ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλάζει ο τρόπος που κάνουμε διακοπές – Οι νέες τάσεις

news room 4 λεπτά ανάγνωση
τουρισμός

Για τους αμε­ρι­κα­νούς ταξι­διώ­τες η πιο πολυ­σύ­χνα­στη ταξι­διω­τική σεζόν του έτους πρό­κει­ται να ξεκι­νή­σει, με την Ημέρα Μνήμης να σημα­το­δο­τεί παρα­δο­σιακά την έναρξη.

Σχεδόν 44 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στις ΗΠΑ ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σουν το καλο­καίρι τους ταξι­δεύ­ο­ντας το Σαβ­βα­το­κύ­ριακο της Ημέρας Μνήμης, μια αύξηση 4,1% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την Αμε­ρι­κα­νική Ένωση Αυτο­κι­νή­των (AAA).

Η υπερ­βο­λικά υψηλή ζήτηση στον του­ρι­σμό παρα­μέ­νει και σε παγκό­σμιο επίπεδο με τον αριθμό των του­ρι­στών να ανα­μέ­νε­ται να επι­στρέ­ψει στα προ παν­δη­μίας επίπεδα το 2024.

Εάν είστε ανάμεσα στα εκα­τομ­μύ­ρια των ανθρώ­πων που θα ταξι­δέ­ψουν τους επό­με­νους μήνες, το Bloomberg εξέτασε ορι­σμέ­νες σημα­ντι­κές τάσεις που ίσως επη­ρε­ά­σουν τα ταξίδια.

Η AI θα συνε­χί­σει να δια­μορ­φώ­νει τα ταξίδια μας

Καθώς η γενε­τική τεχνητή νοη­μο­σύνη (AI) βελ­τιώ­νε­ται συνεχώς, θα βελ­τιώ­νο­νται και τα εργα­λεία σχε­δια­σμού ταξι­διού που αξιο­ποιούν την τεχνο­λο­γία.

Η Expedia Group, στις 14 Μαΐου ανέ­πτυξε την εφαρ­μογή βοηθού ταξι­διού τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης Romie, η οποία μπορεί να δημιουρ­γή­σει προ­σαρ­μο­σμένα δρο­μο­λό­για και να αντι­με­τω­πί­σει απροσ­δό­κη­τες δια­τα­ρα­χές στα ταξίδια.

Υπάρχει επίσης η βιο­με­τρική τεχνο­λο­γία, η οποία εφαρ­μό­ζε­ται στα διεθνή αερο­δρό­μια για την επί­σπευση του check-in ή της παρά­δο­σης των απο­σκευών, ενώ αργό­τερα μέσα στο 2024, τα ταξίδια χωρίς δια­βα­τή­ριο μπορεί να γίνουν πραγ­μα­τι­κό­τητα.

Τα ταξίδια με πεντα­ψή­φιο κόστος θα είναι σύντομα κανόνας

Τα διεθνή ταξίδια ξεπερ­νούν κατά μέσο όρο τα 9.000 δολάρια ανά άτομο αυτό το καλο­καίρι, σύμφωνα με την μηχανή σύγκρι­σης ταξι­διω­τι­κής ασφά­λι­σης Squaremouth. Αυτό απο­τε­λεί αύξηση ρεκόρ 7% σε σχέση με το 2023.

Το ίδιο αυξά­νε­ται και η τιμή της ταξι­διω­τι­κής ασφά­λι­σης. Τα ταξι­διω­τικά ασφά­λι­στρα έχουν αυξηθεί 22% σε ετήσια βάση, σε περισ­σό­τερα από 600 δολάρια το 2024.

Για να μειώ­σετε το κόστος της ταξι­διω­τι­κής ασφά­λι­σης, μπο­ρείτε να ασφα­λί­σετε μόνο τα έξοδα που θα χάσετε εάν ακυ­ρώ­σετε το ταξίδι σας.

Τα ταξίδια θα είναι πιο εύκολα

Η ταξι­διω­τική βιο­μη­χα­νία εντεί­νει τις βελ­τιώ­σεις για τα άτομα με σωμα­τι­κές ανα­πη­ρίες,  μια αγορά 58 δισε­κα­τομ­μυ­ρίων δολα­ρίων ΗΠΑ.

Όλο και περισ­σό­τερο, επι­διώ­κει να καλύψει τις ανάγκες των υπο­ε­ξυ­πη­ρε­τού­με­νων ταξι­διω­τών με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με την πλατ­φόρμα κρα­τή­σεων Autism Travel, το 87% των οικο­γε­νειών με αυτι­στικά παιδιά βρί­σκουν τα ταξίδια τόσο περί­πλοκα που δεν ταξι­δεύ­ουν. Τα ξενο­δο­χεία προ­σπα­θούν να βοη­θή­σουν.

Για παρά­δειγμα, η Virgin Hotels αποκτά για περισ­σό­τερα από τα επτά ακίνητά της παγκο­σμίως ανε­ξάρ­τητη πιστο­ποί­ηση “Autism Double Checked”, που δια­σφα­λί­ζει ότι το προ­σω­πικό είναι εκπαι­δευ­μένο για να βοηθάει τους επι­σκέ­πτες που βρί­σκο­νται στο φάσμα αυτι­σμού. Σύντομα, η υπη­ρε­σία θα επε­κτα­θεί σε άλλες επω­νυ­μίες φιλο­ξε­νίας.

Από την πλευρά της τεχνο­λο­γίας, η Google της Alphabet συνέ­χισε να επε­κτεί­νει τις δυνα­τό­τη­τες προ­σβα­σι­μό­τη­τας στους Χάρτες Google, κατα­χω­ρώ­ντας μέρη προ­σβά­σιμα από ανα­πη­ρικά αμα­ξί­δια. Επίσης, προ­στί­θε­ται η ανά­γνωση οθόνης και η φωνη­τική καθο­δή­γηση για τυφλούς ή ταξι­διώ­τες με χαμηλή όραση, που ενη­με­ρώ­νουν τους χρήστες πότε ακο­λου­θούν λάθος δια­δρομή.

Η προ­σβα­σι­μό­τητα γίνεται επίσης πιο σημα­ντική για αερο­δρό­μια και αερο­με­τα­φο­ρές, αλλά δεν έχει επι­τευ­χθεί ακόμη.

Κρα­τή­σεις την τελευ­ταία στιγμή

Οι κρα­τή­σεις της τελευ­ταίας στιγμής αυξά­νο­νται, δήλωσε η εται­ρεία φιλο­ξε­νίας πολυ­τε­λούς κατα­σκή­νω­σης Autocamp, η οποία απέδωσε το μοτίβο σε ένα αυξα­νό­μενο μερίδιο ταξι­διω­τών Gen Z.

Είναι παγκό­σμια τάση, καθώς περίπου το 78% των διεθνών ταξι­διω­τών που ρωτή­θη­καν από την American Express το 2024 ανέ­φε­ραν ότι προ­τι­μούν ταξίδια της τελευ­ταίας στιγμής και αφήνουν χώρο στα δρο­μο­λό­για των ταξι­διών για απρο­γραμ­μά­τι­στες εμπει­ρίες.

Η ευε­λι­ξία δεν είναι η μόνη τάση της εποχής της παν­δη­μίας που επι­στρέ­φει και παρα­μέ­νει ισχυρή.

Η επι­θυ­μία για δια­κο­πές στη φύση και επί­σκεψη σε εθνικά και κρατικά πάρκα ωθεί τις εται­ρείες υπαί­θριας φιλο­ξε­νίας να την αξιο­ποι­ή­σουν με και­νο­τό­μες προ­σφο­ρές όπως πολυ­τελή δεντρό­σπιτα σκηνές, καμπί­νες και θόλους δίπλα σε λίμνες.

Τα οδικά ταξίδια στις ΗΠΑ προ­βλέ­πε­ται να σημειώ­σουν ρεκόρ το Σαβ­βα­το­κύ­ριακο της Ημέρας Μνήμης, σύμφωνα με το AAA.

Περίπου 38,4 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ανα­μέ­νε­ται να ταξι­δέ­ψουν με αυτο­κί­νητο, 1,9% περισ­σό­τερο από το 2019.

Τα all-inclusive θέρετρα θα προ­ω­θή­σουν την πολυ­τέ­λεια

Μεγάλες αλυ­σί­δες φιλο­ξε­νίας έχουν στοι­χη­μα­τί­σει πολλά στο μοντέλο δια­κο­πών all inclusive, με νέα ανοίγ­ματα σε παγκό­σμια hot spots.

Πέρα από πολυ­τε­λείς σουίτες και απέ­ρα­ντες παρα­λίες με λευκή άμμο, δια­τί­θε­νται ανέσεις που κυμαί­νο­νται από τερά­στια σπα και μενού «από την φάρμα στο τραπέζι», αλλά και μπαρ σε ρετιρέ με πανο­ρα­μική θέα στη θάλασσα.

Η διά­κριση εδώ αφορά το ότι δεν χρειά­ζε­ται να ανη­συ­χείτε για το τι ξοδεύ­ετε σε ένα οικείο, εξαι­ρε­τικά πολυ­τε­λές θέρετρο.

Τα ξενο­δο­χεία δεν θα γίνουν πιο προσιτά

Οι τιμές των ξενο­δο­χείων ανα­με­νό­ταν να αυξη­θούν στις περισ­σό­τε­ρες μεγάλες πόλεις το 2024, σύμφωνα με την Έκθεση Hotel Monitor 2024 της American Express Global Business Travel.

Στις αρχές του 2024, προ­έ­βλεψε τα επι­τό­κια να εκτι­να­χθούν κατά 10 – 17% σε ετήσια βάση στις πιο επη­ρε­α­ζό­με­νες αγορές. Αυτή φαί­νε­ται να είναι μια ακριβής εκτί­μηση. Αυτό δεν επη­ρε­ά­ζει μόνο τον τομέα της πολυ­τε­λείας, όπου 1.000 δολάρια για το φθη­νό­τερο δωμάτιο έχει γίνει ο κανόνας.

Όταν εξε­τά­ζουμε ευρύ­τερα τον κλάδο, από οικο­νο­μικά μοτέλ έως ξενο­δο­χεία πέντε αστέρων, παγκο­σμίως, οι τιμές του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου της Ημέρας Μνήμης έχουν φτάσει κατά μέσο όρο στα 212 δολάρια ΗΠΑ, μια αύξηση 30% σε σχέση με τις τιμές κατά την ίδια περίοδο το 2022 .

Στις πόλεις με τις περισ­σό­τε­ρες ανα­ζη­τή­σεις, δεν μπορεί κανείς να κάνει κάνετε κράτηση για 212 δολάρια . Τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, η μέση τιμή είναι περίπου 370 δολάρια, το οποίο αντι­προ­σω­πεύει μια αύξηση από 6% – 10% από έτος σε έτος.

Και καθώς η Airbnb συνε­χί­ζει να εγκα­τα­λεί­πει μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Άμστερ­νταμ, η πίεση των τιμών σε τέτοια δωμάτια θα συνε­χί­σει να αυξά­νε­ται.

Πηγή: ΟΤ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.