Ρεπορτάζ

Σε αφαλατώσεις προτίθεται να προχωρήσει η ΔΕΥΑΡ

Την εξέταση του ενδεχομένου να προχωρήσει σε αφαλατώσεις σε περιοχές του νησιού της Ρόδου όπου εμφανίζεται μεγάλη αγωγιμότητα, αποφάσισε η ΔΕΥΑΡ. Το θέμα συζητήθηκε στην χτεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της, όπου τέθηκε ο σχετικός προβληματισμός καθώς υπάρχουν περιοχές στο νησί που παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά αγωγιμότητας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη: «Το θεωρώ πολύ σοβαρό ζήτημα καθώς υπάρχουν περιοχές, όπως η Νότια Ρόδος, όπου η αγωγιμότητα φτάνει έως τις 9.000. Αποφασίσαμε να περιμένουμε τα αποτελέσματα από τις διερευνητικές γεωτρήσεις που θα κάνουμε σε λίγες ημέρες σε διάφορες περιοχές, ώστε να εξετάσουμε τι ποσότητες νερού είμαστε σε θέση να αντλήσουμε και κατόπιν, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αναζήτησης χρηματοδοτήσεων για να προχωρήσουν τέτοιου είδους έργα. Όπως είναι γνωστό, οι αφαλατώσεις είναι έργα με πολύ υψηλούς προϋπολογισμούς και μάλιστα στα νησιά όπου είχαν ξεκινήσει, τα έργα αυτά τα είχε αναλάβει το πρώην υπουργείο Αιγαίου ή είχαν χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Θα πρέπει όμως να εξετάσουμε εάν και εφόσον είναι επιβεβλημένο να κατασκευαστούν τέτοια έργα στο νησί (από τις υφιστάμενες υφαλμυρωμένες γεωτρήσεις)».
Το πιο έντονο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Νότια Ρόδο –όπου κατασκευάζονται νέες ξενοδοχειακές μονάδες- και στην Κάλαθο όπου σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν, παρουσιάστηκε αγωγιμότητα έως 4.000.
Στην ίδια συνεδρίαση, συζητήθηκε και ο κανονισμός εργασίας της ΔΕΥΑΡ, όπου τονίσθηκε πως είναι αναγκαίος, ώστε να γνωρίζει το προσωπικό τις υποχρεώσεις του απέναντι στην επιχείρηση. Ο κανονισμός είχε συνταχθεί από το 2011-12 αλλά δεν είχε προχωρήσει για διάφορους λόγους και τώρα επανήλθε προς συζήτηση ώστε να μπορεί και η εκάστοτε διοίκηση από την πλευρά της, να ασκεί το έργο και να εφαρμόζει τις αποφάσεις της χωρίς πρόβλημα. «Απαιτείται να υπάρχει τάξη ώστε να γνωρίζουμε πώς θα κινούμεθα», δήλωσε ο κ. Μανωλάκης.
Να σημειωθεί ακόμη, πως το δ.σ. ενημερώθηκε και για τις προσλήψεις 100 εργαζομένων αορίστου χρόνου, θέμα το οποίο ήρθε προς έγκριση στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο αλλά συνάντησε την αντίθεση του τέως προέδρου της επιχείρησης κ. Δημήτρη Τσίκκη: «Εμείς ζητήσαμε έγκριση για την πρόσληψη 100 εργαζομένων αορίστου χρόνου, διαφόρων ειδικοτήτων. Ο κ. Τσίκκης, έθεσε ως προϋπόθεση ότι εκκρεμεί η πρόσληψη των απολυμένων Τριαντενών που έφυγαν πρόσφατα, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του –και δεν το ψήφισε. Δηλαδή, αισθάνεται ότι υπάρχει κίνδυνος ότι αν πάρουμε αυτούς που ζητάμε σήμερα, δεν θα υπάρχει θέση για τους απολυμένους αύριο. Αυτό όμως δεν στέκει διότι εμείς, ήδη έχουμε προβλέψει και έχουμε αφήσει τις κενές θέσεις γι αυτούς τους ανθρώπους, που ενδεχομένως σύντομα να επανέλθουν στις εργασίες τους. Συνεπώς, οι προσλήψεις που ζητήσαμε δεν επηρεάζουν τις εξελίξεις. Ακόμη κι αν γίνει κάποιο λάθος, η εφαρμογή του νόμου είναι ξεκάθαρη αφού επιβάλλει την επαναπρόσληψή τους. Ωστόσο, εμείς επιμένουμε στην αρχική μας θέση και προχωράμε τις διαδικασίες για την πρόσληψη των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΡ καθώς είναι μέσω ΑΣΕΠ και απαιτεί τις σχετικές εγκρίσεις» υπογράμμισε ο κ. Μανωλάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου