ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνία μόνο με αντισταθμιστικά-Aπαιτήσεις για μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ-

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσακαλώτος-Γερουν
Μέγεθος γραμμάτων

Βή­μα­τα προ­σέγ­γι­σης -αλλά και εμ­μο­νή σε εκ­βια­στι­κές απαι­τή­σεις για μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ- κα­τα­γρά­φη­καν στη μα­ρα­θώ­νια συ­νά­ντη­ση των κ. Τσα­κα­λώ­του και Χου­λια­ρά­κη με τους εκ­προ­σώ­πους των δα­νει­στών στις Βρυ­ξέλ­λες. Ο κ. Αλέ­ξης Τσί­πρας σχε­διά­ζει να θέσει τις δικές του προ­ϋ­πο­θέ­σεις για μία τε­λι­κή συμ­φω­νία.

Τις συν­θή­κες για επι­στρο­φή των θε­σμών στην Αθήνα την επό­με­νη εβδο­μά­δα συ­ζή­τη­σαν χθες οι εκ­πρό­σω­ποι των θε­σμών με το ελ­λη­νι­κό οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο στις Βρυ­ξέλ­λες. Για «ση­μα­ντι­κή πρό­ο­δο» που ση­μειώ­θη­κε στις «δη­μιουρ­γι­κές συ­ζη­τή­σεις» έκανε λόγο ο επι­κε­φα­λής του Eurogroup Γε­ρούν Ντάι­σελ­μπλουμ στη δή­λω­σή του μετά το τέλος της συ­νά­ντη­σης. «Εί­μα­στε κοντά σε κοινό έδα­φος για την επι­στρο­φή των εκ­προ­σώ­πων των θε­σμών στην Αθήνα. Θα κά­νου­με απο­λο­γι­σμό της δια­δι­κα­σί­ας για τη δεύ­τε­ρη αξιο­λό­γη­ση κατά τη διάρ­κεια του επερ­χό­με­νου Eurogroup», τό­νι­σε ο Ολ­λαν­δός επι­κε­φα­λής, απο­κλεί­ο­ντας ωστό­σο το σε­νά­ριο για εξεύ­ρε­ση τε­λι­κής συμ­φω­νί­ας μέχρι τις 20 Φε­βρουα­ρί­ου.

 Οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις ήταν έντο­νες και σε βάθος. Για πε­ρισ­σό­τε­ρες από τέσ­σε­ρις ώρες, οι θε­σμοί και οι ελ­λη­νι­κές Αρχές προ­σπα­θού­σαν να κα­τα­λή­ξουν σε μια πρό­τα­ση απο­δε­κτή από όλες τις πλευ­ρές. Πλη­ρο­φο­ρί­ες του «Εθνους» ανα­φέ­ρουν ότι το ελ­λη­νι­κό επι­τε­λείο επι­φυ­λά­χθη­κε, προ­κει­μέ­νου να συ­ζη­τή­σει την πρό­τα­ση των θε­σμών στον πρω­θυ­πουρ­γό Αλέξη Τσί­πρα και η ορι­στι­κή απά­ντη­ση θα δοθεί στις αρχές της επό­με­νης εβδο­μά­δας. Αυτή η απά­ντη­ση θα κα­θο­ρί­σει και την έλευ­ση ή μη των εκ­προ­σώ­πων των θε­σμών στην Ελ­λά­δα.

Πέρα από τον Ελ­λη­να υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών Ευ­κλεί­δη Τσα­κα­λώ­το και τον ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γό Γιώρ­γο Χου­λια­ρά­κη, συμ­με­τεί­χαν επί­σης ο πρό­ε­δρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο Πολ Τόμ­σεν και η Ντέ­λια Βελ­κου­λέ­σκου από το Διε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μείο (ΔΝΤ) και ο Μπε­νουά Κερέ από την Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα (ΕΚΤ). Από τον Ευ­ρω­παϊ­κό Μη­χα­νι­σμό Στα­θε­ρό­τη­τας (ΕΜΣ) ήταν ο επι­κε­φα­λής του, Κλά­ους Ρέ­γκλινγκ, συ­νο­δευό­με­νος από τον επι­κε­φα­λής της απο­στο­λής Νι­κο­λά Τζα­μα­ρό­λι και το μέλος του ΔΣ του ΕΜΣ Ρολφ Στρος. Την Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή εκ­προ­σώ­πη­σαν ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας Οι­κο­νο­μι­κών και Νο­μι­σμα­τι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Επι­τρο­πής, Μάριο Μπού­τι, και ο υπεύ­θυ­νος του ελ­λη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος Ντ. Κο­στέ­λο.

Το γε­γο­νός ότι όλοι ανε­ξαι­ρέ­τως οι δα­νει­στές και το ελ­λη­νι­κό οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο κά­θι­σαν στο ίδιο τρα­πέ­ζι προ­κει­μέ­νου να συ­ζη­τή­σουν τις προ­τά­σεις τους για την εξέ­λι­ξη του ελ­λη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος ήταν ση­μα­ντι­κό για το «ξε­πά­γω­μα» της δεύ­τε­ρης αξιο­λό­γη­σης. Το με­γα­λύ­τε­ρο «αγκά­θι» άλ­λω­στε μέχρι πρό­σφα­τα ήταν ακρι­βώς αυτό, ότι δη­λα­δή οι θε­σμοί είχαν δια­φω­νία σχε­τι­κά με την πο­λι­τι­κή για το ελ­λη­νι­κό πρό­γραμ­μα.

Η πρό­τα­ση

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, η πρό­τα­ση που έχουν συμ­φω­νή­σει οι δα­νει­στές και που πα­ρου­σιά­στη­κε στο ελ­λη­νι­κό οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο αφορά τη λήψη μέ­τρων ύψους 2% του ΑΕΠ (δη­λα­δή 3,6 δισ. ευρώ), αλλά και αντι­σταθ­μι­στι­κά ανα­πτυ­ξια­κά μέτρα που θα εφαρ­μο­στούν σε πε­ρί­πτω­ση που η Ελ­λά­δα ξε­πε­ρά­σει τους δη­μο­σιο­νο­μι­κούς της στό­χους. Τα 2 δισ. ευρώ θα ενερ­γο­ποι­η­θούν άμεσα και τα υπό­λοι­πα θα λει­τουρ­γή­σουν ως προ­λη­πτι­κά μέτρα σε πε­ρί­πτω­ση δη­μο­σιο­νο­μι­κών απο­κλί­σε­ων.

Οπως τό­νι­ζε Ελ­λη­νας αξιω­μα­τού­χος, «στό­χος όλων ήταν να κα­θί­σου­με στο ίδιο τρα­πέ­ζι για να συ­ζη­τή­σου­με τις θέ­σεις Ελ­λά­δας και δα­νει­στών». Ο ίδιος ανέ­φε­ρε ότι ο Ελ­λη­νας υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών, Ευ­κλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος, θα επα­να­λάμ­βα­νε τις γνω­στές θέ­σεις της Ελ­λά­δας, με «άσο στο μα­νί­κι του» τα θε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα της οι­κο­νο­μί­ας για το 2016 και τα ανα­με­νό­με­να για το πρώτο τρί­μη­νο του 2017.

«Ο Ελ­λη­νας υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών θα κάνει ό,τι είναι δυ­να­τόν για μια βιώ­σι­μη συμ­φω­νία», κα­τέ­λη­ξε ο αξιω­μα­τού­χος. Η πρω­το­βου­λία της συ­νά­ντη­σης ανή­κει στον Ολ­λαν­δό υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών και επι­κε­φα­λής του Eurogroup Γ. Ντάι­σελ­μπλουμ. Με την ιδιό­τη­τά του ως πρό­ε­δρος της Ομά­δας Ερ­γα­σί­ας της Ευ­ρω­ζώ­νης ήταν εκεί­νος που μπο­ρού­σε να συ­γκα­λέ­σει τα μέρη γύρω από ένα τρα­πέ­ζι, προ­κει­μέ­νου να συ­ζη­τη­θούν οι δια­φο­ρές με­τα­ξύ των θε­σμών.

Ο ίδιος όμως είχε έναν επι­πλέ­ον λόγο να θέλει να προ­χω­ρή­σει γρή­γο­ρα η δια­δι­κα­σία: τις εκλο­γές στη χώρα του, που θα λά­βουν χώρα στις 15 Μαρ­τί­ου.

Αντι­λαμ­βα­νό­με­νος ότι ο και­ρός περ­νά­ει και πως αν δεν γί­νουν οι απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες θα χαθεί η ημε­ρο­μη­νία-ορό­ση­μο της 20ής Φε­βρουα­ρί­ου, ο Γ. Ντάι­σελ­μπλουμ θέ­λη­σε να επι­σπεύ­σει τα γε­γο­νό­τα.

Μι­λώ­ντας στο Bloomberg, χα­μή­λω­σε τον πήχη των προσ­δο­κιών λέ­γο­ντας ότι η συ­νά­ντη­ση δεν είναι κρί­σι­μη και πως τα ζη­τή­μα­τα που θα συ­ζη­τη­θούν είναι οι με­ταρ­ρυθ­μί­σεις στα ερ­γα­σια­κά, το Ασφα­λι­στι­κό, το φο­ρο­λο­γι­κό και τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό.

Ο ίδιος πρό­σθε­σε πως ένα ακόμα θέμα είναι το πόσο με­γά­λο θα είναι το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα, πότε μπο­ρεί να μειω­θεί, αλλά και τι θα συμ­βεί με το χρέος. «Αν δεν επι­τευ­χθεί συμ­φω­νία τότε θα προ­χω­ρή­σου­με πε­ρισ­σό­τε­ρο τις επό­με­νες εβδο­μά­δες» συ­μπλή­ρω­σε, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι εφό­σον δεν υπάρ­χουν με­γά­λες πλη­ρω­μές μέχρι το κα­λο­καί­ρι, «δεν υπάρ­χει ατμό­σφαι­ρα κρί­σης».

Η πρω­το­βου­λία Ντάι­σελ­μπλουμ πά­ντως «συμ­βά­δι­ζε» με όσα είχε πει στο «Εθνος» πηγή της Ευ­ρω­ζώ­νης μία μέρα πριν. «Αν δεν? μπουν στο αε­ρο­πλά­νο τη Δευ­τέ­ρα ή Τρίτη τα μέλη των κλι­μα­κί­ων, προ­κει­μέ­νου να συ­ντα­χθεί η συμ­φω­νία τε­χνι­κού προ­σω­πι­κού, η ημε­ρο­μη­νία-ορό­ση­μο της 20ής Φε­βρουα­ρί­ου χά­νε­ται και το επό­με­νο Eurogroup έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί στις 20 Μαρ­τί­ου, μετά τις ολ­λαν­δι­κές εκλο­γές», είχε πει η πηγή της Ευ­ρω­ζώ­νης. Πλέον, η ημε­ρο­μη­νία αυτή πα­ρα­μέ­νει ση­μα­ντι­κή, ωστό­σο όχι κα­τα­λη­κτι­κή. ?

Βρυ­ξέλ­λες Μαρία Ψαρά-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.