ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιπλέον σκληρά μέτρα ζητούν οι θεσμοί-Αυξήσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, βιβλία, εφημερίδες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τρόικα

Πολλά είναι τα «αγκάθια» για να κατα­λή­ξουν Αθήνα και δανει­στές σε ένα προ­σύμ­φωνο για την αξιο­λό­γηση και ακόμα περισ­σό­τερα εκείνα που υπάρ­χουν έως την ορι­στική συμ­φω­νία που θα «ξεκλει­δώ­σει» την εκτα­μί­ευση κάποιας δόσης. Κυβέρ­νηση και θεσμοί επι­διώ­κουν να υπάρχει ένα προ­σύμ­φωνο για τα μέτρα που θα ληφθούν έως την ερχό­μενη Τρίτη, ώστε οι συζη­τή­σεις στο περι­θώ­ριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (15-17/4) να μπο­ρέ­σουν να περά­σουν και στο θέμα του χρέους. Από τα προ­σχέ­δια των κει­μέ­νων που έχει λάβει η κυβέρ­νηση (το MoU από την Ευρω­ζώνη και το MEFP από το ΔΝΤ) προ­κύ­πτει ότι θα πρέπει η Αθήνα να υπο­χω­ρή­σει σε κρίσιμα σημεία της δια­πραγ­μά­τευ­σης και να λάβει πολύ σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες:

• Η τρόικα επι­μέ­νει σε χαμη­λό­τερο των 9.090 ευρώ (πέριξ των 8.000 ευρώ) αφο­ρο­λό­γητο όριο (πρόταση της Αθήνας η μείωσή του σε αυτό το επίπεδο από τα 9.550 ευρώ).

• Οι δανει­στές –και ιδίως το ΔΝΤ– θεωρούν ότι τα άλλα δημο­σιο­νο­μικά μέτρα (έμμεσοι φόροι και κάποιες περι­κο­πές δαπανών) δεν φέρνουν δημο­σιο­νο­μικό απο­τέ­λε­σμα 1,8 δισ., όπως υπο­στη­ρί­ζει το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο. Γι’ αυτό και προ­τεί­νουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντε­λε­στή ΦΠΑ σε βιβλία, εφη­με­ρί­δες κ.λπ., αλλά και περι­κο­πές στο μισθο­λο­γικό κόστος του Δημο­σίου.

• Στο ασφα­λι­στικό παρα­μέ­νει από­σταση στο θέμα της περι­κο­πής των επι­κου­ρι­κών συντά­ξεων. Μάλιστα, η επι­κε­φα­λής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στη μεταρ­ρύθ­μιση του ασφα­λι­στι­κού, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι αν δεν αλλάξει, το σύστημα «πάει κατευ­θείαν στα βράχια».

• Χάσμα υπάρχει στο θέμα των «κόκ­κι­νων» δανείων. Κατά τη διάρ­κεια του EWG της Πέμπτης, οι εκπρό­σω­ποι των θεσμών σημεί­ω­σαν ότι η ελλη­νική πλευρά έχει κάνει ελά­χι­στη πρόοδο, ενώ οι δανει­στές επι­μέ­νουν στην πώληση και των εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων.

Το προ­σχέ­διο του κει­μέ­νου της συμ­φω­νίας που έχει στείλει η Ευρω­ζώνη (MoU) ανα­γνω­ρί­ζει ότι τα μέτρα που λαμ­βά­νει η Ελλάδα ανέρ­χο­νται σε 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ εκείνο του ΔΝΤ (MEFP) ανα­φέ­ρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και δια­σφα­λί­ζουν πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Επίσης, το Ταμείο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σημα­ντική ελά­φρυνση χρέους. «Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρ­μό­σει μεταρ­ρυθ­μί­σεις, η Ευρώπη πρέπει να κάνει παρα­χω­ρή­σεις στην ελά­φρυνση του χρέους» επι­σή­μανε η κ. Λαγκάρντ.

Πάντως, είναι ιδιαί­τερα ασαφές ακόμη τι χρειά­ζε­ται για να εκτα­μιευ­θεί η δόση. Η «Κ» μίλησε με αξιω­μα­τού­χους από τους θεσμούς και δεν πήρε σαφή απά­ντηση. Το μονα­δικό σημείο συμ­φω­νίας, ότι η κυβέρ­νηση θα πρέπει να νομο­θε­τή­σει τα μέτρα που θα συμ­φω­νη­θούν πριν οποια­δή­ποτε εκτα­μί­ευση. Επίσης, αξιω­μα­τού­χος επι­σή­μαινε πως αυτή τη στιγμή έχουν απο­σα­φη­νι­στεί οι δια­φο­ρές έτσι ώστε «αν υπάρχει η ανάλογη πολι­τική βούληση από την Αθήνα, να μπο­ρέ­σει να κλείσει η αξιο­λό­γηση γρήγορα».

Χθες στις Βρυ­ξέλ­λες βρέ­θη­καν οι επι­κε­φα­λής των θεσμών αλλά και ο επι­κε­φα­λής του ευρω­παϊ­κού τμή­μα­τος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν και το μέλος του εκτε­λε­στι­κού συμ­βου­λίου της ΕΚΤ Μ. Κερέ που μαζί με τέσσερα μέλη του EWG (από Γαλλία, Γερ­μα­νία, Ισπανία, Ιταλία), αλλά και τον επι­κε­φα­λής του, κ. Τ. Βίζερ, συνα­ντή­θη­καν για πολι­τι­κές δια­βου­λεύ­σεις. Να σημειω­θεί ότι σύμφωνα με τρεις αξιω­μα­τού­χους, η συνά­ντηση διά ζώσης είχε συμ­φω­νη­θεί πριν από τη διαρροή των τηλε­φω­νι­κών συν­δια­λέ­ξεων των αξιω­μα­τού­χων του ΔΝΤ και δεν σχε­τί­ζε­ται με φόβο μήπως οι συν­δια­λέ­ξεις τους παρα­κο­λου­θού­νται.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.