έχεις δίπλα σου τους κατάλ­λη­λους ανθρώ­πους και να σε στη­ρί­ζει η οικο­γέ­νειά σου. Στόχος μου είναι να περάσω στην Αθήνα στο τμήμα μηχα­νο­λό­γων – μηχα­νι­κών».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.