ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιζήτητα τα πολυτελή ακίνητα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Εδραιώ­νε­ται η υψηλή ζή­τη­ση για πο­λυ­τε­λείς κα­τοι­κί­ες στην ελ­λη­νι­κή αγορά, είτε πρό­κει­ται για ακί­νη­τα στα με­γά­λα αστι­κά κέ­ντρα, και ιδίως στην Ατ­τι­κή, είτε για εξο­χι­κές κα­τοι­κί­ες σε διά­φο­ρες του­ρι­στι­κές και μη πε­ριο­χές της χώρας. Το αγο­ρα­στι­κό εν­δια­φέ­ρον τρο­φο­δο­τεί­ται τόσο από το εξω­τε­ρι­κό όσο και από την Ελ­λά­δα, με τους αγο­ρα­στές να έχουν και δια­φο­ρε­τι­κές προ­τι­μή­σεις.

Σύμ­φω­να με πρό­σφα­τη ανά­λυ­ση της εται­ρεί­ας Elxis-At Home in Greece, που ει­δι­κεύ­ε­ται στις πω­λή­σεις εξο­χι­κών κα­τοι­κιών σε ξέ­νους αγο­ρα­στές, κατά τη διάρ­κεια του 2025 τρι­πλα­σιά­στη­κε το πο­σο­στό εκεί­νων που προ­τι­μούν να αγο­ρά­σουν πιο πο­λυ­τε­λή και με­γα­λύ­τε­ρα εξο­χι­κά. Πρό­κει­ται για μια ξε­κά­θα­ρη στρο­φή σε σχέση με το 2024, καθώς, από μόλις 7,9% που ήταν το με­ρί­διο όσων επέ­λε­γαν κα­τοι­κί­ες άνω των 600.000 ευρώ, φέτος το αντί­στοι­χο πο­σο­στό εκτο­ξεύ­τη­κε σε 23,7% του συ­νό­λου των αγο­ρα­στών.

“Αυτό ση­μαί­νει ότι η Ελ­λά­δα ανε­βαί­νει κα­τη­γο­ρία και, από αγορά ευ­και­ριών, με­τα­τρέ­πε­ται σε αγορά εμπι­στο­σύ­νης και στα­θε­ρό­τη­τας”, ανα­φέ­ρει ο κ. Γιώρ­γος Γα­βρι­η­λί­δης, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της Elxis. Σύμ­φω­να με την εται­ρεία, το 2025 η μέση τιμή πώ­λη­σης μιας νε­ό­δμη­της εξο­χι­κής κα­τοι­κί­ας ανέρ­χε­ται σε 420.000 ευρώ, από 360.000 ευρώ το 2024. Πρό­κει­ται για μια αύ­ξη­ση κατά 17%, η οποία όμως δεν φαί­νε­ται να έχει αρ­νη­τι­κή επί­δρα­ση στη ζή­τη­ση από το εξω­τε­ρι­κό, καθώς αυτή πα­ρα­μέ­νει στα­θε­ρά υψηλή. “Η αγορά δεν φου­σκώ­νει, αλλά ωρι­μά­ζει. Μια ετή­σια αύ­ξη­ση τιμών με ρυθμό 8%-10% κατά μέσο όρο τα τε­λευ­ταία χρό­νια δεί­χνει ότι η ελ­λη­νι­κή αγορά έχει πλέον απο­κτή­σει διάρ­κεια, βάθος και χα­μη­λό ρίσκο”, ανα­φέ­ρει ο κ. Γα­βρι­η­λί­δης.

Πά­ντως, η δη­μο­φι­λέ­στε­ρη κα­τη­γο­ρία τιμής είναι τα ακί­νη­τα που κυ­μαί­νο­νται από 300.000 ευρώ έως 600.000 ευρώ, την οποία προ­τι­μά το 44% των αγο­ρα­στών, πο­σο­στό που δεν έχει δια­φο­ρο­ποι­η­θεί από πέρσι. Αντι­θέ­τως, τα πιο οι­κο­νο­μι­κά ακί­νη­τα, αξίας χα­μη­λό­τε­ρης των 300.000 ευρώ, προ­τι­μώ­νται φέτος από το 32,2% των αγο­ρα­στών, από 36,8% το 2024. Σε αυτή την εξέ­λι­ξη πι­θα­νώς να έχει δια­δρα­μα­τί­σει ρόλο και η αύ­ξη­ση των τιμών που έχει με­σο­λα­βή­σει.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της Elxis, η ζή­τη­ση φέτος προ­έρ­χε­ται κυ­ρί­ως από Γερ­μα­νία, Ολ­λαν­δία, Βέλ­γιο, Αυ­στρία, Ελ­βε­τία, Σκαν­δι­να­βία και πλέον και τις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες, όπου πα­ρα­τη­ρεί­ται ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση εν­δια­φέ­ρο­ντος. Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι αγο­ρα­στές είναι 45 έως 70 ετών, με στα­θε­ρό ει­σό­δη­μα και πρό­θε­ση μα­κρο­χρό­νιας πα­ρα­μο­νής στην Ελ­λά­δα, δη­λα­δή δεν ανα­ζη­τούν “ευ­και­ρία”, αλλά ποιό­τη­τα ζωής και ασφά­λεια επέν­δυ­σης.

Ανά­λο­γα συ­μπε­ρά­σμα­τα ση­μα­ντι­κής αγο­ρα­στι­κής ζή­τη­σης για πο­λυ­τε­λείς κα­τοι­κί­ες κα­τα­γρά­φει και η νέα έρευ­να που πραγ­μα­το­ποί­η­σε η Greece Sotheby’s International Realty. Η έρευ­να κα­τα­γρά­φει υψηλό πο­σο­στό πρό­θε­σης αγο­ράς – το 63% των συμ­με­τε­χό­ντων δη­λώ­νει ότι σκο­πεύ­ει να αγο­ρά­σει ακί­νη­το στην Ελ­λά­δα. Ωστό­σο, ένας στους δύο εξε­τά­ζει πα­ράλ­λη­λα και άλλες με­σο­γεια­κές αγο­ρές, κυ­ρί­ως την Ιτα­λία (15%), τη Γαλ­λία (10%) και την Ισπα­νία (9%). Η Ελ­λά­δα αντα­γω­νί­ζε­ται πλέον ώρι­μους διε­θνείς προ­ο­ρι­σμούς σε μια απαι­τη­τι­κή με­σο­γεια­κή σκηνή, όπου οι πα­ρά­γο­ντες υπο­δο­μής, θε­σμι­κού πλαι­σί­ου και πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής αει­φο­ρί­ας δια­μορ­φώ­νουν τη μα­κρο­πρό­θε­σμη αξία. Πα­ράλ­λη­λα, οι αγο­ρα­στές από το εξω­τε­ρι­κό αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 67% των συμ­με­τε­χό­ντων στην έρευ­να, με κυ­ριό­τε­ρες αγο­ρές προ­έ­λευ­σης τις ΗΠΑ (12%), το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο (10%) και τη Γαλ­λία (8%). Στον αντί­πο­δα, οι Έλ­λη­νες αγο­ρα­στές αντι­στοι­χούν στο 33% του συ­νό­λου.

Όσον αφορά το προ­φίλ των αγο­ρα­στών, σύμ­φω­να με την ανά­λυ­ση της Greece Sotheby’s International Realty, η με­γα­λύ­τε­ρη ηλι­κια­κή ομάδα αφορά αν­θρώ­πους από 54 έως 64 ετών (33,6%), ακο­λου­θού­με­νη από την ομάδα 45-54 ετών (29,6%), με μέση ηλι­κία τα 54 έτη. Ο διά­με­σος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός δια­μορ­φώ­νε­ται στα 2,5 εκατ. ευρώ, καθώς το 87% των αγο­ρα­στών κι­νεί­ται στο εύρος από 1 έως 5 εκατ. ευρώ και το 13% πάνω από αυτό.

Αντί­στοι­χα, οι Έλ­λη­νες αγο­ρα­στές προ­τι­μούν την Αθη­ναϊ­κή Ρι­βιέ­ρα και τα Βό­ρεια Προ­ά­στια (42%), τις Κυ­κλά­δες (28%), την Πε­λο­πόν­νη­σο (15%) και τα Ιόνια νησιά (10%). Οι διε­θνείς αγο­ρα­στές επι­λέ­γουν τις Κυ­κλά­δες (40%), τα Ιόνια νησιά (20%), την Αθη­ναϊ­κή Ρι­βιέ­ρα (15%) και την Κρήτη και τα Δω­δε­κά­νη­σα (10%).

Άλλο ένα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό συ­μπέ­ρα­σμα της ανά­λυ­σης είναι οι πολύ ση­μα­ντι­κές προ­ο­πτι­κές μελ­λο­ντι­κής ανά­πτυ­ξης της αγο­ράς πο­λυ­τε­λών κα­τοι­κιών. Σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις της εται­ρεί­ας, σή­με­ρα η ελ­λη­νι­κή αγορά υπο­λο­γί­ζε­ται ότι είναι αξίας από 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ ετη­σί­ως, με βάση τον όγκο των συ­ναλ­λα­γών που ση­μειώ­νο­νται, τη στιγ­μή που η συ­νο­λι­κή με­σο­γεια­κή αγορά είναι ύψους 50 δισ. ευρώ. Επο­μέ­νως, το ση­με­ρι­νό με­ρί­διο του 2% μπο­ρεί να εκτο­ξευ­τεί τα επό­με­να χρό­νια, με δε­δο­μέ­νο το αγο­ρα­στι­κό εν­δια­φέ­ρον των τε­λευ­ταί­ων ετών. Πρό­κει­ται για μια ανά­λυ­ση που βα­σί­ζε­ται σε 250 συμ­με­τέ­χο­ντες από τη βάση των 14.300 ενερ­γών επα­φών της εται­ρεί­ας και επι­κυ­ρώ­νε­ται από συ­ναλ­λα­γές ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Σύμ­φω­να με τον κ. Σάββα Σαβ­βα­ΐ­δη, πρό­ε­δρο και διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βου­λο της εται­ρεί­ας, “αυτή είναι η πρώτη φορά που η ελ­λη­νι­κή αγορά πο­λυ­τε­λούς κα­τοι­κί­ας ανα­λύ­ε­ται με συν­δυα­σμό πραγ­μα­τι­κών δε­δο­μέ­νων συ­ναλ­λα­γών και δη­μο­σκο­πι­κής έρευ­νας. Τα ευ­ρή­μα­τα επι­βε­βαιώ­νουν ότι η Ελ­λά­δα έχει πε­τύ­χει τιμές συ­γκρί­σι­μες με ώρι­μες αγο­ρές όπως η Μα­γιόρ­κα και η Ίμπι­ζα. Το με­ρί­διό μας στη με­σο­γεια­κή αγορά πα­ρα­μέ­νει στο 2%, γε­γο­νός που ανα­δει­κνύ­ει το ση­μα­ντι­κό δυ­να­μι­κό ανά­πτυ­ξης. Η ολο­κλή­ρω­ση του πο­λε­ο­δο­μι­κού και χω­ρο­τα­ξι­κού πλαι­σί­ου, σε συν­δυα­σμό με τη βελ­τί­ω­ση της δια­φά­νειας της αγο­ράς, θα δη­μιουρ­γή­σει τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την προ­σέλ­κυ­ση θε­σμι­κών επεν­δύ­σε­ων σε ανα­πτύ­ξεις πο­λυ­τε­λούς κα­τοι­κί­ας. Αυτή η εισ­ροή κε­φα­λαί­ων θα δώσει στην αγορά το βάθος που της λεί­πει σή­με­ρα”.

Αθη­ναϊ­κή Ρι­βιέ­ρα όπως… Ντου­μπάι

Εν­δια­φέ­ρον πα­ρου­σιά­ζει και η σύ­γκλι­ση τιμών που πα­ρα­τη­ρεί­ται πλέον ανά­με­σα σε διά­φο­ρες πε­ριο­χές της χώρας και τους αντί­στοι­χους ευ­ρω­παϊ­κούς προ­ο­ρι­σμούς. Για πα­ρά­δειγ­μα, η μέση τιμή στη Μύ­κο­νο δια­μορ­φώ­νε­ται σε 10.800 ευρώ/τ.μ. και στην Ίμπι­ζα σε 11.600 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Αθη­ναϊ­κή Ρι­βιέ­ρα το κό­στος δια­μορ­φώ­νε­ται σε 10.500 ευρώ/τ.μ. και στο Ντου­μπάι σε 12.600 ευρώ/τ.μ. (σε πα­ρά­κτιες ανα­πτύ­ξεις). Στην Κέρ­κυ­ρα η μέση τιμή δια­μορ­φώ­νε­ται σε 8.900 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Μα­γιόρ­κα σε 9.900 ευρώ/τ.μ. Αντί­στοι­χα, σε ό,τι αφορά ηπει­ρω­τι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, στην Πε­λο­πόν­νη­σο η μέση τιμή πώ­λη­σης αγ­γί­ζει τα 5.500 ευρώ/τ.μ., ένα­ντι 4.000 ευρώ/τ.μ. στην Το­σκά­νη.

Σύμ­φω­να με την εται­ρεία, το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα πα­ρα­τη­ρεί­ται και μια νέα κα­τη­γο­ρία αγο­ρα­στών, οι επο­νο­μα­ζό­με­νοι “Romantic Affluent”. “Ο σύγ­χρο­νος αυτός αγο­ρα­στής ανα­ζη­τά αυ­θε­ντι­κό­τη­τα, αρ­μο­νία και σύν­δε­ση. Προ­τι­μά κα­τοι­κί­ες με αρ­χι­τε­κτο­νι­κή κα­θα­ρό­τη­τα, φυ­σι­κή εν­σω­μά­τω­ση στο τοπίο και έντο­νη αι­σθη­τι­κή ταυ­τό­τη­τα. Η Ελ­λά­δα, με το φως, το τοπίο και τη δια­χρο­νι­κή της απλό­τη­τα, αντα­πο­κρί­νε­ται ιδα­νι­κά στις νέες αξίες της διε­θνούς ελίτ”, κα­τα­λή­γει η ανά­λυ­ση.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.