Ειδήσεις

Oxford: Ενα εικονίδιο αναδείχθηκε ως η «λέξη» της χρονιάς

Για πρώτη φορά στην ιστορία η νέα λέξη που προστίθεται στο λεξικό του εκδοτικού οίκου Oxford δεν είναι λέξη αλλά σύμβολο, προκαλώντας έκπληξη και σχόλια, αλλά και αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η τεχνολογία δίνει το στίγμα για την διαμόρφωση των ζωντανών γλωσσών. Το ίδιο είχε γίνει το 2013 με την λέξη «selfie» που σημαίνει τη φωτογραφία που κάποιος τραβάει μόνος του.

Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο, το εικονίδιο που σημαίνει «κλαίω από τα γέλια», καθιερώθηκε από τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων οι οποίοι το χρησιμοποιούν πολύ συχνά για να δείξουν το συναίσθημά τους. Συγκεκριμένα, το «πρόσωπο με τα δάκρυα χαράς» χρησιμοποιείται από το 20% των χρηστών που προτιμούν τα εικονίδια για την επικοινωνία τους.

Όπως εξηγεί η συντακτική ομάδα των λεξικών, τα εικονίδια (emoji) ήταν διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το 2015 η χρήση τους παρουσίασε ραγδαία αύξηση. «Τα emoji αποτελούν μια πλούσια μορφή επικοινωνίας που ξεπερνά τα γλωσσικά σύνορα», ανέφερε ο πρόεδρος των λεξικών του Όξφορντ, Κάσπαρ Γκράθουολ, εξηγώντας ωστόσο πως τα εικονίδια δεν θα προστεθούν στη βάση δεδομένων των λεξικών.

«Πρόσφυγας»: Μια λέξη ξεχασμένη

Επίσης έγιναν δεκτά στο λεξικό τα λήμματα:

Lumbersexual: Ο νεαρός άνδρας που αφήνει μακρύ μούσι και του αρέσει να φορά καρό πουκάμισα, όπως οι καναδοί ξυλοκόποι.

Ad blocker: Το λογισμικό που εμποδίζει την εμφάνιση διαφημίσεων σε μια ιστοσελίδα

Brexit: Η ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Dark Web: Το μέρος του διαδικτύου που είναι προσβάσιμο μόνο με τη χρήση ειδικού λιγοσμικού.

On fleek: Κάτι εξαιρετικά καλό, ελκυστικό και με στυλ.

Refugee: Ο πρόσφυγας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου