ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ΔΝΤ αναθεωρεί -προς τα κάτω- την ανάπτυξη στην Ελλάδα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΔΝΤ

Στο 2,2% κατε­βά­ζει το Διεθνές Νομι­σμα­τικό Ταμείο τον πήχη της ανά­πτυ­ξης για το 2017, σύμφωνα με τα όσα ανα­φέ­ρει η έκθεσή του για τις Παγκό­σμιες Οικο­νο­μι­κές Προ­ο­πτι­κές (World Economic Outlook)

Ανά­πτυξη με ρυθμό 2,2% (έναντι της εκτί­μη­σης του Οκτω­βρίου του 2016 για 2,8%) προ­βλέ­πει το Διεθνές Νομι­σμα­τικό ταμείο (ΔΝΤ) για την Ελλάδα το 2017 και επι­τά­χυνσή του στο 2,7% για το 2018. Ωστόσο για τη συνέ­χεια το Ταμείο εκτιμά ότι η ανά­πτυξη θα επι­βρα­δυν­θεί με απο­τέ­λε­σμα έως το 2022 το ΑΕΠ να αυξηθεί μόλις κατά 1%. Οι προ­βλέ­ψεις αυτές περι­λαμ­βά­νο­νται στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκό­σμιες Οικο­νο­μι­κές Προ­ο­πτι­κές (World Economic Outlook) που παρου­σιά­σθηκε την Τρίτη από τον επι­κε­φα­λής οικο­νο­μο­λόγο του ΔΝΤ Μορίς Ομπ­σφελντ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουά­σιγ­κτον.

Πιο συγκε­κρι­μένα το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελλη­νική οικο­νο­μία επι­στρέ­φει από φέτος στην ανά­πτυξη, καθώς για το 2016 θεωρεί ότι το ΑΕΠ είχε μηδε­νική μετα­βολή. Για το 2017 η πρό­βλεψη ανε­βά­ζει την ανά­πτυξη στο 2,2% η οποία θα επι­τα­χυν­θεί στο 2,7% το 2018. Ωστόσο, το Ταμείο εκτιμά πως θα επέλθει «απο­θέρ­μανση» της οικο­νο­μίας έως το 2022 με απο­τέ­λε­σμα η ανά­πτυξη το εν λόγω έτος να είναι μόλις 1% του ΑΕΠ. Παρά ταύτα ο Ταμείο υπο­στη­ρί­ζει ότι η ικα­νό­τητα της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας να δια­τη­ρή­σει μακρο­χρό­νια ικα­νο­ποι­η­τι­κούς ρυθμούς οικο­νο­μι­κής μεγέ­θυν­σης χωρίς υψηλό πλη­θω­ρι­σμό, το λεγό­μενο δυνη­τικό ΑΕΠ (potential output), παρα­μέ­νει πολύ χαμηλή.

Για την εξέλιξη της απα­σχό­λη­σης στην Ελλάδα το ΔΝΤ ανα­μέ­νει πως το επίπεδο της ανερ­γίας θα υπο­χω­ρή­σει από το 23,8% το 2016, στο 21,9% το 2017 και στο 21% το 2018. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι η τελευ­ταία φορά που η ανεργία στην Ελλάδα ήταν στο 21% σε μέσα επίπεδα, ήταν το 2011.

Ανα­φο­ρικά με το εξω­τε­ρικό έλλειμμα της χώρας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το Ισο­ζύ­γιο Τρε­χου­σών Συναλ­λα­γών το 2016 εμφά­νισε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, το οποίο θα περιο­ρι­σθεί στο 0,3% του ΑΕΠ εφέτος και θα ισο­σκε­λι­στεί το 2018, ώστε το 2022 να περάσει σε πλε­ό­να­σμα 0,1% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή αντα­να­κλά τις εκτι­μή­σεις του ΔΝΤ για βελ­τί­ωση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας, κυρίως ως απο­τέ­λε­σμα της συνε­χι­ζό­με­νης εσω­τε­ρι­κής υπο­τί­μη­σης.

Στο μέτωπο του πλη­θω­ρι­σμού το ΔΝΤ εκτιμά πως από απο­πλη­θω­ρι­σμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές παρέ­μει­ναν αμε­τά­βλη­τες (0% πλη­θω­ρι­σμός) και εφέτος η Ελλάδα θα επι­στρέ­ψει σε πλη­θω­ρι­σμό 1,3% για πρώτη φορά μετά το 2012. Για το 2018 το ΔΝΤ προ­βλέ­πει αύξηση του πλη­θω­ρι­σμού στο 1,4% του ΑΕΠ, ενώ κατά τις εκτι­μή­σεις του Ταμείου ο τιμά­ριθ­μος θα ανέλθει στα επίπεδα του 1,7% του ΑΕΠ το 2022.

Οσον αφορά στην παγκό­σμια οικο­νο­μία το Ταμείο προ­βλέ­πει επι­τά­χυνση της ανά­πτυ­ξης στο 3,5% το 2017 από 3,1% το 2016. Στην ίδια έκθεση δια­τυ­πώ­νε­ται η εκτί­μηση πως η παγκό­σμια οικο­νο­μία θα ανα­πτυ­χθεί κατά κατά 3,6% το 2018.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι ανα­πτυγ­μέ­νες οικο­νο­μίες θα ανα­πτυ­χθούν κατά 2% το 2017 και το 2018, από 1,7% του ΑΕΠ το 2016. Η οικο­νο­μία των ΗΠΑ ανα­μέ­νε­ται να σημειώ­σει ανά­πτυξη 2,3% εφέτος και 2,5% το 2018, από 1,6% του 2016. Η οικο­νο­μία της Ευρω­ζώ­νης ανα­μέ­νε­ται να ανα­πτυ­χθεί κατά 1,7% εφέτος και κατά 1,6% το 2018, με την γερ­μα­νική οικο­νο­μία να σημειώ­νει το 2017 ρυθμούς ανά­πτυ­ξης 1,6% και το 2018 να επι­βρα­δύ­νει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Η γαλλική οικο­νο­μία ανα­μέ­νε­ται να ανα­πτυ­χθεί κατά 1,4% το 2017 και κατά 1,6% το 2018, ενώ η ιταλική οικο­νο­μία ανα­μέ­νε­ται τόσο εφέτος όσο και το 2018 να επε­κτα­θεί με ορια­κούς ρυθμούς ανά­πτυ­ξης 0,8%. Παρά το Brexit το ΔΝΤ εκτιμά πως η Βρε­τα­νία θα ανα­πτυ­χθεί κατά 2% το 2017 και κατά 1,5% το 2018. Για την Ιαπωνία ανα­μέ­νει ανά­πτυξη 1,2% εφέτος, αλλά σαφή υπο­χώ­ρηση του ανα­πτυ­ξια­κού ρυθμού στο 0,6% του ΑΕΠ το 2018. Τέλος, για την Κίνα το Ταμείο προ­βλέ­πει πως θα ανα­πτυ­χθεί κατά 6,6% εφέτος, οριακά χαμη­λό­τερα από το 6,7% του 2016, ενώ το 2018 θα επε­κτα­θεί με ρυθμό 6,2%. Για τη Ρωσία ανα­μέ­νει πως τόσο εφέτος, όσο και το 2018 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί με ρυθμό 1,4%.

protagon.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.