ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φορολογικές μεταβολές στοχοποιούν την πολυτελή διαβίωση

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Εφορία

Φορο­λο­γι­κές αλλαγές με απώτερο στόχο την επί­τευξη των προ­ϋ­πο­λο­γι­σμέ­νων εσόδων, καθώς ζητού­μενο της κυβέρ­νη­σης είναι να μην υπάρξει από­κλιση από τους δημο­σιο­νο­μι­κούς στόχους, γεγονός που υπα­γο­ρεύει αυξή­σεις στη φορο­λό­γηση σε συγκε­κρι­μέ­νες κατη­γο­ρίες και προ­ϊ­ό­ντα, ενώ σε εκα­τομ­μύ­ρια πολίτες δίνεται η δυνα­τό­τητα να απαλ­λα­χθούν από τα τεκ­μή­ρια δια­βί­ω­σης.

Το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο της κυβέρ­νη­σης προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για τις αλλαγές που πρό­κει­ται να επέλ­θουν τόσο σε φόρους προ­ϊ­ό­ντων όσο και στις κλί­μα­κες υπο­λο­γι­σμού της φορο­λο­γίας, αλλά και την μετα­τροπή πάγιων φόρων επι­κε­ντρώ­νο­ντας σε κάθε περί­πτωση στις κατη­γο­ρίες μεγάλου πλούτου, υλο­ποιώ­ντας τις πρω­θυ­πουρ­γι­κές εξαγ­γε­λίες. Στο στό­χα­στρο η πολυ­τε­λής δια­βί­ωση, τα μεγάλου κυβι­σμού αυτο­κί­νητα και οι πανά­κρι­βες ακί­νη­τες ιδιο­κτη­σίες, που θα κληθούν να πλη­ρώ­σουν την αυξη­μένη φορο­λο­γία, ενώ παράλ­ληλα η πλειο­ψη­φία των φορο­λο­γού­με­νων μπορεί να μην επι­βα­ρυν­θεί μα τεκ­μή­ρια δια­βί­ω­σης κάνο­ντας χρήση εισο­δη­μά­των ακόμα και 40ετίας.

Φορο­λό­γηση μεγάλου πλούτου

Τα μέτρα που ετοι­μά­ζει του υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών να επι­βάλ­λει αφορούν στην αύξηση του φόρου πολυ­τε­λούς δια­βί­ω­σης, όσων δια­θέ­τουν μεγάλου κυβι­σμού, άνω των 2.000 κ.ε. αυτο­κί­νητα, αερο­σκάφη, σκάφη ανα­ψυ­χής και πισίνες. Σύμφωνα με τα όσα ορί­ζο­νται στο νέο έντυπο του Ε1 για τα τεκ­μή­ρια δια­βί­ω­σης και τις δαπάνες από­κτη­σης αγαθών, θα κατα­γρά­φο­νται ανα­λυ­τικά ώστε να γίνεται σύγκριση αυτού του αθροί­σμα­τος με εισό­δημα που θα δηλώ­νε­ται. Παράλ­ληλα ο νέος φόρος ακι­νή­των, στον οποίο θα συμπε­ρι­λη­φθούν όλοι οι φόροι που αφορούν στα ακίνητα όπως και ο ΕΝΦΙΑ, ανα­μέ­νε­ται να παρου­σιά­σει αλμα­τώδη αύξηση για όσους κατέ­χουν ακίνητα υψηλής αντι­κει­με­νι­κής αξίας. Συζη­τεί­ται να αυξηθεί από το 13% στο 23% ο συντε­λε­στής ΦΠΑ για συγκε­κρι­μένα προ­ϊ­ό­ντα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν ληφθεί οι τελικές απο­φά­σεις. Υπέρ της αύξησης των φορο­λο­γι­κών εσόδων στο­χεύει και η αύξηση του ειδικού φόρου κατα­νά­λω­σης στο πετρέ­λαιο κίνησης, με παράλ­ληλη επα­να­φορά του μειω­μέ­νου Ειδικού Φόρου Κατα­νά­λω­σης του πετρε­λαίου θέρ­μαν­σης. Όσον αφορά στον φόρο μισθω­τών και αγροτών ανα­μέ­νε­ται να μετα­βλη­θεί, ειδικά σε όσους αμεί­βο­νται με “μπλο­κάκι” που πλέον θα φορο­λο­γού­νται με συντε­λε­στή 26% από το πρώτο ευρώ, όπως ισχύει για όλους τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τίες, χάνο­ντας ουσια­στικά το έμμεσο αφο­ρο­λό­γητο όριο των 9.550 ευρώ, ενώ ανάλογη απώλεια αυτού του ορίου ανα­μέ­νει και τους αγρότες, των οποίων τα εισο­δή­ματα ανα­μέ­νε­ται να φορο­λο­γη­θούν με συντε­λε­στή 13% από το πρώτο ευρώ.

Παλαιά εισο­δή­ματα γλι­τώ­νουν από τα τεκ­μή­ρια

Με εγκύ­κλιο της Γενικής Γραμ­μα­τέως Δημο­σίων Εσόδων, Αικ. Σαβ­βαϊ­δου, δίνεται η δυνα­τό­τητα σε εκα­τομ­μύ­ρια φορο­λο­γού­με­νους να δηλώ­σουν εισο­δή­ματα του παρελ­θό­ντος, ακόμα και 40 ετών, ώστε να καλυ­φθούν τα τεκ­μή­ρια, για όσους δεν έχουν πλέον τη δυνα­τό­τητα να αντε­πε­ξέλ­θουν λόγω μείωσης ή ακόμα και απώ­λειας των εισο­δη­μά­των τους. Με την εγκύ­κλιο διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι η κάλυψη της πρό­σθε­της δια­φο­ράς φορο­λο­γη­τέου εισο­δή­μα­τος, η οποία προ­κύ­πτει λόγω του ότι τα τεκ­μή­ρια προσ­διο­ρί­ζουν ετήσιο εισό­δημα μεγα­λύ­τερο του δηλω­θέ­ντος, μπορεί να γίνει με επί­κληση ανά­λω­σης κεφα­λαίου οσων­δή­ποτε προη­γού­με­νων ετών κι όχι μόνο των ετών για τα οποία δεν έχει επέλθει παρα­γραφή του δικαιώ­μα­τος του Δημο­σίου (και για τα οποία οι φορο­λο­γι­κές αρχές έχουν στοι­χεία στα αρχεία τους).

Όπως ανα­φέ­ρε­ται στην εγκύ­κλιο:

– Τα ποσά εισο­δη­μά­των και εσόδων που επι­κα­λεί­ται ο φορο­λο­γού­με­νος, εφόσον αφορούν έτη για τα οποία έχει συμπλη­ρω­θεί ο χρόνος παρα­γρα­φής του δικαιώ­μα­τος του Δημο­σίου να διε­νερ­γή­σει έλεγχο μπορούν να απο­δει­χθούν από τα εκκα­θα­ρι­στικά σημειώ­ματα που εκδό­θη­καν για τα έτη εκείνα. Εφόσον δηλαδή τα ποσά εισο­δη­μά­των και εσόδων που επι­κα­λεί­ται ο φορο­λο­γού­με­νος ανα­γρά­φο­νται στα εκκα­θα­ρι­στικά σημειώ­ματα φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος των συγκε­κρι­μέ­νων ετών οι φορο­λο­γι­κές αρχές οφεί­λουν να κάνουν δεκτά τα σημειώ­ματα αυτά ως στοι­χεία απο­δει­κτικά των ισχυ­ρι­σμών του.

– Τα δεδο­μένα των φορο­λο­γι­κών δηλώ­σεων παρελ­θό­ντων ετών τα οποία δεν ανα­γρά­φο­νται στα αντί­στοιχα εκκα­θα­ρι­στικά σημειώ­ματα θα λαμ­βά­νο­νται υπ’ όψη από τις φορο­λο­γι­κές αρχές μόνο εφόσον επα­λη­θεύ­ο­νται μετά από έλεγχο και δια­σταύ­ρωση.

Αξίζει να διευ­κρι­νι­στεί ότι τα παρα­πάνω ισχύουν φέτος προ­κει­μέ­νου να εφαρ­μο­στεί η μέθοδος της κάλυψης των τεκ­μη­ρίων με κεφά­λαια που απο­κτή­θη­καν τα έτη προ του 2014, δεν ξοδεύ­τη­καν μέχρι τις 31-12-2013 και ανα­λώ­θη­καν εντός του 2014. Πρό­κει­ται για τη μέθοδο κάλυψης τεκ­μη­ρίων μέσω «ανά­λω­σης κεφα­λαίου παρελ­θό­ντων ετών»! Με την «ανάλωση κεφα­λαίου», οι φορο­λο­γού­με­νοι μπορούν να ανα­τρέ­ξουν στις φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις προη­γού­με­νων συνε­χό­με­νων ετών (όσων ετών θέλουν) και να προβούν στις ακό­λου­θες ενέρ­γειες:

– Να αθροί­σουν τα ποσά των πάσης φύσεως εισο­δη­μά­των (από μισθούς, συντά­ξεις, ενοίκια, επι­χει­ρή­σεις, τόκους κατα­θέ­σεων, μερί­σματα, υπε­ρα­ξίες από πώληση μετοχών κ.λπ.) και τα ποσά των εσόδων από πωλή­σεις περιου­σια­κών στοι­χείων, τα οποία έχουν ανα­γρά­ψει στις δηλώ­σεις των παρελ­θό­ντων ετών.

– Από το άθροι­σμα εισο­δη­μά­των και εσόδων όλων των προη­γού­με­νων ετών, το οποίο θα προ­κύ­ψει, να αφαι­ρέ­σουν τα ποσά που ελή­φθη­σαν υπόψη στις ίδιες φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις ως τεκ­μή­ρια δια­βί­ω­σης (για κατοι­κίες, ΙΧ αυτο­κί­νητα, πισίνες, σκάφη, υπη­ρε­τικό προ­σω­πικό κ.λπ.) καθώς και τα ποσά που δήλωσαν στις ίδιες δηλώ­σεις ότι δαπά­νη­σαν για να απο­κτή­σουν περιου­σιακά στοι­χεία (ακίνητα, ΙΧ αυτο­κί­νητα, σκάφη, κινητά αντι­κεί­μενα μεγάλης αξίας κ.λπ.).

Το καθαρό ποσό που θα προ­κύ­ψει από τις παρα­πάνω μαθη­μα­τι­κές πράξεις είναι το «κεφά­λαιο» των προη­γού­με­νων ετών που μπορούν όλοι οι φορο­λο­γού­με­νοι να «σχη­μα­τί­σουν» και να εμφα­νί­σουν στην Εφορία ως προϊόν απο­τα­μί­ευ­σης! Από κει και πέρα, σε κάθε περί­πτωση, από το «κεφά­λαιο» που θα σχη­μα­τι­στεί με τον τρόπο αυτό, ο κάθε φορο­λο­γού­με­νος μπορεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει ένα μέρος για να καλύψει την πρό­σθετη διαφορά εισο­δή­μα­τος που του προσ­διο­ρί­ζουν τα τεκ­μή­ρια στη φετινή του δήλωση. Μπορεί δηλαδή να ισχυ­ρι­στεί ότι η πρό­σθετη διαφορά τεκ­μαρ­τού εισο­δή­μα­τος της φορο­λο­γι­κής του δήλωσης καλύ­φθηκε με «ανάλωση» ενός μέρους του «κεφα­λαίου» το οποίο τού περίσ­σεψε από τα προη­γού­μενα έτη και το οποίο προ­κύ­πτει με βάση τις δηλώ­σεις των προη­γού­με­νων ετών, όπως περι­γρά­ψαμε προη­γου­μέ­νως.

koinignomi.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.